LTO-voorzitter legt zich niet neer bij afschaffing uitzonderingspositie voor mest: ‘Nieuwe wind in Europa’

Nederland moet opnieuw naar Brussel om een oplossing af te dwingen voor de acute mestcrisis. Dat eist Ger Koopmans, de nieuwe voorzitter van LTO-Nederland. Van ‘kan niet’ wil de voormalige CDA-politicus niet horen. ,,Er waait een andere wind in Brussel”, houdt hij vol. Een interview.

Deel dit artikel

Reacties

+3
Jawis
Dit begint er op te lijken, nu benny nog omlullen.....
+7
kleine boer
@Jawis als lto het zegt is bennie om....
Jawis
@Jawis nou we weten nu al wat ger waard is, helemaal niets......
+4
HenkjanOtten
Beetje lachwekkend dit.
Misschien eerst binnen zijn eigen club de neuzen dezelfde kant op krijgen
Albert Altena
@HenkjanOtten Zat ik ook al aan te denken.
+1
Klussera
Het begint er op te lijken dat nieuwe voorzitter frisse wind door stoffig lto laat waaien
+1
Weidezicht
@Klussera hoezo? Dat veekrimpplan valt toch ook onder zijn verantwoording? (Of moet ik vanavond eerst dit interview lezen voordat ik reageer?)
+1
hans1980
Hoop het derogatie moet terug
+1
de jonge
Lto zou ook kunnen pleiten voor verplichte rundmestafname op akkerbouwgrond. en dan de derogatie volop behouden....
Twentsch Land
Lto zou ook kunnen pleiten voor verplichte rundmestafname op akkerbouwgrond.

Dan ook verplicht fosfaatrechten afstaan aan de akkerbouwer ?


@de jonge
+3
labella
@de jonge Wat is dat nu weer voor een onzin, een ander jou rommel op laten ruimen?
de jonge
@labella nou ik dacht ik gooi er even net zoveel onzin in als de lto doet,haha
+2
ted9
@labella Meat is een te mooi product om door een vergister enz te trekken voor je het op het land brengt
Weidezicht
@de jonge lto heeft ongeveer nog 15 leden, waarvan 8 akkerbouwers, die zijn dan ook gelijk lid af en lto gehalveerd.
de jonge
@Weidezicht hohoho in het stuk van de nos stond wel 35000!! leden. waar ze die weg hebben getoverd zou ik ook niet weten..NOS Nieuws

Vandaag, 02:40

Aangepast vandaag, 09:31
Boerenorganisaties komen met eigen 'crisisplan' voor mestproblematiek

Vier boerenorganisaties hebben een eigen voorstel gepresenteerd om de mestproblematiek het hoofd te bieden. In hun plan stellen de organisaties onder meer voor dat het voor melkveehouders mogelijk moet worden om hun veestapel vrijwillig in te krimpen, in ruil voor onder meer een jaarlijkse vergoeding.

Ook wordt er gepleit voor een verlaging van het eiwitgehalte in koeienvoer en stellen de boeren een extra afroming voor van buiten familieverband verhandelde fosfaatrechten. Verder willen ze een overgangs-derogatie, wat betekent dat ze langer gebruik kunnen maken van een regeling om meer mest uit te rijden dan in andere EU-landen.

Onder het voorstel staan de namen van LTO Nederland, het NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt), de NZO (Nederlandse Zuivelorganisatie) en Biohuis/Natuurweide. De organisaties komen met hun plan aan de vooravond van een Kamerdebat over de mestproblemen.

Einde aan uitzonderingspositie
Die problemen ontstonden, toen duidelijk werd dat er stapsgewijs een einde komt aan de Nederlandse uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid. Daardoor mogen boeren veel minder mest uitrijden dan voorheen en is er een acuut mestverwerkingsprobleem ontstaan, dat de komende jaren nog verder kan groeien. Boeren krijgen daardoor torenhoge afvoerkosten.

Begin deze maand presenteerde demissionair minister van Landbouw Adema nog zijn mestplannen, met daarin onder meer een uitkoopregeling. Daarmee wil hij voorkomen dat er een "koude sanering" van de veehouderij komt, die volgens hem onherroepelijk zal leiden tot een reeks "faillissementen van in de kern gezonde bedrijven".

De Kamer is flink verdeeld over zijn plannen, die miljarden moeten kosten.

De vier boerenorganisaties hopen met hun zogenoemde 'crisisplan' de impasse te doorbreken. "De mestbrief die minister Adema eerder deze maand aan de Kamer stuurde, biedt wat ons betreft onvoldoende perspectief voor de korte termijn", schrijft LTO - met 35.000 leden de grootste boerenorganisatie van Nederland - op de eigen website.

"Maar de ernst en de urgentie van de mestcrisis zijn dermate groot, dat uitstel geen optie is. Boeren staan met de rug tegen de muur en hebben nu een oplossing nodig voor de vastgelopen mestmarkt." De voorstellen voor de veestapel zijn tijdelijk van aard en bevatten, in tegenstelling tot die van Adema, niks over een graslandsubsidie.

Nog eens naar Brussel
De organisaties roepen de partijen in de Kamer op hun voorstel over te nemen. "Het zijn pijnlijke maatregelen, maar gelet op de ernst van de situatie achten wij dit onontkoombaar", schrijven de opstellers over hun voorstel.

Als het plan wordt aangenomen, zou er nog eens een poging gewaagd kunnen worden om tijdelijk soepelere mestregels in Brussel af te dwingen, zo staat in het voorstel. Minister Adema heeft eerder al gezegd dat zo'n nieuwe gang naar Brussel in zijn ogen zo goed als kansloos is.

Niet alle boeren lijken overigens achter het plan uit de eigen sector te staan. Zo schreef actiegroep Farmers Defence Force gisteravond op X: "De boeren worden vandaag verraden door hun eigen belangenbehartiging". Donderdag debatteert de Kamer over de mestproblemen.
de jonge
Quote Reactie van @de jonge:
De vier boerenorganisaties hopen met hun zogenoemde 'crisisplan' de impasse te doorbreken. "De mestbrief die minister Adema eerder deze maand aan de Kamer stuurde, biedt wat ons betreft onvoldoende perspectief voor de korte termijn", schrijft LTO - met 35.000 leden de grootste boerenorganisatie van Nederland - op de eigen website.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
35000!! leden. waar ze die weg hebben getoverd zou ik ook niet weten.

Jarenlang hebben ze om de hete brei heen gedraaid wat betreft het ledenaantal. Nooit kreeg iemand hier een antwoord op. Totdat ze op het idee kwamen om de WUR het ledenaantal uit te laten rekenen; die wisten met wat creatieve handgrepen het (theoretische) aantal flink op te vijzelen. Sindsdien staat er in vrijwel elk bericht prominent het (niet bestaande) ledenaantal.
hans1980
@de jonge Een dag voor het belangrijke mestdebat met zo'n ingrijpende maatregel komen van LTO.
+2
Nevergiveup
Hopelijk houd Ger dit vol , het valt niet mee om de ontspoorde trein van zijn voorgangers incl. Politiek weer op het juiste , eerlijke , oprechte en realistische spoor te laten gaan rijden.

Zet hem op Ger 🤞
Albert Altena
Ger Koopmans zal wel niet het woord nemen bij het NOS bericht.
Bennie Stevelink
Nergens in het artikel lees ik dat Koopmans een nieuwe derogatie gaat eisen waarbij alles bij het oude blijft. Hij wil een verlengde derogatie als onderdeel van een inkrimpingsplan. Het plan wat LTO vandaag gepresenteerd heeft.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot brussel , wind en nederland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN