'Verlies van het CDA komt deels door de boeren'

Annechien ten Have, biologische varkensboer, ziet de winst van D66 niet als het resultaat van boerenstemmen. Het verlies van CDA daarentegen wel. 'De boerenstemmen hebben zich verdeeld over kleinere partijen, zoals de BoerBurgerBeweging. En Jan Cees Vogelaar, oud-voorzitter van LTO staat bij JA21 op de lijst, dus die zal ook een deel van de stemmen hebben gehad.'

'Ik ben niet heel erg gelukkig', schetst ze de verkiezingsavond. 'Het wordt lastig om te komen tot een goed kabinet waarvan boeren zeggen dat er een boervriendelijk beleid uitkomt.'


Laatste  |  

Reacties

+18
overstekend wild
Dat krijg je er van als je je eigen achterban verloochent
+1
Spuit11
@overstekend wild Rutte doet niet anders en toch heeft hij gewonnen.
+1
overstekend wild
@Spuit11 Rutte heeft leiderschap getoond en rust in zijn partij gehouden. Daar is toch een groep gevoelig voor. Hoekstra heeft een taak gedaan die hij niet hadden willen doen omdat het Cda vond dat de Jonge dir moest doen terwijl de achterban het liefste Omtzigt zag. En als je dat dan nog gaat uitstralen en ook nog even vergeet de stikstofwet weg te stemmen en de Brabantse boeren te redden als een groot deel van je achterban daar om roept. Dan mis je zo een aantal zetels
+1
Spuit11
@overstekend wild Hij laat ons, de Nederlanders, garant staan dmv eurobonds. Heb je enig idee hoeveel money dat is. Dan ben je geen leider. Eerlijk is eerlijk, een kwart van de stemmers boeit dat geen flikker dan zal het wel goed zijn...
+1
overstekend wild
@Spuit11 En nog massaal stemmen werven voor von Martels, het boeren geluid in de kamer. En hem vervolgens chef stoffer en blik maken
Porky
@Spuit11 Rutte "spreid" het meer ,dat valt minder op ,het CDA laat enkel de boeren in hun eigen stront zakken ,4 jaar de boel belazeren en dan Eén week voor de verkiezingen met het sprookje komen " wij halveren de vee stapel niet" wat een stel hypocriete farizeeërs zijn het daar zeg , maar goed, zogauw er ergens een C voorstaat van christelijk moet je extra opletten.
+2
hans1980
Vogelaar had mee kunnen regeren bij forum!
casev
@hans1980 idd gemiste kans. Maar volgens mij schreef hij hier op het "forum" dat hij na de bewuste meeting in Tiel er geen zin meer in had. ...
+2
Porky
@casev gemiste kans? Geef m groot gelijk ,je wil toch niet in een team zitten met Baudet, dat is gewoon een ongeleid projectiel, als ie "normaal " had gedaan en nt van die rare vreemde uitspraken had gedaan ,dan had ie tussen 15 en 20 zetels kunnen halen ,maar nee, meneer doet een beetje mee met facistiche uitingen . Heeeeeel dom.dat noemen wij " in je eigen nest zeiken" .
+3
Jawis
@Porky dus jij gelooft alles wat de nos(d66) de wereld in slingert??
pieta
Quote Reactie van @Porky:
meneer doet een beetje mee met facistiche uitingen

Volgens mij zat het op alle pijlen op enkel en alleen Corona richten. Niet op fascisme/racisme/antisemitisme.
Albert Altena
@hans1980 Nee Hans
Juist nu kan Vogelaar meeregeren met JA 21
Ja zelfs minister van landbouw worden en dat zonder viruswampie stemmers..
de Tank
@Albert Altena die 18000 voorkeurstemmen wordt een hele kluif denk ik.
Albert Altena
@de Tank Dat zal zo zijn. Maar ik denk in de richting ter vervanging van CU, die ook de minister van landbouw leverden.
BertK
@de Tank Als JC minister wordt, hoeft dat niet eens!
+3
hypotheekboer
Quote Reactie van @hans1980:
mee kunnen regeren

Baudet regeert niet mee. Die is bij voorbaat uitgesloten.
Albert Altena
@hans1980 Het lijkt erop dat Baudet corona heeft
+1
labella
@Albert Altena iets te lang aan zijn lavendelbuideltje gesnoven denk ik.
+1
meret
@Albert Altena heb een filmpje gezien van hem gisteravond. Dat hij niet voor de camera wou begrijp ik nu wel, hij was te dronken. Deed mij aan een aflevering van Jiskevet denken met de lullo's. Nu heeft hij natuurlijk een kater, maar geen politieke kater!!
+1
Farmer_
@Albert Altena [url]https://twitter.com/Lou4Pax/status/1372619716485910532[/url]
Farmer_
@Farmer_ Jesse red Kaag en Rutte door te zeggen dat er een Camera aan staat.
Jawis
@Farmer_ het zijn net mensen.....
+1
arie.j
Quote Reactie van @hans1980:
Vogelaar had mee kunnen regeren bij forum!

We zullen zien wat Forum er van gaat bakken.
Er zitten lui bij Forum die gewoon niet erg deugen, en Baudet is een vreemde snoeshaan die op onverwachte momenten met rare dingen komt.
Nu hebben nogal steun van kiezers gehad die de lockdown zat waren.
Maar dat is geen blijvend thema en maar één enkel punt van de politieke agenda.
+2
Spuit11
@arie.j Er zijn nog wel wat kleine dingen die ze bezighoudt. Klimaatwaanzin; €1000 miljard, immigratie; €400 miljard.
+2
adriaan33
@arie.j vind hun punt on de democratie om te vormen naar Zwitsers model het sterkst. Dat uitgerekend D66 hun beginselen verkwanseld hebben door het referendum af te schaffen vind ik stuitend. De rol van politici moet beperkt worden om de democratie te redden.
bio boer
@arie.j gaat mij meer om het speerpunt van forum dat is het volk is baas zij zijn in dienst van het volk met bijvoorbeeld het referendum maar ja dat vinden ze maar vervelend om dingen tedoen wat volk zou willen
+1
Bennie Stevelink
@bio boer , wat is de mening van “het” volk? “Het” volk bestaat niet.
Kijk eens naar de uitslag van de verkiezingen: Volt die een Verenigde Staten van Europa wil heeft 3 zetels gewonnen. D’66 die dat ook wel wil heeft 4 zetels gewonnen. FvD die opheffing van de EU wil heeft 6 zetels gewonnen. BBB heeft 1 zetel gewonnen, D’66 die geen enkel belang aan de boeren hecht heeft 4 zetels gewonnen.
Wat is de mening van “het” volk?
robbies
@Bennie Stevelink
Quote:
"het" volk

Ironisch dat jij -als notoire hokjesduwer- die vraag stelt. Vollenbroek denkt via jou "de boeren" te porren als hij ze nodig heeft. Wie zijn dan de "de boeren"? De boeren die hij stelselmatig frustreert? De boeren die mogen blijven? Of de PKB-ers?
bio boer
@Bennie Stevelink het referendum was/is goed middel om te peilen wat voorkeur van het volk is
bio boer
@Bennie Stevelink je zou het volk kunnen vragen moet er meer of minder aan het klimaat gedaan worden of meer of minder vluchtelingen binnen laten worden bijvoorbeeld
+1
Raben
Wat ook mee speelt bij/voor het CDA , is dat de bevolking ontkerkt, de groep die standaard stemde op het CDA vanwege de C is verdwenen en komen nu bij andere partijen terecht.
+2
Hans van Bergen
@Raben Wat ook meespeeld is dat ze een mes in de rug hebben gepland van hun achterban, de boeren en dat ze geen verstand van zaken hebben. Jan Cees moet hun uitleggen hoe alles werkt.
+1
Farma_boerke
Tsja, Omtzigt is 1van de weinige CDAers die met kop en schouders boven het maaiveld uitsteekt. Dat is niet voldoende om een partij te redden. Het gevoerde beleid was nu niet echt duidelijk (De Jonge) en een visie, rentmeesterschap (stikstof) mist ook. Normen en waarden, leefbaarheid ed men heeft mensen vervreemd, geen zichtbaarheid hierop betekend verlies naar anderen. De grote steden winnen ze niet, maar elders zullen ze moeten uitbouwen om een brede basis te vormen.
weurding
Annechien klaagt ook wat af
marcsterreborn
@weurding maar gelijk heeft ze wel
+1
kanniewaarzijn
@marcsterreborn Natuurlijk niet, ze wacht nog op een boervriendelijk beleid. Dan heb je toch het een en ander gemist de afgelopen tijd en geen idee wat er speelt.
+10
Bennie Stevelink
Het aantal boerenstemmen is zo klein, dat maakt het verschil niet.

Gisteravond zei een politiek analist dat het CDA zich niet onderscheidde. Ze voerden campagne met sterk leiderschap als thema. Dit thema werd al gediend door de VVD die daar ook nog veel overtuigender in was.

Waarom zou een kiezer op CDA stemmen?
Sterk leiderschap? Daar zorgde de VVD al voor.
Meer EU? Daar zorgde D’66 en Volt al voor.
Minder EU? Daar zorgde PVV en FvD al voor.
Klimaat of milieu? Daar zorgde GroenLinks en D’66 al voor.
Sociale voorzieningen en pensioen? Daar zorgde SP al voor.

Maar wie zorgde voor normen en waarden en een integere overheid? Omtzigt had op dit punt de bal voor de goal gelegd. Uit de massale steun voor Omtzigt bleek dat dit punt voor veel kiezers erg belangrijk was. Het CDA was dankzij Omtzigt op dit punt zeer geloofwaardig. Ze hadden deze bal zo in kunnen tikken. Ze hebben deze bal echter laten liggen en zijn als een stel dwazen achter de bal van de VVD aan gaan rennen. Ze voerden campagne met als thema sterk leiderschap (nu doorpakken), waarmee ze hetzelfde thema hadden als de VVD maar daar nooit geloofwaardig in konden zijn.

Eerst een lijsttrekkers verkiezing met een minimaal verschil wat de nodige problemen gaf. De Jong die was verkozen en zich later weer terugtrok. Wobke Hoekstra die eerst had bedankt en het nu toch deed.
Toch werd gekozen voor leiderschap als thema en normen, waarden en integere overheid waarmee ze heel veel stemmen hadden kunnen winnen lieten ze liggen.
+1
Limburgs boertje
@Bennie Stevelink wat denk je zelf boeren stemmen dan zijn 3 zetels max en dan nog verdeeld over cda sgp fvd j21 bbb... en dan heb je de grote steden in het land die mensen hechten veel meer aan natuur klimaat europa migratie het is nu grote steden VS het platteland en wij spitten het onder delft.... ergo boeren kunnen inpakken/ halveren/ of de groene droom mee gaan
robbies
@Bennie Stevelink ik heb die analyse ook gezien en die was spot on
sorry
@Bennie Stevelink de sp is ook afgestraft

en rute gaat lachend verder
achterhoeker2
@Bennie Stevelink En het CDA verliest 3 zetels per 4 jaar door overlijden van oudere kiezers, die moeten er bij de jongeren bij gewonnen worden en dat lukt niet, terwijl het CDA altijd verantwoording neemt.
achterhoeker2
@achterhoeker2 Komt nog bij dat met het klimaatakkoord , midden rechtse partijen een links beleid voeren.
Waardoor gematigd links haar stokpaardjes kwijt zijn ,en dat bied dan weer ruimte aan radicaal linkse partijen als pvdd en bij1.
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:

Meer EU? Daar zorgde D’66 en Volt al voor.
Minder EU? Daar zorgde PVV en FvD al voor.

Ja? Dus wat is het nou? Meer of minder EU? Het fundamentele probleem is natuurlijk dat er gewoon geen richting gekozen wordt. Alles wordt maar opengehouden, vlees noch vis, zodat uiteindelijk aangeschoven kan worden in een coalitie met partijen die wèl een mening/richting hebben, die dan wordt uitgevoerd!
+2
Veems
Niet janken ten have .lto heeft bij het cda gelobbyd voor de stikstof wet .daar zal teert dankbaar gebruik van maken .cda heeft de laatste jaren niets betekent voor de boeren. Daarom zij er nogal wat stemmen verdwenen bij het cda .
Karelw
In Brabant, in het hart van de stikstofcrisis, heeft het CDA toch goede zaken gedaan voor de boeren, en veel linkse wetgeving kunnen terugdraaien. Niemand kan daar zeggen dat het CDA de boeren heeft laten stikken.
George
Dat heeft toch een hele poos geduurd totdat ze tot inkeer kwamen. Ze hadden de boerenstand gewoon laten vallen!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot top , cda en trekken ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
3.972
TREFWOORDEN