CRV-adviseur: lager vervangingspercentage levert 700 euro per koe op

Wanneer een melkveehouder het vervangingspercentage van zijn melkveestapel met 5 procent verlaagt, scheelt hem dat 700 euro per koe. Dat blijkt uit onderzoek van CRV Veestapeladviseur Aniek Kock. Voor een bedrijf met honderd koeien komt dat neer op 70.000 euro.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Noorderling
Houd dat maar structureel vol 5jaar 5%minder.
En dan de rekensom corrigeren op groei doormiddel van extra vaarzen in laten stromen, dat rekent altijd wel lekker door.
boer03
@Noorderling mee eens .
Om dit doel te bereiken moet er structureel grote wijzigingen doorgevoerd worden (die vaak ook geld kosten).

Er zit ook een maximum aan. Tis niet, hoe ouder hoe beter.
+1
Frans1
@Noorderling dat is er weer een van de afdeling open deur😬
pieta
@Noorderling Als je nu op 30% vervanging zit en je gaat jaarlijks 5% minderen dan zou dat moeten kunnen. Jaar 0 is 30%, jaar 1 is 28,5%, jaar 2 is 27,1% etc.
Noorderling
@pieta
Als dat zo makkelijk is, waarom gebeurt dat dan niet vraag ik me dan af?
Structureel is andere koek dan jaartje cijfers beïnvloeden.
+3
de hoef
@Noorderling als het zo simpel was was die crver ook nog wel boer ,
Vario512
Quote Reactie van @Noorderling:
Als dat zo makkelijk is, waarom gebeurt dat dan niet vraag ik me dan af?

Omdat het alleen lukt, wanneer je een lager gemiddelde productie per koe accepteert.

Ik heb de gemiddelde afvoerleeftijd volgens RFC nu op 9 jaar en 4 maanden (volgens mij is dit een 3 jaarlijks gemiddelde).

Bij mij kalven ze soms moddervet af, maar zolang je droogstandsrantsoen klopt, maakt dat niets uit.
pieta
Quote Reactie van @Vario512:
olgens RFC nu op 9 jaar en 4 maanden (v

Dat is knap oud in ieder geval. Wat is de levensproductie bij afvoer? Wat voor ras(sen) gebruik je? Heb je fokkerijadvies?
+1
Vario512
@pieta levensproductie bij afvoer is 33.000 liter. Ik moet toegeven de leeftijd bij afvoer is zo hoog, omdat ik de meeste koeien vet mest. Sommige koeien geven maar 10 liter. Ook zit er wel eens een koe tussen die een half jaar droog staat. De meeste boeren zullen niet voor deze manier van boeren kiezen.

De koeien zijn hoofdzakelijk HF, maar de overstap van FH naar HF is pas in de jaren negentig ingezet.

Ik probeer vierkante koeien te fokken, een beetje de fokkerijstrategie van KI-Samen. Maar voor de rest zijn de benen heel belangrijk. En ik wil koeien fokken die niet kreupel worden. Net een koe van 15 jaar weg gedaan die maar 1 kreupel is geweest.
Uiergezondheid is vooral management. De vruchtbaarheid moet nog verbeteren, om de levensproductie omhoog te krijgen. Fokkerij is vooral selecteren, dus die koeien met een fokstier insemineren, die gemakkelijk oud worden.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Vario512:
levensproductie bij afvoer is 33.000 liter. Ik moet toegeven de leeftijd bij afvoer is zo hoog, omdat ik de meeste koeien vet mest. Sommige koeien geven maar 10 liter.

hoeveel jaar doe je over dat afmesten dan als je gemiddeld op 9jr komt. 33000 bij afvoer hoort meer bij 5-6jr
pieta
@cs-agrar Dat vraag ik me ook af. Wellicht koopt ie afmelkers?
+1
Vario512
@cs-agrar Je bent scherp.
33.000 is de gemiddelde levensproductie van de aanwezige koeien, de gemiddelde leeftijd is 6 jaar.

Het MPR jaaroverzicht van vorig jaar kan ik effe niet vinden, binnenkort krijgen we wel een nieuwe van dit jaar.
huub
Het staat of valt met hoe je een koe uiteindelijk afvoert. Een vaars laten kalven en na 500 dagen met een dikke kont de vrachtwagen op is economischer dan een oude koe met de rendac.
+4
pieta
@huub Weet jij dat zeker? Die vaars heeft 12 a 1300 dagen gevreten, één kalf en een vaarzenlijst gemaakt. Je hebt een 100% jongveebezetting nodig (kalf van vaars heeft nog niet gekalfd voor de vervanging). Bij een oude koe van 10 jaar hoef je slechts na 6 lijsten 1 vaarskalf weer op te fokken voor de vervanging. Oftewel in de ene situatie heb je 50 koeien en 50 stuks jongvee en in de andere bijv 85 koeien en 15 stuks jongvee.
+3
huub
@pieta €2000 aankoop/opfok minus €1700 voor de slacht. €300/12500kg melk is 2,5 cent/kg melk.

Dan moet een rendac koe al 80.000kg melk geven.

Onvrijwillige afvoer is altijd duur. Dikke koeien slachten gaat dubbelop, kilo's en kiloprijs.
pieta
@huub Toch zegt mijn gevoel dt het heel nders uitpkt. Mr ik g wel uit vn een gesloten bedrijf met een hoeveelheid rechten
j h p
@pieta Kun je 30.000 kg melk meer afleveren, kom je niet aan 70.000 per jaar, dat staat er ook niet maar wekt wel de indruk.
pieta
@j h p Dat beweer ik niet. Dat zeggen ze bij CRV.
pieta
@huub En niet elke oudere koe eindigt dood bij de weg. Hier wegen ze geregeld meer ls een 1e klfs n 500 dgn.
+1
j h p
@pieta Volgens mij heb je de a van je toetsenbord vast zitten. 😂
ntd79
@j h p en van de d en de n maakt zijn toetsenbord de l en de s😁
pieta
@ntd79 Nee dat is niet zo. Dat is gewoon geschreven zoals wij het verkeerd zeggen. 😁
+1
ntd79
@pieta 🤣dat is idd ook een uitleg
huub
@pieta Dat zeg ik ook niet.
Todi
Als ik zie hoeveel kalveren die er aangeboden worden voor jongvee opfok met een dikke negatieve verwachting dan heeft Aniek dat denk ik wel'/niet mee genomen?
spotmelker
De rendabelste koe is die in de eigen vriezer. Afgelopen week weer ervaren 😁
Todi
@spotmelker Dat laten slachten is niet goedkoop. Of Het vlees werd door de oudjes op gegeten en de botten met vlees konden de jonge generatie op maken. Dus stoppen.
Vdejong
Quote Reactie van @Todi:
Dat laten slachten is niet goedkoop
Weet ik niet. Vandaag vlees op gehaald van een black angus die we hebben laten slachten. Pink was 2 jaar oud, geslacht gewicht 937 pounds en hebben 707 dollar betaald (slachten, uitbenen, inpakken en invriezen)
Erco
@Vdejong dat kost het hier ook ongeveer.
+2
spotmelker
@Todi de slager stickert alles waardoor we de winkelwaarde weten. Bij inbraak hoop ik niet dat ze de vriezer leeghalen.
harke
Afscheid van crv doen levert ook wel 700 euro op.
+1
Vdejong
@harke per koe?
+1
harke
@Vdejong klopt niet per koe.
Maar crv is veel te commercieel geworden.
Als de cijfers uit zouden komen dan waren we al miljonairs geweest.
Ze rekenen alles recht.
Is hetzelfde met de voerproeven.
Die resultaten kan je zo in de prullenbak gooien als je echt weet hoe als ze die proeven uitvoeren.
+4
Bekkink
Met 15 jaar genomics zou de veestapel toch al zeker gem. 1,5 jaar ouder moeten zijn? Alles kunnen ze berekenen....
ted9
@Bekkink Tegenwoordig is alles goed als het op papier maar klopt en geloofwaardig is.
+1
bio boer
@Bekkink heb in het verleden wilde blaarkop stier bij de pinken gehad in het veleden opslot gezeten wegens tbc uitbraak zijn al die vaarskalveren aangehouden bleek dat het super koeien geworden waren 👌 de laasten zijn net weg geboren 2009
cs-agrar
Quote Reactie van @Bekkink:
Alles kunnen ze berekenen....

Alleen moet je dan wel de juiste cijfers gebruiken en niet zomaar klakkeloos op gaan tellen, zoals bij genomics.. Dat er wat te halen valt in levensduur weet ik wel zeker, maar of deze berekening zo erg klopt... En berekening is theorie. Fenotype doet veel meer, met afstand, dan genotype. En daar zitten ook heel wat factoren bij die niet zo makkelijk te pakken zijn, zoals bijv een warm en droog jaar. Onder de 30% vervanging blijven is niet zo moeilijk, 25 ook nog niet, maar zoals met alles, het laatste stuk he...
j h p
Ben wel erg benieuwd naar de berekening er achter, het lijkt me meer dat je 700,- spaart op de koeien die je minder afvoert.
+1
ntd79
Wil de berekening wel eens zien. Ik betwijfel het zeer sterk dat je onderaan de streep 70duizend meer hebt staan als je bij 100 koeien 5 vaarzen minder laat instromen.
j h p
@ntd79 In 20 jaar misschien.
+1
Noorderling
@ntd79

Een koe met acute problemen en afvoer staat wel voor 9 subclinische. Afvoer is het gevolg van, nooit een doel opzich of te sturen.
Als je gezondheid verbeterd, hogere productie en betere vruchtbaarheid is de kleinste winst misschien wel die 5 koeien die minder naar de slacht gaan. Die andere 95 die het allemaal net makkelijker en beter doen.
+2
ntd79
@Noorderling dat zal best, maar dan ga je het ineens veel breder trekken. Zo ben ik mij er heel goed van bewust dat bijvoorbeeld zand in de boxen en daarna dikke fractie ontzettend veel bijdraagt aan levensduur. Alleen het past hier gewoon niet in de arbeidsbezetting. Zo heb ik jaren de uitstoot onder 20 procent kunnen houden, maar dat is echt niet altijd winst, laat staan arbeidsgemak. Ik maak nu heel bewust de keuze om wat meer jongvee aan te houden en een koe sneller gust te laten en al melkend af te mesten in plaats van een discutabele koe toch maar proberen nog een lactatie mee te laten gaan. Eindigt te vaak in afvoer van een schraal beest of ergste geval rendac inclusief alle werk die je er daarvoor nog mee hebt gehad. Maar ben het helemaal met je eens dat de insteek op gezond langer mee laten gaan moet zijn.
pieta
@ntd79 Altijd lastig om het ideale moment van uitstoot vantevoren te bepalen. Laatst hadden wij ook koe die af en toe wat verhoging celgetal had en een minder goede klauw waar ze eigenlijk nooit last van had. Begin vd lijst deed ze het prima. Volgens goede gewenning zonder al te veel nadenken geïnsemineerd. Natuurlijk drachtig. Toen al spijt. Lijst verder goed verlopen. Zet ik ze droog, ze wordt kreupel, ze wordt mager en je kunt er geen kant mee uit. Laten kalven, 10 dagen gehouden en mager naar het slachthuis.
ntd79
@pieta dat is nog het gunstigste scenario. Maar ik moet ook zeggen dat ik met slachtkoeien op het randje een enorme miep ben. Zit absoluut niet op gezeik te wachten, bij twijfel kies ik voor de spuit. Maar niks is een garantie. Heb er nu ook een in strohok. Moet nog kalven, maar neurt een uier van hier tot Tokio, alles zat voor droogzetten nog boven de hak. Ook maar proberen om straks met de minimelker 10 dagen goed te houden.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Ook maar proberen om straks met de minimelker 10 dagen goed te houden.

Een sluit het ander niet uit.
maar een uur instrooien per week vind ik makkelijker te plannen dan zon koe, wat elke dag terug komt op momenten dat het niet past. Als het een behandeling scheelt per week, bekappen, spuiten, en kunt de melk ook nog een week in de tank houden kun je iemand al een halve dag voor inhuren.

Het moet allemaal wel, als ik merk hoe makkelijk het nu meestal loopt, we minder werk hebben met meer koeien ten opzichte van gedateerde stalinrichting, matrassen en kantjes er af lopen bij de droogstand. Staat voeren en diepstrooisel bij mij op 1 en 2 wat betreft arbeidsbesparing.
+3
ntd79
@Noorderling maar wat heeft een koe met een groot uier te maken met boxbedekking? Maar begrijp me wel goed, het feit dat ik niet overal in mee ga wat het allerbeste is voor de koe betekend nog niet dat het hier allemaal maar aanmodderen is. Maar er is wel een categorie boeren die constant meegaan en waar het iedere keer nog steeds beter gaat, zo ook met voeren iedere keer van de hak op de tak. Maar ik heb ook weleens de indruk dat het hoge pieken en diepe dalen zijn als er bijvoorbeeld de vlam in een of andere halleluja boxbedekking slaat met een coli of klebsiella. Als ik 10000 liter draai met 6 jaar gemiddelde leeftijd op een simpele constante manier dan doe ik het ervoor.
pieta
@ntd79 Ik heb er er hier één 10 dagen gemolken met eerst rechtsachter en voor en dan linksachter en voor. Ze had met zucht een door de ophangband naar beneden bollend uier gekregen, spenen kregen een beetje stand richtingaanwijzer. Als robot rechts aansloot en naar links ging dan bleef de beker niet aan de speen hangen. Uier op het randje van te diep. Nu lukt het de robot weer zelfstandig. Koe wordt niet meer geïnsemineerd.
Willem123
@pieta Ik kom bij boeren die vorig jaar 1% gedwongen afvoer , en nu de laaste maanden nu al bij 10% zitten, en dat zijn boeren met een hele goede verzorging, het gebeurt eenmaal , wat kun je daar aan doen ? hoe kunnen ze het verkomen ? ze hebben verschrikkelijk hun best gedaan met de dierenartsen en veevoederadviseurs.
Noorderling
@Willem123
Wanneer is iets gedwongen en is er dan ook vrijwillig?

Structureel 5jaar die resultaten draaien is onmogelijk, of anders gesteld. Die betreffende koeien worden niet gemiddeld 12jaar oud, al dan niet bij andere veehouders.

Elk cijfer is te sturen of kent mate van onvergelijkbaarheid vanwege gekozen bedrijfsvoering.
pieta
@Willem123 Jij hebt de uitzondering gevonden. 😁 Wellicht dat die 10% die nu uitvalt vorig jaar uitgeselecteerd en vervangen had moeten worden.
pieta
@Willem123 Wij hebben 3 jaar achtereen ongeveer 13% vd koeien afgevoerd. Dit jaar zitten we tot nu toe op 11% en dat gaat nog wat omhoog omdat we toch wat extra selecteren omdat we genoeg vaarzen hebben aangemolken en er heel wat oudere koeien lopen die toch ook echt aan de laatste lactatie zijn begonnen.
Tot nu toe dit jaar 0 vaarzen, 3 2ekalfs, 1 3e kalfs, 2 4e kalfs en 5 met 5 of meer lijsten. Vooral de 2e en 3e kalfs koeien waren de koeien met een dusdanig matig exterieur dat ze het al helemaal op hadden na deze korte periode.
Noorderling
@pieta
Hoe is de verdeling vaarzen, tweede kalfs en oude koeien?
pieta
@Noorderling 29-9-68 aan de melk
Noorderling
@pieta
Denk dat je staat waar ik 1-2 jaar geleden stond.
Loopt geweldig met veel 3e 4e kalfs koeien, die willen melk geven. Dan kom je wel op het moment van de waarheid aan als 30-40% >4e kalfs is. Wil je ten koste van veel je koeien houden omdat er al geen 1 teveel loopt maar het eigenlijk net niet kan. Vind het knap om structureel onder 20% te blijven, maar met 27% insteek gaat de grens van 20% er ook een keer aan.

Dan ben je ook gewoon een jaar nodig met zoveel insteek van vaarzen, met huidige vleesprijzen is wat rianter vervangen ook niet direct een probleem, als ze maar zwaar en gezond weg gaan. Of juist nu wat afvoeren als je voerpositie niet meer toelaat.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Loopt geweldig met veel 3e 4e kalfs koeien

Ik heb 15 3e kalfs, ruim 20 4e kalfs. Rest is nog ouder. En bij die 4e kalfs lopen er ook nog die wel minimaal 5e klfs hadden kunnen zijn. Deel vd 4e kalfs heb ik zelf als vaars aangemolken, deels de vorige boer.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
maar met 27% insteek

Ik heb momenteel 13 koeien meer als het streefgetal van 100. 😁 Zitten met het aantal vaarzen nu ook precies in de piek. De 1e zelf gefokte en ook zelf opgefokte vaarzen moeten nu zowat droog om aan de 2e lijst gaan te beginnen. Als we 3 maanden verder zijn heb ik slechts 1 vaars aangemolken maar zijn er ongeveer 10 2e kalfs geworden.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
om structureel onder 20% te blijven,

Ik streef naar 6 lijsten per afgevoerde koe. Maar 5 lijsten moet in de praktijk eerst nog gehaald worden. We zitten meestal ergens rond 45.000 kg afgeleverd per afgevoerde koe (3-jaarsgemiddelde).
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
We zitten meestal ergens rond 45.000 kg afgeleverd per afgevoerde koe (3-jaarsgemiddelde).

Hier hetzelfde, met gemiddeld 6,5jaar.
Gemiddeld 18.7kg melk per levensdag, dat vind ik een getal waar je echt wat mee kunt vergelijken.
Als ik zie wat sommige vaarzen op 22maand al presteren, is er nog wel wat te winnen op het gemiddelde, heb je zomaar 1500kg melk gewonnen tot ze 2 jaar oud zijn.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Gemiddeld 18.7kg melk per levensdag

Wij zitten wat lager. 17.5
spotmelker
@pieta wij zitten nog lager, onder de 16 maar wat zegt dat getal in euro's bedrijfsresultaat?
+1
pieta
@spotmelker Niet alles, maar als je op 5 zit of op 20 zal wel een verschil in resultaat geven denk ik. Tenzij je dikbillen afmelkt natuurlijk.
Herbert
@Noorderling
Quote:
Gemiddeld 18.7kg melk per levensdag, dat vind ik een getal waar je echt wat mee kunt vergelijken.

Die mag je dan wel even omzetten in kg meetmelk als je echt wilt vergelijken. Tussen lage en hoge gehaltes kan zo 20% zitten. Dat tikt nog wel aan. Helemaal met einde derogatie.
Noorderling
Quote Reactie van @Herbert:
Dat tikt nog wel aan. Helemaal met einde derogatie

Dat klopt, maar kilo's vet en eiwit lever je het makkelijkste met veel kilo's melk.
Kom op 1,50kg vet+eiwit per levensdag. Zou je eigenlijk nog weer naar melkgeld uit moeten splitsen omdat die verhoudingen niet overal gelijk liggen, maar dat is dan weer stap 2.

@spotmelker
Als je ergens een lek of zwakke schakel hebt in je bedrijf, komt dat in zon getal wel naar voren.
Jongvee vreet geld en levert niet direct iets op, zeker niet met huidige mest en fosfaatnormen.
Wil je je productiemiddelen benutten, moet het vooral met het melkvee gebeuren.
Zorgen dat kalveren oude koeien worden, kun je je opfokkosten flink verdunnen. 50% van de kosten zijn voer gerelateerd. Heb liever dat ze melk geven dan alleen maar mest maken.
Todi
@pieta Meer dan 35 % vaarzen in gezet. ?
pieta
@Todi Hoe bedoel je?
Todi
@pieta 29 9 68 totaal 106 29 vaarzen ingezet voor vervanging? Is tussen de 35 en 40 %
+1
pieta
@Todi 29 op 106 is minder dan 29% en we hebben ook nog wat droge koeien. Daarnaast hebben we een zwaartepunt gehad in aan te melken vaarzen. De helft van de vaarzen die we nu melken zit op op einde lactatie. December 21 en januari 22 hebben we er ongeveer 15 aangemolken in 2 maanden. Dat geeft een wat vertekend beeld. In 21 hebben we na april pas in december weer vaarzen aangemolken. Nu heb ik er nog één in december. Daarna wordt het denk ik februari 23
de Tank
@pieta Dat is als het aandraaien van een bout, draaien tot ie knapt en dan een kwart slag terug. Ik denk dat ieder deze gevallen wel kent. Als je op het vlak van vruchtbaarheid bij een jong dier maar minimaal hoeft af te voeren win je het meest, deze dieren kunnen normaal nog langer mee.
Noorderling
Quote Reactie van @de Tank:
Als je op het vlak van vruchtbaarheid bij een jong dier maar minimaal hoeft af te voeren win je het meest, deze dieren kunnen normaal nog langer mee.

En toch heb ik wel het liefste dat ze om vruchtbaarheid weg gaan dan wat anders. Zijn persistent en zijn gegarandeerd zwaar. Andere problematiek gaat altijd ten koste van gezondheid en gewicht.
Blijft zonde omdat ze inderdaad nog langer meekunnen, het is alleen wel veel beter te sturen. Van koeien af komen als je een behandeling bent gestart of rondom kalven kom je aan het dokteren, daar wint niemand wat mee.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
rondom kalven kom je aan het dokteren, daar

Dokteren rond afkalven is ook wel een beetje gerelateerd aan slechte vruchtbaarheid. Vervetting.
Het beste is als je weinig af hoeft te voeren en afvoerredenen divers zijn of allemaal ouderdom cq vetgemest.
+1
de Tank
@Noorderling Dan kun je ook bewust de onvruchtbaarheid bevorderen omdat je dan verder probleemloos koeien kan doormelken en ze dik af kan leveren. Ik heb er minder moeite mee dat ze na 6 lactatie niet meer drachtig worden dan na 1. Pas nog een dier na 2 lactatie en 40000 kg melk met 440 kg afgevoerd, financieel zeker interessant, toch jammer dat er niet een paar lijsten bij kwamen.
Noorderling
Quote Reactie van @de Tank:
toch jammer dat er niet een paar lijsten bij kwamen.

ze zijn vaak gezond, in die zin is het jammer.
Ooit een vaars 1000 dagen gemolken met 30.000kg melk. Zaten wat veel rietjes in ondertussen, maar heb er totaal geen last van gehad en bleef melk geven. Wat is dan rendabel of onrendabel.
Het is nooit een doel opzich en ga wel even door, maar met miljonairs of kreupele koeien heb je meer werk en risico en scheelt minimaal 100kg vlees.
de Tank
@Noorderling Vaak heb je het maar te nemen zoals het komt. Wat we het liefst willen weten we wel. Dat altijd, realiseren is wat anders. Dat maakt ons beroep in ieder geval levendig.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @de Tank:
Vaak heb je het maar te nemen zoals het komt.

denk dat we daar meer invloed op hebt dan we denken.
Wat laat je aan toeval over en wat niet is al een hele keuze.

De een noemt het muggenziften, de ander beleeft er meer plezier aan dan hele dagen achter de feiten aanlopen en het bestempelen als pech en overmacht en vrolijk verder gaan.

Met koeien, als het met poten en uiergezondheid loopt, dan blijven er nog maar heel weinig andere afvoerredenen over, zwakste schakel verleg je door andere problemen te tackelen.
Meeste koeien gaan hier om vruchtbaarheid weg, maar dat wil niet zeggen dat er geen koe drachtig wordt, er gaat praktisch niks weg om uiergezondheid.
Met mensen is het ook niet anders, we krijgen ook andere kwalen dan 40 jaar geleden, kreeg je ook niet de kans om huidige kwalen te krijgen omdat je al door wat anders was getroffen. Is dat dan een probleem of nieuwe realiteit.
spotmelker
@Noorderling als je meer van zulke vaarzen fokt heb ik wel belangstelling, man wat scheelt dat een werk.
Noorderling
@spotmelker
stond er maar een bordje bij dat ze het kunnen bij aanvang van eerste lactatie.
Helaas kom je er proefondervindelijk achter, meesten halen het niet.
Mag ook niks mis gaan, bij elke voerfout, hittestress of wat dan ook verlies je zo 1-2kg melk en stijgen doet het niet zomaar weer. Koeien kunnen best lang melk geven, maar het is een beetje pessimistisch dat het ook nooit meer of beter wordt.
cs-agrar
Quote Reactie van @de Tank:
Dat is als het aandraaien van een bout, draaien tot ie KNAPT en dan een kwart slag terug

dan heb je al te ver gedraaid
schoppenboer
Gewoon wat ruim jongvee aanhouden. Als je dan teveel koeien krijgt kun je beter verse vaarzen of 2e kalfs met melk eronder verkopen.
January
Maar dan moet je niet die rommel stieren van crv gebruiken die worden niet oud
Leo,s vriend
@January Nonsens, dochters van crv stieren worden gemiddeld net zo oud als die van naderen.
+1
pieta
@Leo,s vriend Klopt, alleen moet je wel weten welke je dan moet gebruiken. Ik heb hier een gehele stal met CRV-gefokte dieren overgenomen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , koe , crv , melkveehouder en melkveestapel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
81
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
3.551