Garantieprijs RFC vanaf januari 2020 bijna cent lager

Een melkveebedrijf van Royal FrieslandCampina (RFC) beurt in het nieuwe jaar maandelijks bijna een cent per 100 kilogram melk minder. RFC vindt de garantieprijs te luxe geworden en neemt de toeslagen bij de referentiebedrijven voor duurzaamheid, VLOG, weidegang en niet-melkgerelateerde toeslagen niet meer mee in de berekening van de garantieprijs. Op basis van de cijfers […]

Laatste  |  

Reacties

Sjaakiee
Oud nieuws
+1
puddingbroodje
Juist die hogere garantieprijs houd alles en iedereen scherp! en RFC met haar merken en goede posities zou hier niet bang voor moeten zijn! de vorige keer dat we moesten inleveren is alles en iedereen in slaap gevallen bij RFC en dat moeten we niet nog een keer hebben. doodzonde deze aanpassing!
Bekkink
@puddingbroodje ook vaste kosten gaat met 30% omhoog....
Sjaakiee
@Bekkink omdat?
Bekkink
@Sjaakiee van 100 euro in de maand naar 131 in de maand vaste kosten
robbies
@Bekkink financiele meevallers (bijvoorbeeld verkoop van bedrijfsonderdelen) van meer dan 100 miljoen worden niet meer bij de winst bijgeteld. Dat zet de deur (te) ver open om het bedrijf te herstructureren. Ben benieuwd naar de achterliggende gedachte van deze aanpassing
pieta
@robbies Tegenvallers ook niet meer? Zoals pensioen ed?
robbies
@pieta inderdaad, pensioenmeevallers ook niet meer
+3
puntertje
@robbies Speelgoed voor directie. Zo wil men nu CFK Food Enrichment verpatsen. Deze fabriek die al sinds mensheugenis in handen is van zuivelcoöperaties heeft natuurlijk een lage boekwaarde. De verkregen boekwinst kan vervolgens weer mooi gebruikt worden als zich weer een interessante kans voordoet in Bangladesh, Pakistan of Tadzjikistan. Mislukt het, is alleen de boekwinst verdampt en is er geen boer die er meer lastige vragen over stelt.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
is er geen boer die er meer lastige vragen over stelt

Gelukkig hebben we jou nog.
puntertje
RFC zou dan ook de basiseisen van alle ondernemingen die gebruikt worden voor de garantieprijs naast elkaar moeten leggen. Want daar zit ook behoorlijk verschil in. Bovendien zijn er ook toeslagen die bijna standaard zijn bij ondernemingen, bijv. de weidetoeslag van CONO. Iedereen doet daar aan mee, dus ze kunnen die toeslag net zo goed op 10 cent/kg zetten, en de melkprijs laten dalen. Maakt voor de CONO boeren niets uit maar de RFC-garantieprijs zakt. Ook in Duitsland zijn een hoop posten die onder de kop toeslagen worden betaald maar meer betrekking hebben op bijv. transportkosten. Dus dat zijn politiek gemotiveerde toeslagen maar ze maken wel degelijk deel uit van de uitbetaalde melkprijs.
Het lijkt wel een beetje op het samenvoegen van waterschappen. Dan werd ook altijd gezegd dat de regelgeving 'geharmoniseerd' moest worden. Om vervolgens bij elk verschilpunt de minst gunstige optie voor de ingezeten te kiezen.
rene-de-jong
@puntertje De toeslagen van andere vergelijkings bedrijven willen ze er uit halen om een stapeling te voorkomen. Een weidemelker of VLOG leverancier eigenlijk 2 keer deze premie betalen voorkomen.
Dat lijkt mij op zich een goede actie maar....

Wat doen ze dan met de (extra) kosten van deze melkstromen ??
Worden deze ook bij diezelfde groep in mindering gebracht??
Als voorbeeld de PPmelk, deze logistieke operatie geeft nogal wat extra kosten, deze worden verdeeld in de "Cooperatie" vervolgens wordt de + uitgekeerd aan één groep.
Zo zou het Cooperatief wel moeten en dan kan een PPmelkstroom ook een minnetje opleveren......

Als het goed zou zijn dan zou er nu stevig meer verdiend worden.
- minder verliesmelk
- meer weide melk
- meer PP melk
- minder verlies gevende andere activiteiten (oh nee Riedel maakte winst:) )..

Ik ben vertrokken omdat ik het ietsje minder Coöperatief vond met eigenlijk ook iets te veel ideaal beelden (lijkt de overheid wel.....)
vr gr René
fons-michielsen
1 cent per 100 kg.!!!! als het niet meer is dan kun je in je handen klappen.
puddingbroodje
@fons-michielsen idd als het 1 cent per 100 kg is laten we er dan maar over ophouden te discuseren!
dewittemotor
@fons-michielsen Is 1 cent per liter
dewittemotor
Dus bij een jaarleverantie van 1 miljoen liter zakt jou winst met 10.000 euro
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dewittemotor:
bij een jaarleverantie van 1 miljoen liter zakt jou winst met 10.000 euro

Dat is een onjuiste voorstelling van zaken.
puddingbroodje
@Jack Rijlaarsdam idd want de winst van friesland campina stijgt dan ook met 1 cent althans in de ideale wereld iig wel!
Tommie1
@puddingbroodje In de ideale wereld een cent of 2-3 meer.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam klop toch, als je 10.000 euro minder binnen krijgt en de rest blijft hetzelfde dan daalt zowel je winst (voor belasting) als je omzet met 10.000 euro. Nou ja, je krijgt misschien een paar extra tientjes als je de KLW zo invult dat de uitkomsten op papier gunstiger zijn.
matt
@puntertje prestatieprijs misschien wat hoger ?
sorry
@matt maakt rfc meer winst waar ze belasting over kunnen betalen...
matt
@sorry word tijd dat ze dat ook voor "onze " multinational afschaffen.
KOC1981
@puntertje tis 0,89 € dat de garantieprijs daalt, deel komt terug via de winst dus netto 0,5 of in jouw voorbeel 5.000€

hieronder stukje uit boerderij ter bevestiging
FrieslandCampina wil de garantieprijs ‘resetten’, onder meer door de toeslagen die andere zuivelbedrijven toenemend zijn gaan uitkeren, niet meer mee te nemen in de berekening. Hierdoor zal de garantieprijs met 89 cent dalen en de uiteindelijke melkprijs met zo’n 50 cent per 100 kilo.
+1
dewittemotor
@KOC1981 Als er een cent per kg afgaat, beur je bij een jaarleverantie van 1 miljoen kg gewoon 10.000 euro minder per jaar.
Alles wat daar staat om het gat terug te brengen naar een vermindering van 0,5 cent per kg is gewoon rekenkundige kletspraat. Theoretisch zal het wel kloppen maar in de praktijk zakt de winst gewoon weer weg na een paar jaar. Daarbij heeft RFC de laatste jaren bewezen niet goed overweg te kunnen met de verworven centjes. Zowat alles is verprutst aan de meest waardeloze investeringen.
Alle bedrijven rondom Rfc heen zien ook dat de marktleider minder gaat betalen, dus wat doen die? Juist die zakken ook een cent. Die zijn immers niet gek.
pietjepuk
@KOC1981 5372 euro stijging vaste kosten
Groen1
Keurentjes: FrieslandCampina wil marktconformere garantieprijs
nieuweoogst.nl/nieuws/2019/…
+2
sorry
@Groen1 komop frans...de cooperatie is geen schuilplaats voor incompetente bestuurders....
+1
Bietenbrug
Nog even en dan heeft iedere koe GPS om op het RFC kantoor te controleren of ie wel in de wei loopt.
+1
BertK
Resetten ok, maar ook ieder jaar inflatie-correctie, te beginnen met 1999!

Probleem in de landbouw is niet direct meer eisen aan het produkt, maar dat je nog steeds dezelfde prijs krijgt als je vader 30 jaar terug!
Jack Rijlaarsdam
Eigenlijk zou ik hier ook heel hard tegen RFC aan moeten trappen, dat versterkt de saamhorigheid. Misschien toch ff een doordenker lanceren. De garantieprijs zou een afspiegeling moeten zijn van de prijs die referentiebedrijven betalen voor hun melkplas. Hierin is voor alle melk de mogelijk te behalen toeslagen ingerekend, omdat de daadwerkelijk uitgekeerde toeslagen niet uit de jaarcijfers van de referentiebedrijven is te halen. De laatste jaren is ook de toeslag die referentiebedrijven voor deelstromen betalen over alle melk meegeteld. Dat wordt nu veranderd, de garantieprijs wordt weer zoals de bedoeling was een prijs voor basismelk. Je kunt zeggen dat we nu geld in moeten leveren, maar in feite hebben we gewoon jaren meer ontvangen dan de insteek van de garantieprijssystematiek was.
Noorderling
@Jack Rijlaarsdam
Verhoudingen liggen wel wat scheef, deels is het bij andere fabrieken ook herverdeling melkgeld. Het is niet te herleiden in hoeverre het uit de markt wordt gehaald of bij de niet bonus boeren wordt weggekaapt. Kan netto wel om het even zijn, niemand weet het.
puddingbroodje
@Jack Rijlaarsdam zo kun je het ook zien! voeger kreeg ik ook wel regelmatig te horen het is voor je eigen bestwil maar leuk was dat eigenlijk nooit

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lager , melk , frieslandcampina , duurzaamheid , weidegang , rfc , melkveebedrijf en garantieprijs ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3.576