Veertig procent Brabantse boeren denkt aan stoppen

Het met zes jaar naar voren halen van de strenge milieueisen voor specifiek Brabantse veeboeren is voor bijna veertig procent van hen reden om te stoppen of dat te overwegen. PVV Brabant zegt geschokt te zijn en wil dat het college haar ‘ondoordachte en rampzalige maatregelen’ intrekt.

Deel dit artikel

Reacties

+1
puntertje
ZLTO mag in de spiegel kijken, door altijd in de richting van steeds intensiever te drukken hebben ze het tegenovergestelde voor de hele nationale sector in gang gezet.
+1
Coen
@puntertje , daar waren ze (en sommigen zijn dat nog steeds) blind, toekomst intensieve (melk)veehouderij was eindig maar ze wilden het daar niet tijdig zien.
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
toekomst intensieve (melk)veehouderij was eindig

Zoals het nu gaat laat dat intensieve er maar af!
+8
verbi
@Coen Hoe kun je die conclusie trekken als je zelf extensief bent? Ben al 35 jaar intensief en altijd op rendement proberen te boeren en dat is redelijk gelukt en nu nog steeds grond is gewoon niet rendabel te tellen. En als ik er niks aan kan verdienen doe ik geen aankopen in grond. Heeft niks met blind te maken gewoon rekenen.Grond gebonden melkveehouderij is flauwekul en op een enkele na niet haalbaar en betaalbaar. Heb 2 zonen en gaan het beide niet doen en hoe triest ook ik begrijp het wel. Hier en daar straks nog een ot en sien boerderij en dat is het. Wen er maar vast aan.
+1
de hoef
@verbi Coen is al meer door de mand gevallen, toen moest onze extensieve vriend ineens mest afvoeren , zijn zoon was wa slimmer die heeft grond bij ge erfpacht
+2
George
Quote Reactie van @de hoef:
zijn zoon was wa slimmer die heeft grond bij ge erfpacht


Ik weet nog niet of dat slim is.
+1
Jaap40
@George ge....erfpacht tja
Coen
@de hoef , dat was toen een definitie-kwestie: we waren toen zelfvoorziend qua eigen ruwvoer (en 30% krachtvoeraankoop) maar moesten wel mest afzetten o.b.v. boer-boer

nu gelukkig volledig zelfvoorzienend 😄
George
Quote Reactie van @Coen:
nu gelukkig volledig zelfvoorzienend

Teel je je eigen krachtvoer inmiddels ook al zelf?
+2
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
nu gelukkig volledig zelfvoorzienend

dat klinkt mooi maar het meeste wordt verdiend met mestafvoeren en voer kopen
pietjepuk
@de hoef Toch betwijfel ik dat. Vindt het ieder jaar dikke rekeningen mestafvoer en voer aankoop. Op eigen grond kun je zelf je machines beter benutten.
+1
de hoef
@pietjepuk grond huren voor 1300 en premie na verhuurder , of mais kopen en mest afvoeren
rekenen hoef ik jou niet te leren
maar je moet doen waar je je goed bij voeld , bij ons is dat huren voor zekerheid
pietjepuk
@de hoef ligt een beetje aan de maisprijzen. kun je kopen voor 1500 dan is het om het even moet je 2000 betalen kan het uit.
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
kun je kopen voor 1500 dan is

dat komt hier niet voor of hij is slecht
+1
pietjepuk
@de hoef 1300 euro minder mest afvoer 600 blijft 700 over. voor 800 euro kan jij de mais toch wel groot krijgen. zit je op 1500.
+2
de hoef
@pietjepuk gaat niet alleen om mais aankoop, je kunt met voeraankoop super sturen en bar melken
jan.1
Quote Reactie van @pietjepuk:
1300 euro minder mest afvoer 600 blijft 700 over. voor 800 euro kan jij de mais toch wel groot krijgen. zit je op 1500.

Mais telen en hakselen zit je zo op 1200 euro.Op klei jaargemiddelde van 40 ton..rekenen maar..
pietjepuk
@jan.1 Aankoop mais moet je ook het hakselen betalen.
+2
BertK
@de hoef idd, maakt niet uit wie eigenaar is, jij, de bank of een (verre) collega, alle voer is geteeld op grond. Grondgebonden zijn we allemaal. Hoeft alleen niet uit Azië te komen, binnen beperkte afstand is ook ok.
+5
weurding
@verbi och.... als je 35 jaar terug grond had gekocht tegen toen geldende prijzen had je nu echt wel rendement gehad
+1
Jan S
😀
+1
de hoef
@Jan S jij moet doen wat jij leuk vind dat mag een ander ook,
ik heb leut in veel doen en regelen,dus dat wil ik blijven doen
Jan S
😀
de hoef
@Jan S heb jij een opvolger
Jan S
😀
+1
de hoef
@Jan S dan heb jij het goed voor elkaar
+1
Jan S
😀
de hoef
@Jan S maakt me wel nieuwsgierig naar je bedrijfs opzet
+7
Jan S
😀
de hoef
[@Jan S mooi dat het zo kan,
pietjepuk
@de hoef 3 robot de deur uit fosfaat rechten verkopen en op het gemakstke door. Behalve in maart, april en mei. 😄
+1
Jan S
😀
pietjepuk
@Jan S Is met alles als het vanzelf wilt valt het wel mee maar zit het tegen heb je veel werk. eigenlijk moet heel Europa zo boeren. Was er een stuk minder melk en de prijs stuk hoger.
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
op het gemakstke door.

dat doen we nu al
Tobber
@Jan S ik geloof wel dat het kan op deze manier mits je geen financiering hebt. Maar wat voor inkomen hoort hier bij?
weurding
@Tobber niet teveel tobben... je zult je soms verbazen , ook dat ze er zijn met 200 mk die (veel) minder hebben dan je denkt
+1
Bartlehiemboer
@Tobber Wij doen het ook zo. Je moet niet naar inkomen kijken, (het moet wel kostendekkend zijn) Het geeft je weer ruimte in je doen en laten en je hebt andere gesprekken op bijeenkomsten/feestjes. Dit omdat je het simpel houdt.
buorman
@Bartlehiemboer @Jan S
Maar waarom nu na het quotum niet een paar kilo brok erbij?
Bartlehiemboer
@buorman Wij zijn biologische en volgens ons kan dat niet uit met meer brok voer... We hebben bijvoorbeeld ook 800 kg fosfaatrechten over dit kunnen we vol zetten maar dat brengt uiteindelijk niets meer op. Plus dat je zit met grondgebondenheid. Maar ik kan de reden verkeerd hebben soms is het voor ons ook niet te begrijpen en volgen wij gewoon het advies van de voerleverancier op.
+1
buorman
@Bartlehiemboer
Als je het net zo als Jan S doet, wat moet je dan met een voeradviseur, ook een hele bijzondere voeradviseur trouwens 1 die adviseert om geen brokken te voeren.
Maar de stelregel is toch meestal 1 kg brok is 2 kg melk, als dat al niet uit kan als je de ruimte wel hebt in de fosfaatrechten?????
+1
Jannus
Quote Reactie van @buorman:
Maar de stelregel is toch meestal 1 kg brok is 2 kg melk,

Pardon ?? hier zit ik op 1 op 5 en in goed jaar 1 op 7

1 ton kv per koe van 7000 ltr en geen bijproducten

2019 was gemiddeld hier 0,19 kg kv per ltr melk en dat vond ik al benedenmaats
+1
pietjepuk
@Jannus ik verbaas me er ook wel eens over 10 kg in de robot en dan nog wat aan het voerhek. hier krijgen ze max 7,5 kg. geven ze maar wat minder en zijn de gehalte wat hoger.
+6
pieta
@Jannus Ze bedoelen volgens mij dat als je 1 kg brok meer voert er 2 kg melk voor terug komt. Dat houdt natuurlijk een keer op of wordt minder en wellicht dat je aan de 1e schep krachtvoer het meeste wint.
pietjepuk
@pieta volgens mij bewijst jan s hier het tegendeel.
+1
pieta
@pietjepuk Hoezo? Ik denk dat niet. Je moet alleen het ras hebben wat zonder krachtvoer gezond blijft. Dus waarschijnlijk geen 100% op melk doorgefokt ras. Kijk eens op de foto van Jan S.
pietjepuk
@pieta 60 koeien en winst met zes cijfers zijn er weinig die dat na doen met dat aantal koeien.
Frans Z.
@pietjepuk Prive plus belasting dan is alles op.
pieta
@pietjepuk Hij is volgens mij biologisch dynamisch = dikke melkprijs. Heeft een aantal beheersvergoedingen op zijn grond = opbrengst. Beurt per ha ook gewoon BTR. Het moet je maar net passen als mens/ondernemer dat biologisch dynamisch en het weinig per koe melken. Per koe haalt ie gewoon een knap resultaat.
+1
Jan S
😀
pieta
@Jan S Sorry, verkeerd onthouden.
+1
buorman
@pieta
Idd dat is waar ik op doelde, Jannus is kennelijk ook al helemaal geïndoctrineerd door de kengetalletjes , hoeveel kilo brok per 100 kg melk.
Daardoor geven Jannus z'n koeien dus geen melk meer als hij stopt met brokvoeren 😃
Bartelehiemboer geeft al aan dat hij 6 kg per/dag voert, dan is het nog maar de vraag of een kilo extra brok rendabel is [afnemende meeropbrengst], maar in Jan S z'n geval kon 1 kg ook wel eens 2.5 of 3 kg melk opleveren, temeer ook daar hij tekort kwam in de mineralen.
bio boer
@pieta de eerste levert niet het meeste op verdrinkt ruwvoer aandeel voor levensonderhoud is nog groot
+1
pieta
@bio boer Als jij het zegt. Ik zou het anders denken maar weten doe ik het niet. Het is natuurlijk wel zo dat ze bij Jan weten dat ze het in het land moeten halen. Dat kon wel eens de sleutel zijn.
+1
bio boer
@pieta als ik er nog eens over na heb gedacht zit ik toch fout tenzij de koeien stiekem toch tekort komen daar door gaan gebruiken voor levens onderhoud op alleen ruwvoer kan koe max 14 liter (900) geven meschien in voorjaars gras 17 (1000 vem) met ds opname van 12kg alles wat ze meer geeft geeft ze uit lichaam reserves zelf denk ik niet zonder brok tekunnen heb het nooit geprobeerd voor bio is brok voeren wel rendabel brok prijs is 40/45 cent de kg en de melk 47 cent de kg voer zelf 4 kg brok heb productie van 23 kg melk perdag dus haal de 2 kg melk per kg brok als die zonder brok 14 is wil niet meer voeren ook al zou dat redabel zijn vind het zelf onwenselijk om zo veel granen tekopen @buorman
Koeien boertje
@bio boer met een robot moet je biks voeren anders komen ze niet
bio boer
@Koeien boertje klopt dat is ook nog dingendje vind het ook na deel als koeien later in lactatie zijn zaken onder de 17 kg melk zou oudmelkte koe geen brok meer nodig hebben voer toch minimaal 2 kg brok om de loop tehouden van af 3 weken voor droog zetten bouwen we af naar 0
buorman
Quote Reactie van @bio boer:
verdrinkt ruwvoer aandeel voor levensonderhoud is nog groot


De verdringing van ruwvoer door krachtvoer is niet zo groot;
google.nl/url/…
En ik weet niet of ik je goed begrijp, maar als een deel van die eerste kilogram[men] voor levensonderhoud word gebruikt, geef je dus aan dat je zonder die kilogram[men] tekort voert oftewel roofbouw pleegt.
Wat kost een simpel biobrokje en wat brengt een kg biomelk?
Bartlehiemboer
@buorman Het is natuurlijk maar net wat je nog meer voert. Er zijn boeren die helemaal geen brok voeren maar wel bietenpulp etc. Wij zijn dus nog niet zo lang geleden overgegaan op biologische brok vanuit gangbaar. In de prijs zie ik dat op 90 koeien de voerbrok prijs ongeveer 45 procent duurder is geworden... Wij staan nog aan het begin om alles uit te zoeken maar merken dat de uitbetaling melk eigenlijk niet uit kan voor biologische. Het is ook nog wat uitpuzzelen en het land moet nog wat omschakelen.
buorman
@Bartlehiemboer
Jij zit dus nog in omschakeling en dus voer je dure bio brok en beurt de reguliere melkprijs.
Ja dan gaat dat verhaal van 1 kg brok is 2 kilo melk natuurlijk niet op, of het is financieel iig een heel ander verhaal.
Maar het voorbeeld was dan ook iemand die al bio is.
Bartlehiemboer
@buorman Nee, wij zijn al bioboer. Maar als ik schrijf dat het land nog in omschakeling is dan is het land zich nog aan het herstellen wat waarschijnlijk al met al 4 jaar duurt. Het land zegt niet na anderhalf jaar oke nu zijn we bioboer..
Bartlehiemboer
@buorman Ja, ha ha daar hebt u gelijk in. Daar las ik even over heen.( 6 kg brok per koe per dag)
Jan S
😀
Jan S
😀
+1
Jannus
Quote Reactie van @Jan S:
Schrijft ook winsten van 6 cijfers.

€ 1000,00 ? 😕💹
1️⃣ 2️⃣ 3️⃣ 4️⃣ 5️⃣ 6️⃣
Koeien boertje
@Jannus en je vrouw werkt buiten de deur 🤣
+2
Jan S
😀
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Biologisch, 40 ha, 60 koeien, 260.000 kg melk, alle voer van eigen land, geen krachtvoer,

Vind het een prestatie.
Had even verkeerd zitten rekenen, maar 4300kg is op die manier nog een prestatie, zullen verder wel geen Holsteins zijn
Verder hebben we natuurlijk wel zachte winters, maar half maart zie je hier zelfs nog geen pink buiten, hoe een verse koe zich om die tijd bij je redt kan ik ook niet volgen.
Moet wel heel ander land bij je zijn dan hier zijn.
Jan S
😀
buorman
Quote Reactie van @Jan S:
Dit jaar wel last gehad van mineralen tekorten. Opgelost met mineralen bolus.


Dus toch iets werk en kosten, en wss wat melk/euro's laten liggen
Jowi
@arie.j 4300 Kg gedeeld door 305 dagen is 14 Kg per dag .
Nu zal ik hier niet opschrijven wat we op dit moment melken per koe per dag,maar als hier een koe onder de 20 kg per dag komt ga ik toch effe kijken of ze haast droog kan,want voor dat beetje kan ik het niet onder hangen.
Jan S
😀
Jowi
@Jan S stoor je niet aan een paar woorden van me,melk lekker zo door en doe je eigen ding.
We hebben toch iets gemeen we zijn alle bij eigenwijs,anders hadden we allang geen koeien meer en maak je over mijn winst maar geen zorgen dat doet de belastingdienst al MEER dan genoeg!
buorman
Quote Reactie van @Jowi:
maak je over mijn winst maar geen zorgen dat doet de belasting al MEER dan genoeg!

Tsja, als de belasting zich al zorgen maakt ......😂
+2
buorman
@Jowi
Wie het kleine niet eert.....
14 kilo keer 50 cnt is 7 euro en nagenoeg geen kosten.
Stel jij melkt 35 kilo keer 35 cent is 12.25, wat gaat daar nog aan extra kosten af?
Je zal wel redelijk krachtvoer voeren en wss mengen, ook nog mest afvoeren of land huren/financieren?
Maw, in jou geval is 14 kg/dag veel te weinig, een [enkele] andere kan er heel goed mee werken en een leuke boterham verdienen.
weurding
@buorman heeft de tijd van 30 kg maal een kwartje niet meegemaakt
buorman
@weurding
Zeker wel maar slechte tijden/berichten moet je zo snel mogelijk vergeten toch?
En uiteraard reken je met actuele prijzen of gemiddelden
+1
weurding
@buorman bedoel jou niet, maar als je voor 7 euro geen koe wilt/kan aansluiten heb je die tijd waarschijnlijk niet meegemaakt
jan.1
Quote Reactie van @Jan S:
Heel simpel. Heb het hier al diverse malen vertelt.Biologisch, 40 ha, 60 koeien, 260.000 kg melk, alle voer van eigen land, geen krachtvoer, geen antibiotica, geen melkcontrole, eigen stieren, 15 juni stieren bij koeien/pinken en 1 september weer bij weg, alle koeien droog vanaf ca 10 februari tot kalven (eind maart tot eind mei). Koeien half maart buiten tot zolang het weer het toelaat, dit jaar 12 december, vorig jaar 19 januari (= langste weide periode ooit). Alle voer in vierkante balen.Enige aanvoer 1,5 baal stro en 4 big bags lavameel.

Aan melk bruto opbrengsten en o&a zo,n 150000.,Agrarisch waarde grond en gebouwen 2 miljoen .Hoe neem je zoiets over!
pietjepuk
@jan.1 Als er een beetje een mooi huis bij staat heb ik wel interesse in die 40 ha met gebouwen voor twee miljoen. Schat in dat het geen natte prakkie grond is als hij kan weide van maart tot december.
+1
pieta
@jan.1 Misschien wel simpeler over te nemen als jouw toko. Maar dat ligt natuurlijk ook aan Jan zijn wensen.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Misschien wel simpeler over te nemen als jouw toko. Maar dat ligt natuurlijk ook aan Jan zijn wensen.

Dat vermoed ik ook..maar dan heb je ook wat:😄
+2
pieta
@jan.1 Als je dus weet dat je eigen toko ook lastig over te nemen is waarom reageer je dan zo richting Jan S? Bijna elke melkveebedrijf is een lastig over te nemen zaak tenzij er je behoorlijk wat gegund wordt.
arie.j
Quote Reactie van @jan.1:
Aan melk bruto opbrengsten en o&a zo,n 150000.,Agrarisch waarde grond en gebouwen 2 miljoen .Hoe neem je zoiets over!

Zijn er dan andere melkveehouderijen die ruim in hun grond zitten en die wel over te nemen zijn tegen marktwaarde?
Hij verdient goed zegt hij , hoor ik het gros van de melkveehouder niet na zeggen.
Aan de andere kant, als je 40 ha in privé hebt, dan zegt de fiscus ook zomaar dat je er een ton aan verdient met kortdurend verpachten.En mag je daar belasting naar betalen.
Rare wereld tegenwoordig.
jan.1
Quote Reactie van @arie.j:
Zijn er dan andere melkveehouderijen die ruim in hun grond zitten en die wel over te nemen zijn tegen marktwaarde?Hij verdient goed zegt hij , hoor ik het gros van de melkveehouder niet na zeggen.Aan de andere kant, als je 40 ha in privé hebt, dan zegt de fiscus ook zomaar dat je er een ton aan verdient met kortdurend verpachten.En mag je daar belasting naar betalen.Rare wereld tegenwoordig.

Ja,als je nix doet betaal je gewoon belasting..
Arum
😀
+6
Jan S
😀
ted9
@Jan S Mooi jij dat zo boeren kunt👌. Maar ik ben denk dat wanneer het hele bedrijf overgenomen moet worden en jij een oude dag moet hebben en er zijn nog wat kinderen die wat moeten hebben de bank zegt dat er toch wat meer melk geleverd moet gaan worden.
+2
Jan S
😀
Koeien boertje
@Jan S een miljoen voor de gebouwen en rechten, 50k voor een ha land.
Is 3 miljoen dan doe je het netjes over.

Laat je het geld er in zitten moet elk jaar een ton op worden gehoest.
Als het anders kan meld ik me bij je aan🤣
+1
Jan S
😀
Koeien boertje
@Jan S ja ik snap je wel maar je haalt een 2e persoon er bij, met een auto huis hypotheek verzekering en een privé leven.
Laat zn vrouw maar werken, maar hij moet dan nog voor de helft uit jou ruif eten.
Ik zit natuurlijk ook met de oudelui in maatschap maar we hebben nu 2 huizen 3 auto's 4x zorgverzekering en nog meer.
Moet bijna allemaal uit de stal komen.
Wij zitten zeker niet zwaar bij de bank maar het gaat niet vanzelf, reken maar eensuit wat een gezin nodig is om van te leven. X2.
Degene die er in stapt lijkt het allemaal wel wat maar dat wordt van beide kanten in positieve zin denk ik vaak onderschat.
Koeien boertje
@Koeien boertje ik heb voor een paar jaar geleden robots gezet en pas nieuwe stal inrichting gekocht, nu doe ik dat ook zonder bank of lease.
Dan moet je al een bedrag van 6 nullen draaien om alles rond te krijgen.
Met slechte jaren red ik dat niet.
Kan slechte melkprijs zijn maar ook problemen met het vee zo.
Dit moet ook te overbruggen zijn.
Dat heeft niks met eurotekens te maken maar met zorgen dat je vooruit blijft boeren.
Als je privé rond komt moet er nog wel wat overblijven om alles bij de tijd te houden
Jan S
😀
Koeien boertje
@Jan S mijn vrouw werkt maar een paar uur buiten de deur maar we hebben ook 3 kleine kinderen.
Ik maak de meeste uuren buiten de deur en mijn vrouw doet dan de stal.
Ben altijd al gewend om weg te gaan, probeer wel meer thuis te blijven de laatste jaren.
Nu nog maar één of anderhalve dag
Bartlehiemboer
@Koeien boertje Ik heb me niet verdiept in uw bedrijfsvoering. Maar hoe doen jullie dat allemaal? Kinderen, allebei werken en dan ook nog boer zijn als ik het goed begrijp? Ik hoor dat wel vaker en heb daar bewondering voor. Of is er veel familie die bij springt?
Koeien boertje
@Bartlehiemboer er is altijd wel iemand thuis en de oude lui lopen er ook nog.
Mijn vrouw werkt 2 ochtends en ik één tot anderhalve dag.
Dat valt nog wel mee.
Kan met mesttanken en kuilen altijd wel een paar dagen schuiven.
Zijn er zat waarvan de vrouw 20 uur werkt en wij gaan omstebeurt van de keet af.
Ik vind het fijn om elke week ff wat anders te doen buiten het bedrijf.
Mijn vrouw zegt ook blijf toch thuis want het is niet nodig en je hebt werk zat , maar vind de wereld zo klein worden altijd thuis.
Ben jaren dag en nacht van huis geweest en dat mis ik niet maar helemaal thuis krijg ik de kriebels van hahaha
ted9
@Jan S Oke
George
Quote Reactie van @ted9:
Maar ik ben denk dat wanneer het hele bedrijf overgenomen moet worden en jij een oude dag moet hebben en er zijn nog wat kinderen die wat moeten hebben de bank zegt dat er toch wat meer melk geleverd moet gaan worden.


Hoe je het ook doet , een bedrijfsovername zal bij meerdere kinderen nooit makkelijk zijn. Of je nu een kleiner schuldenvrij bedrijf of een zogenaamd klaar voor de toekomst bedrijf met bijbehorende schulden over moet dragen. Ik lees hier wel eens dingen over hoeveel sommige jaarlijks moeten aflossen met bij behorende rente die overigens heel laag is en dat geeft me toch vaak te denken. Dat mensen zoveel op hun nek halen om de kost te kunnen verdienen. Ze houden een heleboel mensen aan de vreet met wat ze allemaal letterlijk en figuurlijk op hun nek halen en dan hebben ze een inkomentje over waar vaak de vrouw ook nog voor uit werken is geweest. Ik kan goed begrijpen dat veel opvolgers dan alsnog afhaken.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @verbi:
Hier en daar straks nog een ot en sien boerderij en dat is het

Alsof dat dan wel rond te rekenen is. De vraag is: wat is intensief? Ik hoor hier boeren die zichzelf intensief noemen met 2 GVE/ha, dat is niet intensief. Door de Wageningse rekenregels zijn we uitgekomen op behoorlijk te krappe normen; om bodemvruchtbaarheid op peil te houden moet je uitgaan van ca. 3 GVE/ha. Dan wordt het verhaal financieel ook anders.
Coen
@kanniewaarzijn , ons credo: zonder mest geen melk, je moet dus een minimale intensiteit hebben.
+4
matt
@Coen was eindig
Inderdaad was,zijn er al bij die pakken dit jaar een miljoen,die denken laat
Coen maar lullen 😀))
david2
Brabant is het begin......
Jannus
Quote Reactie van @david2:
het begin......

Hoe ist met Haye ??

Rustig afwachten !!

+2
Jowi
@Jannus Hay zit in Wellerlooi dat is Noord Limburg en het gaat daar als een speer.
George
Quote Reactie van @Jowi:
en het gaat daar als een speer.


Zaniken kan ie in ieder geval goe.
paul1
Ik heb er ook over gedacht
de hoef
@paul1 aangedacht om te stoppen of wat bedoel je
+1
paul1
@de hoef als ik er niet aan had gedacht had ik het niet gedaan
van Ittersum
Als 40 % erover denkt om te stoppen in Brabant, is Brabant dan GGB?, voldoet aan alle milieu-eisen/wensen? . Zou het zo zijn dat is het aan de overheid is om hier geen dwang maar stimuleringsgelden voor vrij te maken voor sloop, opkoop, rvk of verplaatsing. Klinkt vrij hard en respectloos maar beter is om 60% wel bestaansrecht te geven dan 100% iedereen aan de bedelstok, de constante druk te voelen en boos zijn
+1
de hoef
@van Ittersum stoppen alleen varkens boeren ,
en grondgebonden koeien boeren
verbi
@van Ittersum Er is al 40% weg nu nog een keer 40 en dan zijn is er al niet veel meer over. Hier zeer veel 50 plussers zonder opvolger de rest vul zelf maar in.
van Ittersum
Lukt dat niet om die getallen over te brengen naar de politiek aldaar? Dan zou alleen de veeaantallen van nu nog een obstakel kunnen zijn. Als dat lukt hoeft de rest ook misschien geen maatregelen te nemen. Blijft i.p.v. protesteren een kwestie van zelf aan de knoppen proberen te zitten. Een deltaplan vanuit de sector zelf zodat je links buitenspel zet @verbi
Frans Z.
@van Ittersum Ze lachen zich te barsten,hoe meer stoppers hoe beter.
matt
Maar 40 % dat valt ze natuurlijk tegen,daar in die toren 🤔)
de hoef
@matt is ook klets matt, staat in altena grote rode stip, aantal invullers 1
George
Quote Reactie van @matt:
aar 40 % dat valt ze natuurlijk tegen,daar in die toren

Nu schrijven ze dit over Brabant maar landelijk gezien zal het met dit beleid en prijsvorming van landbouwproducten niet veel anders zijn. En natuurlijk weten ze dat er zoveel stoppen maar het gaat ze gewoon nog niet snel genoeg. Ze willen nog sneller dan snel van de boeren af , daar is al vele jaren lang dit beleid voor gevoerd. Ontmoedigingsbeleid met zware regelgeving en lage opbrengstprijzen. Dat boeren nu in opstand zijn gekomen hadden ze al niet meer verwacht want alle beleid was al in kannen en kruiken doordat overal in de belangenbehartiging / NZO / LTO infiltranten zaten zoals Tjeerd en dergelijke. Mooier is het gewoon niet , Hig.
+2
matt
@George ze zijn zoals altijd gewoon veel te sloom,geld staat allang klaar.
Varkenshouders lagen bijna op de rug.
Ze kregen alleen gewoon niks geregeld.
En nu ketsen ze door het plafond.

Dat vind ik wel mooi 😄)

Hinlng
George
@matt
nog lang niet?
Bij de varkensboeren komt de enorme prijsexplosie door een ramp , dat hebben ze zelf goed in de gaten. Maat van me is altijd al varkensboer en heeft ook ruim 23 ha grond in eigendom , geen schulden , tweede woning verhuurd in dorp maar wil er toch vanaf , heeft zich opgegeven voor de opkoopregeling.
de hoef
@George het is nog lang niet gebeurt
gaserop
George
@de hoef
We zullen het zien hoe de regelgeving voor Brabant gaat uitpakken.
+2
de hoef
@George we gaan het zien,maar de strijd is nog niet gewonnen door de provincie
+1
George
Quote Reactie van @de hoef:
an het zien,maar de strijd is nog niet gewonnen door de provincie


Ik hoop natuurlijk dat we als boeren winnen en dat er zoveel mogelijk toekomst is voor boeren!
+4
slagroomvla
Quote Reactie van @de hoef:
maar de strijd is nog niet gewonnen door de provincie

Goed zo, dat klinkt al weer beter als die onder in de put praat rond nieuwjaar!
pietjepuk
@slagroomvla moedig hem niet te hard aan. Hij moet niet te overmoedig worden morgen. 😉
jan.1
Het is toch te gek voor woorden dat er in een provincie en dan nog wel een van de mooiste van ons land 40 % vd boeren aangeeft te willen stoppen.Dan moet er toch wel iets verschrikkelijks aan de hand zijn!!,waarom wordt een boer daar zo gestraft terwijl hij nix anders doet als zijn dieren verzorgen en het onderhouden van zijn landerijen.
Bartlehiemboer
@jan.1 Dat is de vraag die ons allen bezig houdt.
+1
spotmelker
@jan.1 omdat boeren zich al decennia lang een (niet bestaand)milieuprobleem laten aanpraten.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot pvv en brabant ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
127
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN