Week Zonder Vlees nu ook zonder zuivel

De vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees krijgt dit jaar de toevoeging & Zuivel. Daarmee vragen de initiatiefnemers aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat. Deelnemers aan deze week worden uitgedaagd om ook zuivel te laten staan. Volgens ZuivelNL is het allemaal niet zo simpel.

Bron

Deel dit artikel

Reacties

+11
sorry
Een week zonder eten
kanniewaarzijn
@sorry Een week maar?
+4
George
Wanneer is die week? Dan eet ik die week wat extra vlees en zuivel.
Wie zijn die 78 partners uit de voedingsindustrie?
+1
robbies
@jack89138393 ik ken er maar een paar van. Gratis reclame zullen ze denken
jack89138393
@robbies Ik denk dat je ze de komende jaren wel leert kennen
+1
matt
@robbies dan heb je niet goed gekeken.
altijdbeter
@robbies Zitten toch een hoop hypocriete bedrijven tussen. Boursin, Mora , Spar etc
matt
@George weekzondervlees.nl/partners/

Onder komen de partners in beeld,op > drukken komt de volgende voornamelijk.
Bedrijven die vleesvervangers,en vega voedsel verkopen.
jack89138393
@matt Een goede boerderijwinkel doet het beter
+1
casev2
Een week zonder vlees en zuivel? En dan? Allemaal massaal aan de coca cola, taxi, hagelslag en jam? Gelukkig is obesitas en diabetis in ons land ook helemaal geen probleem......

Vd week nog een mooi programma over ongelijkheid van jeroen pauw. Waarin zeer duidelijk werd uitgelegd wat ongezond eten en leven met de gezondheid en levensverwachting van mensen doen. Een aanrader om terug te kijken!
+2
diekman
@casev2 nog even en dan moeten mensen standaard met een infuus rondlopen. Kunnen ze de vitaminen en vaccinaties zo toevoegen.
Vdejong
@casev2 Hoe ongezonder, hoe lager de levensverwachting. Op deze manier probeert men de wereldbevolking te decimeren. Als het via corona niet lukt.......
jack89138393
@Vdejong De levensverwachting neemt nog steeds toe, maar de ongezonde levensverwachting neemt af. We krijgen dus op jongere leeftijd te maken met de pillen-industrie en de periode dat we ze slikken wordt langer.
casev2
@Vdejong lijkt me sterk. "We" kunnen gewoon absoluut niet omgaan met "de dood", kijk alleen al hoe hysterisch word omgegaan met de griepgolf van 2020 en 2021 (en 2022....) waar de werkende beroepsbevolking zo goed als ongevoelig voor is....
Vdejong
@casev2 ik ben een wappie waarschijnlijk
+1
spotmelker
Het gros van de burgers rijdt de buurtsuper op hun eigen dorp voorbij omdat er te weinig keus is. Zouden die zich nu echt door een stel veganullen laten vertellen wat ze wel/niet mogen eten? 😁
George
@spotmelker Wij in ieder geval niet.
+3
George
Ik heb t lijstje bekeken van ondersteunende partners. Veelal onbekenden maar toch ook enkele grote spelers, zoals bijna alle supermarktketens , Stegeman , Kips , Dr. Oetker , Hema , Unox , eigenlijk zijn het grote klootzakken. Ik word misselijk van het verhaaltje wat ze er onder schrijven.
spotmelker
Quote Reactie van @George:
bijna alle supermarktketens

Hopen dat de rest hun vleeswaren in de aanbieding doen en dan zien wie de r€chte rug heeft.
George
Quote Reactie van @spotmelker:
Hopen dat de rest hun vleeswaren in de aanbieding doen en dan zien wie de r€chte rug heeft.

Bij die supers halen wij toch absoluut geen vlees , daarvoor gaan we naar een echte slager. Maar zuivel komt er toch wel vandaan. Dat ze zoiets doen ten nadele van hun leveranciers vind ik een kwalijke zaak. Het slaat gewoon nergens op.
jack89138393
@George Lang niet zo misselijk als wanneer je hun rotzooi vreet denk ik
+1
casev2
Wel een uitermate slap antwoord van dat zuivelnl trouwens. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om de nadruk erop te leggen dat al die alternatieve vega producten uit een fabriek komen en vol zitten met E nummers en andere toevoegmiddelen om het nog een beetje smaak of vorm te geven. Als die veganullen als argument willen gebruiken dat hun vreten "gezond" en "natuurlijk" is sla je ze daarmee toch direkt om de oren?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @casev2:
Wel een uitermate slap antwoord van dat zuivelnl trouwens

Vind ik ook. Sowieso niet sterk om te komen met "ja, maar zij zijn nòg erger"! Jij-bakken noemen we dat. Ze konden beter eens uitzoeken waar die zgn. schadelijkheid voor de planeet op gebaseerd is. Daar kom je veel verder mee. Ook deze zgn. milieuvervuiling is gebaseerd op niet al te snuggere "hoogopgeleiden", die kritiekloos elkaar naschrijven en zodoende stáááááááááápels rapporten creëren.
+3
John Spithoven
Wat een radicale reacties allemaal hierboven op het initiatief "een week zonder vlees en zuivel ".....🤔

Ik heb begrepen en geleerd na een eervolle vermelding op Foodlog dit weekend van ik geloof van een schaapsherder .....dat ik voordeel behaal uit mijn geradicaliseerde gedachtes....

Dus nieuwe voornemens....we moeten meebewegen met dit soort acties....want roepen Zuivelnl bestuurders: Voor zij die niet meebewegen is geen ruimte meer.....dus:
" Een super initiatief zo'n week zonder vlees en zuivel "....Ik doe ook mee...en misschien moet ik het wel ondersteunen door een week geen melk en vlees te leveren.....want ik moet meebewegen....🤔🤔🤔🤔.........Wie doet er mee? Zuivelnl?
+2
Bekkink
@John Spithoven goed plan. Een week alles plat leggen! Er is nu krapte op de zuivelmarkt, dus dit gaat zeker effect hebben!
BertK
@John Spithoven Wie echt consequent is weigert ook voedsel met plantaardige grondstoffen welk met dierlijke mest bemest zijn.

Of nog beter waar depositie op plaats heeft gevonden van NH3 afkomstig van dieren.

Beetje lastig met biologisch.....
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. ik geloof van een schaapsherder

Dat lijkt me sterk. Dat past niet bij de lijn die agractie tot nu toe heeft gevolgd.
+4
jan-cees-vogelaar
@John Spithoven vorig jaar was de vleesverkoop tijdens de week even geen vlees groter dan daarvoor en daarna dus laten gaan en energie aan stikstof besteden de weken van veel vlees consumptie hebben we ook net gehad en daarom doen ze dat nu dan lijkt het effect wat beter na de feestdagen
Albert Altena
Ik moet hier denken aan de column van Bennie.
Een vinger geven die overkomt als toegeven.
Porky
Ze doen maar ,maar val mij er niet mee lastig, word schijtziek van dat volk wat mij ff gaat vertellen wat en wanneer ik Wat moet eten, hou dat lekker v jezelf, stelletje dictators.
+1
Farma_boerke
Ook een zeer creatieve weergave van het rapport van Blonck (pas na doorscrollen kom je de achtergrond tegen en daarin kom je verschillende weergaven tegen. De plaatjes die men laat zien zijn zonder vervanger voor het vlees en zuivel en de impact. Bij het gebruik van de vervanger zien we niet dit soort plaatjes, alleen maar het verschil wat het zou zijn. Als je die in beeld brengt op dezelfde wijze wordt het verhaal ineens anders, maar dat past iet in narratief.

Tevens is de LCA niet zuiver, er wordt niet met alle producten van bv de koe gerekend en vervangen (naast vlees en zuivel apart ook Leer, gelatine etc. Daar moet je ook voor compenseren!)
+1
matt
@Farma_boerke had ik ook gezien,met vervanging is bv het waterverbruik hoger.
+1
Albert Altena
@Farma_boerke En het belangrijkste product van een dier.
Namelijk mest
Zonder mest gaat alle bodemleven dood. Met als gevolg dat er niets meer groeit.
kanniewaarzijn
@Albert Altena Dat snappen ze al lang niet meer.
+2
Albert Altena
@kanniewaarzijn Kwam er laatst één tegen die bij hoog en laag beweerde dat landbouw helemaal niet meer nodig was.
Hij had gezien dat voeding op water geteeld kon worden.
Eerst maar even gevraagd wat hij van bio vond?
Ja alles bio en dus nooit meer kunstmest.
Toen maar even verteld dat in dat water allemaal kunstmest opgelost was.
Hoe dom kan men zijn.
+4
Kars
Mee kerst kregen we van supermarkt gratis vega kip schnitzels mee. Ze kwamen er niet vanaf.
Het smaakte naar niks. Droge rijst zit meer smaak aan.
Heb ik de proef op de som genomen.
Heb ik ze voor de katten en de hond gezet. Dag erop kon ik het in de kliko weg gooien.
Zelfs de hond en de katten, gaven er niks om.
Albert Altena
@Kars En zelfs als men het net als echt na kan maken doet het niets aan klimaat opwarming tov. dierlijke consumptie.
Maar ja. Dat staat nu eenmaal in de Milieu Bijbel.
En daar lopen alle blinde milieu bobo's achteraan.
kanniewaarzijn
@Albert Altena Tja, zolang het schuift...Hoeveel zou er overblijven van de milieuproblemen als de geldstromen weg zouden vallen?
de Tank
Een week is 2%, misschien dat 10% vd mensen zich er iets van aantrekt, wordt dus 0.2%, niet druk om maken en geen aandacht aan geven, het gekleurde beeld over landbouw en klimaatverandering waart evengoed wel rond.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zuivel , klimaat en zuivelnl ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!