Boeren in de knel zoeken nieuwe weg om toch fosfaatrechten te krijgen: was er onrechtmatige staatssteun?

Een groep boeren die in de problemen is gekomen door het fosfaatrechtenstelsel gooit de strijd tegen de minister van Landbouw over een andere boeg. Met een nieuwe stichting hopen ze via Brussel te bewijzen dat de regels voor staatssteun zijn overtreden. Dat zou betekenen dat zij extra rechten zouden kunnen krijgen.

Quote:
Janssen is een van de advocaten die een juridische procedure start om inzicht te krijgen in de stukken die Nederland aan Brussel gaf. ,,Tot nu toe heeft de minister geweigerd deze informatie te geven. Dus moeten we dit nu via een rechtsgang afdwingen”, zegt Janssen. De procedure kan mogelijk jaren duren.

Janssen hoopt toch dat deze weg lucht brengt voor de zo geplaagde melkveehouders. ,,Tot nu toe hebben de meeste advocaten het van een andere kant aangevlogen. We hopen dat het beroep op onjuiste staatssteun wel slaagt.”

Deel dit artikel

Reacties

+13
Bennie Stevelink
Ik lees in het artikel dat fosfaatrechten vrij zouden kunnen komen van boeren die deze onterecht hebben gekregen, zoals vleesveehouders. Deze fosfaatrechten zouden dan gebruikt kunnen worden voor groeiboeren die zichzelf knelgeval vinden.
Het lijkt mij toch veel meer rechtvaardig dat met deze fosfaatrechten de korting van 8,3% voor boeren die niet gegroeid zijn teruggedraaid wordt. Zij zijn toch degene die er niet voor gekozen hebben en het ook niet veroorzaakt hebben.
De groeiboeren hebben het toch zelf veroorzaakt door razendsnel stallen te bouwen in de hoop dat ze rechten zouden krijgen op basis van stalplaatsen ten koste van andere boeren. Net zoals dat gebeurd is bij invoering van het melkquotum.
+7
Noorderling
@Bennie Stevelink
We moeten niet naar elkaar wijzen, boeren zijn niet het probleem en iedereen voldeed aan de destijds geldende regels. Het probleem is dat halverwege de spelregels veranderd worden en de overheid haar probleem afschuift.

Intensief in de knel komt op deze manier niks verder, door het proberen terug te halen bij collega boeren. Schouten meent nog steeds 20% af te moeten romen en wil tabel 6 niet aanpassen vanwege politieke redenen, ze negeert afspraken en uitspraken. Vorm daarmee 1 front en geluid.
Innovatief in de knel, grondig en de rest, niet derogatie boeren. Iedereen heeft er op zijn manier problemen mee, maar overzie het en laat je niet uit elkaar spelen met het spelletje verdeel en heers.
jg
Zwarecross
@Noorderling Melkvee behoort fosfaatrechten te hebben
Een ongelofelijke stommiteit door bij het verdelen van de rechten geen rekening te houden met de afspraken die met de EU gemaakt zijn
Vleesvee is aandachtspunten
De expected needs toets een andere
En zo kunnen we nog wel even doorgaan
Albert Altena
@Bennie Stevelink De overheid heeft zelf het probleem gecreëerd en nu ga jij dat ook nog goed praten?
cornelissen
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
De groeiboeren hebben het toch zelf veroorzaakt door razendsnel stallen te bouwen in de hoop dat ze rechten zouden krijgen op basis van stalplaatsen ten koste van andere boeren. Net zoals dat gebeurd is bij invoering van het melkquotum.

We hadden toch een fosfaatmanager. Lto heeft zelfs wettelijke maatregelen ,die de politiek wou nemen in 2013 en 2014 tegengehouden ,aldus W van Straalen na zijn vertrek bij lto.
Volgens de fosfaatmanager was er helemaal niets aan de hand op 16 maart 2015,mits alle vergunningen in orde en mestafzet,cq eigen grond
lltb.nl/nieuwsberichten/website/….
Dat bleken dus allemaal leugens van de onnozele K.Romijn.
Lto heeft via K.Romijn een enorme polarisatie in de sector veroorzaakt, gewoon tuig
BertK
Als er onrechtmatige staatssteun was, knikker je dan niet het hele systeem omver?

Ook de één meer steun als de ander op basis van grondgebondenheid mag dan nog ff bekeken worden. Alle ruwvoer groeit ergens op grond, nog niet op substraat gezien. Wat maakt het uit op wiens naam de hypotheek staat?
Noorderling
@BertK
Even 3 jaar pleuriszooi, geen fosfaatrechten, geen derogatie, 30euro voor mestafzet en 80 euro voor een ton mais. Eens wie dan nog boer blijft van het clubje.
+1
Twentsch Land
Dat is geen oplossing ..... 3 jaar voor vele een slagveld en naar die 3 jaar begint het gewoon opnieuw ....... melkquotum was een mooi systeem ( heb zelf ook nooit voorstander geweest van afschaffen quotum ) en van mij had er bij einde melkquotum ook wel een fabrieksquotum mogen komen .... was beter dan al dat gedoe wat we nu vanaf 2015 hebben.@Noorderling
+1
Albert Altena
@Twentsch Land Ik was wel voor afschaffing van het quotum.
Echter met de wetenschap van fosfaatplafond zou dit anders geweest zijn.
Ik was voor omdat de prijs toch op de vrije wereldmarkt tot stand komt.
Mooi voorbeeld was wel de droogte in Nieuw Zeeland waardoor de prijs steeg tot ver boven de veertig cent.
Verder moest voer aanbod en mestplaatsing de boer maar normeren.
Farma_boerke
Morgen staat er weer een debat in de 2e kamer gepland over de fosfaat, dit is 1 van de laatste kansen om nog wat te bewerkstelligen en ook kamervragen gesteld te krijgen om toezeggingen te verkrijgen. Anders wordt het lange adem wat tot wel 7 jaar kan gaan duren.
Vandaar de druk via de media denk ik zo.
Zwarecross
@Farma_boerke Boeren zijn een kleine groep burgers
Minder minder is de leus van Wilders
Die spreekt het uit en wordt vervolgd
De linkse partijen ruimen boeren en vee en geniet van de extra stemmen
Alles is geoordeeld om Nederland geschikt te maken voor de bouw en de rest stofferen we als een soort nationaal park
Lang leve de menselijke maat
+1
jg
LTO zou wel ff regelen dat fosfaatefficientie tot meer ruimte leidde . Nu wordt het N plafond erbij gepakt....,,, wat een flop

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!