Melk moet, toch wel!

Reader's Digest- Persbericht -

Onderzoek Reader's Digest: zuivel goed voor botten, gezondheid en gewicht

Melk moet, toch wel!

Amsterdam, 1 december 2008 - Melk is goed voor de gezondheid en maakt normaliter niet dik. Na jaren van tegenstrijdige onderzoeken en populaire mythes, biedt familiemagazine Reader's Digest eenduidig uitsluitsel. In het artikel Melk moet, toch wel! komen verschillende experts en onderzoekers aan het woord, concluderend dat zuivelproducten de botopbouw, stofwisseling en groeiprocessen stimuleren. Bovendien blijkt dat het drinken van melk eerder tot gewichtsverlies leidt dan tot een hoger getal op de weegschaal.


Een professor aan Harvard concludeerde na dertig jaar onderzoek dat er geen aantoonbaar verband is tussen zuivelconsumptie en sterkere botten. Een andere Amerikaanse onderzoeker raadt zelfs helemaal af om melk te drinken. Volgens hem maken de eiwitten in melk een zuur aan dat botten juist afbreekt. "Onze nationale dorstlesser lijkt een wolf in schaapskleren," aldus Oele Steenks, hoofdredacteur van Reader's Digest Nederland. "Als gezinsblad willen we melkmythen uit de wereld helpen en achterhalen wat nu wel en niet waar is. Het resultaat: het blijkt verstandig om dagelijks een glas melk te drinken."

Enkele feiten: melk...

...maakt (in principe) niet dik;

...stimuleert botopbouw;

...bevat veel calcium, eiwitten en vitamines;

...stimuleert stofwisselings- en groeiprocessen;

...stimuleert vorming van rode bloedcellen en antilichamen; en

...draagt bij aan een gezonde huid, gezonde nagels en gezonde haargroei.

Botontkalking: achterhaald en ontkracht

De negatieve geluiden van de Amerikaanse onderzoekers worden weerlegd door professor Gertjan Schaafsma, lid van onder meer de Gezondheidsraad. Er blijkt namelijk wel degelijk een positief verband tussen botopbouw en het drinken van melk. "Botmassa wordt naast calcium onder meer beïnvloed door erfelijke factoren, vitamine D, lichaamsbeweging en overmatige alcohol- en koffieconsumptie. Hierdoor komt botontkalking ook voor bij voldoende zuivelinname. Als de nieren bovendien normaal functioneren, wordt de zuurbelasting van voeding volledig gecompenseerd. Er is dan absoluut geen sprake van botafbraak door zuivel. De veronderstelling dat eiwitrijke voeding tot botontkalking leidt is achterhaald en in officiële publicaties ontkracht," besluit Schaafsma.

Meer vitamines, minder kilo's

Een onderzoekster aan de Wageningen Universiteit, voegt hieraan toe dat melk juist belangrijke bestanddelen voor een gezond lichaam bevat. "Calcium zorgt voor de opbouw van botten, terwijl vitamines B2, B6 en B12 een voorname rol spelen bij stofwisselings- en groeiprocessen. Hierdoor heeft het juist ook een gunstig effect op iemands gewicht, zeker wanneer wordt gekozen voor halfvolle of magere producten. Daarnaast zijn de vitamines in zuivel nodig voor de vorming van rode bloedcellen, de ademhaling, de productie van antilichamen, een gezonde huid, gezonde nagels en een gezonde haargroei."

Belang van volksgezondheid

Een hoogleraar Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit durft nog verder te gaan. Volgens hem is het waarschijnlijk dat een dalende zuivelconsumptie zelfs schadelijk is voor de volksgezondheid. Hij baseert zijn uitspraken op onderzoek van twee Amerikaanse voedingsdeskundigen, die vooral op het gebied van obesitas, diabetes type twee en hoge bloeddruk grote positieve effecten van zuivelconsumptie vonden. In de strijd tegen suikerziekte en overgewicht, blijkt melk dus een uitstekende troef. Wel wordt aangeraden te kiezen voor de halfvolle of magere varianten. Deze bevatten immers minder verzadigde vetzuren, en zijn daardoor minder nadelig voor het cholesterolgehalte.

Deel dit artikel

Reacties

anonymous_78
en dan deze prijs tov cola


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/12/2008 17:36 door theo.
Scarlett
Betere reclame kunnen we ons niet wensen !
arjo de tijger
de meesten zijn groot geworden door melk .
anonymous_46
Zegt het voort, zegt het voort..... Morgen op de voorpagina van alle landelijke ochtenkranten?? !!
paul1
en wat dacht je van deze ?
.... melk doet je goed
Wimsumar
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> Reader's Digest- Persbericht -
>
> Het resultaat: het blijkt verstandig om dagelijks
> een glas melk te drinken." Beste discussieleden: Dagelijks een glas melk = 200 cc.. Per jaar = 73 liter. Volgens de statistieken van P.Z. word in Nederland de laatste jaren net geen 50 liter meer gehaald. Bij 16.000.000 inwoners * 50 ltr = totale consumptie aan drinkmelk dan +/_ 800.000.000 ltr (+/_ 7 % van de produktie!)
>

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , belasting , zuivel , gezondheid en diabetes ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0