Voeren

hallo,
heeft iemand ervaring met gehakseld koolzaadstroo in de voermengwagen 1tot 2 kilo bij mengen in het randsoen
gr w.e

Deel dit artikel

Reacties

jop 456
Dat doen wij al een paar jaar en met robotsysteem is het bijna noodzakelijk
0.5 kg per koe is voldoende zo hou je toch nog een hoogwaardig rantsoen met genoeg prik
jan w
Voor een paar weken terug stond er een artikel in de boerderij over een boer uit overijssel die stro bij voerde.
Ik heb zelf nu ook een vracht koolzaadstro besteld om te malen, dit voor in de ligboxen en om door het rantsoen te doen. Heb het nog niet eerder gedaan. Voer nu de koeien 0.5 kg gemalen triticale stro bij en ga straks over op het koolzaadstro.
Heb er wel de mededeling bij gekregen van de fourageleverancier om de koeien niet meer dan 300 gr. per dag te voeren. Anders worden ze te dik op de mest en kunnen ze zelfs verstopt raken als je meer voert.
Dus ik zou dan eerst maar eens kalm an beginnen.
kaas
waarom bestel je koolzaadstro om te malen ga je dit zelf malen je kan volgens mij direckt beter gehakseld kopen
jan w
Ik strooi al meer dan 25 jaar stro in de ligboxen en dat haksel of maal hoe je het ook wilt noemen al die tijd al zelf ( 40-50 ton per jaar ) Vandaar.
kaas
0,5 kg is normaal genoeg liefst niet te lang en tekort hakselen tussen de 40 en 60 mm lengte
anonymous_184
Ik voer 0,8 - 1 kg per koe. Dit zijn grootpakken ongehakseld koolstro. ik laat het samen met de mais even draaien in de mengwagen en dan pas kuil erbij.
Werkt prima en is een stuk goedkoper dan gehakselde baaltjes of pakken.
Ik voer zoveel vanwege de hoge vertering van de kuil en het lage adl van 13. Kan merken wanneer het een keer onder de 0,8 kg per koe komt dan loopt het robotbezoek terug. Een erg goede indicatie voor het voeren van de juiste hoeveelheid
sil
waarom pak je geen luzerne, qua prijs zit er al niet veel meer in, en lijkt mij kwalitief beter?
jan w
Dat dacht ik dus ook. Heb jarn Lucerne gevoerd, als het nodig was. Was zelf in de veronderstelling dat je wel 2 kg stro moest voeren tegen 1 kg. Lucerne, maar daar ben ik toch van terug gekoemen. Heb de maand december gemalen triticale erbij gevoerd dit ongeveer een halve kg. en gooi dit in de voerbak op de mais. De maand januari heb ik weer lucerne gevoerd, 1 kg per koe. En nu toch weer overgestapt op gemalen stro, werkt toch beter.
martin12
Ik voor 300 gr. , gooi het voor de maiskuil en neem het daarna op met de uitkuilbak, het zit dan redelijk goed gemengd door de mais en de koeien nemen het goed op.
ejb
250 tot 300 gram per dag is meer dan voldoende want heeft dan dezelfde prikwerking als ruim 1 kg stroo/luzerne of graszaadhooienz

het werkt zelfs beter dan het andere spul als je een wat natter randsoen hebt want gehakseld koolzaadstro word niet zo snel week, heb hier nu jaar ervaring met gahakseld koolzaadstro en het scheelt ook behoorlijk in opslagruimte.
kaas
ja en is veel goedkoper dan lucerne en je kan er de helft minder van voeren
w.e
geeft koolzaadstro beterepens prik dan graszaadhooi
gr w e
jan w
De fouragehandelaar heeft mij verteld, dat je niet meer dan 300 gr. per koe per dag moet voeren. Dit omdat anders de mogelijkheid erin zit dat de koe verstopt raakt.
kaas
hangt er vanaf als je graszaadhooi roodzwenk of rietzwenk hebt geeft ook voldoende prik mis het gehakseld is maar dat is het eigelijk nooit en koolzaadstro kan je wel gehakseld krijgen.
rood en riet zwenk kan je mischien ook wel gehakseld krijgen maar dan word het te duur volgens mij
hookwood
Je bent schijnbaar niet op de hoogte van de actuele prijzen....
kaas
nou vertel me maar wat de prijzen zijn koolzaadstro zit volgens mij onder de 160 euro 0,5 kg per koe genoeg en lucerne ruim boven de 200 en moet je toch wel minimaal 1 kg van voeren
hookwood
Ik voer een halve kilo lucerne in een rantsoen met een natte (28% ds) kuil met 200 re en dus weinig structuur en mais. 1/3 graskuil en 2/3 mais. Die halve kilo is echt voldoende.

Per kVEM is lucerne gewoon het goedkoopste structuurproduct wat je kunt kopen en wat ze ook nog eens graag opnemen. Kost 200 euro per ton. Gehakseld koolzaadstro, gemalen heeft geen zin, in balen kost meer dan de lucerne. Koop je zelf koolzaadstro en laat je dat hakselen, dan moet je ook alle kosten rekenen.
kaas
gehakselkoolzaadstro kost 157 euro in grotebalendus goedkoper dan luceren en de ervaring leert dat je kwa hoeveel de helft minder er van nodig hebt dan lucerne ja nu kost lucerne franse 200euro met het stof er in geperst in brokjes waar helemaal geen prik in zit
hookwood
Wie levert die balen gehakseld koolzaadstro en hoe groot zijn die balen? Hoe is de opname ervan?
jan w
Jan Bakker o.a. en nog een paar.
kaas
opname zeer goed er blijft niks over bakker fouragedenk om de lengte niet te kort hakselen erzit verschil in 40 tot 60 mm lijkt me het beste
anonymous_107
Valt het aandeel(te) kleine delen mee?, koolzaadstro is nl nogal bros.
kaas
dat valt mee je hebt er minder kleine delen dan met lucerne
Coen
zorg dan in ieder geval voor GMP-verklaring, koste ons vorig jaar punten bij KKM
frank b
Maar als je het rechtstreeks van de boer betrekt weer niet
anonymous_169
als je toch met mengwagen voert warom doe je der niet niet gehakseld koolzaad stro in is dat niet goedkoper?
anonymous_448
ik vind het nogal prijzig. Ik voer een kilo heerlijk ruikend beheershooi in het rantsoen en voer het ook apart bij. Het ruikt heerlijk en het past mooi in m'n bouwplan.
luzerneboer
Wij voeren ook koolstro en dan gehakseld in grote pakken. Hebben aan een halve kg voldoende. Veel makkelijker en goedkoper als in die kleine baaltjes
anonymous_450
Wij voeren 0,5 kg/koe van gehakseld koolzaadstro van Rapsodie is niet goedkoop maar werkte bij ons beter als stro want het stro nam het vocht uit het kuilgras op en werd dan slap
kaas
voor die rapsodie betaal je tegen de 300 euro per ton en koolzaadstro gehakseld in grote balen kost tussen de 150 en 160 euro
dus daar kanje nog wat meeverdienen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mengwagen en voermengwagen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
19
TREFWOORDEN