Nu weer protest van bioboeren en Jerseykoeien tegen fosfaatbeleid Ministerie van Landbouw

Na de knelgevallen, melden zich nu opnieuw biologische boeren. Via een crowdfundingactie proberen ze de minister via de rechter duidelijk te maken dat ze recht hebben op meer fosfaatrechten dan gangbare melkkoeienboeren omdat ze meer land hebben om de mest van de dieren op toe te passen. Omdat er onvoldoende rechten zijn (en de overheid zelfs te veel rechten uitgaf) zijn, betekent hun actie in de praktijk dat ze rechten van gangbare boeren af willen nemen.

Tevens roeren zich de kaasmaker Jan-Dirk van de Voort en zijn zoon (Remekerkaas van boerderij De Groote Voort) die eveneens vinden dat zij recht hebben op meer rechten. cq. minder hoge rechten per koe omdat hun koeien kleiner zijn en minder melk en poep produceren dan de referentie-dieren waar de wetgever zich op baseert. In een filmpje leggen zij uit waarom zijn protest aantekenen bij de rechter:

Bronnen

 Nu weer protest van bioboeren en Jerseykoeien tegen fosfaatbeleid Ministerie van Landbouw (www.foodlog.nl)

Na de knelgevallen, melden zich nu opnieuw biologische boeren. Via een crowdfundingactie proberen ze de minister via de rechter duidelijk te maken dat ze recht hebben op meer fosfaatrechten

Nieuwsgrazer

Navigatiesysteem op de trekker?

Deze navigatiesystemen houden rekening met je snelheid, afmetingen en andere beperkingen.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+10
friesboertje
Koop gewoon rechten met die hoge bio-melkprijs, zeikerds.
Grensboertje
Maar als de overheid uit gaat van 7500kg melk per koe voor een zelfzuivelend bedrijf, dan hebben ze op basis van die 7500kg toch ook fosfaatrechten gekregen?

Als je dan de productie a 5100kg melk ook nog aan zou kunnen tonen, dan is het al helemaal perfect want dan zou Remeker fosfaatrechten over moeten houden.

En overdrijven is ook een vak, jaartje uit de brand met 25 euro voor de lease van een kilo fosfaat....
Noorderling
Quote Reactie van @Grensboertje:
uctie a 5100kg melk ook nog aan zou kunnen tonen, dan is het al helemaal perfect want dan zou Remeker fosfaatrechten over moeten houden.

Maar je zit wel met je jongvee dat maar 2/3 van de mest produceert in werkelijkheid dan op papier. Daar is geen enkele manier om wat te verrekenen of compenseren.
+4
brabo
@Grensboertje
inderdaad zullen er op 2 juli 2015 ook al jerseys rond gelopen hebben, terwijl ze eigenlijk voor holsteins aan rechten hebben gehad
bio boer
@brabo denk dat hij gegroeid is dat hij voor bijvoorbeeld nu voor 10 koeien rechten moet kopen voor koeien die 7400 kg melk geven terweil zijn koeien 5100 kg produceren dus moet hij voor elke koe 6 kg fosfaat rechten exstra kopen denk dat hij best wil dat zijn beschikking ook word bijgesteld voor 5100 kg melk dat hij daar mee mag reken aan de andere kant kan hij nu wel zijn productie laten stijgen zonder exstra rechten te kopen
Coen
@bio boer , altijd kijken welke gevolgen gedane voorstellen / vragen hebben op de eigen portemonnee, ook bij hun zal verdere bedrijfsontwikkeling een investering vergen in ‘lucht’
+2
bio boer
@Coen op basis van 5100 kg melk is dat 6 kg fosfaat minder per melk koe dat je moet inversteren voor zelfzuivelaar die 10.000 liter de koe hebben is het voordeel die kunnen groeien met minder kg fosfaat perkoe van Bakel is er mooi voorbeeld van die eerst op werkelijke productie zijn beschikking heeft gekregen nu zelf gaat zuivelen mag rekenen met 7400 kg melk per koe
+3
van Ittersum
Wij/zij, jij/Ik...einde van het verhaal is niemand krijgt wat en de minister denkt....ik krieg jullie nog wel. En gelijk heeft ze.
+1
robbies
@van Ittersum wacht gewoon eens af tot de rechter oordeelt.
Twentsch Land
@robbies

Het is idd afwachten wat een rechter gaat zeggen, tot die tijd mag een ieder zijn mening en/of fysie rustig geven.

De boeren die de gang naar de rechter gaan doen geven ook hun mening en/of fysie.
robbies
@Twentsch Land En voor hen is het ook afwachten. Gelukkig hebben we in NL een rechtsstaat
van Ittersum
@robbies is er al een daadwerkelijke zitting geweest en een uitspraak aangekondigd? Of moeten we nog beginnen? Er zijn zoveel partijen die de gang naar de rechter hebben aangekondigd
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
is er al een daadwerkelijke zitting geweest en een uitspraak aangekondigd? Of moeten we nog beginnen? Er zijn zoveel partijen die de gang naar de rechter hebben aangekondigd

Je volgt het dossier niet echt, merk ik al vaker. Gelukkig heb je wel een mening klaar. CBB doet 9 januari uitspraak over in de zogenaamde speerpuntzaken. Verschillende advocatenkantoren hebben enkele zaken voorgebracht, waarin sprake zou kunnen zijn van een IDL en hebben deze ter toetsing voorgelegd aan het CBB. Nadat deze zaken meerdere keren aangehouden zijn door het CBB, zal er nu een uitspraak volgen die richtinggevend is voor de komende procedures.

Dus om je vraag kort te beantwoorden: ja er zijn al zittingen geweest en nee er is nog geen uitspraak. Het kan dus nog alle kanten op, variërend van het blijft zoals het is tot een extra generieke korting die groot genoeg is om alle aanklachten tegemoet te komen.
Twentsch Land
@robbies

Bijna iedereen heeft wel een mening over het fosfaatdossier terwijl er nog geen uitspraak is van een rechter .... ik ook, jij ook.

En een rechter hoort uitspraak geldend de wet te doen, we weten ook allemaal wel dat veel rechters bewust en onbewust persoonlijke voorkeuren niet altijd weg kunnen schuiven.

Een rechtbank heeft niet voor niks ook bijnamen als een krombank en draaibank.
+1
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
En een rechter hoort uitspraak geldend de wet te doen, we weten ook allemaal wel dat veel rechters bewust en onbewust persoonlijke voorkeuren niet altijd weg kunnen schuiven.

Een rechter hoeft een wet niet te volgen hoor. Er zijn genoeg wetten die aangepast zijn omdat een rechter oordeelt dat het in strijd is met de grondwet of met internationale verdragen. Een rechter toetst een wet ook aan redelijkheid en billijkheid. Het zou nogal een zootje zijn als de populistische regelgever zonder meer alle wetten er door gepropt kunnen krijgen.

Natuurlijk heeft iedereen een mening over het fosfaatdossier. De mijne is dat het wetgeving is die met stoom en kokend water in elkaar gezet is. Dat een rechter in één van de 3.000 procedures een gat schiet lijkt me bijzonder aannemelijk.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
oordeelt dat het in strijd is met de grondwet of met internationale verdragen. Een rechter toetst een wet ook aan redelijkheid en billijkheid.

Was dat maar waar!
+2
Dre van Helmond
Akkerbouwers menen ook aanspraak te mogen maken op fosfaatrechten .
Ze hebben steeds geholpen om het mestprobleem op te lossen en mogen nu zelf geen koeien houden ondanks dat ze voldoende grond hebben!
cornelissen
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
Akkerbouwers menen ook aanspraak te mogen maken op fosfaatrechten .

Bron??
+1
bio boer
@cornelissen dit was sarcasme denk ik
de hoef
@Dre van Helmond mogen rechten kopen war
+4
de jonge
Dus ze willen voor 7500 kg fosfaatrechten krijgen en als de wet in werking treed met 5100 kg gaan rekenen. en dan nog durven klagen........ en is het niet zo dat er een termijn stond om bezwaar te maken? als ze niet binnen die termijn bezwaar gemaakt hebben word het neem ik aan niet eens in behandeling genomen?
+3
kaas
De minister heeft er een zootje van gemaakt en dan krijg je zoiets en dat duurt nog jaren voort
de hoef
@kaas minister kwam te laat het zootje was eral,we hebben nu 2 jaar mogen klagen ,nu weer rustig aan door
van Ittersum
@de hoef wat derogatie uiteindelijk te weeg heeft gebracht...hoezo we leggen dit op een weegschaal?
+7
weurding
Recht hebben op meer dan de gangbare boeren....... die zin stoort me nog het meest.er zijn gangbare zat die ook land over hebben. Recht wat je niet hebt koop je maar
RSIB
@weurding juist,net als de collega akkerbouwers. Die kunnen dan ook wel rechten claimen.
BertK
@weurding Helemaal eens. Als net niet grondgebonden vind ik mezelf ook een onmisbare en onderkend type boer, ik help immers de akkerbouw in onze omgeving aan de broodnodige organische stof voor zijn grond. Zonder dat was zijn co2 print veel ongunstiger.
+2
van Ittersum
@BertK en zo praat iedereen voor zijn eigen hachje en nog begrijpelijk tot zekere hoogte ook. Doet me opeens denken aan een tokkie die ochtends aan een pot bier zegt: "als ze de uitkeringen nou eens wat hoger maken kan ik meer eten en drinken en dat is weer goed voor de economie"
Twentsch Land
@van Ittersum

Tokkies gewoon wat laten doen voor hun geld, desnoods vrijwilligerswerk .... voor de rest niet teveel luisteren naar hun.
+1
BertK
@van Ittersum Wat ik wilde aangeven. Veel redenen om ontzien te worden, maar het systeem van produktiebeheersing is in ieders voordeel. Voor de één wat meer en duidelijker dan voor de ander.
van Ittersum
@Twentsch Land op zich heeft u gelijk, onderschat hun niet. De muur die ik tegen kwam in de schuldsanering dat ze niet wilden werken om de hele eenvoudige reden dat werken hun geld kost in toelagen, kwijtschelding, kortingen of zelfs gratis privileges waar u en ik voor betalen moeten. Je kunt beter in Nederland helemaal niets hebben of juist extreem veel, daartussen in wordt je altijd gestript en kaal gehouden. En dat zien en weten hun ook en soms lijkt het wel of het erfelijk is

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , protest , fosfaatrechten , fosfaatbeleid en weer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!