Dutch Dairymen Board - 16 september mobilisatie voor een eerlijke melkprijs

Weet u het nog? 10 en 11 jaar geleden streden we samen voor een eerlijke melkprijs door de melk thuis te houden.


Op de plek waar in 2009, 3 miljoen liter over de velden werd gereden in Ciney – België, vind op 16 september een grote herdenking plaats. Met tractoren. Met melk. U bent van harte welkom op maandag 16 september aanvang 12:00 uur te Stèle commémorative, N97, 5363 Ciney (50.313160°N, 5.125139°O), België. Onze Belgische collega’s verwelkomen tevens graag Nederlandse melkveehouders met tractoren. Want ook duizenden Nederlandse melkveehouders deden eensgezind en vastbesloten mee met de melkstaking in 2008 en 2009. Die moed willen we in Ciney graag herdenken met uw aanwezigheid!

Binnenkort volgt meer informatie.

Het DDB Bestuur

Laatste  |  

Reacties

cowboys
Kunnen we in nederland dit vast voor gedenken de 15 en een na gedachte de 17 september en de melk is een tijdje vasthouden .want er is deze week alweer ontzettend veel onzin regelgeving en Nep nieuws over de veehouderij uitgestort.
Weidezicht
@cowboys juist, en aangezien in overijssel de koeien niet meer naar buiten mogen, kunnen die mooi mee naar den haag. Het Malieveld, daar staat nog gras,
+1
bio boer
@Weidezicht we mogen ook niet mest rijden als de kelder vol zit moeten we de hofvijver maar vol pompe 😜
+1
Erik!1879
Droevige tijd. Waren aan het vechten voor onze toekomst en werden zwart gemaakt door de LTO.
Voor diegene die mij uitlachte omdat ik melkquotum wilde behouden en daarvoor als eerste grote boer geen melk leverde: kijk maar eens hoeveel moeilijker wij het nu hebben dan in het luie quotum tijdperk. Dat uitlachen was en is onvergeeflijk! Jullie zaaiden verdeeldheid!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
kijk maar eens hoeveel moeilijker wij het nu hebben dan in het luie quotum tijdperk

Ik kan het zo niet bedenken, dus vertel....
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam dan denk maar een beetje beter!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
dan denk maar

Als je het me niet uit kunt leggen, zal het wel meevallen, denk ik.
+1
jan.1
Quote Reactie van @Erik!1879:
Droevige tijd. Waren aan het vechten voor onze toekomst en werden zwart gemaakt door de LTO.Voor diegene die mij uitlachte omdat ik melkquotum wilde behouden en daarvoor als eerste grote boer geen melk leverde: kijk maar eens hoeveel moeilijker wij het nu hebben dan in het luie quotum tijdperk. Dat uitlachen was en is onvergeeflijk! Jullie zaaiden verdeeldheid!

Niet te lang blijven hangen in het verleden Erik:😃
cowboys
@jan.1 weet jij nog wat de melkprijs was toen in 2008?
+1
bio boer
@cowboys 2009 weet ik nog wel zat rond de 25 euro
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
cowboys 2009 weet ik nog wel zat rond de 25 euro

Ietsje hoger, maar was een slecht prijsjaar George zal dat jaar dan ook nooit noemen als hij het over het fantastische melkquotum heeft
Maar, verder zonder dat die onzin acties enig effect hadden was de prijs het jaar erop weer een cent of 7hoger
+6
George
Quote Reactie van @arie.j:
George zal dat jaar dan ook nooit noemen als hij het over het fantastische melkquotum heeft

Je blijft toch ook wel een hardnekkige kwibus hé Arie , waarom moet je mij erbij halen? Maar natuurlijk was Europese melkquotering een fantastisch systeem. Wat heeft de door jouw favoriete baantjesjagersclub bepleitte afschaffing gebracht voor de Nederlandse melkveehouders? Niks dan een boel ellende en mensen op het verkeerde been gezet , evenals RFC die alle melk wel zouden gaan verwerken. Hufters en gladjakkers zijn het allemaal!
NMV /DDB Sieta hadden het bij het rechte eind.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
, waarom moet je mij erbij halen

Niet zo hard brullen als je teentjes zeer doen,
Voor jou is het altijd 1989 als het over de melkprijs van vroeger gaat.
.
+1
Erik!1879
@arie.j gaat mij niet om de melkprijs. Dat hangt veel van de wereld markt af. Gaat mij over het schofferen van anders denkende. Het framen van de DDB en eerst ook de NMV. Natuurlijk hebben acties geen zin als er van die k#t boeren staan te roepetoeteren dat het allemaal idioten zijn die actie voeren. Dat ze acties bewust saboteren. Proberen de acties te breken. Het respect en begrip voor de sector hebben die mensen verkloot. Houd gewoon je bek als je het niet eens bent met de acties. Maar ga niet in de media roepen dat het dom is. En ga niet als coöperatie je eigenaren bedrijgen. Die melkveehouders en bestuurders die hier aan meegedaan hebben, hebben zich zwaar misdragen. De acties waren Europees, er kon eenheid ontstaan in Europa, dat hebben de tegenstanders kapot gemaakt! De BDM leden vergeten dit niet!
Daarbij weet de overheid dat ze met de sector kunnen doen wat ze willen. Ze accepteren toch alles.
+2
George
Quote Reactie van @arie.j:
Niet zo hard brullen als je teentjes zeer doen,Voor jou is het altijd 1989 als het over de melkprijs van vroeger gaat..

Mijn teentjes doen niet zeer Arie , jij moest zo nodig mij erbij halen. Maar wat heeft jouw baantjesjagersvolkje de boeren gebracht? Wat heeft de afschaffing van de Europese quotering voor voordeel gehad voor de NL melkveehouders ? De melkprijs was in de zomer van 2006 ook al kut kan ik je vertellen en dat was onder de quotering. Ik weet dat maar jij molk toen al niet meer. Maar ondanks dat zag ik een melkregulering wel zitten en nu zullen melkveehouders 10 jaar na afschaffing quotering hetzelfde zeggen zoals de varkenshouders na de varkenspest in 1998. Na afschaffing quotering is het nooit meer echt goed gekomen.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Na afschaffing quotering is het nooit meer echt goed gekomen.

De melkprijs is niet echt veranderd na de melkquotering, en schommelt ook niet meer dan in die tijd.
Als de melkquotering had moeten blijven dan was dat voor de Nederlandse mestproblemen geweest.
Dat had jij dan ook wel weer eens iets harder mogen roepen, de jaren voor het afschaffen.
Overigens, dat de rest in de EU alleen vanwege Nederlandse belangen de quotering in de hele EU had laten voortbestaan is ook wel een hele grote vraag
+4
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Overigens, dat de rest in de EU alleen vanwege Nederlandse belangen de quotering in de hele EU had laten voortbestaan is ook wel een hele grote vraag

NL pleitte voor afschaffing terwijl in veel nadere EU-landen het gewoon niet volgemolken werd. Die hadden weinig belang bij heel de zaak.
Erik!1879
@arie.j ik heb het iedere keer gezegd dat het mij niet ging om de melkprijs want melk kun je zonder problemen bijv uit Rusland halen. De overige kosten zijn gestegen, en dus ook van de melk waar je quotum over had. Dat heb ik continue als reden aan gegeven. En natuurlijk de waarde van het quotum. Dat het nog veel meer andere gevolgen heeft had ik ook niet verwacht.
+3
George
@arie.j
Ach Arie il heb vaak genoeg aangehaald waarom ik tegenstander van afschaffing quotering was. Ik heb vaak genoeg geschreven dat melkveehouderij door afschaffen quotering de varkenshouderij na zou gaan. En dat lijkt me heel aardig uitgekomen te zijn. Ik ben trouwens geen belangenbehartiger dus ik hoef geen verantwoording af te leggen wat ik heb geroepen. Maar jouw maatjes baantjesjagers hadden toch wel een heel verkeerde visie en beleid. Hoeven ook niks te verantwoorden en krijgen vaak nog een lintje ook. Nederlandse landbouw gaat aan wanbeleid ten onder.
arie.j
Quote Reactie van @George:
de varkenshouderij na zou gaan

Met die varkenshouders is het anders wel eens slechter geweest hoor.
Natuurlijk heeft die Afrikaanse pest invloed, maar zelfs de rabo
Zelf heb ik nooit varkens gehad
Maar de Rabo roep dat de varkenshouderij ook op de lange termijn in Nederland voldoende perspectief heeft.
rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en-trends/…
George
@arie.j

Ik zie het al Arie , ik kan je wederom het beste in je eigen waan laten.

Natuurlijk is de varkenssector momenteel weer in een wat betere stemming omdat ze weer redelijk verdienen , alleen is het wel jammer dat daar tegenwoordig ergens een ramp voor nodig is . Geen ramp is een ramp voor de prijs van agrarische producten lijkt wel. En ik denk niet dat varkenshouders zoveel slechter verdienen dan een koeienboer maar daar gaat het me niet om. Maar om destijds dezelfde doodlopende weg in te slaan zoals de varkenshouderij was het domste wat je kon doen want zo goed is die sector niet aangeschreven . Verder intensiveren , kiezen voor een zogenaamde vrije markt die niet eens bestaat niemand zat te wachten op grote intensieve bedrijven , megastallen in de volksmond genoemd waar nogal kritiek op is en was wat betreft dierwelzijn , mestoverschot etc. Onverkoopbare bedrijven met geen toekomst en van dat soort bedrijven hebben we inmiddels ook bij de melkveehouderij door deze ingeslagen weg. Stille armoede.
+1
weurding
Quote Reactie van @arie.j:
De melkprijs is niet echt veranderd na de melkquotering,

nee daarom, een schande, de kostprijs wel, man,man, houdt toch op
+1
Achso
@George tja, nu doet men wel of quotering een Europese uitvinding is, maar in California en Canada is de melk ook gequoteerd
Erco
@arie.j 2008 vingen we 36,57 en 2009 24,36 . net overgenomen en er ging ruim 20 cent naar de bank... tijden die je niet snel vergeet maar we hebben t evengoed gered
+3
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
24,36

van 4.36 alles betalen is knap, niet gek dat je geen grammetje vet hebt
+1
Erco
@de hoef gelukkig hadden we toen 12 ha land verhuurd voor tulpen en lelies. En nog n kleine buffer vooraf. Stonden ook wel flink rood maar dat werd weer rechtgetrokken toen de toeslagrechten werden betaald
de hoef
@bio boer was je nog geen bio zeker,het minste wat wij gebeurd hebben was 19 cent ex
+3
Erik!1879
@de hoef nu is de kostprijs veel hoger. Dus moet je ook meer beuren. Helaas doen we dat niet.
+1
bio boer
@de hoef ja dat wel vsn af 1998 we kregen + 8 cent de kg toen denk zet de gemidelde reguliere prijs neer
jan.1
Quote Reactie van @cowboys:
weet jij nog wat de melkprijs was toen in 2008?

Was laag,hoe laag weet ik niet meer ,was te druk met de bouw...
Erik!1879
@jan.1 ik zal het nooit vergeten. Ze blokkeerde de acties. Bij ons net over de grens werd er grote schande over gesproken. Ik werd er ook op aangekeken totdat ze merkte dat ik vanaf het eerste moment mee deed. Je voelde een eenheid en een tweespalt in èèn.
jan.1
Het loslaten van mq is achteraf gezien met de kennis van nu niet het beste geweest voor de veehouderij ,maar ook met mq zou de melkprijs zeker geen 40 cent zijn.Maar had je wel hoge mq kosten...
+1
Erik!1879
@jan.1 ik geloofde ook helemaal niet in die melkprijs. Maar wel in concurrentie druk in collega's onder elkaar. Ik weet hoe makkelijk het is om uit te breiden. Een Europese begrenzing hield dat tegen. In de streek waar ik vroeger zat rezen de grote stal de grond uit. Andere delen van Duitsland zag je het in mindere mate. In Nederland wist je gewoon dat het rap kon. Melk productie per koe laag. Veel latente ruimte. En heel veel vakmanschap en kennis. Dat de melkprijs een keertje in elkaar klapt zag ik niet als grootste probleem. Maar de mestproductie en de overige problematiek die bij het snel groeien van de veehouderij. Kon niet anders als een bloedbad worden. En eerlijk gezegd vind ik het ook een bloedbad. Vele in Europa zijn met een lege knip gestopt. Diegene die door gaan zijn overgeleverd aan de milieu jongens met planet proof gezeik. En meer verdienen doen ze in verhouding zeker niet. Met de waarde van melkquotum kon iedereen 2 middelvingers naar iedereen opsteken want als ze dat verkochte en de koeien waren ze volledig uit de schulden en had je de rest van het bedrijf over. Dat is nu voor de middelgrote en grote bedrijven niet meer het geval. Die zijn geknecht worden. De banken en melkafnemers laten je springen, vragen hoe hoog hoeft niet, spring je niet hoog genoeg wordt je gewoon onderuitgemaait. De zeggenschap in de sector is volledig weg bij de melkveehouders. Dat het zo'n bende zou worden had ik ook niet verwacht.
+4
pieta
Quote Reactie van @jan.1:
Maar had je wel hoge mq kosten...

Dat ligt aan jezelf.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Dat ligt aan jezelf.

Helemaal gelijk,degene met lage of geen mq kosten zijn er al niet meer of werken in deeltijd bij een baas,wat op zich niet erg is maar de meesten houden het niet vol....
+1
Erik!1879
@jan.1 bij het quotum was het zo leuk. Had je het een jaar te gek gedaan verkocht je het weer voor het zelfde geld en was je weer de man. Risico loos boeren. Dan moet je toch van de potgerukt zijn om zo'n systeem waar je voor 10 jaar vooruit kunt plannen wat je beurt goedkoop laat gaan zonder compensatie of zoiets. Economische onbenullen die dit niet begrepen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
systeem waar je voor 10 jaar vooruit kunt plannen wat je beurt

Ok, dus je kon in Duitsland de melkprijs voor tien jaar vast zetten? Dan is er ook weinig meer aan om een beetje te ondernemen.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam jij weet ook goed dat het allemaal veel stabieler was. Maar FRC wilde meer melk. Een heel mooi voorbeeld van jezelf gigantisch overschatten.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
allemaal veel stabieler

Je verheerlijkt het verleden. 2009 op dieptepunt 18,5 cent ex btw gevangen, uiteindelijk over heel 2009 inclusief nabetaling € 29,90 incl. btw. Hoezo stabieler...
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam gaat niet om de melkprijs. Gaat om de rest. Ik geloofde niet in een stabiele melkprijs. Wel in een stabiele kostprijs. Je kon alles exact plannen. Melkprijs is nog steeds stabiel te laag. Een keer paar cent meer dan weer paar cent minder. Alle overige kosten zijn gestegen. En het ergste is dat er gewoon heel veel waarde verdampt is. Kapitaalvernietiging. In Nederland zijn er fosfaat rechten terug gekomen. Daarmee staan ze 10- 0 achter op de rest van Europa. Waren die niet gekomen dan stegen de mestafzet kosten de pan uit. In die paar maanden zonder rechten in Nederland is er veel gebeurt. Dat heeft bepaalde bedrijven gigantisch bevoordeeld tegen over andere. Iedereen wist dat het uit de hand zou lopen. Ik verdenk dat het allemaal bewust is. Je kunt het proberen goed te praten. Is verspilde moeite. Wat er sinds 1 april 2015 gebeurt is tot nu in Nederland bewijst mijn gelijk!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
het ergste is dat er gewoon heel veel waarde verdampt is. Kapitaalvernietiging

Opvallend dat je dat het ergste vind en dan ook bijzonder dat je zo tegen het nieuwe pensioen bent dat is uitgedeeld in de vorm van fosfaatrechten.

Ik snap je niet. Je blijft hameren op het feit dat familiebedrijven nu worden benadeeld en dat daarom de marges omhoog moeten. Juist het feit dat de marges krap zijn is in het voordeel van de familiebedrijven. Door de factor onbetaalde arbeid kan zo'n bedrijf door, waar een bedrijf met betaalde arbeid vast loopt. Sterker nog: wanneer de marges flink omhoog gaan, krijgen we ondernemers zoals jijzelf die een paar locaties bijkopen en in hoog tempo op gaan schalen. De rupsjes nooit genoeg. Ik ben niet vies van meer melkgeld, maar jouw theorie klopt gewoon niet.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam ik heb vanaf 2010 gezegd dat er in Nederland een beperking moet komen omdat het anders uit de hand zou lopen bewijs:veeteeltforum! Waar ik van walg is dat iedere keer de bestuurders profiteren en bijv de knelgevallen gewoon kapot moeten vallen. Dat heb ik tegen het fosfaat dossier. Niet tegen de fosfaat rechten! Die hadden in 2012 ingevoerd moeten worden (of iets anders)
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam Dat rupsje nooit genoeg!!! Zo zielig. Wat een dooddoener. Ik heb in 2005 ons melkquotum verkocht omdat mijn ambitie niet paste bij het land. En dan moet je emigreren of aanpassen. Dus ik ging emigreren. Ik heb ieder stukje land en al het melkquotum netjes betaald aan diegene die het ook vrijwillig verkocht. Ik heb nooit met voorkennis zoals andere gehandeld met de datum 2 juli of in het fosfaat reductie plan!!!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
Wat een dooddoener

Wel de waarheid. Ook al heb je alles netjes betaald, hoeveel gezinsbedrijven heb je al opgeslokt? Hoeveel meer zouden dat er zijn geweest wanneer de marge een dubbeltje per kg hoger zou zijn? Dit soort ambitie is gevaarlijker voor normale gezinsbedrijven als wegvallen of weer invoeren van beperkende maatregelen. Ook al melkt je personeel koeien, je blijft een varkenshouder.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam Dat ik de ambitie heb om veel koeien te melken en daarvoor het melkquotum in Nederland verkocht heb en een aantal locaties in Duitsland gekocht heb van melkveehouders die vanwege dat ze geen opvolger hadden om daarmee mijn ambities waar te maken kost de gezinsbedrijven de kop, maar niet de bestuurders die volop gelobbyd hebben voor de afschaffing van het melkquotum zodat iedere melkveehouder kon uitbreiden zonder een stopper uit te kopen zodat de zwakkere uitgerookt worden. Je bent wel een grapjas, kunt ook goed columns schrijven, heb je soms aan de kleinkunst academie gestudeerd 😜
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
Dat ik de ambitie heb..................zodat iedere melkveehouder kon uitbreiden zonder een stopper uit te kopen zodat de zwakkere uitgerookt worden

Allereerst gaat het niet om jou persoonlijk natuurlijk. Ik zie niet waarom de zwakkere uitgerookt wordt als gevolg van afschaffing quotering. Ook die ondernemer had de kans om wat meer bussen aan de weg te zetten. Ik proef uit je reacties dat je vooral de waarde van het quotum graag had willen behouden. Aan vervanging wordt in NL hard gewerkt.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam ik ben voor een warme sanering. Hoe warmer hoe beter!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
ik ben voor een warme sanering

Ik wil helemaal geen sanering, daar verschillen we van mening. Het opschalen door technische innovatie loopt op het eind en wat mij betreft komen er geen industriële bedrijven gerund door managers en bedrijfsleiders of herdsmen.
+1
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam waarom moest het quotum dan weg?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
waarom moest het quotum dan weg

Stel jezelf de vraag eens andersom: wat was het nut nog?
+2
Jan S
😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Door wie wordt jij betaalt om de feiten te bagatelliseren?

Dat weet ik zelf ook niet, de betaling loopt via een bv op de Kaaimaneilanden.
+1
Jan S
😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Zullen we het maar houden op een vlaag van verstandsverbijstering

Best hoor, als je er dan vrede mee hebt.
+3
pieta
@jan.1 Je verkoopt nu gewoon even onzin. De meestgehoorde reden van afschaffen melkquotum waren de kosten. Dan zou nu de kostprijs toch veel lager moeten zijn. Dat is ie niet. De kosten zijn verschoven van kosten in melkquotum naar allerlei andere variabele en vaste kosten.
+1
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
De meestgehoorde reden van afschaffen melkquotum waren de kosten. Dan zou nu de kostprijs toch veel lager moeten zijn. Dat is ie niet. De kosten zijn verschoven van kosten in melkquotum naar allerlei andere variabele en vaste kosten.

Daarom vind ik ook achteraf dat mq had moeten blijven,daar hebben we nu dus nix meer aan.Maar nu ff flink uitbreiden lukt ook niet meer zo makkelijk...Wereld veranderd snel..
+1
Erik!1879
@jan.1 waarom is het dan voor zoveel mensen zo moeilijk om te zeggen dat wij die gedemonstreerd hadden gewoon gelijk hadden? Dat is gewoon een groot zwart blad in de geschiedenis over de eenheid in de melkveehouderij.
+1
pieta
@jan.1 Ten tijde van het bespreken door LTO van het afschaf standpunt wilden ze al niet luisteren. Is toen ook al genoeg gezegd. Maar toen de kogel eenmaal door de kerk was bedachten velen zich om maar eens een behoorlijke uitbreiding te doen. Als het dan toch vrij was. Bij de een is het aardig gelukt (op tijd de dieraantallen aanwezig) maar bij velen heeft het ook niet gebracht wat de verwachting was.
Ze hadden gewoon de milieuruimte moeten verdelen obv melkquotum. Ieder wat meer.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Ze hadden gewoon de milieuruimte moeten verdelen obv melkquotum. Ieder wat meer.

Hoe zie jij dat voor je.
pieta
@jan.1 Nu niet meer. Ligt namelijk (ver) achter ons. Maar gewoon omrekenen of melkquotum omzetten naar NL. Ieder een plus van 10% bijv en klaar.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Nu niet meer. Ligt namelijk (ver) achter ons. Maar gewoon omrekenen of melkquotum omzetten naar NL. Ieder een plus van 10% bijv en klaar.

Gelukkig niet gebeurd,was hoop gedonder van gekomen.Stel je voor een kleine boer met 30 koeien mag maar 3 koeien meer en een boer met 500 ,mag er 50 meer.
pieta
@jan.1 Wat een gemakkelijke reactie. Er waren er dan toch vooral veel die een koe of 7 a 8 meer konden gaan houden. Maar het gaat het vooral om dat er dan veel minder knelgevallen waren en niemand had in hoeven te leveren(generieke korting).
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Wat een gemakkelijke reactie. Er waren er dan toch vooral veel die een koe of 7 a 8 meer konden gaan houden. Maar het gaat het vooral om dat er dan veel minder knelgevallen waren en niemand had in hoeven te leveren(generieke korting).

Niet realistisch,toen was bijna iedereen ervan overtuigd dat einde quotering betekend MEER melken.Waren toen al veel nieuwe stallen gebouwd die direct in mei vol werden gezet,Deze boeren hadden bewust einde quotum tijdperk afgewacht.En je weet zelf ook wel een stal bouwen heeft een voor traject van vele jaren...
pieta
Quote Reactie van @jan.1:
En je weet zelf ook wel een stal bouwen heeft een voor traject van vele jaren...

Ook dat is niet overal hetzelfde. Wij hebben in 2010 gebouwd. Zomer van 2009 locatie gekocht. November 2009 aanvraag ingediend. Januari 2010 vergunning binnen.
+2
pieta
Quote Reactie van @jan.1:
Waren toen al veel nieuwe stallen gebouwd die direct in mei vol werden gezet

Begin jaren 2000 waren er echt nog niet veel nieuwe stallen gezet met het oog op afschaffen quotering. Jij zit met de tijdlijn in de war. En er was ook genoeg tegenstand maar dat werden allemaal terzijde geschoven. Ze hebben het gewoon helemaal verkeerd gezien. Het is zo en het zal wel. Ik red me er prima mee.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @jan.1:
degene met lage of geen mq kosten zijn er al niet meer

deze hebben geld gemaakt van wat ze kregen, jij liet het in de nacht van 31mrt-1April 2015 verdampen.. En ga dat bedrag maar eens terug verdienen
jan.1
Quote Reactie van @cs-agrar:
deze hebben geld gemaakt van wat ze kregen, jij liet het in de nacht van 31mrt-1April 2015 verdampen.. En ga dat bedrag maar eens terug verdienen

Ik heb niet het gevoel dat er wat verdampt is,heb er p rechten voor terug gekregen,en dadelijk wordt het stikstof ruimte.Het blijft altijd een zekere waarde houden,mits niet alle boeren het land uitgejaagd worden.
+5
puntertje
Melk thuis houden? Er stonden mensen die vaak niet eens aan mijn fabriek leverden de zaak te blokkeren zodat het niet geleverd kon worden. Dat deden ze ook voor mij verklaarden ze. Terwijl een deel van de blokkeerders zelf wel hun eigen melk bleven leveren. Dat soort schijnvertoningen zit ik niet weer op te wachten en toen heeft die Sieta ook definitief afgedaan voor mij.
Erik!1879
@puntertje wat kan sieta eraan doen dat je van die hufters hebt. Het begon ermee om zelf de melk niet te leveren. Ik had ook geen tijd om overal heen te gaan. Wel iedere avond even naar de vergadering voor de stand van zaken. Als iedereen toen geweigerd had melk te leveren hoefde je geen fabriek te blokkeren.
+2
puntertje
@Erik!1879 Als anderen voor mij willen gaan bepalen wat ik moet doen of wat het beste voor mij is is het voor mij voldoende om afstand te houden van dat soort enge clubjes.
Erik!1879
@puntertje je neemt afstand van rfc?
+1
Jan S
😀
cornelissen
Quote Reactie van @puntertje:
Er stonden mensen die vaak niet eens aan mijn fabriek leverden de zaak te blokkeren zodat het niet geleverd kon worden

Dat is altijd het probleem bij op zichzelf sympathieke acties, zie de gele hesjes, de occupy beweging e.d. Er komen gauw wat minder gewenste lieden tussen om rotzooi te trappen.
Derhalve was het "blokkeren" een slecht idee ,hoewel er werd gesproken over demonstreren bij de poort,wat weer wat anders is als voor de poort.
Persoonlijk had ik geen tijd en feeling voor dergelijke activiteiten.
Gewoon de melk thuis houden, hoewel ik na twee keer een brief had van Friesland Food ,dat ik mij onttrok aan de leveringsverplichting en er "passende "maatregelen zouden worden genomen.
Na drie keer niet leveren er maar mee opgehouden, te weinig navolgers, wel sympathie, maar men kon het melkgeld niet missen, zei men.
Van de "passende " maatregelen nooit meer iets gehoord.
Erik!1879
@cornelissen en dan moet ik zeker nog respect hebben voor de bestuurders van FRC.
cowboys
@Erik!1879 RFC kan gerust geblokkeerd worden na het fosfaat reductieplan. daar hoeven leden van andere coöperaties geen medelijden meer mee te hebben.
dieks2
Ik heb in die tijd nogal wat andere boeren echt leren en dan niet in positieve zin van het woord
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dieks2:
wat andere boeren echt leren

Dat heb je goed. Boeren die bij andermans fabriek de poort blokkeerden terwijl de eigen fabriek door draaide, DDB-bestuurder die toespraak hield over solidariteit en melk thuis houden terwijl zijn broer de melk thuis gewoon met de rmo mee gaf en als klap op de vuurpijl een aso die de tank van de buurman open zette.
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam het waren Europese acties. Een groot deel van de Nederlandse melkveehouders hebben zich compleet misdragen en hun collega's voor schut gezet. Die ga je nu lopen te verdedigen. Het is wel ironisch dat juist in Nederland de grootste problemen hebben met de harde groei direct na de afschaffing. Nederlandse belangenbehartigers en bestuurders die voor afschaffing waren: SHAME ON YOU!!!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
Het is wel ironisch dat juist in Nederland de grootste problemen hebben met de harde groei direct na de afschaffing.

Toch niet meer dan logisch, NL molk het quotum altijd ragvol. Landen die dat niet deden, hadden blijkbaar niet de ambitie om meer te melken/groeien.

De afschaffing heeft niet voor problemen gezorgd, maar het verdere gebrek aan kaders. Het was voor de hand liggend dat de veehouderij tegen een andere begrenzing aan zou lopen. De indruk is echter gewekt dat dit onderliggende grond zou worden, dat is iets anders gelopen.

Hier is geen tank melk weggegooid, ik heb geen fabriek geblokkeerd en heb onder andere op het prikbord stevige discussies gevoerd om de zinloosheid van de acties te benadrukken. Vind jij dat ik me compleet heb misdragen?
vrije boeren
@Jack Rijlaarsdam De afschaffing van het quotum heeft heel veel boeren de kop gekost en dat was bij velen daarvan niet gebeurd als het quotum er op was blijven zitten .lto rvo etc hebben ons compleet voor de gek gehouden om daarna vele boeren kapot te maken , Een laffe zet van deze laffe politiek en rechtsgang . Het vertrouwen is bij vele melkveehouders compleet verdwenen door dit soort waanzin . Laten we dit niet nogmaals gebeuren met wat er nu dreigt te gebeuren met de N onzin de huidige laffe Lto is wel de minste die ons daar in kan verdedigen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vrije boeren:
De afschaffing van het quotum heeft heel veel boeren de kop gekost en dat was bij velen daarvan niet gebeurd als het quotum er op was blijven zitten

Kun je dat uitleggen, ik ken er namelijk geen.
vrije boeren
@Jack Rijlaarsdam al 2 hier bij mij in de zelfde straat die er mee gestopt zijn . 2 nw stallen staan nu leeg
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vrije boeren:
2 nw stallen staan nu leeg

Waarschijnlijk waren deze stallen niet gebouwd onder de quotering. Is de oorzaak van de leegstand nu het wegvallen van de quotering of de te optimistische begroting van de bouwers?
vrije boeren
@Jack Rijlaarsdam blijkbaar geen voorkennis peildatum
Erik!1879
@Jack Rijlaarsdam mensen die demonstreren hebben daar het recht op! Bij andere de tank leeg laten lopen kan natuurlijk niet. Wat jij gedaan hebt weet ik niet dus oordeel ik niet over. De bestuurders in het algemeen hebben voor een deel compleet verkeerd gehandeld. Ik zou zeggen die de schoen past....
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!1879:
mensen die demonstreren hebben daar het recht op!

Uiteraard. Het is echter zacht gezegd niet chique om de poort van andermans fabriek te blokkeren terwijl de eigen coöp gewoon door kan draaien. Dat is actie voeren op kosten van je collega's.
cowboys
@Jack Rijlaarsdam waarom zou het niet chique zijn de poorten van rfc te blokkeren zij waren immers de arcitecten van het fosfaatreductieplan.
+1
Jack Rijlaarsdam
@cowboys We praten over 2009, toen hadden we nog geen weet van een fosfaatreductieplan. Overigens is de gehele applausmachine bij de NZO, onder leiding van Tjeerd, verantwoordelijk voor het FRP, niet alleen RFC.
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
. Het is echter zacht gezegd niet chique om de poort van andermans fabriek te blokkeren terwijl de eigen coöp gewoon door kan draaien.

Je generaliseert. Het overgrote deel van de boeren kwamen gewoon op voor hun bedrijf en inkomen. Daar kan ik ( en vele collega’s)wel sympathie voor opbrengen. Dat er een paar verdwaalde sukkels bij de verkeerde fabriek stonden doet daar niks aan af. Met stukjes schrijven in een blaadje verander je de wereld ook niet...😉
arie.j
Quote Reactie van @familie pelle:
Je generaliseert. Het overgrote deel van de boeren kwamen gewoon op voor hun bedrijf en inkomen. Daar kan ik ( en vele collega’s)wel sympathie voor opbrengen. Dat er een paar verdwaalde sukkels bij de verkeerde fabriek stonden doet daar niks aan af. Met stukjes schrijven in een blaadje verander je de wereld ook niet

Verdwaalde sukkels?
Achteraf proberen het te bagatelliseren?
De rechter moest er zelfs met een uitspraak aan te pas komen om alle blokkades op te heffen.
Overigens loop je flink achter.
De NMV en zelfs de DDB hebben later toegegeven dat dergelijke acties als toen weinig tot geen zin hadden.
Grasbaal
Een kleine terugblik hoe dat toen ging:

+1
zuivelarbeider
2008 DDB

Friesland Foods kan door blokkade DDB ophalen melk niet garanderen
31 mei 2008
Friesland Foods kan door de blokkades door de DDB van de productielocaties in Nijkerk, Leeuwarden, Workum, Gerkesklooster, Marum, Dronrijp en Varsseveld niet meer garanderen dat de melk bij de melkveehouders opgehaald kan worden.

Door de blokkade van de productielocaties kan Friesland Foods de melk niet meer zelf verwerken. Friesland Foods spant zich in om de melk bij andere zuivelondernemingen te laten verwerken.

Sinds vrijdag 30 mei 10.30 uur wordt door melkveehouders met tractoren de productielocatie van Friesland Foods Fresh in Nijkerk geblokkeerd. Hierdoor is het niet mogelijk de zuivelproducten aan supermarkten te leveren. Zaterdag 31 mei zijn daar de productielocaties in Leeuwarden, Workum, Gerkesklooster, Marum, Dronrijp en Varsseveld bijgekomen.

Het bestuur van Friesland Foods heeft een beroep gedaan op de DDB de acties te beëindigen.
robbies
@zuivelarbeider hier in het zuiden werd de soep toen echt niet zo heet opgediend volgens mij

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot tractoren , melk , melkprijs , ddb , melkveehouders , welkom , belgie , informatie , 2009 en 2008 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
4.900