FrieslandCampina-garantieprijs voor december 2022: 62,51 euro per 100 kg melk

De FrieslandCampina-garantieprijs stijgt ten opzichte van november (62,25 euro) met 0,26 euro naar 62,51 euro in december. Dit is inclusief een positieve prijscorrectie vanwege hogere referentieprijzen in de afgelopen periode. Omdat het de laatste maand van het jaar is, wordt niet afgerond.

Deel dit artikel

Reacties

+1
hans1980
Gas erop💪
+1
Hooibaaltje
@hans1980 Zo is het . Trekt ze maar goed leeg nu moet het gebeuren..
+8
George
Ik ga jullie halleluja stemming niet bederven en het is zeker een mooie melkprijs maar 55,2 cent over het hele jaar 2022 genomen is ook gewoon keihard nodig om netjes wat te verdienen met alle sterk gestegen kosten.
Melkboer16
@George dat ben ik helemaal met je eens. Het was eerst gaten vullen bij de meesten.
komelker 2
@Melkboer16 Inderdaad heb nu wel alle gaten gedicht, slaapt een stuk beter.
hans1980
@komelker 2 eindelijk uit bijzonder beheer?
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
Het was eerst gaten vullen bij de meesten.

dan wordt zomer 2023 nog heftig voor diegene, flinke blauwe enveloppen, melkprijs kan net zo hard omlaag als omhoog. Ben je ook zo weer door je buffer heen.
+2
T60401
@Noorderling Geen betere raad dan voorraad. Alles wat je nu koopt gaat van de belastingaanslag af. Daalt d melkprijs dan hoef je het niet meer te kopen omdat je het al op de dam hebt staan.
Noorderling
@T60401
de vraag is, ben je het nodig en brengt het rendement.
Goede investeringen brengen volgend jaar nog meer winst op.
Gezien hoe de economie begint te haperen, denk ik niet dat het zin heeft om alles maar in te slaan.

Volgend jaar crisismaatregel, mag je alles 50% versneld afschrijven. Nuttig mits je het zo aftikt, maar moet je wel eerst dit jaar afronden, mee afwerken en een noemenswaardig bedrag voor de blauwe enveloppenbrigade reserveren. Lukt ook niet met een maand melkgeld ben ik bang voor.

Kunt dit jaar de kia benutten, wellicht mia/eia, relatief goedkoop en rendabele dingen ook al benut inmiddels.
Moet je er toch een keer aan geloven denk ik.
hans1980
@Noorderling fosfaatrechten?
Noorderling
@hans1980
als je dat nu betaalt en 5 jaar afschrijft, komt die druk op de winst ook pas komende jaren. Dan wel leuk dat je nu wat gedaan hebt, maar helpt je vandaag de dag maar weinig. Dit jaar nog kopen is ook nog maar 1/12e afschrijven.
+1
T60401
@Noorderling Nu gooi je wel twee dingen door elkaar. investering wat leidt tot afschrijving en gewone kosten. Investering helpt nu niet meer. onkosten maken wel moet je het wel nodig hebben inderdaad. Kunstmest, kuilfolie, tepelvoering, dip reinigingsmiddelen, krachtvoer en dieseltank vol, olie enz.
Noorderling
Quote Reactie van @T60401:
lkaar. investering wat leidt tot afschrijving en gewone kosten. Investering helpt nu niet meer. onkosten maken wel moet je het wel nodig hebben inderdaad. Kunstmest, kuilfolie, tepelvoering, dip reinigingsmiddelen, krachtvoer en dieseltank vol, olie enz.

dat klopt inderdaad, met die hele voer en mestboekhouding is dat ook niet zo heel eenvoudig meer.
Qua onderhoud en kosten kun je nog wel een keer wat, maar haalt netto jaar op jaar ook weinig meer uit. Wat je vandaag aan kosten maakt wordt volgend jaar winst. Begin je 2023 met een soort valse start en hoge melkprijs. Niemand weet waar het strand, begin is in ieder geval niet slecht.
+1
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
aar haalt netto jaar op jaar ook weinig meer uit. Wat je vandaag aan kosten maakt wordt volgend jaar winst.

Als de melkprijs goed blijft maakt het inderdaad niet uit. Belasting betalen moet je dan toch. Maar waar de vooral de winst zit is dat je nu dingen op voorraad zet die je bij een eventuele lage melkprijs niet meer hoeft te kopen. Zo kom je makkelijker het dal door. Daarnaast betaal ik liever over volgend jaar belasting dan over dit jaar. 😉 Begin van het jaar goed mijn best gedaan met investeringen daar pluk ik nu nog wat afschrijving van en de volle mep van de kia. Volgend jaar kijken we weer waar we in investeren met de 50% afschrijvings regel kunnen we de belasting ook weer flink drukken. Zeker als de klad in de economie zijn er partijen eerder geneigd om wat meer korting te geven dan dit jaar.
+2
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Begin je 2023 met een soort valse start en hoge melkprijs

Jij ziet toch wel altijd problemen. 😁 Als je de kosten voor volgend jaar al deels betaald hebt en de melkprijs de 1e 6 maanden nog hoog blijft dan heb je toch het geld staan voor de belastingaanslag.
de Tank
Quote Reactie van @Noorderling:
denk ik niet dat het zin heeft om alles maar in te slaan

Volgens mij is dat wel een eerdere tip van je. Afhankelijk van leeftijd en als er sprake is van onvoldoende pensioenopbouw kun je wat in een lijfrente storten dit jaar. Geld moet je wel hebben liggen en zoals sommige beweren net de gaten gevuld te hebben wordt het sws lastig om niet weer gaten te vormen als de marge weer lager wordt en als waardering voor een goed jaar die blauwe envelop in de bus valt.
Hertog Jan
@Noorderling ik was nog niet op de hoogte van deze crisismaatregel, wat houdt deze in?
Hertog Jan
@Noorderling bedankt!
Melkboer16
@Noorderling achterstallige investeringen en onderhoud gingen en gaan nu van de lopende rekening. Daar betaalt de belastingdienst dus nu de helft van en je hoeft ze volgend jaar niet meer te doen.
En een creatieve boekhouder is goud waard.
Noorderling
@Melkboer16
dat klopt, heeft zijn grenzen. Er mag ook al best veel onder onderhoud.
Zou een keer een sleufsilo wat mee kunnen spelen en posten arbeid direct betalen in plaats van in het te investeren bedrag meerekenen.
Enige wat je structureel eigenlijk kan is belasting betalen uitstellen, verlagen valt je niet mee.
de Tank
@Noorderling uiteindelijk is het meest vooral naar voren schuiven van belastingen. Laatste jaren mik ik er op net onder de hoogste schijf te blijven. Dit jaar zal dat een hele toer worden.
hans1980
@George volgend jaar komt de x6 in beeld 😎
George
Quote Reactie van @hans1980:
volgend jaar komt de x6 in beeld

Hij is al lang in beeld. Maar ik hoef er geen , kopen is 1 en blijven rijden 2 . Kost een godsvermogen om zo'n ding te bezitten. Met alleen de aanschafkosten ben je er niet. Verzekering , wegenbelasting , afschrijving en brandstofkosten liggen waarschijnlijk dubbel zo hoog dan een wat minder imposant model van het zelfde merk.
+1
matt
@George kost wat maar dan heb je ook wat 🙂))
Je leeft maar 1 keer.
+3
George
Quote Reactie van @matt:
Je leeft maar 1 keer.

Ja maar dat gezegde heeft me ondertussen al heel veel gekost. 😂

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk en frieslandcampina ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!