Verbolgen boeren gaan protesteren tegen ’wanbeleid’ FrieslandCampina

FrieslandCampina presenteerde dinsdag hele slechte resultaten over 2020. De zuivelcoöperatie zag zijn winst afgelopen jaar met 71,6% dalen tot €79 miljoen. Het concern wijt het verlies aan de gevolgen van corona, waarbij de de voor het bedrijf belangrijke horeca-omzet weg viel, sleutelmarkten moeilijk bediend konden worden en wisselkoerseffecten nadelig uitvielen.

Geen winstdeling
De boerenclub wijst onder meer op de verkoop van kaasstremselproducent CSK aan DSM tegen een volgens hen veel te lage prijs. Daarnaast zou er volgens FDF veel te veel betaald zijn voor het Chinese zuivelbedrijf Huishan en de Pakistaanse branchegenoot Engro Foods.

Deel dit artikel

Reacties

Wat een prottel
+1
Greetje
+2
Bartlehiemboer
Gaan er nu echt leden demonstreren tegen hun eigen fabriek? Persoonlijk vind ik de leden net zo bleu als het bestuur/personeel. Jullie zijn er met open ogen in gegaan en alle waarschuwingen weg gelachen. Het is geen mooi resultaat maar jullie waren gewaarschuwd en hadden al vele jaren eerder in opstand/tot een oplossing moeten komen. Wat ga je nu doen? Beetje met de tracktor voor de deur heen en weer rijden?
+3
ted9
@Bartlehiemboer Zo slecht is die melkprijs nog helemaal niet de meeste boeren bij andere fabrieken zou direct tekenen voor 5 jaar vast bij deze prijs.
Sjaakiee
@ted9 dacht het niet he
+1
Porky
@ted9 weet niet of je het snapt ,maar het draait niet alleen om de melkprijs, ik vind dat Campina boeren zo met oogkleppen oplopen en zoooo geilen op hun fabriek dat ze zelfs geen opbouwende kritiek verdragen .
+9
George
Quote Reactie van @ted9:
o slecht is die melkprijs nog helemaal niet de meeste boeren bij andere fabrieken zou direct tekenen voor 5 jaar vast bij deze prijs.

Mijn god hoe kun je zoiets toch schrijven? Een 1980 melkprijs anno 2021 als niet slecht ervaren.
+1
Erco
@George je haalt de woorden uit mn mond, deze melkprijs is gewoon schandalig laag.
ted9
@George Ik zeg niet dat deze melkprijs goed is maar een hoop Doc boeren hebben het jaren met minder moeten doen alleen beseffen een hoop dat niet. Dat het niet goed zit bij Friesland dat ziet iedereen wel.
+1
de jonge
@George ja echt,ze zijn erbij die dat nog goed willen praten,bij sommigen denk je dat ze een klap van hun eigen windmolen hebben gehad
Bartlehiemboer
@de jonge We kunnen zien waar de duimpjes vandaan komen...Zegt wel genoeg
+1
ted9
@George Dat jij gestopt bent met melken begrijp ik wel. Jij hebt jaren lang een met subsidie in de lucht gehouden prijs ontvangen in de jaren 80/90. Dit had niks met een vrije markt te maken dus kun je die ook niet vergelijken met vandaag de dag. Dat de prijs vandaag de dag zo is is nu een maal zo. Veel hoger gaat hij ook niet worden aangezien er andere landen zijn die het voor minder kunnen. Mocht de prijs wereldwijd stijgen lokt dit productie uit en ben je weer terug bij af. Dat voor de Nederlandse boer geen rijk belegde boterham is staat vast maar ook daar zitten hele grote verschillen in kostprijs.
Spuit11
@ted9 Als de graanprijs zo blijft gaan ze in die "goedkope" landen echt geen koeien melken. Waarom elke dag melken als je het ook met een weekje per jaar werken kunt verdienen..
+1
George
Quote Reactie van @ted9:
at jij gestopt bent met melken begrijp ik wel. Jij hebt jaren lang een met subsidie in de lucht gehouden prijs ontvangen in de jaren 80/90. Dit had niks met een vrije markt te maken dus kun je die ook niet vergelijken met vandaag de dag. Dat de prijs vandaag de dag zo is is nu een maal zo. Veel hoger gaat hij ook niet worden aangezien er andere landen zijn die het voor minder kunnen.

In andere landen is het ook armoede lijden en hetzelfde verhaal met de landbouw dan hier. Ik begrijp er niet veel van dat ze de boeren overal zo arm willen/durven houden.
En die vrije markt is een illusie , die bestaat niet , overal in de EU met het GLB geven we precies op wat we gaan telen , veestapels , alles. Dus ze weten precies wat er komt en daar krijg je een beetje betalingsrechten voor. Totaal niks vrije markt. Allemaal opnaaierij!
Dat de prijs zo is en jij dat zo is dat nu eenmaal zo er bij neerlegt moet jezelf weten , maar zo raakt het wel gedaan met de landbouw hier in NL. Dit kan zo niet blijven duren. Slechts weinigen , heel weinig zullen dit volhouden.
@George deze mensen hebben t stockholmsyndroom.. jarenlang een slaafsbestaan in de overlevingsmodus.. dan ga je de grootste narcisten organisaties voor lief hebben...
Toekomst0
@ted9 verwende fc boeren🤫
+1
hans1980
Bestuur is elitair
Kringloper
Gaat helemaal goed komen bij RFC, gaat een paar centen kosten, maar geld speelt daar geen rol, is toch niet van hun zelf.
+2
@Kringloper Ja het gaat helemaal goed komen , RFC betaald rente aan de boeren MET GELEEND geld. Dit is het EINDE van RFC !!!!
Kringloper
@Detukkeroettwente Misschien wil Arla RFC binnenkort overnemen, met een beetje geld toe?
+3
frank post
@Kringloper dat is dan ook wel weer overdreven, het heeft arla 12 jaar gekost om in de buurt te komen van fc, in 2017 verloor arla ruim 2 cent door devaluatie van de pond. Er zit nov wel een verschil tussen 1 jaar slecht of structureel slecht.
+1
hans1980
@frank post klopt maar we moeten ook waken dat RFC van een sterke Coöperatie afzwakt naar een gemiddelde betaler die weinig solvabel is .
Arbeidskosten per omzet/winst/liter
Winst per liter
Liquiditeit
Etc.

De trend die RFC de laatste 4-5 jaar geeft is niet echt goed , verkoop winstgevende bedrijfsonderdelen, verliezen in Duitsland, Pakistan..

Misschien betaald RFC teveel na ze kunnen, dus of minder betalen meer winst of efficiënter werken hoge melkprijs en hoge winst

Tijd om RFC beter door te lichten
+2
frank post
@hans1980 tja....hoe noemden ze dat vroeger ook al weer: wet van de remmende voorsprong
+1
Mars2
@hans1980 Het wordt nog een interessant jaar.
Hoe gaat Rfc de leden bewegen geld bij te storten om het EV op te krikken
Iets wat een complete fabel is en verzonnen omdat de banken het niet zien zitten
Wanneer je merkt hoeveel weerstand er is bij dat voorstel dan kies je toch om iets meer rente te betalen en belast je je leden niet met bijfinancieren in deze beroerde tijd
Behalve wanneer je niet op een andere manier aan geld kunt komen om gat na gat te dichten
Wanneer je nu nog niet door hebt hoe beroerd Rfc er voor staat......
Bartlehiemboer
@Mars2 Misschien moeten ze dit jaar eens gebruiken om samen met de andere melkfabrieken betere vergoeding willen voor de Nederlandse melk. In Supermarkt en in het buitenland. Onze melk is een goed product en daar mag of daar moet meer geld voor op tafel komen. Misschien ook de eis naar de supermarkt alleen Nederlandse melk te verkopen....Waarschijnlijk krijgen we dan verhalen over discriminatie maar dat is mij te gemakkelijk. Wij hebben ook meer milieu/dieren eisen dan het buitenland.
hans1980
@Mars2 Wanneer ik zie hoe de Coöperatie nu functioneert dan denk ik ga maar gauw naar de beurs (kan niet minder gaan dan nu)
Aandeelhouders zullen dan bestuur wel leren dat je winst moet maken om een bedrijf gezond te houden.
Coöperatie kan werken maar waarom is EV nooit opgekrikt?
Waarom moet deze reus nog steeds kijken naar concurrentie bedrijven?
Misschien mag Hein shumacher wel meer verdienen wanneer hij een sterke fabriek achterlaat?
BertK
@hans1980 en waar is die winst het makkelijkste te halen?
+1
cornelissen
@BertK inkoop, en dan natuurlijk onze melk.
Zoals al gemeld zijn de echte kneuzen P Boer en F. Keurentjes , maar die hebben wij zelf binnengehaald. Zij hebben verzuimt het weerstandsvermogen tijdig aan te vullen en nu praat het bestuur over modernisering van de financiering , wat natuurlijk komt naar nu blijkt door onrendabele investeringen in het verleden.
Overigens de ledenraad keurt ieder jaar het beleid goed en wie kiest de ledenraad ?
@Mars2 26 EV is 74 % vreemdvermogen. tijd voor een feesie .
royale
@Detukkeroettwente Als de vertrekregeling er nog is zou ik snel meedoen, want het gerucht gaat dat je straks ook moet betalen als je wilt vertrekken of minder melk wilt leveren haha!
Ik ben nog altijd blij dat ik voorheen niet overgestapt ben naar DOC of onlangs Aware. Maar die 11 cent hadden ze vast wel boekhoudkundig kunnen wegwerken om de terugbetaling te voorkomen ook al hadden ze daar extra voor moeten lenen!
+4
henvertje
Ik ben erg blij dat we vorig jaar al ons geld in RFC hebben opgehaald, maar heb wel medelijden met de huidige leden.
Er zal de komende jaren geld in deze club gepompt moeten worden anders wordt het exit, voor het huidige bestuur zal dit niet zonder consequenties verder kunnen gaan!
Kortom het is een schandalig vertoning.
cornelissen
Quote Reactie van @henvertje:
huidige bestuur zal dit niet zonder consequenties verder kunnen gaan!

Zeg maar ,hoe dat moet, ze zijn niet hoofdelijk aansprakelijk en ieder jaar krijgen ze de goedkeuring van de ledenraad , die behoudens meestal mijn stem toch met zeer ruime meerderheid worden gekozen.
Dat het ons ,als leden direct geld gaat kosten is wel duidelijk .
+1
ricardo
@henvertje leden met te weinig geld in de coöperatie mogen wat mij betreft gewoon een cent gekort worden
robbies
Quote Reactie van @ricardo:
leden met te weinig geld in de coöperatie mogen wat mij betreft gewoon een cent gekort worden

Ik heb het hier eens nageteld voor de vorige generatie. Die zat op 12 cent en had meer dan de helft van zijn vermogen opgebouwd in de 10 jaar na de fusie. Hoefde hij niks voor te doen, alleen melk leveren. Ik als opvolger heb er bij lange na niet zoveel geld in zitten en moet dus de komende jaren flink aan de bak. Heb ik geen moeite mee, maar waar haal ik die cent terug? Als ik wat extra liters wil melken, loop ik het risico op een afslag en op basis van de afgelopen drie jaar heb ik niet het vertrouwen dat een flinke plus op het meerjarig gemiddelde bij RFC te ontvangen valt. Je loopt bij RFC van de ene in de andere regeling, allemaal met hetzelfde doel: Winst behouden. Als dat dan niet lukt, moet je ook eens bij jezelf te raden gaan.
ricardo
@robbies die afslag bedoel je korting boven referentie volume mee? Die komt er niet
robbies
@ricardo kun jij wel denken, maar zo lang deze er nog op zit is het een risico.
ricardo
@robbies die afslag bedoel je korting boven referentie volume mee? Die komt er niet

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot frieslandcampina en telegraaf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!