Voeren

Beste prikkers

Wat is volgens jullie de beste manier van voeren. met kilo´s of gewoon met blokken uitsnijden?
En wat voor soort voerwagen is dan het beste?

Deel dit artikel

Reacties

anonymous_8
Goedkoper voersysteem scheelt zo weer een paar cent per liter
anonymous_9
kuil blokken snijden en er zo voor zetten! of gaan werken met kuilblok schuiven.

mengen kost tijd en diesel.
anonymous_14
De feedo's en de vowa's op deze wereld zijn in aanschaf zeker goedkoper dan een mengwagen maar als je een uitgeklede mengwagen hebt weet ik zeker dat deze 2 doseerwagens overleeft, en tussen die 2 heel veel ergernis. Een vertikale menger zonder bandje is een blok staal. Het verhaal van brandstof verbruik is onzin dat heb ik in een grijs verleden al eens bewezen op dit prikbord. Als je geluk heb win je een liter per dag op 100 koeien.
anonymous_14
Ik ken veel boeren die om die reden een blokkenwagen hebben en vervolgens in laagjes voeren zodat de koeien het niet uitzoeken. Boeren met een doseerwagen laden in laagjes voor een gemengd effect overigens is wegen zelfs bij alleen gras en mais ook een voordeel. Ik gooi alles er in de makkelijkste volgorde in en rijd een keer langzaam langs het voerhek en de beestjes zoeken niets uit. Arbeidsgemak en duurzaamheid op de lange termijn, vind ik een groot voordeel van een mengwagen. Mijn buurman had vorig jaar zijn mengwagen kapot en heeft 3 weken met alleen een shovel gevoerd, op de voergang op een hoop een beetje roeren en verdelen. Het hele erf lag vol met voer en hij was meer dan het dubbele aan tijd kwijt, veel meer rijafstanden en in de stal kun je nou eenmaal minder snel rijden dan op het erf.
cs-agrar
met kilo's? weeginrichting bedoel je?
net wat je voert he, bij alleen graskuil en evt wat mais niet zo intressant. Schuitemaker is altijd goede voerwagen, de Schouten wagens, hoewel een mooie naam, schijnen niet al te stevig te zijn.
Erco
richard, wegen kan je toch ook met een doseerwagen? daarvoor hoef je geen mengwagen te hebben. Heb zelf een feedo 70 en voer er kuilgras. mais, beetje bierbostel, gehakseld graszaadhooi en kilo pulpbrok per koe mee. Net was je zegt als je eerst de helft van het gras laad, dan de mais, dan de andere helft van het gras, bierbostel en pulpbrok en graszaadhooi onderop. Dan wordt het mooi gemixt. (heb een voermixwagen ) en dat gemeng op het erf lijkt mij ook niks. gaat ook veel tijd inzitten en wordt mijn inziens een bende.
euroknaller
Hangt ook van je situatie af.. Ben je intensief en wil je graag elke kilo ruwvoer benutten m.a.w. geen broei op het voerpad? Dan is sowieso dagelijks voeren aan te bevelen.

De manier waarop hangt af van omvang, hoeveel verschillende soorten (ruw)voer je voert, budget en aanwezige trekkers. Zelf voeren we met een 13 jaar oude voermengwagen zonder weeginrichting die we 2e hands kochten. Deze word getrokken en aangedreven door een 26 jaar oude trekker die zeer zuinig is.

Een nog goedkoper alternatief is het voer op het erf op een bultje gooien en een beetje door elkaar husselen met de verreiker/frontloader. Indien je dan graag wilt wegen zou ik kiezen voor of wel een voorlader met weeginrichting of een verreiker met weeginrichting.
euroknaller
double-shooter Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik heb meer onderhoud aan m'n voerbakje, dan
> buurman aan z'n mengwagen.....

Andersom gebeurt ook weleens double-shooter.

We gebruiken hier een Peecon mengwagen ZONDER laadklep en ZONDER afvoerbandje, draaiende delen kunnen stuk gaan was onze ervaring met andere voersystemen. Mengen kan met een 2ehandsvoermengwagen of zo op het erf/in de sleufsilo. Hussel alles even door elkaar met een shovel/verreiker en klaar is kees. Al moet ik nu wel toegeven dat een eventuele volgende voermachine waarschijnlijk een Schuitemaker Feedo of een Schuitemaker opraapwagen wordt. Deze zijn ook best wel taai.
Quattro-shooter
denk dan toch blokken uitsnijden.....

kilo gewichten gaan de koeien denk niet vretn :
Quattro-shooter
tja... de boeren die doorgaan hebben bijna allemaal een mengwagen.... zou dat alleen maar nadelen hebben??? kom nou toch
Quattro-shooter
ik heb meer onderhoud aan m'n voerbakje, dan buurman aan z'n mengwagen.....
anonymous_78
>>de boeren die doorgaan hebben bijna allemaal een mengwagen.... zou dat alleen maar nadelen hebben??? kom nou toch

1 nadeel , duurder voeren door aanschaf en reparaties
koeien hier geven ook melk ook al word het voer niet gemengt
anonymous_107
Dat met een shovel beetje husselen is toch niet serieus bedoeld hoop ik?
anonymous_107
Broei op voerpad moet je nooit willen.
frank b
double-shooter Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik heb meer onderhoud aan m'n voerbakje, dan
> buurman aan z'n mengwagen.....

Wordt 't dan niet eens tijd te leren sturen?
frank b
double-shooter Schreef:
-------------------------------------------------------
> tja... de boeren die doorgaan hebben bijna
> allemaal een mengwagen.... zou dat alleen maar
> nadelen hebben??? kom nou toch

tja... de boeren die doorgaan hebben bijna allemaal gebouwd....

Hier in de buurt heeft op 2 na iedereen een mengwagen. Waarom? De buurman, hé.
Goede vriend van me werkt voor grote machinefabrikant en verkoopt oa voermengwagens. Ondanks alle mooie verhalen (en ja, het is ook wel mooi voeren, ontken ik niet) kan hij me na al die jaren nog steeds niet voorrekenen dat het voordeliger is dan mijn voerbakkie.
claas816
heb jaren schuitemaker bakje gehad,heb nu een schrijver(bijna net als mullos),nooit weer schuitemaker,wat een troep
claas816
een mengwagen heeft mijns inziens alleen nut als je ook ddadwerkelijk wat hebt te mengen,en dan bedoel ik niet alleen kuil en mais
anonymous_151
als je niet al te veel bijproducten voert heeft wegen zeer weinig nut in mijn ogen. ik moet wel zeggen dat het vrachtje bostel dat we zo nu en dan bestellen vaak eerder op is dan gepland met een blokkenwagen. mijn ervaring is wel om bijproductkuilen niet te hoog te maken, is de kans op te veel voeren al weer iets kleiner
Scarlett
Voor gewoon blokken snijden lijkt me een weeling de beste wagen.
anonymous_182
Ik ben met een mengwagen gaan voeren vooral om te kunnen wegen. Als probeersel een een seko (2 horizontale vijzels) aangegeschaft voor €900,-, een voorlader had ik al. Deze heeft een heel jaar op mijn bedrijf gevoerd, toen was ie echt op. Ik heb een tijd getwijfeldof ik weer zo'n oud beestje zou kopen, ik had nog steeds een krabbak in de schuur staan als backup.De melkprijs was toen heel goed dus maar een nieuwe vertikale met dubbele vijzel. De nieuwe mengt veel sneller en heeft veel minder vermogen (brandstof) nodig. De vraag is echter, of voor het zelfde geld wat de seko in 1 jaar koste ik deze meng wagen aan het draaien hou. Maar ik zou niet meerzonder willen.
Hier voor heb ik enkele krabbakjes versleten, ook deze konden niet tippen aan de jaar kosten van de seko. Nadeel was bovendien dat ik helemaal geen idee had hoeveel ik voerde, met hoge voerkosten tot gevolg.
anonymous_244
en je dan elke maand weer kapot schrikken van de rekening?
anonymous_244
dat vroeg ik me ook al af, is toch een gepruts van niks lijkt me.
anonymous_296
J.R. Jalving doet het ook, bevalt hem prima
wally
laten doen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voerwagen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
12
TREFWOORDEN