GGD ontdekt coronahaardjes in West-Brabant en trekt aan de bel: 'Mensen verslappen in coronagedrag’

GGD West-Brabant en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) zien dat mensen steeds minder goed de coronaregels naleven. Dat heeft in het westen van onze provincie geleid tot ‘vijf a zes’ ontdekte virusclusters. “Dit baart ons zorgen. De maatregelen zijn versoepeld, maar de gedragsregels moeten wel nageleefd worden”, waarschuwt directeur Annemieke van der Zijden van GGD West-Brabant in gesprek met Omroep Brabant.
Een feestje hier, een knuffel daar. Nu de ziekenhuisbezetting door coronapatiënten en het aantal besmettingen de voorbije maanden fors zijn afgenomen, lijken mensen in oude gedragspatronen te vervallen. “Kijk maar op straat”, zegt voorzitter Bart Berden van overlegorgaan ROAZ, dat de acute zorginstellingen in Brabant vertegenwoordigt. “Het lijkt wel alsof we teruggaan naar het ‘oude normaal’, alsof corona er niet meer is.”

Ten onrechte, vinden hij en Annemieke van der Zijden. Zij is directeur van GGD West-Brabant en stelt dat dit gedrag leidt tot meer nieuwe besmettingen. In dit deel van de provincie ontdekten GGD-medewerkers vorige week diverse coronaclusters. Clusters zijn drie of meer aan elkaar gelinkte personen met de infectieziekte.
De cijfers spreken boekdelen. Elders in onze provincie is geen of amper een stijging in het aantal besmettingen zichtbaar. Twee weken geleden was dat met twee tot vier ontdekte coronagevallen per dag ook in het werkgebied van GGD West-Brabant het geval. Maar sinds vorige week dinsdag schommelt het dagelijkse aantal besmettingen tussen de tien en twintig. Klachten negerend tóch de deur uit gaan, is daarvan de grootste oorzaak, blijkt uit bron- en contactonderzoek, zegt Van der Zijden.

Onder de nieuwste coronapatiënten bevinden zich relatief veel jongeren, constateert GGD West-Brabant. “Ze steken elkaar bijvoorbeeld aan op een feestje, als ze elkaar knuffelen of omhelzen. Omdat ze blij zijn elkaar weer te zien. Door uitvoerig te testen en bron- en contactonderzoek te doen, ontdekken we dat op tijd. Maar we moeten niet heel veel van deze haardjes krijgen.”
GedragsonderzoekIn dat verband haalt Van der Zijden een recent gepubliceerd RIVM- en GGD-onderzoek over corona en gedrag aan. Vorige week werd duidelijk dat 80 procent van de mensen met corona-gerelateerde symptomen ‘gewoon’ de deur uit gaat. Daarnaast zegt 88% van de groep die klachten heeft zich niet te laten testen. "Zorgelijk", noemt Van der Zijden dat. "Zeker richting het najaar, als mensen meer binnen zitten. We zien dat de meeste haardjes binnen ontstaan."
Aan de testcapaciteit ligt het volgens de directeur van GGD West-Brabant in elk geval niet. Die is met 700 tests per dag net als elders in het land ook in deze streek fors opgeschroefd. Van der Zijden ziet iedereen met klachten zich dan ook het liefste laten testen.
Ook voor wie zich wél laat testen, gelden er spelregels. “Bij onze teststraat in Breda zien we soms mensen die zich eerst laten testen en dan boodschappen gaan doen. Dat is gewoon niet de bedoeling. Je moet dan thuis in quarantaine blijven tot de uitslag er is”, aldus Van der Zijden.

Bart Berden van het ROAZ, met daarin onder meer de Brabantse ziekenhuizen, onderstreept de alarmerende woorden van Van der Zijden. “We moeten koste wat kost coronabesmettingen voorkomen. Een deel van hen komt in het ziekenhuis terecht, terwijl we nu juist hard trekken aan de reguliere zorg die stokte door het corona-uitbraak.”
LEES OOK:
2150 mensen per dag kunnen vanaf dinsdag worden getest op het coronavirus
Dringende oproep van GGD-directeur: 'Doe een coronatest bij klachten, neem je verantwoordelijkheid'
Arts-microbioloog Murk over corona: we moeten er rekening mee houden dat teugels ook weer worden aangehaald

Veel te veel mensen lappen de coronaregels aan hun laars. Daarvoor waarschuwen de GGD's en ziekenhuizen in Noord-Brabant. Ze zien het aantal besmettingen stijgen. ,,Het gedrag van mensen baart ons echt zorgen.”

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot tijd , testen , brabant , boodschappen , trekken , weer en corona ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
67