Economen: eerst last, dan profijt van klimaatmaatregelen

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft eerst last van de maatregelen tegen klimaatverandering, daarna kan het er pas van profiteren. Zo zullen belastingvoordelen komen te vervallen, maar kunnen investeringen in kennis en de ontwikkeling van technologieën de bedrijven verder vooruit helpen. Dat zeggen economen van ING, ABN AMRO en de Rabobank.

Reacties

Nevergiveup
Ja die wortel van eerst het zuur en dan het zoet kennen we wel ...
+4
van Ittersum
@Nevergiveup natuur of milieu in welke zin dan ook is een mega groot verdienmodel geworden. Een nieuwe soort economie, je ziet het nu bij en in vele veehouderijbedrijven ook. Je gaat echt als ondernemer (in welke branche dan ook)de boot missen(einde bedrijf) als je star blijft houden aan je eigen principes. "Speel het spel, tel de knikkers"😉
+1
Weidezicht
@van Ittersum het is de nieuwe en laatste manier om het huidige financiele systeem, wat eigenlijk uitgewerkt is (gebaseerd op groei, en dat is een keer eindig, rente 0 enz.) Een boost te geven. Zal best wat moeten gebeuren, want de huidige welvaart en bevolkinsgroei kan niet op 1 aardbol door blijven gaan.
+12
Kars
@Weidezicht dat is het gewoon. Die klimaatgekte moet sneller en waarom? We zitten nu in een mega inflatie, kwam gisteren voorbij shellpomp langs snelweg gereden benzine 1.999. Alles is duurder geworden. Ze weten goed genoeg dat de klimaat hysterie voor tijdelijk uitstel kan zorgen, maar de klap van economische groei wordt steeds groter. Voor wie is economische groei belangrijk? Dat zijn toch beleggers, wat maakt het de burger of normale ondernemer uit dat jaar effe minder gaat. Het gaat de rijksten der aarde erom dat ze met hun beleggingen sneller winst kunnen maken dan met hun bedrijven. Daarom is economische groei en stijgende beurskoersen belangrijk voor hen. Kijk naarvde steun gelden, hoe rijk zijn de rijken der aarde nog rijker geworden? Juist elke crisis wordt gemaakt om hun vermogen nog harder te laten groeien. Geld is als drugs het is verslavend hoe meer je ervan hebt.
Want zeg nu zelf, als het milieu of klimaat zo erg aan toe was, waarom maken de rijksten op aarde een wed race van om eerste ruimtevlucht?
Waarom zijn de klimaatalarmisten altijd figuren die in dienst van overheden, of NGO werken of bedrijven die belangen verstrengeling hebben.
Mevr kaag vindt haar beroep, kletspraat vertellen belangrijk, dat vliegen noodzakelijk was naar luxemburg. Dat soort lieden die vertellen dat wij west europa de schuld om de armoede en verwoestend klimaat in 3e wereld landen op ons moeten nemen. Dat terwijl die mensen puur geen geld of eten hebben, maar die wereld redders zoals kaag er aan fles champagne zitten.
Doe je ogen open en trap er niet in. 1% van wereld bevolking maakt 90% 95% dacht ik van de vliegreizen. Waarom denk je dat vliegen goedkoop en moet blijven? Iets slechter voor het klimaat bestaat niet. De grootste klimaatalarmist van de VN heeft 324.000 km in 7 maanden gevlogen.
Greta thurnberg kwam in haar zeilbootje naar Amerika, ze ging met vliegtuig terug, want ze was dan sneller om voor het grote geld het uithangbord in volgend werelddeel uit te hangen. Die mensen hebben heel veel met zichzelf op maar klimaat is hun verdienmodel geworden. Angst en verdoemenis zijn goede methodes om mensen om te praten.
+13
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
ndernemer (in welke branche dan ook)de boot missen(einde bedrijf) als je star blijft houden aan je eigen principes. "Speel het spel, tel de knikkers"

Je bent me toch ook een ouwehoer ook he. Je hebt je zooitje verkocht en dan zulke zever hier verkondigen.
Twentsch Land
En toch heeft hij voor een flink deel gelijk .....milieu is idd een nieuwe economie die langzaam een deel van fossiele brandstoffen gaat overnemen ..... afhankelijk van het gebied waar je zit en welke vorm boeren je bedrijft zul je noodgedwongen keuzes moeten maken .... voor de een kan dat een mega stal zijn en voor een ander ot en Sien boeren met natuur incl tegen vergoeding.

@George
+2
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
voor de een kan dat een mega stal zijn en voor een ander ot en Sien boeren met natuur incl tegen vergoeding.

Tja wat moet ik hiermee? Dat geneuzel , wat is het nou? Moeten we een megastal bouwen of moet ik boeren als Ot en Sien wat dat ook mag zijn. Ik boer nu als Sjors. En daar wilde ik mijn pensioen mee halen.
Ik heb niks aan zulke nikszeggende termen of kreten.

Ik heb wel al lang in de gaten dat we het niet gaan winnen als boer. Ze willen ons weg hebben en dat is in en in triest voor mensen met opvolgers die wel door willen. Mijn tijd al het wel duren hoop ik.
Twentsch Land
Dat haal je misschien ook wel ... maar dan 😉

Geneuzel !

Tis duidelijk welke gebieden toekomst heeft voor mega stallen ... en welke gebieden niet......dus dicht bij natuurgebieden zal groot/intensief geen haalbare kaart worden .... daar moet je wat anders gaan bedenken als je enig sinds wilt blijven boeren .... zo heel moeilijk is bovenstaande niet te begrijpen.

Nogmaals jij zult je tijd wel uitzitten, of het voor de toekomst een boerenbedrijf blijft met mogelijkheden valt enig sinds te betwijfelen ...... tis niet voor niks dat je klaar zit om een grote zak met geld te ontvangen....zonnepanelen, pretpark stond je voor open .... eigelijk weet jezelf wel wat je wilt.....neuzelen is dan niet nodig.


@George
+2
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Nogmaals jij zult je tijd wel uitzitten, of het voor de toekomst een boerenbedrijf blijft met mogelijkheden valt enig sinds te betwijfelen ......

Dat heb ik ook nooit gedacht en ook nooit geschreven. Maar je kunt me van alles verwijten maar ik gun de boeren het allerbeste en ga niemand voorschrijven wat hij/zij moet doen. Ik moet ook nog steeds de kost verdienen met boeren , akkerbouwen en jongvee opfok.
Twentsch Land
Voorschrijven wat ze moeten doen .... even terug naar de basis ! Ik vindt dat van ittersum een ander het ook niet voorschrijft.

@George
pieta
Quote Reactie van @George:
Ik moet ook nog steeds de kost verdienen met boeren , akkerbouwen en jongvee opfok

Bijklussen bij de loonwerker, huisje verhuren en volgens mij nog iets. Vergeet aub niet om je derde, vierde en wellicht zelfs vijfde tak te vermelden. 😁
+2
weurding
@Twentsch Land tuurlijk joh, volk wat de troep te gelde maakt en dan haarfijn vertellen hoe collega's verder moeten, bah, kan er het glazuur van de pot van afschijten, al genoeg gezien van zulke malloten, self made wereldverbeteraars
Twentsch Land
Wat bedoel je nou precies weurding ?

De een verkoopt de boerderij .... de ander verkoopt zijn melkquotum......nog een ander zijn fosfaatrechten .... nog een ander emigreert.....nog een ander gaat zijn grond verhuren ...... al deze voorbeelden en nog meer zijn op het prikkebord aanwezig .... en allemaal met een mening die in hun straat past ......zo wat kerel ....ik kan er niet zo mee zitten ...... pas op met zo hard schijten ...straks kaats het terug en heb je een halve rol papier nodig om het weer iets te fatsoeneren 😉

@weurding
+1
weurding
@Twentsch Land ik heb geen vee meer maar ga nu niet vertellen hoe een ander zijn koeien moet houden of het spel moet spelen, gewoon dat belerende toontje van mensen die nog wat willen laten horen hoe een ander het doen moet, terwijl ze zelf uitgerangeerd zijn, zie je niet alleen in de landbouw maar zeker ook in het bedrijfsleven, het vervelendste zijn daar wel diegene die zich alles kunnen permitteren en doen maar hun stierlijk vervelen na hun pensioengerechtigde leeftijd, maar toch nog graag van hun willen laten horen.... he ik ben er ook nog☝️, en duimpjes geven ga ik echt niet allemaal bijhouden😅
+1
Noorderling
@weurding
Precies, hebben genoeg tijd gehad om dingen te realiseren. Maar wanneer ze hoog en droog met pensioen zijn en bovenin de duiventil zitten, moet er toch nog even naar beneden gescheten worden.

Over de datum, kans gehad. Volgende generatie is nu aan de beurt, wat je er ook van vind.
Ultieme voorbeeld: eenvandaag.avrotros.nl/item/…
+1
Twentsch Land
Waar ligt de grens noordeling !!

Dus iemand die verkocht heeft mag niet meer zijn mening of visie geven ?

En iemand die niet heeft verkocht maar ook niet meer boert en zijn grond heeft verhuurd ..... ook stil zijn ?

En iemand die zijn melkquotum heeft verkocht ... ook stil zijn als het over melkvee en/of melkfabriek gaat ?

Vindt het met van ittersum nog wel meevallen .... er zijn er wel wat die er meer mee kunnen .

En soms zijn dingen ook niet leuk om te horen, meestal dat wat met realiteit te maken heeft ..... soms toch maar beter het onder ogen te zien op momenten dat je er nog deels grip op hebt.

@Noorderling
+1
weurding
@Twentsch Land je krijgt vast wel een duimpje 😁
Twentsch Land
Ook van jou ? 🥴

@weurding
Noorderling
@Twentsch Land
Ligt aan je functie, verleden en wat je vind.
Als ex boer kun je er wat van vinden, heb ik geen problemen mee. Invloed op je omgeving is maar beperkt, knooien allemaal maar wat op ons eigen eilandje. Maar het blijft wat van, over en voor een ander invullen. Dat is altijd makkelijk.

Ik doelde vooral op het artikel naar Wijffels. Als je als ex bestuurder, visionair of hoe belangrijk je jezelf destijds vond, er nog van alles van gaat vinden wat de huidige bestuurders niet goed doen, maar vooral wat je verzaakt hebt in jouw bestuur carrière ben je gewoon af. Ieder heeft zijn kans gehad, of kan die functie nog vervullen, maar die lasten wil men dan weer niet.

Dat is hetzelfde als je opvolger bekritiseren wat hij allemaal fout doet, maar jezelf niet realiseert dat jij de basis hebt gelegd voor het huidige bedrijf en daarna maar beperkte bewegingsruimte hebt door allerlei omstandigheden. Je zaagt de poten onder je eigen stoel vandaan.
+2
pieta
@Twentsch Land Hier verkondigen dat je mee moet buigen, van alles en nog meer wat er is allemaal weg relativeren. Vervolgens zelf het zaakje verkocht hebben. Ik vind het niet verkeerd om te stoppen of wat dan ook. Maar dat nietszeggende gelul over hoe je het misschien wel of misschien niet moet doen heb ik weinig mee. Het is net een huisarts/psychiater die vraagt wat je zelf denkt wat het probleem is.
weurding
@pieta die zijn er ook meer dan je denkt, dokter hier vraagt ook vaak wat denk je zelf? Nou kent die mij natuurlijk door en door, loop deur daar plat en doe uitgebreid vooronderzoek op google🤭
Twentsch Land
Het zal maar zijn dat de dokter niks vraagt en zomaar iets bedenkt !

Kijk je weet zelf wat je voelt ......echt heel belangrijk dat een arts vraagt wat jezelf voelt.

@pieta
+2
pieta
@Twentsch Land Wat je zelf voelt is net wat anders als vragen wat het probleem is. De nuance maakt het verschil. Zo is het ook met de reacties hier. Van Ittersum roept links en rechts toch nogal wat afwijzende reacties op. Dat zit in de (belerende) toon en gebrek aan inhoud qua oplossing.

Als de huisarts niet meer deed als vragen wat ik er zelf van vind dan kan ik ook wel huisarts worden. 😁
+1
Twentsch Land
Ik heb van ittersum net toch maar een duim gegeven 😊

@weurding
+1
Weidezicht
@George toch heeft van ittersum wel iets gelijk. Lang niet elke ondernemer zal het eens zijn met alle nieuwe trends. Toch, om mee te blijven doen, plakken ze allemaal de kreet duurzaam op hun bedrijf of produkt. Een transporteur investeert ook in een niewe auto met euro 6 om overal te mogen komen. Mogelijk had hij nog 3 jaar door willen rijden met zn euro 5.
Ik werk in de wegenbouw, en daar komen steeds meer eisen in de bestekken. Dat betekend dat we op huidig werk met electrische shovels en minigravers draaien, electrische betonzagen enz. De dieselmachines en de aggregaat welke voor het opladen van de machines draait, draaien op HVO 100 brandstof. Heeft dat allemaal nut? Is het handig dat je shovel om half vier leeg is, als je nog paar uur door wil werken? Maar het is toch een soort vrijblijvend gedwongen aanpassen van je bedrijf om mee te kinnen blijven draaien.
Ook boeren passen zich aan, ook noet geheel uit principe, maar omdat het een kans bied. Althans ik zie het aantal zonnepanelen ook bij boeren rap toenemen. Zelfde geld voor windmolens. Elke boer die xo n ding kan krijgen, wil maar wat graag. Misschien niet voor de veronderstelde groene stroom, masr wel voor de euro,s.
Zelfde met de tarwetelers rondom schiphol. Om ganzenoverlast tegen te gaan, schijnen die 700 euro per ha. Te beuren als ze stro hakselen en binnen 24 uur land zwart maken. Doen ze dat met boerenhart of voor de euros. Is toch ook aanpassen van ondernemen.
+1
George
@Weidezicht
In de wegenbouw wordt alles doorberekend , boeren krijgen navenant niks voor hun producten of diensten en zijn veelal de speelbal van de maatschappij aan het worden. Die 700 maakt tarwe telen nog steeds geen rijkmakerij. Je kunt dat compleet niet vergelijken met andere sectoren.
+2
Weidezicht
@George eens, maar de aannemerij zit wel in enorme golfbewegingen. Soms werk genoeg en dan inschrijven voor reeele prijzen en dan weer paar jaar met z n allen vechten om dezelfde werken en onder kostprijs aannemen om uberhaupt werk te hebben.
Twentsch Land
Vergeet niet de kosten van soms machines versneld afschrijven ( ondanks nog in zeer goede staat ) omdat er weer een iets nieuwere type is wat dan door de opdrachtgever wordt geeist ..... je zit het ook bij loonbedrijven .... de mooiste graafmachines en shovels gaan naar de bouw ... oude meuk hoef je niet mee aan te komen ...sturen ze je zo naar huis.

@Weidezicht
Weidezicht
@Weidezicht ik heb het ook niet over rijk worden, maar meer het aanpassen/worstelen om mee te kunnen blijven doen.
hans1980
@George ja zo gaat het vaak
+11
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Je gaat echt als ondernemer (in welke branche dan ook)de boot missen(einde bedrijf) als je star blijft houden aan je eigen principes

Welke stappen moet je nemen als zelfs niets doen een risico is?
In zekere mate weet je niet wat op lange termijn nog legaal is, dus wordt er voor de kortere zekere termijn gekozen. Voorlopers zijn nodig, maar betalen zoveel leergeld dat je niet de eerste en laatste bent die er kapot aan gaat. Wie dekt dat risico?

Het is constant balanceren tussen wat moet, wat mag en wat kan.
En er zal toch ook op korte termijn geld verdient moeten worden om op lange termijn boer te blijven. Als je nu bij de pakken neer gaat zitten of je juist over de kop financiert weet je ook zeker dat het op lange termijn niks wordt. Het is makkelijk geroepen, maar als zelfstandige die met zijn eigen geld speelt is het toch wat anders dan dat je op een stoel zit en mag bepalen wat een ander volgens jou moet, daar heb ik niet zo heel veel mee, kun je me een struisvogel noemen. Maar Fransje zn eigen consumptie en leefpatroon laat nu ook niet echt zien dat hij heel begaan is met de wereld. Laten ze eerst maar stoppen met het continue verkassen van Brussel naar Straatsburg en terug.
van Ittersum
@Noorderling ik had gedacht dat ze hier uiteindelijk wel blij zouden zijn. Altijd dat meer en meer moeten is dat de juiste weg? Alle acties ten spijt wat heeft uiteindelijk opgeleverd, nog steeds gedwongen om meer te moeten, nog hogere kosten tegen lagere opbrengsten . En ja, diegenen die het kunnen veranderen hebben niet zomaar belang dat het veranderd omdat hun verdienmodel omvalt. Of dit nu boer, burger of politiek is iedereen kruipt als eerste terug en wijst naar een ander. Maar waar is dan het kantelpunt van nu is het genoeg en hoe ga je dit uitdragen? Pas bij totale politieke anarchie of ernstige milieurampen? Dat is voor mij de grootste angst en voor de hele veehouderij de doodsteek omdat ze die als eerste aanpakken als smoes voor hun eigen belang
George
@van Ittersum
Algemene zever is ook zever . 🥴
van Ittersum
@George jij bent kennelijk de kenner🤣 sorry: inkoppertje
Achso
@van Ittersum altijd meer meer? Er loopt nog geen koe meer in Nederland als 40 jaar geleden. Verbeterde arbeidsefficientie wel, om de kost te blijven verdienen. Maar dat is ook zo in jouw geliefde MKB
+1
van Ittersum
@Achso dus per man moest je wel meer en meer, maar je snapt het wel...

Helaas is deze prikbord wel een eenheidsworst van een kleine groep gelijkgestemden geworden: onder het mom: "wie niet voor ons is tegen ons"en dan gaan we je persoonlijk aantijgen. Dat is wel jammer. Misschien ook maar wegwezen hier, te hoog FDF en FVD gehalte.
Weidezicht
@van Ittersum die 2 mag je niet zomaar met elkaar gelijktrekken. Ik heb veel meer met fdf dan met fvd. De ene stast voor wat ze zeggen, de andere is verworden tot populistische prietpraat. Wel jammer.
+3
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
Misschien ook maar wegwezen hier, te hoog FDF en FVD gehalte

Je hoeft van mij hier zeker niet weg te wezen. Maar jouw bijdragen lokken zeker wel tegenreactie uit. En om dan te denken dat dat FDF en FVD is geeft wel aan dat je er zelf ver langs kan zitten. FDF heeft nog wel een zekere belangrijke rol( waar ik me niet zo bij thuis voel) gespeeld maar Baudet is gewoon een .. ja, wat is ie eigenlijk?
+1
weurding
@van Ittersum typisch een opmerking van iemand die er van overtuigd is de boedel op het juiste moment verkocht te hebben😅
van Ittersum
@weurding wees gerust, als het de boer goed gaat het mij ook goed en hopelijk ook omgekeerd.

Maar vergeet niet, fysiek gezien ben ik nu een klant(consument) afnemer van uw producten. Apart hoe men over zijn klanten denkt, dacht u voor de consument produceerde. Of moet de consument de boer in standhouden? . Als ik zo denk zullen er vast wel meer mensen zo denken, die gedachtegoed kun je wel meenemen😉.

Samengevat: u mag inspanningen(veranderingen) verwachten van anderen en "wij" weer van u inzake milieu, ja toch? Is dat reëel? En dan maakt niet uit of je bakker, boer of CEO van een multinationall bent.
laatste strijder
Ouwe boeren ouwe hoeren
Nevergiveup
Als je je niet van je land laat zetten zal er weinig gebeuren ze hebben ons agrariërs maar al te hard nodig al laten ze dat niet merken of ze zijn te dom geleerd.
Grasbaal
Wat voor de een een bedreiging is, is voor de ander een kans.

(klik om te vergroten)

Kassa voor bedrijfsleven

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot klimaatverandering , duurzaam , bedrijfsleven , rabobank , abn amro , vooruit , kennis en pas ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.468