Platteland verpaupert door leegstand

Op het platteland ontstaan steeds grotere problemen. Boeren zitten tot hun nek in de schulden en leegstand van onverkoopbare boerderijen zorgt voor toenemende criminaliteit.

Deel dit artikel

Reacties

spotmelker
Wat een onzin, waar geboerd wordt worden de erven/gebouwen ook onderhouden. Bij particuliere bewoning valt het doen van het onderhoud nogal eens tegen of ze hebben er de (maai) materialen niet voor.
+1
groeier
En dan moeten de asbestdaken voor 2024 ook nog vervangen zijn.
weurding
@groeier je mag ook slopen voor die tijd 😉
Ouwe Gerrit
Quote Reactie van @groeier:
asbest

Eerst nog door de eerste kamer.

eerstekamer.nl/wetsvoorstel/…
+1
cjw73
@spotmelker zie ook veel dat er een 2de locatie bij gekocht is om aan de grond te komen. Maar daar gebeurt in de regel ook niks met de gebouwen en erven.
weurding
Quote Reactie van @spotmelker:
waar geboerd wordt worden de erven/gebouwen ook onderhouden.

nou, niet overal hoor....... en ja, hier wel 😄
+1
arie.j
Kreet van de ZLTO, slaat dus wilt om zich heen.Verpaupering zie je in Brabant echt niet.
Brabant is een provincie met economische groei, geen krimpgebieden
Maar hij wil ruimte voor ruimte bij sloop, dus gewoon bouwvergunningen voor stoppers eruit zien te halen . Zodat die een zachte landing hebben bij stoppen.
Mij best, maar breng het dan ook zo
arie.j
Quote Reactie van @adriaan33:
@arie.j ed.nl/brabant/het-platteland-stort-in~aed66e70/

Nou ik snap dat verhaal niet, hier is het helemaal niet moeilijk om ergens een agrarische bestemming af te halen als een boer stopt. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er dan een ander bedrijf in mag.
Dat ze niet in elk buitengebied wildgroei van bedrijven in voormalige boerenschuren willen is logisch.En maar goed ook.
Maar dat heeft niets met de schulden van boeren te maken.
Dat is iets waar je als gemeenten gewoon beleid voor moet maken
Wanneer je ruimte voor ruimte gaat toestaan met woningbouw, dan betekent dat dat oude schuren van niets waard ineens goud waard kunnen worden.
Moet je ook wel weer even over denken.
Ga je die beloning voor enorme varkensschuren die zijn afgeschreven geven?
En is het te verkopen naar de rest van de bevolking dat je boeren ineens bouwgrond voor woningbouw cadeau doet?
Rdkl
@arie.j wat een onzin staat genoeg in het buitengebied te verpauperen in Brabant. Agrarische bestemming kan door particulier nagenoeg niet gekocht worden. Kom maar keer rondrijden in Brabant. Leefbaarheid in kleine dorpen daalt doordat het verenigingsleven eerst veel op boeren draaide
+1
robbies
@Rdkl maar niet in Brabant hoor. Ik zou niet weten welke dorpjes er leeglopen door vertrek van boeren.
+1
Rdkl
@robbies in Oost Brabant de dorpjes van rond de 1000 inwoners gaan basisscholen dicht verenigingen moeten fuseren met andere dorpen en noem maar op. Eerst was er in deze dorpen een grote groep jonge boeren en buitengebied is voor deze dorpen heel belangrijk. Woningen in dorpen worden nog wel verkocht, veelal aan 50 plussers die voor rust en grote tuin komen. Willen verder nergens iets mee te maken hebben. Hun goedrecht hoor maar gevolg is nog meer jeugd die vertrekt
adriaan33
@Rdkl urbanisering
arie.j
Quote Reactie van @Rdkl:
bbies in Oost Brabant de dorpjes van rond de 1000 inwoners gaan basisscholen dicht verenigingen moeten fuseren met andere dorpen en noem maar op. Eerst was er in deze dorpen een grote groep jonge boeren en buitengebied is voor deze dorpen heel belangrijk. Woningen in dorpen worden nog wel verkocht, veelal aan 50 plussers die voor rust en grote tuin komen. Willen verder nergens iets mee te maken hebben. Hun goedrecht hoor maar gevolg is nog meer jeugd die vertrek

In Brabant zijn geen krimpgebieden en ook geen gebieden waar in de toekomst krimp wordt verwacht, dat de sociale samenhang en bevolking veranderd is overal zo. Heeft niets met krimp te maken.
Als dat wel zo was dan had afbraak van stallen en bouwvergunningen voor huizen er voor in de plaats ook niet zoveel zin.
Hier de site met krimpgebieden in Nederland
rijksoverheid.nl/onderwerpen/bevolkingskrimp/…

Misschien is het een idee als de provincie Brabant bouwruimte voor varkensrechten uitgeeft .
Dus woningbouw vergunning voor wie oude stallen afbreekt en de varkensrechten bij de provincie inlevert
cornelissen
@arie.j Probleem zal wel zijn,dat de vervallen boerderijtjes waarschijnlijk tussen een aantal hokken met intensieve veehouderij staan,dan is sloop misschien geen raar idee. Voorkomt mogelijkerwijs problemen. Hier in z.o-friesland zijn vervallen boerderijtjes met of zonder asbest best wel wat geld waard.
MARTIJN G
@Rdkl Alles is te verkopen. Alleen de prijs is minimaal. Hiervoor geld ook de vervuiler betaald. De maatschappij hoeft niet de zooi van een stoppende boer te betalen.
Rdkl
@MARTIJN G zeg ik dan dat het niet te verkopen is? Maar diezelfde maatschapij en overheid blijft wel regels verzinnen zodat je gedwongen wordt te verkopen...
Met als gevolg leegloop/vergrijzing platteland
adriaan33
@MARTIJN G sterfhuisconstrukties zijn in alle sectoren te vinden
arie.j
Quote Reactie van @Rdkl:
arie.j wat een onzin staat genoeg in het buitengebied te verpauperen in Brabant. Agrarische bestemming kan door particulier nagenoeg niet gekocht worden. Kom maar keer rondrijden in Brabant. Leefbaarheid in kleine dorpen daalt doordat het verenigingsleven eerst veel op boeren draaide

Overal verdwijnt middenstand, moeten scholen groter , verenigingen leven minder onder de bevolking dan vroeger (dat laatste ook in de grootste stad in het westen) enz. Heeft met leegloop niets te maken
Noem mij eens enkele dorpen in de Peel met krimp van de bevolking?
adriaan33
@arie.j krimp word voorkomen door buitenlandse werknemers te huisvesten.
arie.j
Quote Reactie van @adriaan33:
@arie.j krimp word voorkomen door buitenlandse werknemers te huisvesten.

Die staan niet bij de inwoners genoteerd, dus dat maakt niet uit
+1
oldhuus
Quote Reactie van @arie.j:
Dat ze niet in elk buitengebied wildgroei van bedrijven in voormalige boerenschuren willen is logisch.En maar goed ook.

Overal verdwijnt middenstand

Die oude stallen in het buitengebied lenen zich juist uitstekend voor allerlei bedrijvigheid, vaak ook jonge gezinnen, eens wat anders als al die gepensioneerden die een boerderijtje op het platteland willen, maar verder weinig bijdragen aan de werkgelegenheid en dorpsgemeenschap.
jan is hobbyboer
Criminaliteit en Brabant schijnt tegenwoordig een en hetzelfde te zijn 😄. Zelfs ZLTO heeft blijkbaar geïnformeerd bij hun achterban. Je bent trouwens wel een slechte crimineel als je tot over je oren in de schulden zit, maar dat zullen ze dan wel weer niet aan die naïeve boerenbestuurders vertelt hebben.
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Je bent trouwens wel een slechte crimineel als je tot over je oren in de schulden zit

Criminelen zijn nogal eens mensen die te dom zijn om gewoon behoorlijk geld te verdienen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
Criminelen zijn nogal eens mensen die te dom zijn om gewoon behoorlijk geld te verdienen

Wat een vooroordelen weer, er zijn inderdaad veel domme criminelen maar ook genoeg slimme, van echt slimme criminelen is het trouwens niet eens bekend dat ze crimineel zijn. Witte boorden criminelen hebben vaak ook wel enige opleiding genoten en een graai baantje bemachtigd.

Over vooroordelen gesproken: telegraaf.nl/binnenland/28684800/… . Toevallig weer bij jouw in de buurt.
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wat een vooroordelen weer, er zijn inderdaad veel domme criminelen maar ook genoeg slimme, van echt slimme criminelen is het trouwens niet eens bekend dat ze crimineel zijn. Witte boorden criminelen hebben vaak ook wel enige opleiding genoten en een graai baantje bemachtigd.Over vooroordelen gesproken: telegraaf.nl/binnenland/28684800/… . Toevallig weer bij jouw in de buurt.

Wat de criminaliteit ter wille van de centen daar mee te maken heeft ontgaat me.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Wat de criminaliteit ter wille van de centen daar mee te maken heeft ontgaat me.

Misschien niet veel , alleen is dit nog erger.
pieter p
@jan is hobbyboer Daar zeg je wat over criminaliteit, we zijn toevallig in Limburg een weekje op vakantie geweest. Wat mij daar erg opvalt zijn de grote hekken om de huizen en gebouwen heen in het buiten gebied.
adriaan33
@pieter p zonder hek krijg je gegarandeerd bezoek van gelegenheid dieven
diezel
Quote Reactie van @pieter p:
Wat mij daar erg opvalt zijn de grote hekken om de huizen en gebouwen heen in het buiten gebied.

Oost-Europese bendes stropen daar de regio af om woningen te overvallen. Zeer gewelddadig.
+1
weideboer
@pieter p Geld maakt een kluizenaar van je, oud gegeven. Ik heb dus niets, niets te halen, niets verliezen, maar dik tevreden!!!! Oh shit, ik zit op deze prikbord(waar alleen klagers serieus genomen worden)... sorry, even opnieuw...niets te halen, niets te verliezen, zeer ontevreden!!! Zo beter!!!?
+1
pieter p
@weideboer We hebben de boel hier bijna altijd los staan, ik moet zelf ook altijd zoeken om een bepaald stuk gereedschap te vinden dus iets jatten wordt al lastiger, of ze moeten er toevallig over struikelen
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieter p:
dus iets jatten wordt al lastiger

We hebben geen machines, en nauwelijks gereedschap. En dan ook nog veel ouwe meuk. Ik zou als dief verderop in de straat gaan kijken, daar is meer te halen.
weurding
@pieter p volgens sommige brabanders is dat om ze binnen te houden 😄
Pluto
Je merkt vaak dat nieuwe bewoners enthousiast zijn over hun nieuwe onderkomen en zo fijn buitenaf, maar uitzonderingen daargelaten verkijken ze enorm op het onderhouden van de woning en tuin en de rest !!.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot platteland en boerderijen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN