Fosfaat en Ammoniakrechten leveren boeren op papier miljarden euro's op

Quote:
Boeren kregen voor ruwweg €18 mrd aan verhandelbare rechten voor stikstof- en fosfaatemissies dankzij het overheidsbeleid. 'Een papieren cadeau', volgens LTO.

Gratis cadeau voor boeren was volgens deskundigen een 'politieke uitruil'.

Maar volgens de LTO gaat hem om 'een papieren cadeau dat je niet kunt verzilveren als je boer wilt blijven'.

Verhandelbare agrarische stikstof- en fosfaatrechten vertegenwoordigen een potentiële waarde van ruwweg minstens €18 mrd. Dit blijkt uit navraag door Het Financieele Dagblad bij marktdeelnemers en experts. 'Het kan een miljard meer of minder zijn', beaamt Mark Heijmans, deskundige van landbouwkoepel LTO Nederland. Het is een leuke bonus voor boeren die stoppen, 'Maar het is een papieren cadeau dat niet je niet kan verzilveren als je boer wilt blijven. Dan is het gebakken lucht. Wij hebben liever dat de blijvers investeren in grond, management of stallen dan in een papieren recht.'

Deel dit artikel

Reacties

Frans Z.
Krijgen we dat gezeik weer.
huub
Stikstof is waarschijnlijk 'extern' geld. Fosfaat wordt door je collega's betaald en is in feite een sigaar uit eigen doos.
Melkboer16
@huub als die externen maar genoeg willen betalen wil ik mijn bedrijf wel emmissie-arm maken. Maar dan wel graag met meer als dichte knip anders doe ik helemaal niets.
Wat zou het opleveren 1000 kg ammoniak??
overstekend wild
@Melkboer16 HOOFDPIJN !
Coen
@huub , het is enerzijds een substituut voor (de prijs van) eerdere productierechten en anderzijds de prijs die wordt betaald voor nog meer afhankelijkheid 😞

maar dit vermogensbestanddeel wordt nu door linkse politici al gebruikte als compensatie voor het verlies van onze bedrijfsontwikkelingsmogelijkheden.
+1
cornelissen
@Coen Fosfaat is de keuze van de sector en een leuke speelbal voor politici. (kortingen en zo nu en dan wat ontheffingen voor drie jaar met een hoop eisen ) Voor mij allemaal onbegrijpelijk, maar dat heb ik hier al meer uitgelegd.
Het wordt tijd voor een belangenbehartiger, die echt iets voor de sector wil doen en inkomen centraal stelt.
Jawis
@Coen jaaaa gratis stikstof leveren....want jullie hebben al gratis fosfaat gehad......linkse proletariers
achterhoeker2
Dat krijg je ervan als je zo'n hoop heisa maakt over dat stikstof.
Actie geeft reactie dan mobiliseer je de tegenpartij ,en uiteindelijk zelfs de objectieve partijen waardoor je nu naast de overheid en de milieubeweging zodadelijk ook de neutrale burger tegen je hebt.
Dat hele FDF gaat de landbouw meer schade aanbrengen dan minister Schouten.


.
+2
Kid creole
@achterhoeker2 kid denkt achterhoeker chronisch boos op fdf.
+1
achterhoeker2
@Kid creole achterhoeker2 denkt dat kid niet zo achterlijk moet doen.
Hans van Bergen
@achterhoeker2 Wat had jij in de plaats gedaan Bennie vanaf 09-2019? Jouw LTO heeft geen klote gedaan
+2
achterhoeker2
@Hans van Bergen LTO doet aan onderhandelingen en dat duurt lang en vaak komt er een compromis uit.
LTO heeft in het verleden te veel met projecten vd overheid geparticipeerd en dat ook nog eens slecht gecommuniceerd met de (leden) veehouders.
Maar wat de FDF doet slaat helemaal nergens op, verkeer wordt stilgelegd, andersdenkenden worden thuis opgezocht.
FDF is niet geïnteresseerd in een oplossing maar wil alleen maar actie voeren en daarmee de collega's van de LTO lopen en daarmee zichzelf uiteindelijk te kort doen.
+2
Hans van Bergen
@achterhoeker2 Mooi verhaal Bennie. LTO heeft gewoon getekend bij het kruisje nadat de bestuursleden de stallen vo hadden staan. 1 van die compromissen was het convenant met de provincie Noord Brabant waar nu heel Nederland last van heeft. FDF heeft in haar korte bestaan al veel meer bereikt dan lto in 50 jaar
+3
J Andringa
Ik wou dat ik er een bonnetje bij dit gratis cadeau had gekregen, kon ik het misschien inruilen voor minder overheidsbemoeienis
+2
Komelker
Gratis cadeau van de overheid?, het is eigenbelang, denk aan de belastingdienst, en ze hebben er weer een sturingsmechanisme bij, en de banken zijn er waarschijnlijk ook wel blij mee, veehouders kunnen nu wel stoppen zonder dat de bank een scheur in de broek oploopt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Komelker:
veehouders kunnen nu wel stoppen zonder dat de bank een scheur in de broek oploopt.

Dit is de enige reden waar het om gaat.
+1
jent
Heb ik het bericht gemist dat een paar jaar ervoor " de boeren " miljarden hebben verloren toen het mq afgeschaft werd🧐 oftewel een half verhaal dus...
+2
magerehein
@jent dat verhaal gaat nog een stukje verder.Een pas vergunning voor 100 melkkoeien komt over het algemeen niet maarzo uit de lucht vallen.Als het over melkkoeien gaat is er vanaf 1982 bij de invoering van de melkquotering meestal flink geinvesteerd in melkquotum anders is er geen rendabele onderbouwing voor een pas vergunning voor 100 melkkoeien plus jongvee etc.Bij de uitspraak van de rechter mbt tot de pas vergunningen had ik enkele dagen later al een verzoek van de provincie een verzoek eventuele latente ruimte aan te tonen.Er dient dus dieren maar ook productie onder een vergunning te zitten anders heb je (en daar zijn een aantal melkveehouders al pijnlijk achter gekomen )financieel een probleem.Ik ben 25 jaar ondernemer in melkveehouderij en het is de zoveelste blunder van LTO.En het is niet alleen LTO.De mevr die in den Haag het bewind voert is het zelfde.Komt met een opkoopregeling die suggereert dat zij niet 40 jaar lang een sector heeft op gezadeld met een productierechten circus wat de nog bestaande melkveehouders miljarden heeft gekost.Een veehouder die er mee moet stoppen soms kan nu de zaak inleveren tegen elk aannemelijk bod inclusief een beroeps verbod(al is dat nu van de baan maar dan toch).Er is voor generaties in de landbouw voor niets gewerkt.
+1
Melkboer16
@magerehein komkom voor niets gewerkt?!
Je hebt al die jaren dat je boerde zat eten en drinken gehad en als het een beetje meezit een gezin kunnen onderhouden. Jouw ouders hebben waarschijnlijk ook goed kunnen leven van de boerderij en zelf vond je ookdat er wat te verdienen viel anders was je er niet aan begonnen.
Jouw ouders hebben waarschijnlijk de andere kinderen ook een flink startkapitaal mee kunnen geven.
Niks verdiend, als jij de zaak nu verkoopt heb je een leuk pensioen en hoef je nooit meer te werken.
Vergelijk dat eens met je leeftijdsgenoten met een soortgelijk opleidingsniveau.
Jaap40
@Melkboer16 de risico's tov verdiensten zijn veel te groot in de melkveehouderij. Lang niet iedereen ziet dat en beseft dat.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
als jij de zaak nu verkoopt heb je een leuk pensioen

Misschien is magerehein wel reguliere pachter...
+1
Jawis
@kanniewaarzijn of nog erger erfpachter, en binnenkort insteek betalen.....
+1
de jonge
@Melkboer16 en degenen die gestopt zijn omdat ze het niet meer rond konden zetten,of waarbij de bank heeft gezegd,je mag nu zelf zelf stoppen anders doet de bank het voor je,zijn in jou beleving ook vast gestopt omdat ze binnen waren en nooit meer hoeven werken... en als die leeftijsgenoten met het zelfde opleidingsnivo de zelfde uren hadden gemaakt,waren die financieel beter uit geweest. kijk eens om je heen,de huizenprjizen knallen al jaren de grond uit en ze stijgen nog gewoon door,komt dat volgens jou door de boeren die het verkocht hebben,of word er in andere branches gigantisch veel geld verdient en hebben de mensen die een 36urige baan hebben het beter dan de meeste landbouwtakken,waar je steeds meer mensen ziet die er nog een baan bij naast hebben
+3
Melkboer16
@de jonge de huizenprijzen stijgen omdat er schaarste is en omdat het geld niets meer waard is. Niks meer en niks minder, de stapel stenen blijft hetzelfde.
Als je je blind gaat staren op de mensen met een 36-urige baan dan kan je beter wat anders gaan doen. Ook reguliere huishoudens hebben vaak 2 inkomens nodig om de zaak rond te zetten en een pensioen op te bouwen.
Ik weet ook wel dat het geen vetpot is tegenwoordig in de landbouw maar als er nou eens geen Corona was geweest dan hadden we nu en afgelopen jaar melkprijzen gehad tegen de 0,40€.
We hebben ook drie jaar droogte achter de rug en dat hakt er meer in als de te lage melkprijs.
Maar als jij denkt dat je met jouw opleiding en kennis elders met 36 uur meer kan verdienen over de jaren gemiddeld mijn zegen heb je.
Dat er bedrijven als dan niet gedwongen stoppen is van alle tijden en men neemt er nu sneller afscheid van als jaren geleden.
Moet ook zeggen dat velen vlak voor het eind van de quotering dachten dat de bomen tot in de hemel groeiden. Nieuwe te grote stallen en mais aankopen voor 1000€ en de mest voor een beetje weg.
Ook dachten velen dat ze wel ff een versnelling hoger konden lopen maar dan valt opa uit en die deed toch meer als de straat vegen.
Maar er komen weer betere tijden daar ben ik van overtuigd.
Jaap40
@Melkboer16 dat er betere tijden komen ben ik ook van overtuigd. Maar melkveehouderij reken ik blijvend als moeizaam. In Nederland is het simpelweg te duur produceren.
Bij akkerbouw zie ik meer perspectief.
Melkboer16
@Jaap40 och toen ik begon te boeren was het andersom.
Toen kon je voor 1 hectare in zuid of oost nog 3 hectare in noord-Nederland kopen.

Menig boer is nog boer omdat men met een riante bonus van zuid-oost naar noord kon verhuizen.
Het vervelende is dat het in zuid en oost zo gezellig is en in noord je op sommige plekken nog niet dood gevonden wil worden.
+1
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
als die leeftijsgenoten met het zelfde opleidingsnivo de zelfde uren hadden gemaakt,waren die financieel beter uit geweest. kijk eens om je heen,de huizenprjizen knallen al jaren de grond uit en ze stijgen nog gewoon

Alles ligt een beetje aan je leeftijd. Maar als ik voor mezelf spreek dan kan ik je melden dat mijn leeftijdsgenoten met dezelfde opleiding/opleidingsniveau nog heel wat jaren door moeten "ploeteren". Ondanks dat ze een huis hebben wat in waarde is gestegen. En ik zou financieel wel durven te stoppen.
de jonge
@pieta hebben die ook dezelfde uren gemaakt als jij hebt gedaan? per 10 a 11 jaar scheelt het haast al een jaar werken alleen al aan vakantiedagen ( ga ik uit van 3 weken bouwvak,2 weken kerst)die je in loondienst hebt... dat is dan bij een 36 a 38 urige werkweek,maar ik neem aan dat jij ook meer uren per week werkt
+2
pieta
@de jonge Als ze een baan hebben die een beetje verdiend wat wij ook verdienen dan hebben ze meer als 36 uur per week er aan besteedt. Als ik nu stop kan ik mijn inkomen op relatief makkelijke manier halen door opbrengsten van mijn land en stallen met weinig werk. Mijn leeftijdsgenoten zullen gewoon moeten gaan werken de komende 20 jaar.
Melkboer16
@pieta gewoon doorgaan, werken houdt je jong en niemand kan beter op je pensioen passen als jijzelf.
Werknemers bouwen ook een pensioen op maar moeten met lede ogen aanzien dat de directeur van het pensioenfonds ervan in een dure auto rijdt.
Ens als ie pech heeft dan gaat ie met 67 dood en kan ie van al die zuur ingeleverde centen nooit genieten.
Henry1
@pieta dat van die meer dan 36 uur is wel waar ja. Iemand met een goed betaalde baan is ook zomaar 50 uur per week kwijt aan werk. En zoals melken is toch ook gewoon lekker afgebakend werk. Belangrijk en het moet goed gebeuren maar het is wel lekker je kop leegmaken.

Denk dat als boer het zwaarste is dat je soms van die momenten hebt dat alles tegen zit maar je kunt moet wel gebeuren. En vooral als je weinig flexibele arbeid erbij hebt.
En onduidelijkheid qua wetgeving. Want dat moet gewoon simpeler zoals mestwetgeving einde controles erbij.
+1
Melkboer16
@de jonge ik proef wel erg veel afkeer van je vak.
Als ik er zo over zou denken zou ik vandaag nog stoppen en ik weet niet welke leeftijd jij hebt maar hoe eerder als jij stopt hoe beter.
Melkveehouder zijn is een roeping waar je een redelijk inkomen mee kan verdienen.
Als je er niet tegen kunt dat een koe net op zaterdagavond moet kalven en misschien een infuusje nodig is en jij die uren gaat rekenen dan ben je je roeping misgelopen.
Heb wel eens mindere periodes maar ik ga elke dag met plezier naar de melkstal en doe savonds om 10 uur de laatste ronde en nooit met tegenzin.
Wil je elk uur vanaf 6 uur s’ochtends als werk rekenen dan tel jij dus 16 uur op een dag.
cornelissen
Quote Reactie van @Melkboer16:
Melkveehouder zijn is een roeping

Heb ik overigens heel weinig van gemerkt met onze bestuurders/melkveehouders inzake de fosfaatellende.
Kid creole
@cornelissen kid ziet u 64 hebt u opvolger ?
cornelissen
@Kid creole Ja hoor, denk het wel , in mts met een zoon , zal binnenkort nog een vraag aan mij beantwoorden in een ander topic , weet u iets meer.
Kid creole
@cornelissen nee keek op u profiel,daar stond 64
+1
Jawis
@de jonge de huizenprijzenhausse is vergelijkbaar met de melkveebedrijven....pa en ma lenen bakken geld aan de jeugd of geven het alvast weg ....anders kon er niemand meer boer worden en kan niemand een huis kopen...
crisis
Quote Reactie van @magerehein:
Er dient dus dieren maar ook productie onder een vergunning te zitten

Onjuist. Gerealiseerde capaciteit.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaatrechten , ammoniakrechten en stikstofrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!