Waarom het RIVM steeds onder vuur ligt (2): de onverklaarbare trendbreuk van 2016

Afgelopen week legde Nico Gerrits voor een zo breed mogelijk publiek uit dat de berekeningen van ammoniakconcentraties in de lucht boven Nederland die gemaakt worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) mank gaan op grote onzekerheden. Dat betekent nogal wat, want het rekenwerk is de basis voor het boerenbeleid van de Nederlandse regering. Vermoedelijk rekent het RIVM de neerslag op een ingewikkelde manier na en is het Instituut de werkelijke concentraties uit het oog verloren.

Vandaag deel 2: een forse trendbreuk in de ammoniakconcentratie die boven Nederland zou hangen, is volgens Gerrits vermoedelijk het gevolg van het melkveehouderijbeleid van onze regering op plekken waar koeien worden gehouden. Rekenkundig is het echter ondenkbaar dat die gevolgen landelijk doorwerken. Wat meer koeien rond een meetpaal en andere toevalligheden lijken de metingen en berekende waarden te bepalen. Dat voert te ver omdat het leidt tot onjuist onderbouwd beleid.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot vuur , lucht , koeien , rivm en volksgezondheid ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0