Megastallen

Megastallen: de toekomst in Nederland.

Hebben jullie ook het artikel in De Telegraaf van vandaag gelezen m.b.t. de megastallen hype ?

Hier de link: [telegraaf-i.telegraaf.nl]

Ik heb het in elk geval met stijgende verbazing gelezen maar wat ik mij nu afvraag: is dit nu werkelijk de trend in de Ned. agrarische sector ?

M.i. had het artikel een hoog sensatiegehalte mar waar rook is................

Het komt er op neer dat exhorbitante schaalvergroting de enige manier is om de "noodlijdende" agrarische sector in Nederland te behoeden voor collectief failissement.

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
In iedere bedrijfstak zal een ondernemer zich willen ontwikkelen, dus ook in de landbouw. Stilstand is achteruitgang zal altijd het gezegde blijven.
Of de kritische kostprijs bij de 'overlevers' lager is dan bij behoudener ondernemers is te betwijfelen. Maar een kleinere marge over een grote massa tikt toch altijd nog aan.
Onbekend
als bedrijven zulke grote aan moeten nemen om nog een snee brood te kunnen
verdienen
dan is er maar 1 remedie
laat aub de intensieve veehouderij verdwijnen uit nederland
ik ben zelf melkveehouder
maar als men over zoveel vee per vierkante metergaat praten
dan zeg ik ga maar naar polen tjechie of een ander land waar ze ruimte genoeg hebben
het heeft toch geen maatschappelijke functie meer
(buiten voedselproductie dan )
dan zijn we gelijk van het mestprobleem af
ik vind dat burgers recht van spreken hebben in zo,n situatie
ik zelf zou zo,n megabedrijf ook niet hier in de buurt willen
anonymous_763
Ik zou ook geen varkensflat in mijn achtertuin willen hebben. Absurd plan zo'n flat.

Zet hem dan ook op een plek waar ook directe qaanvoer van voer is en mestafzet. Nederland is hier veel te klein voor.
schoppenboer
Egoist!!!!!
anonymous_763
Het is egoistisch om te denken Satyricon dat de landbouw op deze manier te werk zou mogen gaan, of bedoelde je het met satirische gedachten Satyricon?
Grasbaal
Hier het (bijna) completepaginagroot artikel over Megastallen in de Telegraaf:

Als het zwaard van Damocles hangt de dreiging boven bewoners van landelijk gebied: de komst van ’varkensflats’ naar hun huis en haard. Nadat de veehouderij eind jaren negentig werd getroffen door rampen als de varkenspest, werd besloten dat grootschalige bedrijven moesten verhuizen naar speciaal daarvoor aangewezen locaties. Nu liggen tientallen vergunningaanvragen klaar voor de bouw van megastallen, die verspreid over heel Nederland als paddenstoelen uit de grond zullen schieten. Horizonvervuiling, fijnstof, veterinaire ziektes, af en aan rijdende vrachtwagens en vooral stankoverlast liggen op de loer. In het Twentse Vroomshoop hebben tegenstanders het tij weten te keren. Voorlopig. „Want plannen komen zo maar weer te voorschijn, de onrust blijft.”

Bewoners landelijke gebieden in actie tegen grootschalige veehouderij

De PEST aan VARKENSFLATS

Het regent protesten wegens horizonvervuiling, fijnstof, ziektes, vrachtwagenfiles en stank

door JAN COLIJN en CHARLES SANDERS

VROOMSHOOP, zondag

Met sombere blik tuurt Jan Veldhuis over de weidse Twentse landerijen tegenover zijn woning. Een pittoresk beeld uit vervlogen tijden, zo lijkt het. Maar voor hoe lang nog, vraagt de gepensioneerde docent Nederlands zich af. Hij wijst en zegt: „Daar, op amper 200 meter afstand, zouden drie van die varkensflats moeten komen. Maar denk je nou echt dat het daarbij dan blijft? Die megastallen trekken weer nieuwe bedrijven aan en voordat je het weet, zitten we hier met een immens agrarisch productiepark opgescheept.”

De varkensflats slokken veel van zijn tijd op, van een rustig leventje is amper sprake. Tijdens een familiefeest, afgelopen zomer, verzuchtte een van zijn zoons nog dat hij graag wilde komen. Op voorwaarde dat pa het onderwerp varkens onaangeroerd zou laten.

Schnitzels
Voor één ding hoefde Veldhuis jr. zeker niet bang te zijn: varkensschnitzels staan bij zijn vader allang niet meer op het menu. Sinds de oud-leraar zich heeft verdiept in alles wat met intensieve veeteelt van doen heeft, kijkt hij met andere ogen naar wat er op zijn bord ligt. ,,Niet dat ik nu meteen vegetariër ben geworden, maar varkensvlees hoeft voor mij niet meer…”

Het uitgestrekte buitengebied van Vroomshoop, stip op de kaart van noordelijk Twente, was een van de regio’s die door de overheid werd genoemd als Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG). Alleen al in dit deel van Overijssel zijn er 29 met die status. Een rechtstreeks gevolg van de reconstructiewet, die erin voorziet dat veehouderijen moeten verkassen naar minder kwetsbaar gebied.

Tot ontsteltenis van bewoners bij deze locaties. Er dreigen, zo stellen zij, agrarische fabrieken van ongekende omvang te ontstaan. Stallen met tienduizenden varkens of honderdduizenden kippen. En naarmate de plannen concreter worden, groeit ook het verzet. Waarbij mensen als Jan Veldhuis en zijn kompaan Douwe Bouma benadrukken dat zij geen actievoerders of milieuactivisten zijn. „Het gaat ons alleen om woonplezier en levensgenot, extremisme komt niet in ons woordenboek voor. We zijn ook niet politiek gericht, willen gewoon geen 35.000 fokzeugen in de achtertuin.”

Vroomshoop en Twente staan niet op zichzelf. Overal in Nederland wordt de komst van de LOG’s met argusogen bekeken. Er lopen procedures tegen de bouw van een megastal in het Noord-Hollandse Middenmeer, waar huisvesting van 1,6 miljoen kippen gepland staat. In het NoordLimburgse Horst aan de Maas zijn de gevolgen nog veel verstrekkender. Even ten noorden van Venlo wordt gewerkt aan een project dat moet uitgroeien tot de grootste bioindustrie van Europa. De komst van tienduizenden varkens en 1,3 miljoen kippen zal een heel dorp van de kaart vegen; volgens Peter Smeets, specialist agroparken van landschapsbureau Alterra in Wageningen, zal Grubbenvorst in zijn geheel moeten verhuizen…

Schaalvergroting onontkoombaar voor agrarische sector

Maar niets is zeker en de strijd duurt voort. Dat bleek vorige week nog toen de Raad van State een streep door de bouwplannen voor een stal met 16.000 varkens haalde, die in het Noord-Brabantse Diessen moest verrijzen. De provincie had vooraf onvoldoende onderzocht wat de gevolgen zouden zijn van de ammoniakuitstoot voor het aangrenzende natuurgebied Kempenland-West.
Over dat laatste maken ook de Vroomshopers in idyllisch Overijssel zich druk. Dat varkensflats op hun stoep de horizon vervuilen, staat voor hen buiten kijf. En dat varkens stankoverlast veroorzaken, weten de meeste tukkers na een leven lang op het platteland ook wel. Maar hoe zit het met het voor de mens zo schadelijke fijnstof? En hoe fnuikend is die ammoniakuitstoot met zulke enorme veestapels op de hoek van je eigen straat? Om nog maar te zwijgen van de risico’s dat gevreesde veterinaire ziektes overslaan van mens op dier. Er zijn al plaatsen in Brabant waar huisartsen melden dat de gezondheidssituatie van met name mensen met weinig weerstand achteruitholt door de directe aanwezigheid van grote varkenshouderijen.
„Want als je zoveel beesten bij elkaar plaatst, worden nog meer dieren ziek”, stelt Douwe Bouma. „Dit land telt 11,6 miljoen varkens! Dus zul je wéér extra doses antibiotica moeten toedienen. Zeer schadelijk voor de mens. Conclusies zijn niet moeilijk. Daarvoor hoef je echt geen hogere rakettechnologie te hebben gestudeerd. Een beetje gezond Twents verstand is genoeg…”

„Het lijkt wel alsof we in een open riool wonen”

Naast kommer en kwel bij bewoners op alle locaties in Nederland waar LOG’s gepland staan, zijn er ook ontwerpen en plannen die hoop geven. Want megastallen hoeven volgens ingenieurs en veehouders niet per definitie lelijk en lomp te zijn. Een Groningse veehouder die meewerkt aan de workshop ’Bouwen in het Landschap’ heeft een ontwerp gemaakt „waarvoor fietsers straks afstappen om ervan te genieten!”
Op de vorige week gehouden European Eemland Conference in Bunschoten werden twee projecten getoond van ’koeienkathedralen’ die wel degelijk het aanzien waard zijn. „Gelikt vormgegeven ontwerpen vergroten de acceptatie bij omwonenden”, zo stellen ingenieurs. Als een megastal geen betonnen kolos is van 300 meter lang die als een Oostblokmuur in het Hollandse landschap opdoemt, wordt de weerstand vanzelf minder.

Romeins
Want dat agrarisch Nederland massaal aan schaalvergroting moet om te overleven, daaraan is niet te ontkomen, zo stelt de veeteeltlobby. En dus tonen architecten oude Romeinse boerderijen; een vierkant dat een binnenplaats omsluit, opgebouwd uit vriendelijk hout, metaal en glas. Met parapludaken voor ventilatie en in het voor voorbijgangers onzichtbare middengebied opgestelde voedersilo’s, mestopslag en machinepark. Wat lelijk is blijft uit het oog, wat wél zichtbaar is toont als een winkelpassage uit de 19e eeuw met boogconstructie of de al eerder genoemde Romeinse boerderij…

Maar mooi ontwerp of niet, er zullen enorme aantallen dieren in de LOG’s moeten worden gehuisvest. In Vroomshoop hebben bewoners zich verenigd in de stichting Vroomshoop en omgeving mesthoop? (Vrom?). Binnen luttele weken werden 7000 handtekeningen verzameld voor een burgerinitiatief: het vraagstuk moest op de politieke agenda. Inwoners van de Overijsselse gemeenten Twenterand (onder meer Vroomshoop), Ommen, Hellendoorn, Wierden, Raalte en Olst-Wijhe bundelen op die manier hun krachten. Met uitpuilende bussen reisden ze samen af naar het provinciehuis in Zwolle, waar de ongeruste bewoners voor stampvolle tribunes zorgden en voor een uiterst tumultueus verlopen vergadering van Provinciale Staten.

Geen vergeefse moeite, want in Twenterand lijken de acties succesvol. De plaatselijke gemeenteraad blokkeerde vooralsnog de komst van megastallen naar het buitengebied. Maar de kou is nog niet uit de lucht, want de provincie houdt wel degelijk vast aan de oorspronkelijke plannen.

Douwe Bouma, met Jan Veldhuis initiatiefnemer van Vrom?: „Bij vaststelling van de reconstructiewet in 2004, die leidde tot de plannen voor de LOG’s, werd uitgegaan van bedrijven ter grootte van maximaal 3000 dieren. Nu gaat het al om het tienvoudige. De gemeenteraad hier heeft dan nu wel tegen gestemd, het zit ons bepaald niet lekker dat de provincie heel andere plannen en ideeën heeft. Eén slag gewonnen, de oorlog nog lang niet. De dreiging blijft.”

Het strijdlustige duo zegt de redenering van de provincie sowieso niet te kunnen bevatten. LOG’s zijn niet meer van deze tijd, zo menen Veldhuis en Bouma. „Deze gebieden zijn immers ooit in het leven geroepen toen vaccineren niet mocht. Maar dat taboe geldt anno 2008 allang niet meer, vandaag de dag is het gewoon toegestaan.”

Burgers vragen zich af waarom de varkensflats, kippenkolonies en koeienkathedralen uitgerekend op een steenworp afstand van bewoond gebied dreigen te worden gerealiseerd. In Haaksbergen, ’Parel van Twente’, weten de tukkers erover mee te praten. Pal naast hun dorp werd een paar jaar geleden een varkenshouderij gebouwd. Sindsdien klagen bewoners van nieuwbouwwijk Het Wolferink steen en been.

Barbecue
De gemeente zei destijds de komst van de boerderij niet te hebben kunnen tegenhouden, omdat aan alle normen ten aanzien van stankcirkels was voldaan. Maar intussen worden de Haaksbergenaren gek van de indringende mestgeur. „Ik heb deze zomer de barbecue maar in de schuur laten staan, je krijgt geen hap door je keel met die stank in je tuin. Het lijkt wel of we in een open riool wonen. Zelfs in een sloppenwijk van São Paulo is de geur frisser…”

De gemeente zit nu al jaren met de varkensboerderij in haar maag. „Het zal er wel op uitdraaien dat die boer straks voor vele miljoenen wordt uitgekocht. Let wel, van ónze belastingcenten”, aldus dezelfde wijkbewoner.
Waar ook tegenstanders niet omheen kunnen: uit NIPO-onderzoek blijkt dat driekwart van de bevolking wil dat de veeteelt dier- en milieuvriendelijker wordt. Maar Nederlanders blijken niet bereid ook maar één eurocent meer te betalen voor hun karbonade of gebraden haan. En om goedkoop te kunnen produceren, moeten megastallen uit de grond worden gestampt…

„Grubbenvorst moet in zijn geheel wijken voor agropark”

Uitgerekend oud-landbouwminister Veerman verklaarde onlangs dat de LOG’s door de tijd zijn achterhaald. Terwijl de plannen voor die locaties juist onder zíjn bewind werden ontwikkeld. „Dit ontsiert het landschap”, aldus Veerman recent op televisie. „Het is bovendien slecht voor het imago van de sector. Megastallen horen thuis in gebieden voor industriële productie.”

Maar voor de noodlijdende agrarische sector blijft het de toekomst en de oplossing voor tal van problemen. Het is of met z’n allen richting megastal of in volle galop naar het faillissement van de complete Nederlandse veehouderij, zo meent men. En dat varkens amper ruimte hebben om te bewegen, deert menig boer niet.

Een Nederlandse houder van een megaflat in het oosten van Duitsland: „Het dier heeft ruimte genoeg om te staan en te liggen. Dat hij zich niet kan omdraaien? Ach, een varken kan ook niet stemmen. En fietsen hoef je hem ook niet te leren!”

<b>Lees hierover meer in <a href=telegraaf.nl/ target=0>de Telegraaf</a> van vandaag</b>

<a href=kiosk.telegraaf.nl/product.fpl/… target=0><img src=kiosk.telegraaf.nl/images/escenic/… border=0></a>
Sjaak 1
Echt een negatief stemming makend artikel zoals er al vele geplaats zijn

„Grubbenvorst moet in zijn geheel wijken voor agropark”dit staat helemaal niet ter discussie en zal door de plaatselijke politiek niet geaccepteerd worden en ook veel te duur zijn
als dat de uitkomstvan de MER studie is zal het hele project niet door gaan verder is er op het moment wel veel tegenwerking aan de plaatselijke verplaatsers naar het zelfde LOG wat jammer is voor de betreffende bedrijven die alle moeten verplaatsen voor dorps ontwikkeling of natuur
(zie google coordinaten"Horst aan de Maas" lat=51.4369444444, lon=6.10611111111 waar het log ontwikkeld wordt )
Ik zie de komst van mega stallen meer iets van de huidige tijd je houd deze ontwikkelingen niet tegen als ze in Nederland geen ruimte krijgen gaan ze toch naar het buitenland Nederland raakt dan wel een van zijn belangrijkste kenmerken kwijt en dat is de aanwezigheid van een groede infrastructuur. Het zal echter geen invloed op de prijs hebben daar de varkens of kippen die in het buitenland worden geproduceerd toch hier de prijs bepalen het enige voordeel is de mestafzet deze zal hier niet hoeven te concureren, echter een van de voordelen van de mega stallen is dat deze vrije rechten krijgen ze moeten dan wel de mest exporteren.
Verder zie ik in de komst van de mega bedrijven een uitdaging om de best mogelijke techniek toe te passen wat betreft ammoniak en stof uitstootdit moet volgens mij ook vast in de regels worden omschreven .en zal ook aanmerkelijk beter moeten zijn dan de huidige eisen aan stal uitbreiding.
Onbekend
de rund veehouderij mag blij zijn dat de intensieve veehouderij hun ammoniak probleem oplost want de rund veehouderij heeft nog niets gedaan terwijl de de intensieve veehouderij een enorme reductie behaald heeft en anders met dure maatregelen te maken gekregen
Grasbaal
Dit is dan een compleet misplaatst zeer gekleurd stukje tekst:

dat varkens amper ruimte hebben om te bewegen, deert menig boer niet.

"Een Nederlandse houder van een megaflat in het oosten van Duitsland: „Het dier heeft ruimte genoeg om te staan en te liggen. Dat hij zich niet kan omdraaien? Ach, een varken kan ook niet stemmen. En fietsen hoef je hem ook niet te leren!”

Er zijn wettelijke eisen qua bewegingsruimte. Een ding is duidelijk, het dierenwelzijn is in de megastallen juist veel beter geborgd als in de gangbare houderij. Dus wat dierenwelzijn betreft zouden de Wakker Dieren vrienden dit soort stallen juist moeten omarmen.

Ook ik moet er niet aan denken dat ze naast mijn huis een super megastal gaan bouwen, maar ik zie daar ook liever geen school of moskee verschijnen. Een megastaleen industrieterrein plaatsen geeft ook problemen zie de soap met de Purmerendse veemarkt die maar een paar uur per week open is:[www.rtvnh.nl]
Grasbaal
Alle bedrijven krijgen in toenemende mate te maken met botsende belangen. Ook gangbare landbouwbedrijven zullen goede antennes voor de omgeving moeten hebben. Boerderijen moeten niet alleen vergunningen zien te krijgen, het moet hen vooral “gegund” worden om te kunnen opereren. Je moet goodwill hebben, anders lukt het niet.

Bron:[dekennisclub.wordpress.com]

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , stal , megastal , stallen en telegraaf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
5