Ledenbetrokkenheidsonderzoek RFC

Zijn dr hier prikkers die t hebben ingevuld en opgestuurd ? Wat vinden jullie van de vragenlijst ?

Deel dit artikel

Reacties

+4
de hoef
Nee
BoerBart
@de hoef
Yep, ingevuld.
Ze vragen netjes aan hun leden of ze weer, openlijk, onze belangenbehartiging moeten oppakken.
+5
de hoef
@BoerBart iemand die na de leden niet luisterd , luister ik ook niet meer na
John Spithoven
Vooropgesteld ik ben geen lid maar 1 van de vragen zorgt wel dat het alle melkveehouders raakt. Zie afbeelding.

Ik kreeg hen door van een ledenraadslid een paar weken geleden, samen met passages van statuten waaruit blijkt dat vrij stemrecht bij de ledenraad is weggehaald. Ze hebben een adviesrol en het bestuur bepaald agenda en of er over een onderwerp gestemd wordt.

Nu kun je de vraagstelling op verschillende manieren uit leggen en jan dus ook op verschillende manieren gebruikt worden.

Maar belangenbehartiging door een coöperatieve afnemer die zich op het vlak van democratie niet meer handelt als een vereniging maar als een nv en dan zeggenschap wil over ook niet leden en zelfs varkenshouders en pluimveesector, ik vraag of dit mag.
Carol
@John Spithoven loop ik tussen mijn koeien en lees ik dit. Wat is vrij stemrecht John?
John Spithoven
@John Spithoven En dan een echte belangenbehartiging die er zo over denkt😥

(klik om te vergroten)

Carol
@John Spithoven ik zie een klus voor agrofacts om dit tot op de bodem uit te zoeken. Waar, wie en hoe.
Jaan.
@John Spithoven Hoe heeft het zover kunnen komen?
De volgende vraag is het antwoord op de eerste🥴
Wanneer verdwijnt de stront uit de ogen van collega’s?
Met zijn allen optoeren om te strijden en ondertussen braaf lid de lto💩
Noordoost
@John Spithoven in welk blad staat deze foto ?
+3
@John Spithoven Hoi John.
Vakgroep vergaderd nooit met NZO of FC. In een ver verleden hebben die weleens een advies rol gehad. Maar sinds nieuwe vakgroep, Wil voorzitter is, is dit niet meer gebeurd. Vakgroep is geheel onafhankelijk. Wel hebben we ongeveer 1 keer per jaar overleg met bestuur FC over wat er allemaal speelt in de sector. Maar dat hebben we wel met meer partijen bijvoorbeeld NMV. Dit artikel is trouwens later gerectificeerd door boerderij.
Jaan.
@brouwer-de-koning Ik heb de rectificatie (nog) niet kunnen vinden. Zeker weten dat er 1 is?
Jaan.
@Jaan. schijnbaar niet
+3
Henk Schoonvelde
@John Spithoven Dat is het smartphone tijdperk de lijntjes kort zijn lijkt mij duidelijk, dus wanneer er brand is in de sector dan gaat de app echt wel op en neer. Daarnaast zijn er ook diverse werkgroepen (klw etc) en overlegorganen (zuivel.nl) waar de diverse groepen elkaar tegenkomen. Dat lijkt mij soms ook zeer nuttig. In het verleden waren er inderdaad enkele vakgroep vergaderingen waar Vz Najk, Vz NZO etc bij aanschoven. Veelal met een hoog over agenda. In de nieuwe vakgroep is dit tot Oktober 2019 in ieder geval niet gebeurt.
Laten we daarom deze tijd benutten om met elkaar de discussie te voeren hoe wij in al onze diversiteit in uitgangsituatie en denken onze belangen als melkveehouderij behartigd willen hebben. Nu is het pappen en nathouden, elkaar verwijten en wantrouwen. Wij als melkveehouders hebben verschillende en gelijke belangen. :Laten wij daar een modus voor vinden waarin je dat kunt verenigen die weer voor een bepaalde periode werkt.
Jaan.
@Henk Schoonvelde Zolang bestuurders vast houden aan visies die schadelijk zijn voor ( een deel van) de sector heb ik 0,0 vertrouwen in betreffende personen.
Dan spelen andere belangen een rol
Belangen die vaak zuivel gerelateerd zijn.
John Spithoven
@Henk Schoonvelde Klopt Henk , in het fosfaat tijdperk het zelfde meegemaakt. Je kwam Werner en Frans steeds tegren. Werkgroepen, DZK, Zuivelnl, ministerieel overleg bij LNV, technische seccies ook oo het ministerie.

De lijntjes zijn kort. Daarom is de vraag in het onderzoek RFC al lang realiteit.

Daarom ook het ontstaan van het LC, waarbij belangenbehartiging onderling is een keer de kloken gelijk zetten. En ondanks alle rumoer zal ik de komende dagen aantonen hier dat het van noodzakelijk belang voor ons allemaal is dat de kemphanen het iets rustiger aan doen en ze in het belang van de gehele veehouderij weer verder gaan.
Jaan.
@John Spithoven Wat had de zuivel daar te zoeken? De fosfaatrechten reguleren mestproductie
Rfc was op dat moment aan het polderen omdat ze bang was voor de melktsunami
Daarna het jongveegetal als toetje en het vleesvee er bij in drukken
En dat daar bedrijven de dupe van worden? Ach, zelf hadden ze de zaakjes wel voor elkaar
+2
KOC1981
@John Spithoven kijk en daarom moeten leden die enquête gewoon invullen. vind het niet verstandig van @de hoef om de hakken in het zand te plaatsten en te zeggen ik doe nooit niet meer mee.
als 95% van de leden zegt nooit weer doen die politiek, dan heb je een sterk verhaal. als slechts een klein deel de enquête invult heeft bestuur vrij spel, want de leden maakt het blijkbaar niets uit.
en dan zeggen ze hier weer bij de volgende beslissing dat er niet geluisterd is. beetje de kip en het ei verhaal.
de hoef
Quote Reactie van @KOC1981:
zeggen ze hier weer bij de volgende beslissing dat er niet geluisterd is. beetje de kip en het ei verhaal.

jij draaid het om, eerst luisteren ze niet, en jij slikt dat , Wij leveren melk en geen comentaar
Jan te Raa
@John Spithoven Hoi John, het bestuur breekt ook in op de agenda van haar jongeren commissie en er schuift onaangekondigd een bestuurslid aan om te voorkomen dat er standpunten in genomen worden die hun niet uitkomt.
Het lijkt wel of ze (bestuur)stage hebben gelopen bij Poetin. Hoe houd ze onder de duim is het credo in Amersfoort.
+4
Elvis
@John Spithoven stoken in de coop waar je geen lid van bent nieuwe hobby na paniek zaaien met vermeende peildatums, heb je nou echt niks beters?
+1
John Spithoven
@Elvis Peildatum???? Deze herst waren er hier een aantal die het hadden over een peildatum, dat klopt. Ik heb toen aangegeven dat er met mijn kennis geen peildatum op handen was.

En stoken...

Een zuivelcoop waar een gedeelte van de melkveehouderij lid is die het als zijn mogelijke core business belangenbehartiging voor alle melkveehouders ziet, kan misschien zijn doelstellingen beter volgen.
+2
Elvis
@John Spithoven
Quote:
core business
dat bedoel ik met stoken
Het is al 140 jaar een belangenbehartiger en het heeft ons meer gebracht dan al die splinterpartijtjes met een calimerosyndroom
+3
Sjaakiee
@Elvis in welke bubbel leeft gij?
+2
Noordoost
@Elvis rfc heeft ons samen met lto helemaal niks gebracht, behalve dat ze de helft van de boeren eruit hebben geluld de afgelopen 30 jaar.
Feit blijft dat rfc zich NIET met belangenbehartiging bezig moet houden
+3
waakhond
@Elvis heel de zuivel is verrot en dat heeft john goed gezien en ja elvis gij bent zeker een van de ledenraad,s leden DE JA KNIKKERS
+1
Elvis
@waakhond bedankt voor je bijdrage. Tis ook wel een enorme ramp allemaal
+1
Noordoost
@waakhond ook wel de ja-knikraad genoemd
+1
BertK
Natuurmonumenten al van het pak vla?
+4
puntertje
Ik heb 'm kritisch ingevuld. De samenvatting van de feedback was dat ik 'weinig betrokken' was. En nee, ik ga geen yoghurt in supermarkten uitdelen met een boerenkiel aan om toe te lichten hoe CO2 berekeningen in elkaar steken dus dat zal het zijn.
+1
Jawis
Ook kritisch ingevuld en waardeloos betrokken lid. De vraagstelling is sturend en suggestief.
Jammer dat je de enquête niet kunt beoordelen, ik had het finaal afgebrand. Maar zoals eerder genoemd, doe er je voordeel mee en maak maar duidelijk dat ze niet echt goed bezig zijn....
laatste strijder
@puntertje @Jawis Zat eigenlijk met kromme tenen en brok frustratie de lijst in te vullen het is erg sturend , in de trant van . Je (niet) betrokkenheid ligt toch éçht aan jezelf en dus niet aan directie/bestuur . Zegt al genoeg dat t onderzoek door een externe instantie is opgezet , zo kopen ze t af en zetten ze hun kritische leden mond dood in de hoek en zolang dr nog melk geleverd wordt waar geen marge op te maken is , speel t dan maar eens op t scherpst van de snede ………….?
laatste strijder
@laatste strijder en ze horen NIET thuis in t milieu belangenbehartigen
laatste strijder
@laatste strijder En last but not least , probeer hier(dit prikkebord) al vele maanden geintresseerd te volgen , maar ik krijg pas écht overal last van als ik de topics lees van de hr.Bennie Stevelink
+2
KOC1981
@laatste strijder ok en nu weer even rustig ademhalen
arie.j
Die groep Bezorgde FrieslandCampina Boeren (BFCB), bestaat die nog?
Ben geen lid , dus of er naar leden in de praktijk genoeg geluisterd wordt weet ik niet.
Ook niet of de ledenraad genoeg te zeggen heeft in de praktijk.
George
@arie.j
Ja die hebben een bloemetje en een zuivelpakketje gekregen en gingen weer naar huis.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ja die hebben een bloemetje en een zuivelpakketje gekregen en gingen weer naar huis.

Toch nog wat opgeleverd 😄
+1
Bennie Stevelink
@arie.j De telegramgroep van BFCB bestaat uit 118 leden. Eerst bestond het uit 119 leden, maar nadat ik eruit gezet ben zijn er nog 118. Ze maken kabaal alsof ze de overgrote meerderheid van RFC vertegenwoordigen. In werkelijkheid worden ze door het grootste deel van de RFC-leden niet meer serieus genomen.
+3
Noorderling
@Bennie Stevelink
Weer lekker zwart wit.

Ze hadden zeker een aantal goede punten, door frustraties wellicht ook een aantal mindere. Als je ondertekend, onderteken je alles en dat hield mij en velen met mij tegen. Om een aantal betrokken en kritische leden nu zo af te schepen is ook wat kort door de bocht, alleen jaknikkers kom je ook niet mee vooruit.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Om een aantal betrokken en kritische leden nu zo af te schepen is ook wat kort door de bocht,

Zijn ze betrokken en kritisch of moeten we het anders zien? Ik heb er indertijd wel een paar punten van gezien waar ik wel iets in zag maar toch meer waar ik niets in zag. Heb ook niet getekend dus.
+5
bdf
@Noorderling met alleen neeschudders ook niet. En daar zit nou net de kneep. Het vertrouwen in elkaar is ver te zoeken. We hoeven niet alles te geloven. Maar je maakt mij niet wijs dat daar een boerenbestuur van 9 personen zit en 210 ledenraadsleden met maar 1 doel: De rest van de collega's een oor aan naaien. Dat geloof je zelf toch ook niet??
+1
robbies
@bdf die 240 personen mogen alleen iets zeggen over het melkgeldreglement en daar is de minste discussie over. In het praktijkreglement hebben ze een adviserende rol en over NZO-besluiten hebben ze helemaal niks te zeggen.
+5
Noorderling
Quote Reactie van @bdf:
Dat geloof je zelf toch ook niet??

Dat ben ik volledig met je eens, maar een heel aantal maatregelen kun je wel hele grote vraagtekens bij zetten. Hoeveel referenties zijn we inmiddels verder. De 10cent regeling is maar met een nipte meerderheid aangenomen. Dan moet je niet gaan pleiten dat iedereen op 1 lijn zit, verre weg van zelfs. Voor veel bedrijven leek dit een strop te worden, hadden net weer lucht na het fosfaatdestructieplan, P rechten en komt je eigen melkfabriek je nog eens de oren wassen. 10% van de leden in Groningen is vertrokken, hoeveel hebben er dan nagedacht om dit te doen? ik denk dat 50% het serieus heeft overwogen, dat was ook meer dan duidelijk bij ledenbijeenkomsten waar Hein en Frans aanwezig waren. Maar dan komt het, wat doe je er mee...

Men heeft niet vooruit gekeken en nu zitten we met het gevolg dat er geen koper is voor de obligaties. Een bestuur dient 3stappen vooruit te denken, ipv brandjes blussen en referentieperiodes in periodes te laten vallen wanneer er een heffing van kracht is.
Bij het aannemen van de 10cent regeling was al duidelijk dat die nooit nodig zal zijn, wees dan zon kerel en schaf het af, daarmee wek je vertrouwen, ipv om gezichtsverlies te vermeiden, het er maar door drukken in een samengesteld pakket ipv per onderdeel.
bdf
@Noorderling als je van mening bent dat die regeling nooit nodig is, dan doet die toch ook geen kwaad als die wel bestaat?? Wat betreft je ledenobligaties. Dat gaat sowieso wel een dingetje worden. Bij menigeen is de knip leeg en wordt er niet gekocht en het aantal stoppers gaat nog meer toenemen. Dan wordt de basis vanzelf smaller.
Noorderling
@bdf
Het is wel iets dat boven je hoofd hangt, of je 50.000euro melkgeld wel of niet krijgt is nog al wat.
Weer een jaar geen plannen uitvoeren omdat je niet weet waar je aan toe bent. Inmiddels zijn we 5jaar verder na 2015, 10 referenties, peildata etc. verder en niets opgeschoten.

Het is mis gegaan dat het hele bedrijf op toekomstige winst gefinancierd wordt, en daarmee neemt het probleem ook nog eens toe omdat er meer obligaties in omloop komen. Ik zie het als een piramidespel.
Het is voor gehouden dat groei gratis is, als dat een gegeven is kun je er naar handelen. Nu de resultaten tegen blijken te vallen liggen de kaarten er opeens anders bij. Er had afgesproken moeten worden dat iedereen een x bedrag per kg melk investeert in RFC en daarmee kun je je eigen groei financieren en eigen RVS betalen, desnoods laat je dat via je prestatietoeslag terug vloeien de fabriek in. Maar praatjes over onderste bakjes en over alles prestatietoeslag uitbetalen is tegenstrijdig, ook tussen leden onderling.

Nu wil het geval dat er ondernemers zijn die hun RFC buurman er bij gekocht hebben. Samen netto minder melk afleveren maar op papier wel vast lopen omdat ze niet 3jaar in maatschap zijn gegaan om referenties over te nemen. Tot september kon je cashen en in december werd het besluit genomen. Dan worden er hele lastige afwegingen gemaakt die links of rechtsom geld kosten terwijl het niet nodig is. Banken vinden er ook wel wat van.

Nu zitten deze bedrijven met opvolgers, flinke plas melk dus bij de concullega in Heerenveen. Vergrijzing neemt alleen maar toe binnen RFC. Terwijl in september de melkaanvoer al af nam, de I&R cijfers van categorie 100, 101 en 102 afnamen en daarmee ook de richting van de hoeveelheid melk voor komend jaar eenvoudig te schatten was.
bdf
@Noorderling groei is met deze aanvoer nog steeds gratis behoudens p rechten. Er is niemand die zegt dat je niet mag groeien. Dus als dat je motto is, dan moet je dat gewoon doen. Ik vind het veel lastiger in te schatten of dat groei wel de juiste keuze is binnen eenieders bedrijfsvoering. En vanwege het feit dat vaak omzet gekoppeld werd aan dier of melkhoeveelheid heeft men schrik om niet mee te doen.
+2
puntertje
@Bennie Stevelink Nou, stoer hoor. Maar was je bezorgd lid (wat ik gezien jou enorm aantal bijdragen op diverse fora vreemd zou vinden), of zat je er alleen maar bij om ze achteraf af te kunnen zeiken?
KOC1981
@puntertje er is een verschil tussen bezorgd/betrokken en negatief om het negatieve zoals hier soms.
+5
Bennie Stevelink
@puntertje Wanneer ben je bezorgd? Ik ben fel tegen BFCB, juist omdat ik bezorgd ben om RFC.
BFCB stelt zich tegenover RFC op als ambtenaren bij een overheidsdienst. Ambtenaren zetten zichzelf centraal, waarbij de burgers zich maar moeten schikken zoals de ambtenaren wensen te werken. Het enigste waar ze rekening mee houden is datgene wat wettelijk verplicht is. Iedere klant/burger gerichtheid is hun vreemd.

BFCB doet precies hetzelfde: alleen dat wat wettelijk verplicht is, dat wat afnemers belangrijk vinden maakt BFCB niets uit. Als RFC daar aan toe geeft raken wij de beter betalende klanten kwijt. Door juist in te spelen op extra eisen die afnemers stellen kom je in het bovenste marktsegment.
Iemand die commercieel denkt begrijpt dat het niets uitmaakt wat wel of niet wettelijke verplicht is. Het enigste wat telt is dat wat afnemers wensen om op een zo hoog mogelijk prijsniveau uit te komen.
Jaan.
@Bennie Stevelink Heb jij inzicht in wat de betere afnemers betalen? Of geloof je bestuur Rfc op hun woord
+1
John Spithoven
@Bennie Stevelink . Het enigste wat telt is dat wat afnemers wensen om op een zo hoog mogelijk prijsniveau uit te komen.


31.96 per 100 kg.....

Wie de aanbod zijde van de markt niet beheerst zal niet krijgen wat zij verdiend
Carol
@John Spithoven hoeveel krimp stel je voor John?
Frans1
@Carol 50%, is iedereen in 1x tevreden😎
John Spithoven
@Carol Je weet , ik ben lid van de NMV, die kunnen geen verantwoordelijkheid nemen.🤔

Maar LNV heeft een kamerbrief opgesteld van 24 april.

Richting naar 2030 is 255 mol per ha stikstofdepositie reductie waarvan veehouderij 90 % voor hun rekening neemt.

Nu mogen jullie het zeggen, verantwoordelijkheid nemen en leveren of niet. Als jullie kiezen dan zal ik daarna hier melden wat dat betekent.

En dat heeft te maken met mijn vorige bijdrage, en plan van de vakgroep die een sterke melkveehouderij wil en de kringlooplandbouw van mevr Schouten.
Carol
[@John Spithoven jij begint zelf over beheersen van aanbod. Verder is het slim om als melkveehouderij de koppen bij elkaar te steken, heeft niets met toegeven te maken.
John Spithoven
@Carol Ik heb het niet over toegeven, verantwoordelijkheid nemen, iets wat k niet kan volgens jou.

Uit je opmerking maak ik op dat je net zoals mij ingewijden bent.

Dus hoe verdelen we de verantwoordelijkheid.
Carol
@John Spithoven je dwaalt ver af. Jij stelt dat met deze melkprijs jij en je collega’s aan aanbod beperking moeten doen. Succes
+1
John Spithoven
@Carol Wat ik aangeef is dat als je het aanbod beheerst er een fatsoenlijke prijs voor je product kan krijgen. En ik ben best bereid minder melk te produceren als daar een fatsoenlijke beloning voor onze producten tegen over staan.

Het is beter dat we allemaal is wat meer toenadering zoeken. Bestuurders die normaal communiceren met hun leden, leden die daardoor meer begrip krijgen voor situaties. En open wezen over wat er speelt. Uiteindelijk zijn de leden die een laatste stem zouden moeten hebben. En daar begon deze topic mee. Ik reageerde daar op met een vraag uit een peiling die niet alleen leden aangaat. Dan mag ik daar een mening over hebben.

Maar laten we nu eens wat meer samen optrekken dan elkaar laten uitspelen. En daar had mijn vraag mee te maken. Ga daar is op in. Fosfaatdossier is uit de hand gelopen door miscommunicatie. Moet het met stikstof ook zo. En mij maar anoniem blijven aanvallen als persoon helpt niet. Samen op inhoud wel. Doelstelling kabinet is in 10 jaar tijd depositie reductie stikstof van 255 mol per ha. De veehouderij moet daar 90 % van zijn rekening voor nemen. Het kabinet doet dit slim zo. Door over depositie te beginnen weet bijna niemand wat dit betekend. En daarom is het hel waardevol geweest dat Mesdagfonds en STAF onderzoek gedaan hebben naar de RIVM data. De uitslag vonden de meeste teleurstellend, maar voor bestuurders zou het zeer waardevol moeten wezen. Als na bijstelling van 46 naar 41 % veehouderij aandeel in de depositie is en er nu een inspanning vanuit de kamerbrief is van 90 %, is dat niet zo evenredig. Verder is door het onderzoek van Geesje nu mogelijk dat we zelf de vertaling van depositie naar emissie kunnen maken. Dus met een beetje analyse kunnen we aangeven wat het betekent de komende 10 jaar deze kamerbrief.

Beschuldigingen aan mij persoonlijk dat ik geen verantwoordelijkheid kan nemen wil ik naar jou weerleggen. Geef jij nu je mening is over wat het betekent voor de veehouderij deze kamerbrief en nog belangrijker, gaan we er iets mee doen of lopen we weg, zoals sommige het LC verwijten.

Verzoek is van mij nu, reageer inhoudelijk.
Carol
@John Spithoven dat is vrij eenvoudig. Deze kamerbrief is een regelrechte ramp voor de koeien boeren. Genoemde waardes zijn niet haalbaar. En nu: de sector zit niet aan tafel waar het gebeurt.
John Spithoven
@Carol Maar wat betekent de reductie van 255 mol per ha depositie. Moet de sector verantwoordelijkheid nemen?
Gerrit v Schaick
@John Spithoven Dat zal neerkomen op sluiten van ongeveer de helft van de (melk)veehouderij agrarische bedrijven zijn goed voor 41 procent van de depo volgens de laatste officiële berekeningen. Die 41 procent zal zo'n 600 mol per ha zijn. De 255 reductie is bijna de helft...
de haasen
@Bennie Stevelink en het levert al jaren niet,s meer op we zitten nu op de zelfde melkprijs als 30 jaar geleden en nu veeeeeeeeel meer gezeik dan 30 jaar geleden bennie of snap je dat niet
+3
Bennie Stevelink
@de haasen We beuren in Nederland 2 tot 3 cent meer als de ons omringende landen. En dan heeft Nederland ook nog een export van maar liefst 70%. (een land met een groot binnenlands productieoverschot en dus veel export heeft normaliter een lagere prijs dan een land met een binnenlands tekort en import) Als ik dat verschil ook nog meereken is de prijsprestatie in de Nederlandse zuivel 4 á 5 cent hoger dan in de omringende landen. Een deel van de hogere prijsprestatie is toe te schrijven aan een hogere efficiëntie een ander deel aan afzet in een hoger marktsegment.

Daarnaast hoor ik het wel eens van de andere kant: een kameraad van mij werkt bij een bedrijf waar veel ijs gemaakt wordt. Die kopen veel room in. Voor het goedkopere segment komt de room van DMK, die is wat goedkoper. Het duurdere segment, met allerlei duurzaamheidsclaims moet per se van RFC komen want die voldoet aan de eisen. Die room is wel duurder.
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
een kameraad van mij

Heb je die? 😂 😂
+1
Bennie Stevelink
@George Er staat op Prikkebord een topic met als titel: “respect”. Lees dat eens.
+1
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
“respect”.

Dat moet je verdienen en zuinig op zijn als je het krijgt.
+2
Bennie Stevelink
@George wat moet iemand doen om bij jou respect te verdienen? Meelopen in achterlijke zeuren en complotdenken?
In ieder geval geen serieuze inhoud leveren.
+1
pieta
@Bennie Stevelink Je vindt dat hij geen respect voor je heeft en als ik zijn reactie op jou lees denk ik wel hetzelfde. Maar de reactie die je zelf daarop meteen geeft toont ook geen enkel respect vind ik. En ja, respect moet je ook verdienen.
+2
Bennie Stevelink
@pieta Ik heb een reactie geplaatst hoe volgens mij de melkprijs beoordeeld moet worden. Het is een analytische reactie waarin ik niemand aanval en op niemand kritiek lever.
Dat is voor George reden om meerdere beledigende en honende reactie te plaatsen. En daar moet ik dan volgens jou “respectvol” op reageren?
George
@Bennie Stevelink
Nee hoor Bennie , ik hoef van jouw geen respect. Jouw mening ligt zover van de mijne vandaan dat we nooit op 1 lijn komen.
+2
pieta
@Bennie Stevelink Van mij moet je dus niets. Maar als je respect wilt dan zou je zelf het goede voorbeeld kunnen (blijven) geven. Dat lijkt mij eerder te werken als een reactie met daarin het woord achterlijk.
George
@Bennie Stevelink
Dat je mij durft te betichten van meelopen😁😁
Ik ben geen LTOer. Maar dat je denkt dat ik een complotdenker ben vind ik nog het meest vreemd.
Maar ik geef er echt helemaal niks om wat je van me vindt of wat ik in jouw ogen ben.
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het duurdere segment, met allerlei duurzaamheidsclaims moet per se van RFC komen want die voldoet aan de eisen. Die room is wel duurder.


Wanne zanik.
robbies
@Bennie Stevelink
Quote:
Als ik dat verschil ook nog meereken is de prijsprestatie in de Nederlandse zuivel 4 á 5 cent hoger dan in de omringende landen.

Wat doet de kostprijs in de ons omringende landen?
Bennie Stevelink
@robbies alleen constateren dat er een kostprijsverschil is schieten we niets mee op. Het wordt pas interessant als duidelijk wordt wáárdoor dat kostprijsverschil veroorzaakt wordt.
Mijn eerste inschatting is dat de hoge veedichtheid een rol speelt. (Met “veedichtheid” wordt bedoelt de hoeveelheid vee in een bepaalde regio of in het hele land)
cs-agrar
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het duurdere segment, met allerlei duurzaamheidsclaims moet per se van RFC komen want die voldoet aan de eisen. Die room is wel duurder.

geef die kameraad van jou het nr van cono dan maar, als hij echt kwaliteit wil
Jan-T
@Bennie Stevelink Meneer Stevelink.

Vind het vergelijk met andere landen een zorgelijk feit.
De melkprijs dient elk jaar geïndexeerd te worden met 1 t/m 2.5 %
De reden is alleen op deze manier kunnen we de hoge kwaliteit blijven leveren in de toekomst.

Die verhalen dat we beter zijn dan. !! ................ Daar koop ik in Nederland niets voor.
+2
puntertje
@Bennie Stevelink zit niet uit je nek te kletsen. Een bestuurder heeft op een bijeenkomst bij hoog en bij laag zitten beweren dat de koemonitor nodig was om aan de wettelijke eisen te voldoen. En dat was gelogen. Jij draait zaken om.
de haasen
@puntertje klopt . het is bezopen dat je voor gelogen wordt
Jaan.
@Bennie Stevelink Bennie, er staat een vraag open voor jou. Een misschien wel lastige.
Bennie Stevelink
@Jaan. de vraag over kostprijs? Die heb ik inmiddels beantwoord. Aan mij kun je een vraag stellen omdat ik op inhoud discussieer. Aan een aantal anderen valt niets te vragen omdat ze geen inhoud communiceren.
Jaan.
@Bennie Stevelink uit. Als RFC daar aan toe geeft raken wij de beter betalende klanten kwijt. Door juist in te spelen op extra eisen die afnemers stellen kom je in het bovenste marktsegment.
Iemand die commercieel denkt begrijpt dat het niets uitmaakt wat wel of niet wettelijke verplicht is. Het enigste wat telt is dat wat afnemers wensen om op een zo hoog mogelijk prijsniveau uit te komen.
Reageer @Bennie Stevelink

Jaan. 23u
@Bennie Stevelink Heb jij inzicht in wat de betere afnemers betalen? Of geloof je bestuur Rfc op hun woord

Neem even rustig de tijd om de vraag goed te lezen. Je hebt het over de betere betalende klanten. Daar wil ik graag een financiële onderbouwing van of is het een onderbuikgevoel?
matt
@puntertje

Nou, stoer hoor. Maar was je bezorgd lid

als mol.
+1
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
maar nadat ik eruit gezet ben zijn er nog 118.

😂 😂
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. Eerst bestond het uit 119 leden, maar nadat ik eruit gezet ben zijn er nog 118

Dus jij bent die persoon die niet met zijn echte naam in de telegram groep zat?
hookwood
@familie pelle Dat zullen er vast wel meer zijn schat ik zo in.....
Bennie Stevelink
@hookwood de meesten hadden alleen een voornaam of schuilnaam. Het argument dat ik mij niet onder mijn echte naam had aangemeld is dus een nep-argument. Het is tekenent voor de willekeur en daardoor onbetrouwbaarheid van deze club.
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. de meesten hadden alleen een voornaam of schuilnaam. Het argument dat ik mij niet onder mijn echte naam had aangemeld is dus een nep-argument. Het is tekenent voor de willekeur en daardoor onbetrouwbaarheid van deze club.

Bennie, je wilt graag bij de feiten blijven, doe dat dan ook. De beheerder van de telegram-groep heeft gezegd dat iedereen die anoniem was zich bekend moest maken anders werd hij of zij eruit gezet. Er was 1 persoon die dacht als een mol te kunnen fungeren en lekker anoniem te kunnen blijven. Ondanks de bekendheid van deze mol bij de beheerder vonden andere deelnemers in deze groep het geen pas hebben dat deze mol perse anoniem wilde blijven. Dus niet zielig gaan doen hiero.
+1
Bennie Stevelink
@familie pelle je liegt. Als dat gezegd is dan moet dat zijn geweest nadat ik al verwijderd was. Op het moment dat ik er nog inzat werd dit alleen van mij geëist terwijl het gros van de 119 leden op dat moment schreef onder schuilnaam of alleen voornaam. Iedereen begrijpt natuurlijk wel wat de werkelijke reden was om mij te verwijderen: ik droeg feiten en analyses aan die botsten met wat men binnen BFCB zichzelf graag wijsmaakt.
+4
puntertje
@Bennie Stevelink arme Bennie, de enige die feiten en analyses aandraagt wordt buitenspel gezet. Of,... het kan natuurlijk ook zijn dat jij net als al die anderen alleen je eigen bijdrage als objectieve feiten zag. Kom op zeg, omdat je te pas en te onpas overal je mening geeft ben je nog niet de autoriteit die zelf denkt te zijn. Je zwelgt in de aandacht die je naar je toe trekt en hangt soms, net als Robje Jetten, de zielepoot uit als je te heftige reacties hebt uitgelokt.
Bennie Stevelink
@puntertje waar zeg ik dat ik de enigste was die feiten of analyses aandroeg? Ik zeg alleen dat ik feiten en analyses aandroeg die botsten met wat men bij BFCB zichzelf graag wijsmaakt.
George
@Bennie Stevelink
Wat voor jouw feiten en analyses zijn kan voor een ander fabels en niks zeggende termen zijn.
Bennie Stevelink
@George als volgens jou datgene wat een ander aandraagt als feiten en analyses niet klopt, moet je dat aantonen. Dan moet je met tegenargumenten komen. Dát is discussie.
Jaan.
@Bennie Stevelink ja Bennie
Daarom staat er een inhoudelijke vraag voor je open
Bennie Stevelink
@Jaan. ik had de vraag nog niet opgemerkt. Jij vraagt van mij bewijs te leveren dat zuivel die aan hogere eisen voldoet ook een hogere prijs opbrengt? Ik kan geen verkoopcijfers overleggen, daar beschik ik niet over.
Wel heb ik een keer van een kameraad die bij een ijsproducent werkt gehoord dat room voor het goedkopere segment van DMK wordt betrokken. Room voor het duurdere segment met allerlei duurzaamheidsclaims komt van RFC. Die room is duurder en kopen ze precies zoveel in als ze voor het duurdere segment nodig hebben. Dat is het bewijs dat ik heb.
Verder is het logisch nadenken: als een Unilever ingrediënten nodig heeft met bepaalde veiligheidsgaranties of duurzaamheidseisen staan de verkopers van RFC sterker in de onderhandelingen. Unilever kan moeilijk uitwijken naar een ander die niet aan die eisen kan voldoen.
Op basis van deze logica en de informatie van mijn kameraad heb ik er vertrouwen in dat zuivel die aan hogere eisen voldoet ook meer opbrengt.
Wel heb ik twijfels over het volume wat we hier in kunnen afzetten.
+1
George
@Bennie Stevelink
Dus je ziet het verhaal van je kameraad als bewijs en je noemt dat feiten. Met jouw feiten en analyses begeef je je wel op glad ijs. Dat zijn feiten van horen zeggen.
+2
Jaan.
[@Bennie Stevelink Stevig bewijs🙄🙄
En dat noem je op inhoud discussiëren 👌
+1
Bennie Stevelink
@Jaan. Ja, dat is op inhoud discussiëren. Alleen zetten jij en George er geen inhoud tegenover.
Mijn logica is, dat wanneer bv Unilever specifieke eisen stelt waar RFC wel aan kan voldoen en de meeste andere leveranciers niet, zij sterker zullen staan in de prijsonderhandelingen.
Welke argumenten hebben jullie waarmee aangetoond wordt dat dit niet klopt?
+1
Jaan.
@Bennie Stevelink Het is een gedachte die jij hebt
Volledige openheid vanuit Rfc zou laten zien of die gedachte klopt of dat mijn gedachten kloppen
Dat is geen discussie op inhoud maar op basis van een geloofsovertuiging
Een ding is mij duidelijk geworden sinds het embryonale stadium: ga niet discussiëren over geloof.
Bennie Stevelink
@Jaan. het is geen “gedachte” of een “geloofsovertuiging” maar een logica. Dat is toch wat anders.

Het Scheppingsverhaal is een geloofsovertuiging, de evolutieleer een wetenschap op basis van logica.
Een standpunt op basis van logica kun je weerleggen met argumenten die een hogere logica bevatten.

Welke argumenten met hogere logica kun jij aanvoeren tegen het standpunt in mijn vorige reactie?
Jaan.
@Bennie Stevelink Het argument: welke partijen zijn allemaal betrokken bij de doorontwikkeling van de zgn duurzame zuivel?
Hoeveel ruggengraat zit er in Amersfoort wanneer de groene elf de middelvinger 🖕 opsteken?
Met alle respect voor je onnozelheid: je wilt het sprookje en verdienmodel wat wij sponsoren niet zien
Bennie Stevelink
@Jaan. het feit dat een paar miljard mensen Christen, Moslim of Joods zijn, die allemaal het Oude Testament lezen waar het scheppingsverhaal in staat, is geen argument tegen de logica van de evolutieleer.
Hoeveel partijen betrokken zijn bij de doorontwikkeling van duurzame zuivel verandert niets aan de logica van mijn standpunt dat, wanneer RFC beter aan eisen van afnemers kan voldoen dan anderen, zij sterker staan in de prijsonderhandelingen.

Je voert geen enkel argument aan wat ook maar iets afdoet aan de logica van mijn standpunt. Je voert alleen argumenten aan die jouw gevoelens uitdrukken.
+1
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Je voert geen enkel argument aan wat ook maar iets afdoet aan de logica van mijn standpunt. Je voert alleen argumenten aan die jouw gevoelens uitdrukken.


Mijn argumenten zijn dat er heel veel meer eisen aan de melkveehouders gesteld worden door hun eigen zuivelondernemingen om zich zogenaamd duurzaam te onderscheiden van de rest waarna de rest ook volgt die niet of nauwelijks betaald worden. Gewoon gehoerzak op niks ist. En ook nog us vur niks. 😄
En dat allemaal voor een jaren 70 melkprijs van vorige eeuw. Tot zover mijn argumenten.
+1
Jaan.
@George 👌
Bedankt
Je bent me net voor met een uitstekende uiteenzetting van feiten
+2
Jaan.
@Bennie Stevelink Bennie toch....
Nu sleep er al weer evolutie bij...
Pffff.. vermoeiend. Hoeveel oorlogen worden er gevoerd? Wat is vaak de basis? Geen evolutietheorie iig
Tot zover geloof en evolutie
Voor de rest.... zie reactie van een slimme zuiderbuur
Jaan.
@Bennie Stevelink Op basis van deze logica en de informatie van mijn kameraad heb ik er vertrouwen in dat zuivel die aan hogere eisen voldoet ook meer opbrengt.

Vertrouwen is een groot goed.
Kennis een nog groter goed.
+1
pieta
@Bennie Stevelink Een discussie met elkaar voeren wie van jullie twee met de bewijslast moet komen is niet de juiste. RFC zou dit moeten laten zien. Ze zijn bij Unilever meen ik preferred supplier. En ik ga er vanuit dat dat geld opbrengt. Maar weten doe ik het niet. Ik heb wel vertrouwen in RFC.
+2
KOC1981
@pieta Ik ben het met je eens dat dit vanuit RFC beter overgebracht moet worden naar de leden, maar hoe zien jullie dat dan voor je? @Jaan. doe eens een voorstel hoe dit gecommuniceerd kan worden met meer dan 10.000 man zonder dat je contracten op straat liggen.
Misschien interessant voorstel om als er terug de reguliere vergaderingen zijn een discussie/infomoment te hebben met enkele inkopers (supermarkt en b2b). Ik zou zeggen meld het bij een van je dr-leden.
kan je er ineens het voorbeeld van @Bennie Stevelink bijvragen.
harke
Ledenbetrokkenheid?
Lik mn reet
Jaan.
@harke Leden voelen zich niet meer betrokken bij een onderneming waar de visie van het bestuur door de ledenraad doorgegeven wordt aan de leden
De ledenraad hoort wat de leden er van vinden en kunnen dit terugkoppelen aan het bestuur
Dat haalt de schouders op, drinkt een kop koffie en gaat weer plannetjes bedenken
Jaan.
Het houden van dit onderzoek is een bevestiging dat ze in Amersfoort geen idee hebben wat leden denken
Een fijne constatering voor de ledenraad
Die behoort tot in de puntjes te weten wat ze door dienen te geven aan het bestuur
Ze zijn echter alleen maar bezig de visie van het bestuur naar beneden door te geven.
Ledenimput wimpelen ze wel weg
Wat verdient een ledenraadslid om de leden tam te houden?
+3
KOC1981
@Jaan. stel je dan kandidaat bij de volgende ronde verkiezingen. Of tegenkandidaat, Cor Hoogeveen is op deze manier in de ledenraad gekomen en is nu hoofdbestuurslid.
Zijn in jouw district ook bijeenkomsten ivm governance geweest( nog voor de corona)? Wat heb je daar ingebracht als verander/verbeterpunten die de districtsraadsleden kunnen meenemen? van onder naar boven zoals je het wil.
Jaan.
@KOC1981 ik word geen onderdeel van een systeem dat boeren de vernieling in helpt
De uitnodiging voor die bijeenkomsten, hoe is dat verlopen?
Heb niets gezien
Nu wel input geleverd
Ik wil stemrecht
+3
nbrabander
@Jaan. Als FC een systeem heeft met een bestuur/ledenraad die de boeren de vernieling in helpen en jij gaat dat niet veranderen, dan blijft dat zo. En dan begrijp ik weer niet waarom jij dan nog lid blijft. Er is keus genoeg!
Jan-T
Waarom een leden onderzoek.
Kan ik daar uit opmaken dat ze niet weten waar ze mee bezig zijn.??
Denk dat al die werk groepen geen goeie zaak zijn van de verschillende zuivel verwerkers bij elkaar.
Ik vind een werkgroep binnen de coöperatie wel goed om het bedrijf efficiënter te maken en de verkopen en het prijs niveau te verbeteren.

Wat ik niet goed vind dat ze elkaar overal tegen komen NZO, ZuivelNL,ect.
Zo krijgen ze snel vak inhoudelijke informatie die een prijs dalend effect heeft.
En illegale prijs afspraken die ze hebben, zodat ze geen druk voelen om te verbeteren.

Het is niet voor niets een jaren tachtig melkprijs.
De coöperatie denkt eerst aan hun zelf en dan aan de leden terwijl het 50 / 50 moet zijn.
Vario512
Tijdje terug de ledenadviseur van RFC op gesprek gehad.

Vraag van de ledenadviseur: Wil je dat RFC als belangenbehartiger op treedt?
Mijn antwoord: Nee.

Ze willen wel heel graag de belangenbehartiger uithangen.
Jaan.
@Vario512 Ze doen niet anders
Ze willen graag mandaat om het niet stiekem te hoeven doen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
118
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0