Warmte

Warmte is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Warmte en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Warmte nieuws

339.000 dieren dood door brand en hittestress

30-12-2019 - 0 reacties In 2019 zijn volgens cijfers van de stichting Wakker Dier 339.000 boerderijdieren omgekomen bij branden en door zomerhitte. Er kwamen dit jaar 176.000 dieren om bij brand. Nog eens 163.000 dieren bezweken door de zomerse warmte.


Wiebes: houtkachels en barbecues vervuildend

21-11-2019 - 0 reacties Minister Wiebes van Economische Zaken deelt de zorgen over het massale gebruik van biomassa voor het opwekken van warmte en elektriciteit. Volgens Wiebes moet biomassa goed gebruikt worden om milieuschade te voorkomen. De minister wijst naar houtkachels, palletkachels en barbecue's als grote vervuilers. En houdt zijn collega's voor dat ze hun handen daar niet aan durven branden. Een verslag van politiek verslaggever Laurens Boven.


Kassen Tesselaar Freesia verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

07-10-2019 - 0 reacties Maar liefst 9.300 m2 aan zonnecollectoren leveren in totaal ca.5.000 MWh warmte aan de kassen van Tesselaar Freesia voor de duurzame teelt van freesia’s. Afgelopen vrijdag, 4 otkober is in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.


Kassen Tesselaar Alstroemeria verwarmd door grootste zonnewarmtesysteem van Nederland

07-10-2019 - 0 reacties Maar liefst 9.300 m2 aan zonnecollectoren leveren in totaal ca.5.000 MWh warmte aan de kassen van Tesselaar Alstroemeria voor de duurzame teelt van freesia’s. Afgelopen vrijdag, 4 otkober is in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen.


'Budget bepaalt de warmte van de stikstofsanering'

26-09-2019 - 0 reacties De landbouwsector heeft gematigd postief gereageerd op het advies van de Commissie Remkes om de impasse in het stikstofbeleid te doorbreken. "Het budget is bepalend hoe warm de sanering wordt", zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder op dit dossier bij LTO Nederland. 


Glastuinbouwers positief, maar onzeker over haalbaarheid duurzaam telen

11-09-2019 - 0 reacties Glastuinbouwondernemers zijn bereid stappen te zetten om fossielvrij te produceren. Echter, terwijl ze gas als een betrouwbare energiebron zien, rijzen bij alternatieve bronnen vragen. Is de energie continu beschikbaar, geeft het voldoende warmte, is de bron bestand tegen piekbelastingen, is er voldoende CO2 beschikbaar voor de teelt en is de techniek voldoende uitgekristalliseerd? Glastuinbouwondernemers willen wel fossielvrij gaan produceren, maar ze hebben nog onvoldoende handelingsperspectief om dit te realiseren.


Droogte en stro maken het deelnemers lastig

31-08-2019 - 0 reacties Ford en Fordsonploegwedstrijd bij camping De Hoge Bomen in Eeserveen.De droogte en het aanwezige stro en de warmte maakten het de deelnemers niet makkelijk vanmiddag.


Vrij zonnig en droog

30-08-2019 - 0 reacties De nevel lost verder op en de rest van de dag verloopt vrij zonnig en droog. In de middag is het 21 tot 25 graden en er waait een meest matige wind uit het zuidwesten tot westen. Zaterdag is de wind zuidelijk en komt de zomerse warmte weer terug. Het wordt 27 tot 31 graden, bij geregeld zon. Op de stranden kan wel een verkoelende zeewind opsteken. Zondag is de warmte alweer weg, met 19 tot 21 graden is het veel koeler. Er valt her en der een bui, maar er is ook ruimte voor zon.


Klimaatverandering: (top)sporters onwetend over levensgevaarlijke hittestress

29-08-2019 - 0 reacties Weet jij wat de gevoelstemperatuur op dit moment is? In de zomer is die vaak hoger dan je denkt. De gevoelstemperatuur is een maat die aangeeft in hoeverre het lichaam ‘last heeft’ van de warmte. Bij een hoge gevoelstemperatuur lopen onder meer sporters extra gevaar. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat ze daar niet goed van op de hoogte zijn.


'Zorg dat vleeskuikens regelmatig gaan staan bij hitte'

27-08-2019 - 0 reacties Vleeskuikenhouders moeten ervoor zorgen dat slachtrijpe vleeskuikens op hete zomerdagen regelmatig even gaan staan bij hitte omdat ze via de borst de meeste warmte verliezen.


Zonnig en tropisch

27-08-2019 - 0 reacties Het is vandaag opnieuw zonnig en heet. In vrijwel heel het land wordt het tropisch. De temperatuur loopt uiteen van 28 graden aan de kust tot lokaal 34 graden in het binnenland. De wind is oostelijk en zwak of matig van kracht. Later in de middag en in de avond kan een enkele onweersbui vallen. Morgen wordt het ook nog heet. De warmte wordt in de avond en nacht verdreven door onweersbuien. Donderdag begint met buien, later klaart het op. Met 22 tot 24 graden is het een stuk minder warm.


Kokkels in de Waddenzee massaal dood door warmte

26-08-2019 - 0 reacties LEEUWARDEN - Voor de tweede zomer achtereen is er in de Waddenzee sprake van een grote kokkelsterfte.


'Ontwikkel glastuinbouw waar warmte is'

01-08-2019 - 0 reacties Verduurzaming. Dat is het codewoord voor de glastuinbouw in Zeeland en Brabant. Het provinciale beleid biedt weinig uitbreidingsmogelijkheden. Daarom zoeken de regionale bestuurders van Glastuinbouw Nederland de samenwerking met de overheid.


Meer meldingen van exotische vlinders door warmte

31-07-2019 - 0 reacties De Vlinderstichting krijgt de laatste dagen veel meldingen van rondvliegende exotische vlinders in Nederland. In Assen dook vorige week een vlinder uit de tropen op.


Hitte-eilanden in de stad zorgen voor hoge temperaturen

30-07-2019 - 0 reacties Hittegolven komen in Nederland steeds vaker voor, ze duren langer en zijn intenser. In de stad is het vaak nog warmer dan op het platteland. Dit komt doordat hier zogenoemde ‘hitte-eilanden’ ontstaan, waardoor het op sommige plekken tot wel acht graden warmer kan zijn. Dat steden zoveel warmte vasthouden, komt onder andere door hoge en dichte bebouwing, meer verkeer en minder vegetatie. Deze factoren zorgen ervoor dat steden ’s nachts niet voldoende kunnen afkoelen.


Duizenden varkens en kuikens stikken door de hitte; NVWA doet onderzoek

28-07-2019 - 0 reacties Deze week legden veel staldieren het loodje door een fatale combinatie van warmte en een haperende luchtverversing.


Extra verfrissing op de boerderij

24-07-2019 - 0 reacties EURSINGE - Fris bronwater, extra vroeg naar buiten en waaiers in de stal. De koeien bij melkveebedrijf Middelveld-Otten in Eursinge krijgen van hun eigenaren Tino en Bianca Middelveld deze dagen extra aandacht. Niet alleen mensen moeten hun gewoontes aanpassen aan de warmte, ook dieren.


Volop zon, extreem heet

24-07-2019 - 0 reacties Het is vandaag zonnig en het wordt extreem heet. De temperatuur haalt 32 graden op de Wadden en 37 of 38 graden in het zuiden van het land. De zonkracht wordt 6 tot 7, daardoor kan de huid snel verbranden. De wind is eerst zuidoostelijk, 2 of 3 Bft. In de namiddag steekt er langs de kust een zeebriesje op, die vanavond verder landinwaarts komt. De warmte wordt dan wat draaglijker. Morgen wordt het nog heter dan vandaag, het kwik bereikt lokaal 39 graden of zelfs nog hoger. Ook vrijdag en zaterdag blijft het tropisch.


Meelwormijs en knuffelijsblokken tegen de warmte in Wildlands

23-07-2019 - 0 reacties Wildlands in Emmen probeert het dieren en bezoekers de komende hete dagen zo aangenaam mogelijk te maken. Verschillende maatregelen moeten voor verkoeling zorgen.


Veemarkt Leeuwarden dicht vanwege hitte

23-07-2019 - 0 reacties De veemarkt in Leeuwarden gaat woensdagavond niet door vanwege de verwachte hitte. Het is de eerste keer dat de koeienmarkt niet doorgaat door de warmte, stelt voorzitter Andries Kingma. Hij spreekt van een 'drastisch, maar snel genomen besluit'.