Gras-klaver mengsel

Hallo,

Over een week of 3 zal de mais er af gaan, en dan willen we weer opnieuw wei zaaien.
We zitten nu te denken om een gras-klaver mengsel te pakken.
De wei is 1,2 ha groot. De koeien zullen er af en toe opgaan, maar het merendeel zal de wei gemaaid worden ( 2 of 3 sneetjes). Er wordt in het voorjaar voor de eerste snee 25 kuub per ha. runderdrijfmest opgereden. Meer niet omdat we niet meer aan kunnen voeren.
Het gras wordt gegeten door vleesvee.
Nu is mijn vraag:
- kan ik het beste alleen gras zaaien, of een gras-klaver mengsel? En dan met rode of witte klaver? of allebei? Want rode kan niet goed tegen afgegraasd worden? Wordt het na de mais niet te laat voor klaver?

Deel dit artikel

Reacties

Hurli356
Kan dat wel? Klaver voor melkvee? Is dat niet veel te eiwitrijk? Bij 'n boer in Canada waar ik ben geweest werd de luzerne verkocht omdat zijn vleeskoeien dat niet mochten hebben.
Fiat110-90 DT
@Hurli356 Dat kan heel goed ja (als er maar niet te veel in komt). Daarnaast is het alleen maar gratis stikstof voor de grond omdat het een vlinderbloemige plant is.

Wat het vleesvee betreft zou ik er voor zorgen dat je ze redelijk laat inschaard of maait zodat je iets meer structuur erin krijgt.

Qua soort klaver zou ik zeggen dat je het beste een beetje kan mengen. De rode klaver zal wel langzaam aan minder worden maar dan heb je er in ieder geval het eerste jaar profijt van. Daarnaast kan je klaver inderdaad beter in het voorjaar zaaien maar in het najaar gaat het ook goed, de hoeveelheid klaver dat uitkomt wordt er echter wel wat minder op door de vorst.
deutz3.70power
@Fiat110-90 DT

De koeien kunnen binnen nog wat hooi eten zodat ze zich niet helemaal kwijt schijten aan de klaver en dat mals gras.
daan knol
Als je opbrengst wil zaai klaver er door!
Loeideutz
Vorige week ergens gelezen: met klaver heb je 115€ meer opbrengst per ha. Zal wel een optelsom zijn van minder N-kunstmest strooien en meer eiwit in het produkt.
deutz3.70power
@Loeideutz

Zoiets las ik ook al op internet. Maar minder kunstmest telt voor ons niet want wij zijn biologisch. Het gaat eigenlijk gewoon om de meeropbrengst per hectare. En welke klaver slaat het best aan onder onze omstandigheden.
Loeideutz
Onder biologische omstandigheden heb je dus een meeropbrengst door de N die de klaver vrijmaakt voor het gras. Als je de koeien erop wilt laten weiden dan is witte klaver eigenlijk de enigste optie, want rode kan niet tegen beweiding. Zoals hierboven al opgemerkt: in het voorjaar slaat klaver beter aan, maar ook in de herfst kan het wel. Als de omstandigheden gunstig zijn kun je het advies aanhouden. Denk je dat het weer niet gaat meewerken in de weken na het zaaien, meng er dan een beetje meer klaver door. Lijkt het volgend jaar na de 2e snede nog niks, probeer dan om wat klaver door te zaaien. Wacht tot na de 2e snede om dat te beoordelen, omdat klaver nou eenmaal wat later in het voorjaar op gang komt.
Wimsumar
Beste Deutz3.70power: Welke grondsoort heb je daar in Schijf?
Zoals je al schrijft: klaver = gevaarlijk voor vleesvee.
Loeideutz
@Wimsumar Niet helemaal mee eens. Mits het er met verstand tussen gemengd wordt voor het zaaien, en het dus goed verspreid staat over het veld hoef het geen probleem te zijn. Ook hier geldt: te is niet goed. Daarnaast schrijft topicmaker dat ze biologisch zijn, wat dus inhoudt dat de grond niet door kunstmest wordt overspoeld.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:
Quote @Loeideutz:
goed verspreid staat over het veld

Vooropgesteld, ik heb geen ervaring met (zelfingezaaide) klaver (Alleen al gras en mais telen is al moeilijk genoeg 😉 ).
Soms ontstaan er uit het niet grote plekken (witte) klaver in het land en net zo makkelijk verdwijnen ze weer. Het geeft het wispelturige groeikarakter van klaver aan. Dat kan funest zijn voor vee dat er weidt.
Loeideutz
@Wimsumar Ik heb in het verleden wel eens percelen grasland gehad met een overmaat aan witte klaver die zichzelf gezaaid of vermeerderd had. Nooit problemen mee gehad. Daarnaast schrijft @deutz3.70power dat ze nog hooi bij kunnen voeren. Als ze dit een beetje fatsoenlijk managen, heb ik geen moeite met klaver tussen het gras. Er zijn eiwitrijke gewassen die voor meer problemen kunnen zorgen.
valmet 605
gras zaaien en vant voorjaar na en beetje verzorging van de mat doorzaaien met witte klaver.

Zo maak je een egale mat, kan de klaver ontwikkelen als het gras al staat.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:
Quote @Loeideutz:
Daarnaast schrijft @deutz3.70power dat ze nog hooi bij kunnen voeren. Als ze dit een beetje fatsoenlijk managen

Het is niet een kwestie van dat het na dagen-(weken)lang fout gaat bij klaverbeweiding, nee, een paar uur een overmaat aan klaver opnemen kan al problemen geven bij het vee.
dirkie ten hove
Wij thuis hebben ook sinds dit jaar gras klaver en hebben alleen dit jaar al 6 snedes van gemaait en stalgevoerd maar als jij 2 snedes wilt maaien groeit de klaver er uit en raak je kwijt dus het is belangrijk dat je vaak beweid of maait
Loeideutz
@Wimsumar De koeien vreten grasklaver, niet klaver.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:
Quote @Loeideutz:
koeien vreten grasklaver

Ja, dat is de gewensde theorie. De praktijk is nogal eens weerbarstiger.
ford8630power
@Wimsumar

Wij zaaien ook altijd nieuw land in met een gras-klaver mengsel en ze vreten het liever dan gras zonder klaver. Opbrengsten van die stukken zijn ook altijd veel hoger dan waar geen klaver staat. Er wordt hier zowel gemaaid als beweid en het liefst zag ik overal wat klaver tussen het gras staan. Alleen het nadeel is dat als je tegen onkruid spuit het ook verdwijnt.
JohnDeere5720
Quote @Wimsumar:
De praktijk is nogal eens weerbarstiger.

Valt mee, Alleen klaver vinden ze ook niet lekker.. Alleen de goeie verhouding ertussen. (En die weten ze zelf wel 😛 )

Maar Het weiden wil niet op rooie klaver! (Krijg je een heel hol gewas).
De goeie witte klavers en goeie grassen doen. Dan kom je al een HEEL eind. Maar voor de echt dikke opbrengsten moet je wel rooie klaver erbij in hebben. (Doet niks onder van gangbaar dan!)

Enkel, het nadeel van rooie klaver is (Ook nog weer per soort verschillend) Is dat het na 3 jaar toch duidelijk wat minder word (En gevoelig is voor het juiste zaai moment)
Als je het juiste moment hebt (Slaat gelijk goed aan dus) kan er niet veel meer gebeuren.

Doet dat het niet, dan moet je nogmaals een keer doorzaaien (Het liefst met een Vredo doorzaaimachine omdat geen een andere door zaai machine goed werkt voor klaver! 😃
deutz3.70power
@dirkie ten hove

2 of 3 snedes maaien en de rest beweiden aan de koeien.
Maar als ik het goed begrijp kan ik dus beter witte klaver pakken? De koeien zullen er niet heel vaak opgaan, hooguit 1 of 2 keer per jaar.
Wimsumar
Beste JohnDeere5720:
Quote @JohnDeere5720:
Enkel, het nadeel

Kortom, zoals ik al schreef: "De beide gewassen gras en mais is al moeilijk genoeg". Klaver hoort dus thuis in het rijtje: 'brandnetel, ridderzuring, paardebloem, boterbloem, etc.' 😄
dirkie ten hove
@deutz3.70power Wij hadden een klaver mengsel maar de witte klaver is er niet het is puur rode klaver en gras dan dus rode is beste
Loeideutz
@Wimsumar Als je klaver gelijk stelt aan brandnetel en ridderzuring, dan hoor je in deze tijd niet meer thuis op een agrarisch bedrijf. Als je het niet kunt managen, dan moet je terug naar school.
JohnDeere5720
Quote @Wimsumar:
"De beide gewassen gras en mais is al moeilijk genoeg".

Ja, zit wat in 😛
Maar als Biologisch zijnde is het toch wel ERG handig en makkelijk om toch nog een beetje gras te houden (En productie, vooral stikstof) 😉

Want met alleen stront kom je er niet mee :|
Wimsumar
Beste JohnDeere5720:
Quote @JohnDeere5720:
Want met alleen stront kom je er niet mee

Daarbij denkt dan menig biologisch boer: "Who cares?"

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
8