Strohok kalveren

hallo,

wij willen een jongveesstal gaan bouwen met daarin een groepshok op stro, de maten voor dit hok zullen 13 bij 8,80 meter worden, van die 13 meter zal ong. 2 meter roostervloer achter het voerhek worden.(strohok wordt dus 11 bij 8,80)
nu is mijn vraag, hoeveel kalveren tot 3 maand kun je hierin houden zonder dat het meteen een smeerboel wordt.
het is de bedoeling dat er ook een drinkautomaat in komt.

graag reacties of eigen ervaringen.

Deel dit artikel

Reacties

Wimsumar
Beste Vik: Kalveren hoeven toch niet 3 maanden bij de melkdrinkautomaat?
schoppenboer
met 4 weken spenen kan het ook.
anonymous_244
ik bedoel natuurlijk ongeveer 3mnd he, we spenen ze nu met twee maand, maar vind het maar niks om ze dan direct te verplaatsen, te veel verandering in 1 keer kost groei.
avondrood
Dan toch maar een afsteengroep met stro naast groep met drinkautomaat.
Albert
2,5 vierkante meter per kalf
anonymous_244
dan zouden er zowat 40 kalveren in die ruimte kunnen, is dat niet heel erg veel?
Albert
heb hokken van 3 m breed en 4 m diep en daar kunnen max 5 kalveren in vanaf 10 dgn tot 3 mnd.Dit lukt goed ook met de hh mest.
brabo
dus als het goed begrijp wordt je kalverhok 13 meter diep en 8,8 meter breed.
Is dit dan een open-front stal of een dichte stal.
Ik heb weleens gehoord dat de beste huisvesting voor je kleinste kalfjes een ondiep hok is. (niet meer dan 7-8 meter)
anonymous_244
het grootste deel van de stal wordt open front, maar voor de kleine kalveren willen we het apart en dicht maken, we zouden het dan ook nog andersom kunnen doen. dus 2 mtr rooster en dan een strohok van 6,80 bij 13, dan moet er alleen een extra voergang over dwars in de stal. en dat van die twee groepen is idd wel de bedoeling ivm leeftijdsgroepen
anonymous_225
Heb wel eens gehoord dat een diep hok met te weinig vreetplaatsen maar wel de hele dag voer moeilijkheden geeft om zieke dieren tijdug te zien. Omdatze de hele dag voer hebbenvalt het niet op of een dier nou net ligt of al 3 dagen om maar wat te noemen.Hier gingen ze dus elke dag de hooken in en alle dieren opjagen om te controleren.
anonymous_244
maar dat zie je dan toch ook doordat ze de drinkautomaat niet meer bezoeken of niet?
Terrano
Wij hebben nu een klein jaar een kalverdrinkautomaat. Je kunt daar heel veel op aflezen, of het kalf zijn portie melk krijgt, maar ook als een kalf wat slecht te pas is word de drinksnelheid minder en geeft het apparaat alarm. Met het oog zie je nog niks aan het kalf, maar je houd het dan al wel extra in de gaten en meestal na 1 á 2 dagen zie je wel wat er aan de hand is. Controle via het apparaat en de kalveren zelf is en blijft belangrijk.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/09/2010 10:32 door Terrano.
Terrano
Hier hebben we 3 strohokken naast elkaar van ieder ongeveer 5 bij 8, 1 voor afkalven/ziekenboeg, en 2 stuks voor de kalveren.
Deze zijn gescheiden door hekwerk, maar wel met een klein hek wat je los kunt doen voor overhuizen tussen de strohokken, de voorkant het voerhek kan helemaal los en aan de achterkant bij ieder hok ook weer een klein hek.
De 2 strohokken voor de kalveren staan 1 kalverdrinkautomaat met 2 boxen. De kalveren komen hier met een dag of 10 aan de automaat en krijgen dan een voerschema van 70 dagen. Als er meer dan 10 kalveren aan de melk zijn gebruiken we 2 boxjes voor de melk anders 1. Als de kalveren gespeend zijn gaan ze naar het andere stro hok (als ze daar nog niet zijn) en metongeveer 4 maand zijn gaan ze naar ligboxjes.
Het middelste hok kunnen we opsplitsen met een tussenhek, dit is ook makkelijk met het uitmesten daar in jagen en andere hok met minishovel uitmesten en meteen schoonspuiten stro erweer in en kalveren er weer in.
Dit is dus in een openfront stal met een gordijn ervoor. Om de kalverdrinkautomaat hebben we van betonplex een "hok" gemaakt, dit is ideaal, je hebt alles bijelkaar, het word niet zo smerig met vliegen en met vorst houd je de boel los. De winterdag maken we wel een muur van strobalen voor opslag en tegen de wind en kou.
Als we het opnieuw moesten doen, zouden we het op dezelfde manier doen.
anonymous_244
dus als ik het goed begrijp heb je de drinkautomaat tussen beide hokken staan? en hoeveel kalveren heb je dan maximaal per hok van 40 m2?
Terrano
Yep, de kalverdrinkautomaat staat tussen de strohokken in. De deel wilden wij vrij houden, we hebben het tussenhek wat korter, hebben betonnen roosters over de stroplaten heengelegd zodat de automaat en de boxjes hoger op komen te staan, dan hoef je ook niet zo vaak uit te mesten, en hou je de boel veel schoner bij de boxjes. Over de roosters hebben we rubber gedaan tegen het beschadigen van de klauwtjes. Later hebben we er een hok omheen gemaakt, wel ruim zodat je er ook nog een paar zak melkpoeder kwijt kan en goed aan beide zijkanten van de automaat kunt komen. Aan de voorkant een raam zodat je zicht hebt op de kalveren, en aan de zijkant bij de jongste groep een klein deurtje zodat je als het nodig is het apparaat kunt bedienen.
Anderen hebben ons eerst voor gek verklaard met dat hok, ook de dealer, maar ze komen er allemaal op terug, en de dealer stuurt ook soms klanten hierheen om te laten kijken.

Vik hoeveel in een hok van max 40 m kun je zo moeilijk zeggen denk ik. Ik denk dat het afhankelijk is van de vreetplaatsen en de piekmomenten met afkalven. Met andere woorden wat zit er en kun je doorschuiven als het te vol word.

Ik zou wel het hok opdelen en kiezen voor 2 boxen bij de kalverdrinkautomaat, die 2 de box doet het hem niet meer kwa kosten.
anonymous_233
HENK Schreef:
-------------------------------------------------------
>" Omdatze de hele dag voer hebbenvalt het
> niet op of een dier nou net ligt of al 3 dagen om
> maar wat te noemen.Hier gingen ze dus elke dag de
> hooken in en alle dieren opjagen om te
> controleren."
Ik vind dit geen goed argument om je kalveren dan maar een ruim aantal vreetplekken te geven en dan beperkt te gaan voeren? Deze kalveren horen ook de hele dag onbeperkt voer voor het hek te hebben lijkt me, ongeacht de huisvesting.
Albert
Bij de dwarse voergang kan je wel voergangventilatie toepassen met laag binnenkomende koude lucht zodat die niet meer kan vallen.Ook toegepast bij witvlees en rosestallen.
jan w
Je zou eens moeten gaan kiken waar ze jongvee in een hellingstal hebben, misschien is dat een idee.
anonymous_244
Dat heb ik al eens gezien, maar het lijkt me niet erg geschikt voor het hele kleine spul, die lopen volgens mij niet genoeg stro van de helling af, waardoor je op den duur wel heel kort bij het dak komt
+1
anonymous_253
Stro en roosters??
Mischien een idee om groepen te maken(leeftijdverschil)
J-Timmerman
Als je op onderstaande link klik dan staan hier een aantal jongvee stal concepten.

sukzes

Jong vee stal concepten
anonymous_930
Je kan als je hier wat misschien wat ruimte kunt besparen voor de kalveren van 3-6 maanden ook een strohok maken. De overgang voor de kalfjes is na 3 maand ook nog wel groot en bij evt groeiplannen in de toekomsheb je de kalveren misschien wel liever eerder weg bij de drinkautomaat zodat dit geen bezwaar hoeft te zijn omdat ze dan ook nog mooi in het stro kunnen liggen. Qua m2 kun je ongeveer even veel kalveren in het stro houden dan in ligboxen. Succes met de bouw. (wij zijn ook aan het bouwen met een jongveestal)
sil
Ik zou de voorkeur hebben om de kalveren in meeerdere groepen op leeftijd te splitsen, dus 0 tot 1 week, 1- 10 wkn ( drinkautomaat, misschien 1 automaat op twee groepen) en dan nog een groep 2 wkn na spenen tot 4 mnd, bij deze laatste groep zou ik pas met een gedeeltelijkeroostervloer beginnen.

onder de 4 mnd zou ik de kalveren niet door willen schuiven naar de grote ligboxenstal ivm. bv. pinkengriep.

Als je een beetje creatief bent met je ruimte kun je deze groepen doortussenhekken te verplaatsen met de loader in één keer schoonmaken.

succes ermee
brabo
hoe hebben de meeste de vloer onder het strohok voor deze kleinste kalfjes?
Ik zelf wil namelijk ook iets nieuws gaan maken, maar ben nog niet geheel over de vloer uit. Ik kan dit als een gewone dichte vloer maken, maar heb ook de mogelijkheid om het af te gaan laten lopen richting een mestkelder. Ik was laats bij iemand en die had de vloer flink achterover hangen, dus de nattigheid liep weg van de voerbak naar achter in het hok. Hierdoor bleef het voergedeelte mooi droog. Maar als dan daar het vocht niet weg kan, lijkt me dat niet optimaal.
Wimsumar
Beste Brabo: Ik denk eigenlijk ook dat de strooisellaag uit moet kunnen lekken via een roostervloer. Kijk maar naar een éénlingbox met strooisel: het druppelt de hele dag. Als het niet kan uitlekken zal erg veel stooisel gebruikt moeten worden.
Beide varianten hebben echter hun eigen specifieke kosten en gemakken/bezwaren. Misschien is de dichte vloer (goedkope investering) in combinatie met een goed doordachte uitmestmogelijkheid de beste. Van wat extra stro-verbruik wordt je ook niet arm.
Farmer_
Hoe meer loze ruimtes onder het sto hoe meer besmetting, dichte vloer geeft minder besmetting.
jan w
Wij hebben de kleine kalveren apart van de oudere zitten De grootsten zitten in een potstal. Dekleintjes staan er mrt de hokken haaks op Die zitten op de mestopslag, daar berijdbare platen op en de sleuf niet volgestort voor afvoer urine. Maar meeste urine moet wel opgenomen worden door het stro.
Je zou er ook aan kunnen denken om er sleuvenroosters in te leggen van een aardappelbewaarplaats. Zijn berijdbaar en veel goedkoper dan normale sleuvenvloer.
Albert
Voorste helft dichte vloer hellend naar achteren daar aardappelroosters op een kelder van 30 cm diep die een afvoer heeft naar de mestkelder.Elk strohok heeft een eigen keldertje van 30 cm,dit om trek onder de roosters te voorkomen.De kalveren vinden het prima want ze liggen door het hele hok en ook niet allemaal bij elkaar
paul1
Met welke leeftijd doen jullie de kalfjes van strohok naar de roosters ?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stro , stal , kalveren , drinkautomaat en voerhek ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
36