Wie is er bij mais kuilen verantwoordelijk om de weg schoon te houden? De loonwerker of de boer?

Ik vraag me af of de boer verantwoordelijk is om de weg schoon te houden met mais kuilen of dat dat de loonwerker is.

Laatste  |  

Reacties

newholland6640
Wie maakt de weg smerig....
+1
trean
In overleg,
Boer is opdrachtgever en dus eindverantwoordelijk
rommert14
Hier is het wisselend wie het het beste uitkomt
Tinus
Quote:
Een ander aandachtspunt is aansprakelijkheid. Als een andere wegbestuurder een ongeluk krijgt vanwege modder op de weg, is de vervuiler (wettelijk: de eigenaar van het vervuilende voertuig) in de meeste gevallen aansprakelijk. Dat kan zelfs zo zijn als te hard is gereden.

Het is daarom erg belangrijk dat samenwerkende boeren en loonwerkers werk en verantwoordelijkheid van te voren goed doorspreken. Dat geldt vooral voor akkerbouwers. Veehouders besteden de maisoogst grotendeels volledig uit aan loonbedrijven.

Bron: boerderij.nl/Home/Achtergrond/…
hoest
Jaren terug gehad dat de loonwerker de weg niet goed had schoongemaakt maar toen kwam de politie wel hier aan de deur.

Qua aansprakelijkheid geen idee maar een weg smerig achterlaten moet je niet willen
Fendt926Driver
De opdrachtgever is aansprakelijk.
vaak komt dat dus neer op de agrarier zelf.
10 jaar terug een klein ongeluk gebeurt in de buurt dat een auto in de slip kwam. maar de politie kwam bij de desbetreffende boer aan de deur voor de aansprakelijkheid
+3
wim-same
@Fendt926Driver Wettelijk gezien is de chauffeur ten allen tijde verantwoordelijk voor zijn voertuig, dus ook als de weg door dat voertuig smerig gereden word. De loonwerker kan van de boer of aannemer wel eisen dat er maatregelen genomen moeten worden om de weg schoon te houden.
+3
walker1
Voor beide is wat te zeggen. Boer is opdrachtgever, maar loonwerker is eigenaar van voertuig dat de weg smerig maakt, hetzelfde als met afvallende lading, is ook de loonwerker verantwoordelijk voor. Maar hoe dan ook, als de loonwerker verantwoordelijk is dan moet hij bij natte omstandigheden een extra trekker met schuifblad en eventueel een waterwagen inzetten, die kosten zal hij doorberekenen. Dan kan je als boer misschien beter zeggen dat je het zelf schoonmaakt, trekker met schuifblad heeft bijna iedereen wel.
wim-same
@walker1 Meestal is een schuifblad niet voldoende. vaak een waterwagen met een borstelmachine in de fronthef.
valmet 605
Denk goed na. ALS je de loonwerker aansprakelijk wil stellen dan is de rekening voor de schoonmaak voor jou.
wim-same
@valmet 605 wettelijk gezien is de loonwerker aansprakelijk. dus de rekening komt altijd voor de boer. Daarom gaat het ook altijd in overleg en met goedkeuring van de opdracht gever.
wim-same
@valmet 605 Wettelijk hoef je de loonwerker niet aansprakelijk te stellen. Dat is hij al. Daarom altijd in goed overleg. De rekening komt toch bij de opdracht gever, of het nu een agrariër is of een aannemer
+2
valmet 605
@wim-same helemaal mee eens. Wat ik bedoel is dat vinger wijzen onder de streep niks helpt.
+4
JD3010
Ik heb van 1 loonwerker gehoord dat die niet komt hakselen als de weg niet schoon gehouden wordt. Uiteraard wil hij het wel doen op kosten van de klant, die heeft zelf de keuze.
930triplemaaier
@JD3010 die loonwerker heeft daarmee zeker ook al wat meegemaakt
+1
JD3010
@930triplemaaier Ja, oa. een klant van hem is daardoor tegen een boom gereden, die heeft het maar net overleefd. Je moet het als loonwerker wel durven om dan nee te zeggen, maar ik vind het een goede zaak, hij is of moet zich er ook verantwoordelijk voor voelen.
Fordje4600
Het maakt geen zak uit, als je als boer zijnde de loonwerker op de foto zet dat hij bezig is op jouw perceel en geen foto van eigen matrieel dan is de loonwerker nat, hebben hier ook een boete met schoonmaakkosten gehad terwijl wij niet eens over de weg hebben gereden met smerige banden
JD3010
@Fordje4600 Je bent pas schuldig als het bewezen is, dus met een foto in het land, kan je niet schuldig zijn.
Fordje4600
@JD3010 toch kregen we een boete met schoonmaakkosten...
Bert353
@Fordje4600 en als nu iedereen zo'n loonwerker foto gaat maken, denkt die ook ^%%# en om z'n eigen dan toch veilig te stellen bezemt die er wel achteraan, en word de factuur aan de boer vanzelf hoger... dus waar blijf je dan?
Volgens mij is en blijft het wel zo netjes om dat gewoon in overleg te doen.
die wegverantwoordelijke wil alleen hebben dat de weg schoonblijft om ongelukken te vermijden, hoe men dat oplost daar geeft die wegverantwoordelijke dus helemaal niets om.
+2
Fordje4600
@Bert353 het is iets anders gelopen, hebben nog een bezem aangeboden mocht de klant ophalen voor niks

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot loonbedrijf , veiligheid , maisoogst en aansprakelijkheid ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1.832