Warmte

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Warmte. Warmte is een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Warmte nieuws

Uitstoot kolencentrales gehalveerd, inzet biomassa fors groter

05-05-2021 - 0 reacties De uitstoot uit kolencentrales is vorig jaar gehalveerd, als gevolg van een sterke daling van het gebruik van steenkool. Tegelijkertijd is het aandeel van biomassa in de energiesector sterk toegenomen, met ruim 130 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissie Autoriteit.
De CO2-uitstoot van alle Nederlandse bedrijven die vallen onder het Europese emissiehandelssysteem is in 2020 gedaald met 11,5 procent. De emissieautoriteit registreert de uitstoot van 419 grote bedrijven die samen goed zijn voor ongeveer de helft van alle Nederlandse CO2-uitstoot.
Voor het derde opeenvolgende jaar daalt de CO2-uitstoot van de energiesector sterker dan van de industrie. De uitstootdaling komt voor een deel door corona. Maar de opvallenste verschuiving is die van steenkool naar biomassa (bijvoorbeeld het verbranden van afval- en resthout, biobrandstoffen en GFT-afval) in de energiesector.
Volgens directeur Mark Bressers van de NEA is dit het resultaat van twee factoren. "Wat we nu zien is een combinatie van beleid door de politiek, en de hogere prijs die bedrijven moeten betalen om CO2 te mogen uitstoten. Het is bewust beleid geweest om het gebruik van steenkool te verminderen, onder meer vanwege de doelstelling uit het Urgenda-vonnis. Je ziet dat dat meteen een fors effect heeft."
Fel debat over biomassa
De CO2 die vrijkomt bij het verstoken van biomassa telt formeel niet mee. Juist dit aspect is de afgelopen jaren onderwerp van fel debat in politiek en samenleving. De NEA mengt zich niet in de discussie, en voert alleen de regels uit die daarvoor zijn afgesproken. Mark Bressers: "Voor de inzet van biomassa hoeven bedrijven nou eenmaal geen CO2-uitstootrechten te kopen."
Het gaat bij deze cijfers overigens alleen om het grootschalige verstoken van biomassa in kolencentrales. De biomassa die wordt gebruikt in honderden kleinere installaties verspreid over het land, wordt niet geregistreerd bij de NEA, eenvoudigweg omdat ze niet groot genoeg zijn.
De maatschappelijke discussie over biomassa spitst zich toe op de vraag of hele boomstammen in verbrandingsovens verdwijnen, of dat het vooral om reststromen gaat en hout uit productiebossen. Ook maken omwonenden van centrales zich zorgen over de effecten op de luchtkwaliteit. Al eerder is besloten om over acht jaar te stoppen met alle subsidies voor het bij- en meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales. In totaal gaat hier voor miljarden euro's subsidie naar toe.
Er loopt daarnaast nog een discussie over de inzet van biomassa voor het produceren van warmte. Een nieuw kabinet moet hierover een besluit nemen.
Uitstootdaling tijdelijk?
Of de uitstootdaling van vorig jaar incidenteel was of dat bedrijven structureel schoner zijn gaan produceren, kan de emissieautoriteit nog niet zeggen. Mark Bressers: "We zien in andere Europese landen ook dat de uitstoot van grote bedrijven is gedaald. Dus de grote vraag is of het alleen een tijdelijk effect is van de coronacrisis, of dat bedrijven verduurzamingsmaatregelen hebben getroffen waardoor ze minder vervuilend zijn. Hier doen we nu vervolgonderzoek naar."


Creëer draagkracht voor zonne- of windpark; maak eerst een plan voordat commercieel bedrijf in beeld is

04-05-2021 - 0 reacties HELMOND - Om het klimaat te verbeteren heeft ook Nederland het Klimaatakkoord ondertekend en de afspraken vastgelegd in de Klimaatwet. Het Rijk legt het behalen van de doelstellingen neer bij de regio’s. Die ontwikkelen Regionale Energie Strategieën (RES) waarin wordt beschreven wat de mogelijkheden zijn van energiebesparing en grootschalig opwekken van elektriciteit en warmte.


Pionieren met warmte uit grote diepte

03-05-2021 - 0 reacties De provincie Noord-Holland wil dat aardwarmte in 2030 serieus bijdraagt aan het verwarmen van huizen en gebouwen. Wat betekent dit voor inwoners?


Geen extra windmolens, wel aardwarmte en zon op water voor Westland

09-04-2021 - 0 reacties De Regio Rotterdam Den Haag heeft een Regionale Energie Strategie opgesteld. In deze RES 1.0 ligt voor Westland de nadruk op de winning van aardwarmte en de mogelijke ontwikkeling van een warmtenet met als bronnen restwarmte uit de haven en aardwarmte. Dit warmtenet moet het Warmte Systeem Westland…


Na het weekend barst de lente (heel eventjes) los

27-03-2021 - 0 reacties Nederland staat na het weekend heel aangenaam lenteweer te wachten. Maandag belooft het de eerste warme dag van het jaar te worden. Dinsdag wordt het nog warmer en zonniger. Maar die warmte zal van korte duur zijn, voorspelt Weeronline.


Advies: stop pas na 2030 met subsidies op stoken biomassa voor warmte

18-12-2020 - 0 reacties De omstreden subsidies voor het stoken van zogeheten houtige biomassa om warmte op te wekken, kunnen voorlopig nog niet worden stopgezet. Als dat voor 2030 zou gebeuren, komt het halen van de klimaatdoelen in gevaar, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na onderzoek.


Werkweek begint met zomerse warmte, morgen mogelijk records

14-09-2020 - 0 reacties Het nazomeren is begonnen. De temperatuur loopt aan het begin van deze werkweek fors op, dat meldt Weerplaza. Wie wil genieten van 30 graden of meer kan het beste naar Noord-Brabant of Limburg gaan.


Reddingsoperatie Sportvisserij Oost-Nederland voor vissen in uiterwaarden van de IJssel

08-08-2020 - 0 reacties Sportvisserij Oost-Nederland probeert vandaag in de uiterwaarden van de IJssel bij Den Nul zoveel mogelijk vissen te redden. De vissen komen in nood door de extreme warmte.


De koeien van boer Zanting houden het hoofd koel tijdens de hittegolf

05-08-2020 - 0 reacties De dames van boer Zanting genieten aan het begin van de middag nog even van het zonnetje. Het kan nog net omdat er een klein briesje staat. Maar als je goed kijkt zie je dat de koeien de schaduw al opzoeken en dat ze het rustiger aan doen. Ze hebben het warm en koeien kunnen niet zweten. Daardoor is het moeilijk voor ze om hun warmte kwijt te raken. De komende dagen wil de boer daarom zijn koeien 's ochtends wat vroeger melken zodat ze nog even naar buiten kunnen. Zodra de temperatuur oploopt gaan de beesten naar binnen.


Wisselvallige juli eindigt bloedheet: 'Hitterecord van 1995 gaat er keihard aan'

31-07-2020 - 0 reacties Het wordt deze vrijdag flink zweten. "Het wordt recordwarm", vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. "En dat allemaal bij veel zonneschijn en een matige zuidoosten wind."
Het huidige Brabantse hitterecord op 31 juli dateert uit 1995. Toen werd het in Volkel 33,7 graden. "Ik denk dat het deze dag op de warmste plaatsen in de provincie zelfs 35 graden wordt", vertelt Janssen. "Het hitterecord wordt dus niet een béétje verbroken, maar gaat er keihard aan."
Grote temperatuursverschillenOok vrijdagavond blijft het volgens de weerman van Weerplaza nog lang warm. "Mensen die houden van barbecue, kunnen nog lang van de warmte genieten. In de loop van de avond neemt vanuit het zuidwesten wel de bewolking wel toe, maar dat mag de pret niet drukken."
Uit die bewolking kan lokaal een regen- of onweersbui ontstaan. In de loop van de nacht draait de wind door die lokale regen- en onweersbuien naar het westen. Dan stroomt koele lucht Brabant binnen. "Daardoor krijgen we zaterdag grote temperatuursverschillen binnen de provincie", vertelt Janssen. "In het westen denk ik dat de temperatuur zaterdag blijft steken op 26 graden, terwijl het in de regio Eindhoven nog tropisch warm kan worden met 30 of 31 graden."
Pittige regen- en onweersbuienDie grens van hete en koele lucht pal boven Brabant levert links en rechts een aantal pittige regen- en onweersbuien op. Die verdrijven de hete lucht. "Zondag wordt het vervolgens een heel stuk koeler. Dan is het op de warmste plaatsen in Brabant 23 graden. Met regelmatig zon, maar lokaal ook een enkel buitje."
Vanwege het zomerse weer wordt er vrijdag drukte verwacht op de wegen en bij veel plassen en stranden. Daarom zijn bijvoorbeeld bij de Galderse Meren in Breda al maatregelen genomen. Mensen uit Belgische provincie Antwerpen, waar het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd flink is toegenomen, zijn daar niet welkom.
Rijkswaterstaat verwacht vanwege het warme weer ook drukte op de weg, vanwege vakantie- en recreatieverkeer.

Rijkswaterstaat werkt vanwege de hoge temperaturen volgens een hitteprotocol. Dit heeft effect op de maatregelen die worden getroffen na een pechgeval of ongeluk. "De veiligheid van weggebruikers staat altijd centraal", legt een woordvoerder uit. "Als het hitteprotocol van kracht is, sturen wij direct een bergingsbedrijf om een gestrand voertuig van de snelweg te halen. Hiermee voorkomen we dat mensen lange tijd komen stil te staan in de hitte. Ook gestrande automobilisten die veilig staan, verplaatsen we naar een locatie met voorziening zoals een benzinestation of verzorgingsplaats. Het hitteprotocol geldt tot acht uur 's avonds.
LEES OOK: Mensen uit provincie Antwerpen niet welkom bij Galderse Meren


SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

08-07-2020 - 0 reacties Het verbranden van biomassa als hout voor het opwekken van energie en warmte moet worden afgebouwd, raadt de Sociaal-Economische Raad (SER) aan. In plaats daarvan moet biomassa, dat overigens biogrondstoffen moet worden genoemd volgens de raad, worden ingezet als grondstof voor de chemie en materialen.


Forse stijging gebruik aardwarmte in de glastuinbouw

17-03-2020 - 0 reacties Het gebruik van aardwarmte nam in 2019 met 51% toe ten opzichte van 2018. Er werd in 2019 5,6 PJ (PetaJoule) warmte geproduceerd. Deze stijging is te danken aan de groei van het aantal doubletten (productie- en injectieput). De nieuwe doubletten zijn robuuster en hebben een grotere capaciteit.
Productiecijfers…


Agriport-telers zetten door met aardwarmte ondanks verduurzamingsobstakels

24-02-2020 - 0 reacties Op Agriport A7, een snel groeiend bedrijventerrein tussen Hoorn en de Afsluitdijk, hebben acht grote glastuinbouwers de handen ineengeslagen en geïnvesteerd in een omvangrijk geothermieproject.
Op 2,8 kilometer diepte wordt warmte omhoog gepompt om daarmee de kassen in het gebied te verwarmen. Daarnaast…


339.000 dieren dood door brand en hittestress

30-12-2019 - 0 reacties In 2019 zijn volgens cijfers van de stichting Wakker Dier 339.000 boerderijdieren omgekomen bij branden en door zomerhitte. Er kwamen dit jaar 176.000 dieren om bij brand. Nog eens 163.000 dieren bezweken door de zomerse warmte.


Wiebes: houtkachels en barbecues vervuildend

21-11-2019 - 0 reacties Minister Wiebes van Economische Zaken deelt de zorgen over het massale gebruik van biomassa voor het opwekken van warmte en elektriciteit. Volgens Wiebes moet biomassa goed gebruikt worden om milieuschade te voorkomen. De minister wijst naar houtkachels, palletkachels en barbecue's als grote vervuilers. En houdt zijn collega's voor dat ze hun handen daar niet aan durven branden. Een verslag van politiek verslaggever Laurens Boven.


Kassen Tesselaar Freesia verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

07-10-2019 - 0 reacties Maar liefst 9.300 m2 aan zonnecollectoren leveren in totaal ca.5.000 MWh warmte aan de kassen van Tesselaar Freesia voor de duurzame teelt van freesia’s. Afgelopen vrijdag, 4 otkober is in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.


Kassen Tesselaar Alstroemeria verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

07-10-2019 - 0 reacties Maar liefst 9.300 m2 aan zonnecollectoren leveren in totaal ca.5.000 MWh warmte aan de kassen van Tesselaar Alstroemeria voor de duurzame teelt van freesia’s. Afgelopen vrijdag, 4 otkober is in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.


'Budget bepaalt de warmte van de stikstofsanering'

26-09-2019 - 0 reacties De landbouwsector heeft gematigd postief gereageerd op het advies van de Commissie Remkes om de impasse in het stikstofbeleid te doorbreken. "Het budget is bepalend hoe warm de sanering wordt", zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder op dit dossier bij LTO Nederland. 


Glastuinbouwers positief, maar onzeker over haalbaarheid duurzaam telen

11-09-2019 - 0 reacties Glastuinbouwondernemers zijn bereid stappen te zetten om fossielvrij te produceren. Echter, terwijl ze gas als een betrouwbare energiebron zien, rijzen bij alternatieve bronnen vragen. Is de energie continu beschikbaar, geeft het voldoende warmte, is de bron bestand tegen piekbelastingen, is er voldoende CO2 beschikbaar voor de teelt en is de techniek voldoende uitgekristalliseerd? Glastuinbouwondernemers willen wel fossielvrij gaan produceren, maar ze hebben nog onvoldoende handelingsperspectief om dit te realiseren.


Droogte en stro maken het deelnemers lastig

31-08-2019 - 0 reacties Ford en Fordsonploegwedstrijd bij camping De Hoge Bomen in Eeserveen.De droogte en het aanwezige stro en de warmte maakten het de deelnemers niet makkelijk vanmiddag.