Warmte

Al het Warmte nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Warmte nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Warmte nieuws

Werkweek begint met zomerse warmte, morgen mogelijk records

14-09-2020 - 0 reacties Het nazomeren is begonnen. De temperatuur loopt aan het begin van deze werkweek fors op, dat meldt Weerplaza. Wie wil genieten van 30 graden of meer kan het beste naar Noord-Brabant of Limburg gaan.


Reddingsoperatie Sportvisserij Oost-Nederland voor vissen in uiterwaarden van de IJssel

08-08-2020 - 0 reacties Sportvisserij Oost-Nederland probeert vandaag in de uiterwaarden van de IJssel bij Den Nul zoveel mogelijk vissen te redden. De vissen komen in nood door de extreme warmte.


De koeien van boer Zanting houden het hoofd koel tijdens de hittegolf

05-08-2020 - 0 reacties De dames van boer Zanting genieten aan het begin van de middag nog even van het zonnetje. Het kan nog net omdat er een klein briesje staat. Maar als je goed kijkt zie je dat de koeien de schaduw al opzoeken en dat ze het rustiger aan doen. Ze hebben het warm en koeien kunnen niet zweten. Daardoor is het moeilijk voor ze om hun warmte kwijt te raken. De komende dagen wil de boer daarom zijn koeien 's ochtends wat vroeger melken zodat ze nog even naar buiten kunnen. Zodra de temperatuur oploopt gaan de beesten naar binnen.


Wisselvallige juli eindigt bloedheet: 'Hitterecord van 1995 gaat er keihard aan'

31-07-2020 - 0 reacties Het wordt deze vrijdag flink zweten. "Het wordt recordwarm", vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. "En dat allemaal bij veel zonneschijn en een matige zuidoosten wind."
Het huidige Brabantse hitterecord op 31 juli dateert uit 1995. Toen werd het in Volkel 33,7 graden. "Ik denk dat het deze dag op de warmste plaatsen in de provincie zelfs 35 graden wordt", vertelt Janssen. "Het hitterecord wordt dus niet een béétje verbroken, maar gaat er keihard aan."
Grote temperatuursverschillenOok vrijdagavond blijft het volgens de weerman van Weerplaza nog lang warm. "Mensen die houden van barbecue, kunnen nog lang van de warmte genieten. In de loop van de avond neemt vanuit het zuidwesten wel de bewolking wel toe, maar dat mag de pret niet drukken."
Uit die bewolking kan lokaal een regen- of onweersbui ontstaan. In de loop van de nacht draait de wind door die lokale regen- en onweersbuien naar het westen. Dan stroomt koele lucht Brabant binnen. "Daardoor krijgen we zaterdag grote temperatuursverschillen binnen de provincie", vertelt Janssen. "In het westen denk ik dat de temperatuur zaterdag blijft steken op 26 graden, terwijl het in de regio Eindhoven nog tropisch warm kan worden met 30 of 31 graden."
Pittige regen- en onweersbuienDie grens van hete en koele lucht pal boven Brabant levert links en rechts een aantal pittige regen- en onweersbuien op. Die verdrijven de hete lucht. "Zondag wordt het vervolgens een heel stuk koeler. Dan is het op de warmste plaatsen in Brabant 23 graden. Met regelmatig zon, maar lokaal ook een enkel buitje."
Vanwege het zomerse weer wordt er vrijdag drukte verwacht op de wegen en bij veel plassen en stranden. Daarom zijn bijvoorbeeld bij de Galderse Meren in Breda al maatregelen genomen. Mensen uit Belgische provincie Antwerpen, waar het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd flink is toegenomen, zijn daar niet welkom.
Rijkswaterstaat verwacht vanwege het warme weer ook drukte op de weg, vanwege vakantie- en recreatieverkeer.

Rijkswaterstaat werkt vanwege de hoge temperaturen volgens een hitteprotocol. Dit heeft effect op de maatregelen die worden getroffen na een pechgeval of ongeluk. "De veiligheid van weggebruikers staat altijd centraal", legt een woordvoerder uit. "Als het hitteprotocol van kracht is, sturen wij direct een bergingsbedrijf om een gestrand voertuig van de snelweg te halen. Hiermee voorkomen we dat mensen lange tijd komen stil te staan in de hitte. Ook gestrande automobilisten die veilig staan, verplaatsen we naar een locatie met voorziening zoals een benzinestation of verzorgingsplaats. Het hitteprotocol geldt tot acht uur 's avonds.
LEES OOK: Mensen uit provincie Antwerpen niet welkom bij Galderse Meren


SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

08-07-2020 - 0 reacties Het verbranden van biomassa als hout voor het opwekken van energie en warmte moet worden afgebouwd, raadt de Sociaal-Economische Raad (SER) aan. In plaats daarvan moet biomassa, dat overigens biogrondstoffen moet worden genoemd volgens de raad, worden ingezet als grondstof voor de chemie en materialen.


Forse stijging gebruik aardwarmte in de glastuinbouw

17-03-2020 - 0 reacties Het gebruik van aardwarmte nam in 2019 met 51% toe ten opzichte van 2018. Er werd in 2019 5,6 PJ (PetaJoule) warmte geproduceerd. Deze stijging is te danken aan de groei van het aantal doubletten (productie- en injectieput). De nieuwe doubletten zijn robuuster en hebben een grotere capaciteit.
Productiecijfers…


Agriport-telers zetten door met aardwarmte ondanks verduurzamingsobstakels

24-02-2020 - 0 reacties Op Agriport A7, een snel groeiend bedrijventerrein tussen Hoorn en de Afsluitdijk, hebben acht grote glastuinbouwers de handen ineengeslagen en geïnvesteerd in een omvangrijk geothermieproject.
Op 2,8 kilometer diepte wordt warmte omhoog gepompt om daarmee de kassen in het gebied te verwarmen. Daarnaast…


339.000 dieren dood door brand en hittestress

30-12-2019 - 0 reacties In 2019 zijn volgens cijfers van de stichting Wakker Dier 339.000 boerderijdieren omgekomen bij branden en door zomerhitte. Er kwamen dit jaar 176.000 dieren om bij brand. Nog eens 163.000 dieren bezweken door de zomerse warmte.


Wiebes: houtkachels en barbecues vervuildend

21-11-2019 - 0 reacties Minister Wiebes van Economische Zaken deelt de zorgen over het massale gebruik van biomassa voor het opwekken van warmte en elektriciteit. Volgens Wiebes moet biomassa goed gebruikt worden om milieuschade te voorkomen. De minister wijst naar houtkachels, palletkachels en barbecue's als grote vervuilers. En houdt zijn collega's voor dat ze hun handen daar niet aan durven branden. Een verslag van politiek verslaggever Laurens Boven.


Kassen Tesselaar Freesia verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

07-10-2019 - 0 reacties Maar liefst 9.300 m2 aan zonnecollectoren leveren in totaal ca.5.000 MWh warmte aan de kassen van Tesselaar Freesia voor de duurzame teelt van freesia’s. Afgelopen vrijdag, 4 otkober is in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.


Kassen Tesselaar Alstroemeria verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

07-10-2019 - 0 reacties Maar liefst 9.300 m2 aan zonnecollectoren leveren in totaal ca.5.000 MWh warmte aan de kassen van Tesselaar Alstroemeria voor de duurzame teelt van freesia’s. Afgelopen vrijdag, 4 otkober is in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.


'Budget bepaalt de warmte van de stikstofsanering'

26-09-2019 - 0 reacties De landbouwsector heeft gematigd postief gereageerd op het advies van de Commissie Remkes om de impasse in het stikstofbeleid te doorbreken. "Het budget is bepalend hoe warm de sanering wordt", zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder op dit dossier bij LTO Nederland. 


Glastuinbouwers positief, maar onzeker over haalbaarheid duurzaam telen

11-09-2019 - 0 reacties Glastuinbouwondernemers zijn bereid stappen te zetten om fossielvrij te produceren. Echter, terwijl ze gas als een betrouwbare energiebron zien, rijzen bij alternatieve bronnen vragen. Is de energie continu beschikbaar, geeft het voldoende warmte, is de bron bestand tegen piekbelastingen, is er voldoende CO2 beschikbaar voor de teelt en is de techniek voldoende uitgekristalliseerd? Glastuinbouwondernemers willen wel fossielvrij gaan produceren, maar ze hebben nog onvoldoende handelingsperspectief om dit te realiseren.


Droogte en stro maken het deelnemers lastig

31-08-2019 - 0 reacties Ford en Fordsonploegwedstrijd bij camping De Hoge Bomen in Eeserveen.De droogte en het aanwezige stro en de warmte maakten het de deelnemers niet makkelijk vanmiddag.


Vrij zonnig en droog

30-08-2019 - 0 reacties De nevel lost verder op en de rest van de dag verloopt vrij zonnig en droog. In de middag is het 21 tot 25 graden en er waait een meest matige wind uit het zuidwesten tot westen. Zaterdag is de wind zuidelijk en komt de zomerse warmte weer terug. Het wordt 27 tot 31 graden, bij geregeld zon. Op de stranden kan wel een verkoelende zeewind opsteken. Zondag is de warmte alweer weg, met 19 tot 21 graden is het veel koeler. Er valt her en der een bui, maar er is ook ruimte voor zon.


Klimaatverandering: (top)sporters onwetend over levensgevaarlijke hittestress

29-08-2019 - 0 reacties Weet jij wat de gevoelstemperatuur op dit moment is? In de zomer is die vaak hoger dan je denkt. De gevoelstemperatuur is een maat die aangeeft in hoeverre het lichaam ‘last heeft’ van de warmte. Bij een hoge gevoelstemperatuur lopen onder meer sporters extra gevaar. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat ze daar niet goed van op de hoogte zijn.


'Zorg dat vleeskuikens regelmatig gaan staan bij hitte'

27-08-2019 - 0 reacties Vleeskuikenhouders moeten ervoor zorgen dat slachtrijpe vleeskuikens op hete zomerdagen regelmatig even gaan staan bij hitte omdat ze via de borst de meeste warmte verliezen.


Zonnig en tropisch

27-08-2019 - 0 reacties Het is vandaag opnieuw zonnig en heet. In vrijwel heel het land wordt het tropisch. De temperatuur loopt uiteen van 28 graden aan de kust tot lokaal 34 graden in het binnenland. De wind is oostelijk en zwak of matig van kracht. Later in de middag en in de avond kan een enkele onweersbui vallen. Morgen wordt het ook nog heet. De warmte wordt in de avond en nacht verdreven door onweersbuien. Donderdag begint met buien, later klaart het op. Met 22 tot 24 graden is het een stuk minder warm.


Kokkels in de Waddenzee massaal dood door warmte

26-08-2019 - 0 reacties LEEUWARDEN - Voor de tweede zomer achtereen is er in de Waddenzee sprake van een grote kokkelsterfte.


'Ontwikkel glastuinbouw waar warmte is'

01-08-2019 - 0 reacties Verduurzaming. Dat is het codewoord voor de glastuinbouw in Zeeland en Brabant. Het provinciale beleid biedt weinig uitbreidingsmogelijkheden. Daarom zoeken de regionale bestuurders van Glastuinbouw Nederland de samenwerking met de overheid.