Bemesten op de vierkante meter: 'Dit is de toekomst van de landbouw'

Zo'n twintig leerlingen van het Nordwin College in Leeuwarden kregen maandag in Jonkersvaart les is kunstmest strooien met behulp van gps.

Deel dit artikel

Reacties

+15
Greetje
Zou meer organische mest inzetten en kunstmest afschaffen niet een veel mooiere toekomst zijn?
+1
bdf
@Greetje meer organische mest ja, geheel zonder kunstmest gaat je niet helpen
+2
Pluto
Er wordt wel steeds meer met GPS gewerkt maar het lost geen problemen op . Plaats specifiek wil zeggen geen overlap of gaten Net als banden drukwissel wordt misbruikt om er nog meer kilo's bovenop te kunnen stampen . De chauffeur maakt het tot een succes en niet de techniek .
Bovendien wegen de kosten van GPS techniek totaal niet op tegen de voordelen !.
NewHollandErik
@Pluto Plaatsspecifiek wil zeggen, elke vierkante meter de hoeveelheid die nodig is. Sectieafsluiting zorgt voor geen overlap of gaten. De kosten van GPS-techniek wegen sowieso op tegen de voordelen. Waar baseer je deze reactie op?
spotmelker
Quote Reactie van @NewHollandErik:
elke vierkante meter de hoeveelheid die nodig is.

Hoe wil je dat doen op een 12 meter brede bemester met sleepslangaanvoer?
+5
Fendt926Driver
@spotmelker vroeger op school moest je ook een rantsoen berekenen voor 1 koe.
Net alsof die niet in de koppel loopt.
Zo ook met bemesten op de m².
Leuke verhaaltjes maar vergelijk het aan het eind van het jaar eens.
Denk je echt dat een taak kaart met 5 kleuren rood veel geel en wat groen na 1 jaar helemaal groen is?
Na 5 jaar nog niet eens
NewHollandErik
@Fendt926Driver Helemaal groen/egaal is ook niet het doel. Een stuk zure grond wat wat meer kalk krijgt, is daarna beter producerend. Zware grond kan meer bodemherbiciden hebben dan lichte, etc.
+1
spotmelker
@NewHollandErik En daar heb je dan dure GPS en computergestuurde sensors voor nodig?
NewHollandErik
@spotmelker Drijfmest is inderdaad nog moeilijk exact te brengen. Maar kalk, kunstmest en herbiciden kunnen tegenwoordig al heel precies.
cjw73
@NewHollandErik spuiten is binnen een paar jaar verleden tijd. En kunstmest strooien moeten we ook vanaf. Dus dan biedt het weinig voordelen.
Pluto
@NewHollandErik We hebben een topcon en een trimble beide voor een half jaar op proef gehad . Beide hadden te vaak geen signaal en kleurden daardoor maar voor de helft in . Misschien dat ze in de toekomst beter worden ??? maar ik wordt niet enthousiast als aan het eind van de dag 20% van de uitgereden mest niet is uit te lezen !. Ook al is het bij mijzelf thuis .
milkman1
Wie gaat er nu in deze tijd van het jaar kunstmeststrooien???
Albert Peters
@milkman1 het aan om de bemesting gaan maar om de ervaring van de techniek
jammermaarhelaas
Vicon had voor jaren terug al een systeem wat met behulp van taakkaarten en DGPS hetzelfde doel nastreefde. Ben de naam even kwijt, maar was nog in de tijd dat de compter wit/geel was, en de monitor een beeldbuis had.

"GPS" is vaak gewoon een verzamelbegrip, je hebt apparaten nieuw voor € 1000,-, tot meerdere tienduizenden euro's voor geïntegreerde automatische besturing en RTK GPS, met jaarlijks abonnementsgeld. En dan de techniek van de machines, van eenvoudig handbediend, tot bijvoorbeeld sectiegestuurd via een geautomatiseerd systeem waarvan GPS deel uitmaakt.

Natuurlijk kan iedereen exact rijden met zijn kunstmeststrooier, en komt altijd goed uit, maar voor mij was en is een tweedehands GPS systeem wat op 30 cm nauwkeurig werkt op een gratis signaal, een welkome hulp, en zo kan ik met mijn goed onderhouden maar oude strooier strooien wat ik wens, tot zelfs een kleine gift van 75 kg product per hectare gaat goed.

Loonwerker bellen is ook een optie, heb je zelf tijd voor ander werk (ook schoonmaken, onderhouden, stallen kosten tijd en geld, hoeft dan niet meer, maar bent wel afhankelijker).
cjw73
@jammermaarhelaas Dat mooie strooien zal wel werken als je mooie vierkante stukken hebt. Maar als het op een punt uit loopt zal je toch dubbel moeten strooien want smaller strooien kunnen de meeste kunstmest strooiers niet.
jammermaarhelaas
@cjw73

Klopt. De helft van mijn percelen zijn gerend en daar gaat het toerental omlaag in de geer om de werkbreedte te verkleinen en de vicontrol zet dan de klep verder dicht omdat de snelheid daalt en zelf zet ik hem nog wat verder dicht ivm kleinere strooibreedte. Zo probeer ik de geren zo goed mogelijk af te strooien. Een eventuele smalle strook als laatste werkgang strooi ik dus ook op lager toerental, maar wel in een hogere versnelling, net als de eerst rondgang voor kantstrooien. Strooier strooit 24m en werkt van pad tot pad 12m vanwege volledige overlap tbv vlak strooibeed.

Natuurlijk is de apparatuur waar de jongens op school mee werken veel nauwkeuriger in geren en kan plaatsspecifiek strooien, maar het kost ook even wat meer.
huske
@jammermaarhelaas kunstmest strooien is toch ouderwets. Prikken met vloeibare kunstmest met sectie afsluiting per meter werkt toch mooier. Heb het hier in de grond zitten voor het zelfde bedrag als iemand anders het in de bulk heeft. En die moet het dan nog strooien ook.
jammermaarhelaas
@huske

Wat betreft de kosten kom ik hier niet beter uit als ik de loonwerker laat prikken (kan elders anders zijn, maar dit is wat het mij hier kost) maar kan me goed voorstellen dat iemand die niet op het werk zit te wachten en daar dan ook nog geen cent aan kan overhouden, het laat doen door de loonwerker. Want feit is dat prikken met GPS en sectieafsluiting gewoon goed werk geeft.
jehan
@huske prikken nee joh gewoon met de veldspuit flexen zo laat ik het hierdoen
huske
@jehan zijn goedkopere meststoffen op de markt dan flex.
Noorderling
Dat klopt dat het goedkoper is, alleen werken die meststoffen wel verzurend en zijn de machines fors zwaarder met kleinere werkbreedte. Wil je niet verzurende meststoffen, zit je ook zo op 1,10-1,25/kg N.
Als de omstandigheden een keer niet overhouden of nieuw ingezaaid grasland, kom je toch sneller rond met 1000kg korrelkunstmest in de bak.
+1
Fendt926Driver
@Noorderling klopt het is goedkoper omdat anderen van de prut af moeten.
Ze gaan er echt geen geld bij doen.
Maar ieder zijn sysyteem als ik mijne maar mag volgen
jammermaarhelaas
@Noorderling

Heb het er zelf maar niet bij gezet, maar het gewicht van de machines en de nw van de meststof zijn inderdaad zaken waar ook op gelet moet worden. Wat dat gewicht betreft ziet menigeen een machine met banden van 1m breed, en gaan er dan van uit dat het wel in orde is... kom je er echter mee bij een natte vlek, zakt ie er zo doorheen (op de grond waar ik zit).
Nu blijkt de lokale loonwerker een meststof te gebruiken wat niet meer verzuurt als dezelfde mestsoort in korrelvorm, maar dat zal per loonwerker verschillen afhankelijk van het gebruikte product.

Voor de korrelstrooiers onder ons,
gebruik je bv KAS+S en je rekent de benodigde kalk om op eenzelfde Ph te eindigen als bij gebruik van ASS, dan is ASS nog voordeliger dan het zo al is. Ik vraag me daarom wel eens af waarom er relatief weinig ASS gebruikt wordt? Misschien vanwege de prijs per kg product, reken je hem om naar kg meststof, en houd rekening met de nw dan komt het plaatje anders uit.
huske
@Noorderling Klopt idd dat hij wat verzurend werkt. Zit hier op veen dus ben al groot verbruiker van kalk om het eiwit in het gras op peil te houden. Dat kleine beetje meer wat je zou moeten bekalken valt dan wel mee. Daarnaast zijn maar twee percelen van de negentien vierkant en de rest geert ontzettend. Om dan enigzins mooi te strooien is ook een behoorlijke sport. Idd weegt het hele spulletje meer dan trekker op dubbel lucht met kunstmesstrooier. Maar omdat ik alle mest uitrij met behoorlijk water erbij is de nawerking naar mijn idee een stuk minder. Daardoor is het mogelijk om later in het voorjaar de kunstmest toe te dienen zodat hij ook nog wat werkt voor de tweede snee.
+1
jehan
Heb hier op een perceel een veriescan laten maken ..voorbeeldje ph was gemiddeld goed ..was 5.4 ..maar het laagste was 3.8 ..en het hoogste was 6.4 ..wat ga ik nu doen alleen op de hoge vlekken kalk strooien daar was de ph 3.8..
+1
joozt
@jehan Kijk dit vind ik nou een schitterend voordeel van de Verisscan. Ik zie inderdaad ook vaak percelen die gemiddeld goed zijn maar waar nergens op het perceel de pH goed is. Met plaatsspecifiek kalkstrooien is er dan in mijn ogen zeker winst te behalen!
NewHollandErik
@joozt Precies, genoeg gevallen waar keiharde winst gemaakt wordt. Zo'n mengmonster maakt je dan ook niet veel wijzer. Een Veris-scan wordt geijkt met 4 (locaties op basis van scandata gekozen) monsters. Heb je je hele perceel in beeld.
EA_MF
@NewHollandErik of je kijkt een keer kritisch naar hoe je perceel opgedeeld is qua bodemmonsters (of dat overeen komt met verschil in grondsoort en hoogte) en past dat aan, kost niets extra maar je komt al een stuk meer te weten over de verschillen binnen 1 perceel. Uiteraard bij lange na niet zo precies als die Veris scan, maar alle beetjes helpen en de data m.b.t. hoogte en verloop van grondsoort zijn gratis toegankelijk.
+1
biopleats
Gewoon bovengrond ketsen, elk sprietje een drupje. Dat is pas precisie.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gps , bemesten , Strooien , kunstmest , toekomst en kunstmest strooien ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!