Het idee van Schoutens kringlooplandbouw is wel leuk, maar het perspectief blijft onhelder

Landbouw­minister Carola Schouten stelt vast dat het huidige economisch model van de landbouw onhoudbaar is, bepleit als alternatief kringlooplandbouw, maar voert geen beleid. Boeren geven in enquêtes in opdracht van het ministerie aan in meerderheid die kringlooplandbouw niet te zien zitten. Deze week: zijn de boeren ziende blind en horende doof?

Deel dit artikel

Reacties

Jaap40
Gelukkig wisten we dit natuurlijk al lang. Al die moderne 'maatregelen en ideeën ' zorgen voor een minder gevulde tank met melk zonder dat de prijs ervan omhoog gaat. Maar daar hoef je ook geen helderziende voor zijn om dat in te zien.
Kars
@Jaap40 maar vroeger praten boeren over liters melktank die ze hadden. Tegenwoordig m3 s.
En tegenwoordig verdienen ze minder per koe dan vroeger. Vertel mij wat groei zonder extra rendement voor nut heeft?
Mss is paar jaar werken voor een baas eyeopener voor boeren. Ik weet het nml bij men oude werk. Ik meer verantwoording of werk, jij meer betalen.
Maar de boeren gaan meer werken en risico nemen voor minder over te houden.
Noorderling
Quote Reactie van @Kars:
En tegenwoordig verdienen ze minder per koe dan vroeger. Vertel mij wat groei zonder extra rendement voor nut heeft?

Dat eerste heeft iedereen last van. Marge per koe neemt af door lagere kosten.
Dan is het dus nog efficienter proberen te draaien en meer koeien melken voor hetzelfde, en als je het goed doet, hetzelfde inkomen.

Kun je blijven schelden dat de kosten toenemen, alleen daar gaan jij en ik helaas niets aan veranderen. Vandaag investeren in meer koeien kost geld, maar dat moet je nog doen als je het kunt, zodat je over 10jaar ook nog wat verdient. Tempo bepaal je zelf, hoef je ook niet direct te verdubbelen. In een goed jaar een spantvak erbij is ook groeien. Of gaat in de energie als je dat rond kunt rekenen, kost je ook nog eens geen arbeid.
m uut m
@Noorderling
Dus kort gezegd komt het erop neer dat je vandaag extra investeert om in de toekomst ook weinig te verdienen. 🤔
Wat er niet uitgaat hoef je ook niet terug te verdienen. 😉
Noorderling
@m uut m
Weinig zijn niet mijn woorden.
Als je investeert in grond en deze aflost kun je goedkoop melken, hebt dan immers alleen de bewerkingskosten nog ipv (kracht) voer, mest, rente, aflossing etc.

Als ik afgelopen jaren geen grond gekocht had, had me dat ook ruim een miljoen aan waardestijging gekost. Grond is in 10jaar over de kop gegaan. Heb ik het nog niet over de overige hectares.
Kan ik alsnog verkopen als het te gek blijkt te gaan wat betreft liquiditeit en heb ik er nog niks aan verloren.
Kars
@Noorderling of mss is verbreden en investeren in tak waar jij de rekeningen verstuurt. Ik heb naast koeien nog tijd als zzper. Ik stuur rekeningen met me prijs. Ipv dat ik steeds meer ga melken en ander de prijs bepaalt. Weet wat investeren in zzp je kost? Nauwelijks iets. En rendement is gewoon dik. Verdien met paar uur buiten de deur meer dan ik ga verdubbelen. Plus heel dagen tegen de koei praten of keer andere praat. Zoiets noemt men je horizon verbreden.
Noorderling
Quote Reactie van @Kars:
zzp je kost? Nauwelijks iets. En rendement is gewoon dik. Verdien met paar uur buiten de deur meer dan ik ga verdubbelen. Plus heel dagen tegen de koei praten of keer andere praat. Zoiets noemt men je horizon verbreden.

Wat is dan je hoofdtak wat betreft inkomen, ZZP of melkvee?
Stop dan direct maar als het zon geldverslindende hobby is, zijn er wel goedkopere hobby's die je ook stil in de schuur kunt zetten.

Mijn ervaring is dat buitenhuis werken niets oplevert. Je belt een keer vaker de loonwerker, inseminator moet komen, gelukkig niet zo vaak want je mist nogal wat tochtige koeien, weinig kalvingen is ook wel rustig, alleen komt je melktank ook niet vol. Nog niets verdient...
Loopt bij nacht en ontij nog werk in te halen. Puntjes op de I zetten en goed draaien, daar is het mee te verdienen. Door bij te zijn met je werk houdt je dan genoeg (tijd) over om wat leuks te doen.
robbies
@Noorderling
Quote:
Mijn ervaring is dat buitenhuis werken niets oplevert. Je belt een keer vaker de loonwerker, inseminator moet komen, gelukkig niet zo vaak want je mist nogal wat tochtige koeien

Mijn ervaring is heel anders. En dat laatste is natuurlijk complete flauwekul. Zit jij de godganse dag op het voerstek te koekeloeren totdat een koe zijn oren spitst? Daar heb je gewoon hulpmiddelen voor.
Noorderling
@robbies
Moet je ook weer 500uur voor aan het werk om dat gat te dichten.

Tijdens andere werkzaamheden zie je dat, moet je er alleen wel af en toe in de buurt zijn. 9uur ben je al gauw van huis, moet alles nog even snel. Maak je mij niet wijs dat het allemaal winst is.
robbies
@Noorderling tochtdetectie verdient zichzelf terug, ook zonder neventak. Koeien worden ook tochtig op zon- en feestdagen en wanneer er gras gemaaid moet worden. Die mis je dan ook.

Verder gaan niet alle ZZP-ers buiten de deur werken. Er zijn er ook bij die 65 euro per uur kunnen schrijven vanuit een kantoor aan huis. Kun je mooi 's middags een rondje door de stal maken of bijspringen bij kalverij.
diezel
Quote Reactie van @robbies:
Er zijn er ook bij die 65 euro per uur kunnen schrijven vanuit een kantoor aan huis.

Lijkt me toch een aardig luxe-probleem als je verwacht dat je in de toekomst zo'n uurtarief kan blijven ontvangen met thuiswerken. 😄
robbies
@diezel Van al wat er bij jou op het erf komt zijn er meer die er boven zitten dan eronder.
Nijhof
@robbies wat moet je kunnen om dat per uur te ontvangen?
robbies
@Nijhof een monitor ontwerpen en die verkopen aan de zuivel 😉
Nijhof
@robbies dat is leuke hobby 👏👏👏👏

(klik om te vergroten)

Nijhof
@Nijhof best een gedoe om allemaal groene vinkjes te krijgen

(klik om te vergroten)

Nijhof
@Nijhof Wanneer dit 65 euro per uur waard is?
Mijn tarief bestaat dan uit minimaal 3 cijfers per uur
Dan krijg je een toets waar je wel wat van kunt leren.

(klik om te vergroten)

sorry
@Nijhof kan hier iemand alle antwoorden plaatsen...komt er misschien een eind aan die onzin....
Nijhof
@sorry De vragen aanpassen.
Het leukste onderdeel van een toets
Wanneer je het antwoord niet weet of verkeerd hebt ingevuld pas je de vraag aan
Dat heet: RFC logica.
sorry
@Nijhof vragen aanpassen...?antwoorden aanpassen zal er bedoeld worden denk ik?
sorry
Hoeveel vragen zijn het eigenlijk?
Nijhof
@sorry 20 geloof ik
Allemaal reterelevant
Nijhof
@sorry Ik lees : vragen aanpassen
deJong
@Noorderling ik dacht dat de marge per koe juist toe nam met lagere kosten😁
Noorderling
@deJong
Weer investeren, stilstand is achteruitgang.
deJong
@Noorderling

dat weet ik heel goed, ik loop op het moment nog alle dagen in de achteruitgang van 1972 om.
Noorderling
@deJong
Lijkt me sterk dat daar nooit wat in verbeterd is.
Boer ook nog met een stal van die leeftijd. Zit inmiddels wel de 3e inrichting in en 2e roosters, muren er uitgebroken, ventilatoren er in, nieuwe standpalen voerhek. Melkproductie per box is in die 40jaar wel verdubbeld.
m uut m
@Noorderling
Dat is je ook maar aangepraat.
jg
Noorderling
@m uut m
achteruit boeren is ook boeren. Zolang er een stijgende lijn zit in het fiscaal inkomen en aflossing/jaar zal het wel de goede kant uit gaan.
+1
dewittemotor
Toch een goed stuk. Zo is het maar net. Al decennia lang wordt geroepen niet meer maar beter. Velen boeren hebben iets geprobeerd, maar bijna net zovelen zijn er mee op hun bek gegaan, omdat er uiteindelijk niet voor betaald werd.
m uut m
@dewittemotor
Zie momenteel meer boeren op hun bek gaan die meer, meer, meer wilden.
+1
robbies
@m uut m Omdat beter, beter, beter niets extra oplevert. Hoe je het wendt of keert: intensivering en schaalvergroting is voor de meeste de enige route voor bedrijfsontwikkeling. Jij koos voor bio, maar die markt is beperkt van omvang. Wat moeten al die anderen doen om het bedirjf te ontwikkelen? Op je handen zitten en wachten tot het biosegment weer een plaatsje vrij heeft?
Boerbakje
@robbies dus het werkt alle twee niet?
+4
Noorderling
@Boerbakje jawel, maar bij beide moet je financieel bij de top draaien wil je nu en over 10jaar nog boeren, kan op beide manieren.

In andere sectoren is het overigens niet anders, ook buiten de landbouw. Wat je diet moet je goed doen.
Boerbakje
@Noorderling ik stel alleen de vraag. Hier het antwoord wat ik zou geven. Beide is mogelijk als je maar consequent blijft in je keuzes/strategie. De maatschappelijke discussie even buiten beschouwing gelaten.
robbies
@Boerbakje
Quote:
Beide is mogelijk als je maar consequent blijft in je keuzes/strategie

Mijn ervaring is dat ondernemen alleen maar bijsturen is.
+1
Boerbakje
@robbies ik denk dat je kwa hoofdlijnen in je strategie beter consequent kan zijn.
Twentsch Land
Intensivering / schaalvergroting .... voor die ruim in de grond zitten misschien een mogelijkheid/oplossing....voor die waar het niet voor geld kunnen meestal beter een oplossing zoeken in verbreding/tak er bij.

@robbies
Boerbakje
@Twentsch Land de beste tweede tak is een goed renderende eerste tak.
marcsterreborn
@Boerbakje dat komt wel goed. Bij LTO zwaait nu een eerste TAK de scepter
Boerbakje
@marcsterreborn ik zou zeggen maak er Taak van doet meer recht aan wat er op zijn bordje ligt 😉
Twentsch Land
Als je eerste tak voer kopen en mest afvoeren is zal dat vrijwel nooit een goede tweede tak zijn.@Boerbakje
robbies
@Boerbakje onzin. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waar de tweede tak veel beter rendeert dankzij de aanwezigheid van de eerste tak dan als individueel bedrijf. Zelfkazen, ijs maken, bed and Breakfast, camping, kinderopvang etc etc. Juist de locatie vergroot de kans op succes.
Boerbakje
@robbies dan zijn de koeien toch de tweede tak.
robbies
@Boerbakje Niet in mijn ogen. Zonder koeien is de tweede tak een stuk minder waard. wat blijft er van je kaasmakerij over als je niks van de herkomst van je melk kunt laten zien?
Boerbakje
@robbies een kaasmakerij zie ik niet als 2e tak maar meer als iets wat je zelf ter hand neemt wat de meeste uitbesteden aan de hun zuivel Coop.
Bij b&b camping en kinderopvang is dit duidelijk anders.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Twentsch Land:
voor die ruim in de grond zitten misschien een mogelijkheid/oplossing

Die grond is ook niet aan komen waaien, dan zal er wel iets goed gegaan zijn en moet je vooral zo door doen. Wil je wat uit je tweede tak halen, dan doe je dat niet er even bij.
Twentsch Land
Toch afgelopen jaren voorbeelden gezien dat een tweede tak beter was dan uitbreiding eerste tak.

@Noorderling
+1
Kars
@robbies is keer verder kijken dan meer en meer. Ken wel boeren die investeren in vastgoed en daar inkomsten uithalen. Die stenen hebben mij laatste 5 jaar meer rendement gegeven dan aangekochte fosfaatrechten.
robbies
@Kars als jonge boer ga je niet als eerste in stenen investeren.
m uut m
@robbies
Is momenteel wel ruimte voor meer biologische melk. Wat houdt je tegen ?
dewittemotor
@m uut m Er is geen 1 Meer, meer, meer boer die op zijn bek is gegaan, die op 2 juli 2015 zijn stal had vol staan en verder geen hele domme dingen heeft gedaan
Kars
@dewittemotor dan ken je ze toch niet allemaal. Hier vant voorjaar bedrijf met 500 plus koeien gestopt. Ook zon ene die 2 juli 2015 stal vol had. Mja vertel jij mij is welk rendement je behaalt als je via allerlei construccties maximaal aantal koeien toen wilde hebben voor de rechten. Zoals grond te verkopen.
Die rechten zijn als ze vandaag roepen lnv, 2021 zonder fosfaatrechten geen cent meer waard. Maar zulke zijn hun grond kwijt voor die zeepbel.
En zo zijn er hier meerdere groten die al vee opgeruimd hebben omdat financieel niet meer uitkan. Vertel mij is wat die grote stal waard is voor melkkoeien zonder grond en nu zonder rechten?
Had die appartementen gekocht en verhuurd aan studenten en die 100 koei gehouden die ie had. Dan was ie nog boer en niemand die hem wat maakte.
3 jaar droogte ze kopen al jaren voer bij. Nu ruwvoer duur, melkgoedkoop. Mja ze hadden wel stal vol. Nou proficiat! Ken er ene die 2018 in dezelfde straat boer met 60 koei overnam. Nu hoorde ik dat ie ze alweer met rechten verkocht had. Kon financieel niet uit. Rechten kopen voor over de 200 euro in 2018 en voor 150 verkopen 2 jaar later.
Idd als dat uit kan meer meer dan doe ik het verkeerd.
verbi
@Kars Je moet je afvragen wil ik deze race nog wel voeren wanneer is het genoeg. Met 500 koeien is toch een hoop gezeik erbij. Als het zo moet is stoppen een goede optie. En dan heb je echt niet gefaalt.
Kars
@verbi die hebben gewoon gedacht groot is massa is kassa. Heb die boer vaak zat gesproken. Had eerst stal voor denk 250 koei en toen nog bijgebouwd voor totaal 580 meen ik. Hij zei wel die laatste stal had ik nooit moeten zetten. Die kwam van denk 100 koei. En mooiste boerderij die er is alle grond aan huis. In die straat zijn laatste 3 jaar 800 van de nog geen 1000 koeien totaal opgeruimd. En ook die pas paar jaar in nieuwe stal molken. Ongekend.
dewittemotor
@Kars Grond inruilen voor koeien noem ik dom. Verder kan groeien in koeien in mijn ogen helemaal niet uit, als je alles eerlijk in ogenschouw neemt. Maar zo als het nu gaat is eigenlijk iedereen aan het prutsen
wimpie61
De consument koopt straks gewoon de goedkoop geproduceerde producten uit het buitenland
Wil niet betalen voor die duurdere kringloop landbouwproducten
JohnDeere7serie
Het is 1 richtingsverkeer naar kringloop, daar zijn mooie schema's voor:


Overheid is er volop mee bezig met veel meedenkers en klankbord van de bedrijven die grote belangen hebben in de agrarische sector:
platformkringlooplandbouw.nl/initiatieven-en-inspi…
+2
Frans1
Een heel goed stuk, precies zoals het is, van alles willen, maar een ander ervoor op laten draaien. Die man legt het de consument goed uit
dewittemotor
@Frans1 en die doet er vervolgens weer niks mee
hans1980
Kringloop landbouw kan toch helemaal niet in Nederland grond is veels te schaars of we moeten idd naar 75% minder boeren wat PvdD wil

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw en kringlooplandbouw ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0