Het sprookje van goud uit mest

FrieslandCampina wil mestvergisters op melkveebedrijven. De overheid subsidieert, omdat dit duurzaam zou zijn. Maar dat is het niet, vindt Pieter ter Veer. Het is een sprookje.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit artikel

Reacties

Grasbaal
Als je nikt nieuws probeert dan gebeurt er ook nooit wat, op deze manier zoals FrieslandCampina het aanpakt heeft dit project wel meer kans op succes:

Mest vergisten is bij uitstek een kans om als grote coöperatie op te pakken, Roelof Joosten. ,,Weet je waarom het bij veel vergisters mis is gegaan? Niet alleen omdat de boer een co-vergister had met bijproducten die uiteindelijk veel te duur werden. Maar ook omdat hij alles zelf moest bedenken, regelen en oplossen. Wij gaan hem ontzorgen. We bieden de beste technologie, we regelen de financiering inclusief subsidie, de vergunningen, de onderhoudscontracten. En zie, banken, leveranciers en wie al niet, ze staan in rijen van drie voor de deur. Dankzij onze schaal willen ze allemaal zaken doen en dankzij de kracht van onze coöperatie kunnen we dat optimaal benutten.”

Meer: lc.nl/economie/…
adriaan33
@Grasbaal als het toch over efficiëntie gaat KUN je beter alle koeien bij elkaar bij de melkfabriek zetten. Dan heb je een schaal waar je nog veel meer mogelijkheden hebt. Maar vooralsnog hebben grondgebonden melkveehouders in milde gebieden met een sobere bedrijfsvoering nog de toekomst. Wat Men hier doet lijkt meer op de rattenvanger van Hamelen
verbi
@adriaan33 En jawel weer een grondgebonden boer die de intensieve af moet zeiken hebben jullie teveel tijd over of zo. Geef het idee van RFC gewoon een kans en oordeel dan of het een slecht idee is.En het is nog maar de vraag wie de toekomst heeft. Ben zelf al jaren intensief en blijf dat ook ga geen onrendabele grond kopen en kom ook door deze prijsdip heen.
adriaan33
@verbi ik wil niets afzeiken maar op de wereldmarkt regeert de kostprijs. Zie nog niet zo gauw een kostprijs verlaging met mestverwerking
+1
pieta
@adriaan33 Maar op de vrije markt geeft ook grond kopen/huren bepaald geen kostprijsverlaging als ik de prijzen zo hoor. En als intensief bedrijf met veel ruwvoeraankoop en mestafzet kun je ook nog eens wat minderen.
+5
jg
"Banken leveranciers en wie al niet, ze staan in rijen van drie voor de deur". Dat is vaak zo als er gratis geld en omzet te halen is.
+1
Druk
@jg
Iedereen ziet daar omzet en winst, maar de boer zal weer niets verdienen 😞
+1
Freriks
@jg ach, als je geen risico's wilt lopen heb je ook geen risico dat je winst maakt.
+1
Rondhus
Staan niet in rijen van drie dik om hun producten af te nemen ook al is het een grote coperatie.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , goud , jumpstart , monovergister en sprookje ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
18