Eindhoven koopt stikstofruimte om biomassacentrale aan de praat te houden

EINDHOVEN - De biomassacentrale in Meerhoven kan voorlopig doordraaien. En ook de toekomst lijkt er weer wat rooskleuriger uit te zien.

Quote:
. Het is volgens een woordvoerster van wethouder Rik Thijs gelukt om een partij te vinden die de benodigde ruimte wil verkopen. Om wie het gaat, is niet bekend gemaakt, omdat de laatste juridische puntjes nog op de i gezet moeten worden. Het zou een veeboer kunnen zijn die zijn bedrijf wil beëindigen.

Reacties

hans-hans
Wat kost globaal stikstof (nh3) per kilo ongeveer 100 euro de kilo? heel veel regio s kunnen over heel nederland verhandeld worden heb ik gelezen maar de prijzen zijn veel op aanvraag: ammoniakrechten.nl/
+1
Jaap40
@hans-hans iets wat schaars is gaat hoge prijzen maken. Maar 100 euro geeft aan dat het spel nog niet gespeeld wordt.
Jannus
Quote Reactie van @Jaap40:
iets wat schaars is gaat hoge prijzen maken.

Als de boeren hun stikstof ruimte te gelde maken en stoppen dan wordt voedsel wel erg duur maar de biomassa centrale draait in ieder geval wel
+2
Jaap40
@Jannus voedsel duur? In den haag denkt men dat het buitenland genoeg heeft. Maar de afhankelijkheid kan duur komen te staan.
boer.
@hans-hans In aerius teld amoniak toch maar 25 km. Dan kan bij extern salderen ook niet verder dan 25 km verkocht worden
Noorderling
@boer. 50km
Twentsch Land
In diameter @Noorderling
+1
Noorderling
@Twentsch Land
Dat klopt, gaat om depositierechten die verkocht worden, geen emissie.
Wanneer je noordoost van een hexagoon zit, is het het voordeligste om net ten zuidwesten van dat gebied wat te kopen. En dat kan dan zomaar 30km afstand zijn en theoretisch 49,9
oubi
@Noorderling je koopt emissierechten bij een stopper en door de ligging op die plek heb je een bepaalde depisitie.
Noorderling
@oubi
je mag emitteren wat je wilt, als het maar niet op een hexagoon terecht komt.
noordoostelijkste puntje van nederland ben je vrij te doen en laten wat je wilt.
+1
boer.
@hans-hans In aerius teld amoniak toch maar 25 km. Dan kan bij extern salderen ook niet verder dan 25 km verkocht worden
BertK
@boer. Was mijn gedachte ook, reken tot 25 km, saldeer tot 25 km, referentiedatum PASmelders N2000 tot 25 km. Is alleen nog niet duidelijk wat het voornemen is, de regels worden en Johan goedkeurt.
nitevd
@boer. Dit betekent in feite dat Pas melders op meer dan 25km van N2000 zo een NB vergunning kunnen krijgen. Hopelijk zijn dat er meer dan ik verwacht.
oubi
@nitevd dat gaat johan v niet goed vinden. Nog langere onzekerheid voor pas melder
+1
Kempenaar
Ammoniak zal in ieder geval duurder worden dan wat je waard bent aan fosfaatrechten
Jaap40
@Kempenaar met die uitleg moet of fosfaatrechten hard zakken of ammoniak als een raket stijgen 🤔
Kempenaar
@Jaap40 snap ik ,ook zonder fosfaatrechten kan ik met de ammoniak iets anders gaan doen
Dus ammoniak moet fors duurder worden
Jawis
@Jaap40 dat zit er aan te komen.....dan is schouten ook van dat probleem af, maar als iereen of 90 procent vergunning krijgt dan blijft alles zoals het is.
Jaap40
@Jawis dat denk ik niet. Los van de veehouderij zullen andere sectoren toch moeten investeren in milieruimte. En ja, die ruimte zit in de agrarische sector.
Jawis
@Jaap40 ik verkoop niet...en de meesten niet...
Jaap40
@Jawis daarom wordt het duur. Schaars
Jawis
@Jaap40 stikstof wordt duur, fosfaat niet...
casev
@Kempenaar co2 rechten fosfaat rechten, ik neem aan dat je met amoniak stikstof bedoelt? Of is dat al weer een 4e luchtkasteelrecht?
+1
slagakker
Als er iemand koopt is het de industrie daar zit het geld en anders berekenen ze het wel door.Boeren kopen helemaal niks omdat ze geen geld hebben of krijgen en niks door kunnen berekenen.En ik verkoop wel als ze mooi geld bieden en die tijd is kortbij. Overgens ook mijn fosfaat zit in de verkoop. Hoop oprecht dat het goed komt met de veehouderij.Maar moet het nog allemaal gaan zien......

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot toekomst , eindhoven , weer en ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.663