Jumpstart, een sprong in het diepe

Vandaag heb ik na afloop van de officiële opening van de eerste Jumpstart-monovergister de presentatie van Jumpstart mogen meemaken. Deze presentatie wordt binnenkort ook gegeven op alle FrieslandCampina ledenbijeenkomsten.

Voor wie denkt dat het Frieslandcampina monovergister-project nog een discussiepunt is die heeft het mis. De trein rijd en elke melkveehouder met weidegang (en genoeg koeien) kan uiteindelijk meerijden. De eerste 100 vergisters zijn besteld. En ook de leden/leveranciers van andere zuivelfabrieken en coöperaties mogen straks meedoen.

Hier een presentatie wat Jumpstart is:

Deel dit artikel

Reacties

+3
m uut m
De trein rijdt maar de kans is groot dat het een doodlopend spoor is.
CO2 reductie is vele malen hoger bij:
* 100% grasland
* geen kunstmest gebruik
* dag en nacht weiden
Druk
@m uut m
Hoorde gisteren dat de kosten van de ecologische footprint op een zeer intensief melkveebedrijf wel eens > 5 cent per kg melk kan gaan bedragen ten opzichte van een gangbaar grondgebonden melkveebedrijf.
Op mijn vraag of er op dit soort zeer intensieve bedrijven momenteel al een dermate extra buffer aanwezig is werd niet geantwoord 😞 De gehele agribusiness heeft in haar advisering met dit soort extra buffers / marges ook nog nooit rekening gehouden 😞
pieta
@Druk Volgens mij zijn er zat intensieve bedrijven die niet anders boeren dan een extensievere collega. Het grote verschil is namelijk dat ze voer van een buurman kopen en jij toevallig die grond zelf in gebruik hebt.
Druk
@pieta
Het ging er o.a. om dat sommigen voer van heinde en ver kregen (soja uit Zd-Amerika) en de mest ook naar Verweggistan toe afvoerden.
Nick83
@pieta Nou, da is niet "toevallig", dat is een wel overwogen ondernemerskeuze.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@Druk Volgens mij zijn er zat intensieve bedrijven die niet anders boeren dan een extensievere collega. Het grote verschil is namelijk dat ze voer van een buurman kopen en jij toevallig die grond zelf in gebruik hebt.

Volgens mij maak je van de uitzonderingen regel.
Waarom zou je van de buurman kopen als alleen de prijs je interesseert ?
En waarom is de buurman beter dan iemand 10 of 20km verder?
pieta
@arie.j Nou Arie mijn eigen ervaring is dat wij de laatste 30 jaar (op een uitzonderlijk jaar na, toen via fourage oude mais gekocht) altijd de mais binnen een paar kilometer hebben gekocht als intensief bedrijf. Ik hoor altijd dat de echte grasbedrijven/veebedrijven in akkerbouwgebieden via de fourage kopen omdat in hun eigen streek weinig/geen aanbod is. Bij ons in de buurt was vroeger iig volop aanbod van mais.
arie.j
@pieta Inderdaad is de enkele ha mais hier niet voor de verkoop, dus wie mais wil voeren zal het hier verderop moeten halen .
Nou zijn hier in de Alblasserwaard rantsoenen met de helft of meer mais iets wat wel niet zal voorkomen.
Maar mijn punt is, wat maakt het nu eigenlijk uit of die mais 5 km of 50 km of 80km van je vandaan komt?(behalve de kosten van transport)
pieta
@arie.j En de CO2 uitstoot van dat transport?
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
En de CO2 uitstoot van dat transport?

Binnen 10 jaar zijn er vrachtauto's met vrijwel geen uitstoot Co2 zeggen onderzoekers.
Of het waar is weet ik niet, wel dat in de stad er al bussen op elektrisch cellen e.d. rijden.
Maar wanneer dat het criterium moet zijn dan is nog veel meer, om te beginnen de natte voeders natuurlijk, kies je bv. voor een melkfabriek en veevoerfabriek in de buurt enz.
Lijkt me dat zulke keuzes niet worden ingegeven door de CO2 uitstoot en ik zou er ook niet direct heen willen.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Binnen 10 jaar zijn er vrachtauto's met vrijwel geen uitstoot Co2 zeggen onderzoekers.

Ik heb wel eens ooit gehoord dat je meer milieuschade aanricht door het aanschaffen van een nieuwe elektrische auto (oude naar de sloop) dan met de oude doorrijden. Dus wat is geen CO2 uitstoot. Het uiteindelijke product heeft wellicht geen uitstoot tijdens gebruik maar moet ook gemaakt worden.
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
bussen op elektrisch cellen e.d. rijden

tja, en toen gingen die dingen stuk, moet er setje nieuw in (moet ook gemaakt worden) en de oude afgevoerd/afgebroken...
kaas
En waar laten ze het groene gas
Nick83
@kaas Word meteen stroom van gemaakt. Wat ik me wel eens afvraag: zou da gas ook tijdelijk in een tankje opgeslagen kunnen worden zodat je het aan kan spreken als je het nodig heb? Bijvoorbeeld tijdens melken / koelen van de melk of tijdens voeren (bij automatisch voersysteem)?
+1
Las Veegas
@Nick83 Technisch gezien is dat zelfs heel goed mogelijk. Er is met techniek heel veel mogelijk echter schaalgrootte zal leidend zijn. Bij groen gas productie is nog een verdienmogelijkheid.
Als je buurman toevallig een glastuinbouwer dan is het zelfs mogelijk het afvalproduct (afgescheiden CO2-gas) als atmosfeer-bemester in de kas af te zetten. Dan mag je, als je de RFC-redenering verder doorvoert, zelfs die tonnen CO2 aanreiken voor 10 euro bonus.
Tinus
@Las Veegas Of zelf een kas ernaast zetten.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Tinus:
zelf een kas ernaast zetten

Wordt nogal een bouwblok. Max 70% bebouwen hier in de gemeente, gebouwen, sleufsilo, mestopslag, vergister en nu nog een kas erbij.
Tinus
@Jack Rijlaarsdam Doe zoals ze in steden doen, de lucht in!

theverge.com/2015/2/…
+1
Jack Rijlaarsdam
@Tinus

Ik lees de jongens een verhaaltje voor, voor het slapen gaan, verder zijn sprookjes aan mij niet besteed.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
nu nog een kas erbij

met lucratieve teelt Jackkie, laat die dikke stal dan maar zitten. Hollandse groenten, natuurlijk goed 😁
Grasbaal
Wat doet Jumpstart?, op deze video meer details wat het plan inhoud:

puntertje
Glycerine verkopers gaan gouden tijden tegemoet.
m uut m
@puntertje
MONO vergisters daar gaat alleen mest in.
Jack Rijlaarsdam
@m uut m

@puntertje zal op gladde praatjes doelen.
puntertje
@m uut m 'MONO vergisters daar gaat alleen mest in.'

Ja, officieel wel, maar bij zwaar gesubsidieerde stroom is stiekem wat bijmengen snel rendabel voor de exploitant. En vervolgens lijkt het ook nog als of je meer CO2 uitstoot voorkomt, nog eens kassa.
christo
Het is mooi dat de presentatie gehouden wordt door iemand die er in gelooft maar denk ik geen idee heeft waar de 1000 weidende bedrijven gevonden moeten worden die misschien ook nog een vloer moeten gaan leggen die hier wel voor geschikt is. 2.5 % rente is een riante vergoeding. Na 12 jaar kappie er af en zwemmen in het geld. Super duurzaam model. De boer blijft met de rotzooi achter. Laten ze het geld maar steken in grote locaties, niet op boerenbedrijven.
Druk
@christo
Inderdaad een zeer riante vergoeding: inkooptarief 12-jaars rente ligt momenteel in de range 0,35% - 0,40%.
Grasbaal
Hier een uitleg van het businessplan:

/
KuikenenKoe
@Grasbaal

beetje rare gewoonte begint dat te worden dat "talking with the hands"
joosten gister ook al, iedereen doet dat tegenwoordig

zal proberen voortaan ook zo te praten met mijn omgeving, om maar niet ouderwets te worden
benieuwd hoe vrouw en kinderen reageren
Las Veegas
@Grasbaal met dichte vloer komt deze berekening van 300 koeien en groen gas op 37,5m3 biogas per m3 mest. Echter daar gaat een hele bekende bank in de argo-sector niet in mee want die vindt 30m3 al welletjes om mee te rekenen. Als ze daar nou eens klaar wijn over zouden schenken - welk type rantsoen, welke kg melk/koe/jaar en welke vloer en welke te verwachte biogas opbrengst in zowel m3 als vol%CH4. Kan de achterban ook eens wat rekenen. Wie weet is het misschien wel voordelig om de koeien meer te geven.
wijnhorst
In de laatste video beweert die man dat de opbrengst altijd 12,5 cent per kwh is, maar dat klopt niet altijd, als de stroomprijs onder de minimumprijs zakt en dat was afgelopen jaar dan kan de opbrengst zo een 1 tot 1,5 cent dalen. En dan levert de vergister ineens geen geld meer op.
Tinus
@wijnhorst Misschien dat er voor zulke situaties een buffervat ingezet kan worden?
+1
Las Veegas
@wijnhorst Dat heb jij goed gezien Wijnhorst, dat is compleet waar wat je zegt. Dit meneer van die 12,5cent gaf indirect ook meteen aan dat het een probleem van de melkveehouder is want hij zegt dat RFC ( en andere NZO-leden) de groene stroom tegen marktconforme prijzen gaat afnemen van de melkveehouder. Wat hij dus zegt, is de stroomprijs lager dan de drempel in de SDE (het correctiebedrag staat nu in de gewone Monomestvergisting op 4,2cent) dan is het verschil, dat inderdaad 1 tot 2 cent is, ten nadelen van de melkveehouder.
Daarnaast zegt die meneer heel expliciet "geleverde stroom krijgt 1,75cent toe-betaald voor de CO2-bonus". Dat kan wel zo zijn maar een melkveehouder heeft er al snel meer aan om al zijn eigen-gebruik in stroom weg te werken.
Want:
van 0 -10.000kWh is de energiebelasting 10,5cent ( is dus 8,75cent meer, 875euro)
Van 10.000 - 50.000 is de energiebelasting 5,7cent (is dus 3,95cent meer, 1580euro)
Van 50.000 - naar 10miljoen is de energiebelasting 1,5cent (is dus 0,25cent minder -)

Stel je verbruikt er maar 50.000kWh per jaar.
dan loop je aan CO2-bonus, 1,75cent maal 50.000 = 875euro, mis.
Maar je bespaart op de energiebelasting (voor het niet-aankopen van stroom dus) 2455euro
Netto sowieso 1580euro

Daarnaast koop je stroom in, wat dus een prijs is die vervormd wordt uit marktconforme prijs +winstmarge voor de stroomverkoper. Die winstmarge over 50.000kWh steek je ook nog eens in je zak. Realiseer je dat wanneer die winstmarge groter is dan 0,25cent/kWh ( en dat is al heel snel want die ligt op 1 tot 2 cent/kWh) je ook over de aankoop boven de 50.000kWh beter uit bent dan de 1,75cent CO2-bonus.

Daarnaast ontstaat voor RFC een situatie dat ze een CO2-bonus hebben berekend met de aanname dat ze de gehele stroomproductie zullen afnemen, Maar hierboven staat te lezen dat dit geen voordeel voor Melkveehouder oplevert.
Beter is om elke kg melk een CO2-bonus toe te kennen, dan houd je het zuiver, want RFC rekent zelf de CO2-emissiereductie ook toe naar kg melk.
+1
Druk
Na bijna-monopolist RFC komt nu ook VanDrie met een technische oplossing voor de mest- annex milieuproblematiek.

De milieuproblematiek rond mestverwerking raakt VanDrie direct.
Vleesconcern VanDrie Group is samen met het universiteits- en onderzoekscentrum Wageningen UR een mestproject gestart. Met nieuw ontwikkelde technieken moeten fosfaat, aminozuren en mineralen uit de kalvermest worden gehaald en geschikt gemaakt worden voor hergebruik.
Las Veegas
@Druk Dat centraal grootschalig oplossen van het mestprobleem is net een carrousel, iedereen wil erin en iedereen maakt hetzelfde rondje.
Las Veegas
@Druk Jumpstart haalt nul fosfaat en nul stikstof uit de landbouw. Fosfaat en stikstof gaan niet door een elektriciteitsdraad of aardgasleiding.
Grasbaal
@Las Veegas maar dat wil de Mestkraker.nl gaan doen.

(klik om te vergroten)

mestkraker
Las Veegas
@Grasbaal maar dat staat los van het verhaal van Jumpstart, althans in hun presentaties komt het niet als een vast onderwerp aan bod.
Grasbaal
@Las Veegas klopt, is er later bijgekomen, is nog in experimenteel stadium. En je kunt je afvragen, zelfs als het goed werkt. Hoeveel energie kost het dan om deze kunstmest te maken?. Maar dat zal de tijd leren.
+1
Coen
Een zeer kritisch geluid op melkweb, opteer ook voor extra plus voor groene stroom

F.C. betaald 1,75 cent per KWH voor groene stroom

Dit werd afgelopen week bekend gemaakt door I. de Grefte (algemeen directeur Jumpstart), tijdens een webinar van Boerdeij. I. de Grefte werd 1-7-2015 aangesteld door R. Joosten (CEO F.C. sinds 1-6-2015) om Jumpstart op te richten.

In de ledenvergadering van najaar 2015 en voorjaar 2016 is er door het bestuur, geen enkel overleg geweest met de leden over mestvergisting. BESTUUR F.C.WAAROM OVERLEGT U NIET DIT MET UW LEDEN?? ( waarschijnlijk zijn de leden alleen maar belangrijk om het verloren, eigen vermogen weer op te bouwen)

Afgelopen zomer werd bekent dat F.C. 10 pilot bedrijven met mestvergisters ging op zetten. Maar ondertussen werd een financiering voor 1000 mestvergisters aangevraagt bij de ABN voor 265 mjn. Euro. Inmiddels heeft minister Kamp 150 mjn. subsidie gegeven voor de eerste 200 mestvergisters.

Aanschaf gem. 265.000 E, gem. subsidie over 12 jaar 750.000 E. !!!!! Hebben onze bestuurders hun boeren verstand verloren!!! (dit kun je toch niet aan de consument uitleggen)

UIt de webinar blijkt :

-grote investeringen, heel veel subsidie en geringe opbrengsten met heel veel aanames omdat het allemaal nog in de beginfase zit.

-je moet een goede kwaliteit mest hebben!!!

-7,5 % van de investering moet je als inleg geld betalen voor een stroppen pot, na 12 jaar kan het geld weg zijn. (als teveel bedrijven de lease niet meer kunnen betalen)

Omdat 90% van de methaan uitstoot via de bek de koe verlaat, en dus 10% via de mestkelder, word er door F.C. met een groot en erg duur kanon op een kleine mug geschoten. (de CO2 reductie is minimaal)

F.C. waarom niet met hetzelfde geld en energie inzetten op zonnepanelen of kleinschalige windenergie. Het rendement per geinvesteerde Euro ligt daar veel hoger.

Ik ga er van uit dat leden die al groene stroom opwekken (zonnepanelen, wind, etc.) de vergoeding van 1,75 cent per KWH ook krijgen uit betaald.
Las Veegas
@Coen 90/10 is wel erg gezocht. Bij veel maïs kan het tot 50/50 worden terug gebracht volgens de WUR.
Waar ook aandacht voor moet zijn is dat de mest uitgewerkt is als het door een vergister heen gehaald is.
In Jumpstart ligt de aandacht en nadruk op mest en hoe daar zoveel mogelijk kosten aan te verminderen is. Bij een overdachte keuze lijkt me dat zeer goed mogelijk.

Die 750.000euro, maak je daar nou eens niet zo druk over. Zo'n 15 jaar geleden heeft de overheid een beslissing genomen dat het verduurzamen van energie niet een taak is van energie-leveranciers maar van de overheid, een en ander naar toen goed lopend Duits model maar dan wat heel wat zuiniger. De consument zit daar niet mee, dit jaar alleen al wordt voor 9 miljard aan toezeggingen voor komende 12 jaar gedaan, dus dan is 750 miljoen voor 1.000 vergisters helemaal geen slecht idee, want die leveren in tegenstellingen tot zon en wind 24uur per dag 365 dagen per jaar energie.
+1
pieta
@Las Veegas En hoeveel subsidie is er niet naar zonnepanelen en windenergie gegaan. De zonne-energie is momenteel dermate ver doorontwikkeld dat het met weinig subsidie kan. Maar dat is wel dankzij de eerdere subsidies.
Las Veegas
@pieta sorry dat ik het het zeg, ondanks de subsidie want het concept subsidie motiveert voor geen meter om verbeteringen door te voeren. De drijvende kracht achter de innovaties was en is een schaarste (klinkt raar dat ik dat zeg bij 9mjd dit jaar alleen al) aan subsidie. Als er helemaal geen subsidie was geweest maar een fikse boete bij te weinig hebben gedaan, dan was die innovatie keihard gegaan. Bij wind op zee waren ze allemaal zielsgelukkig dat er nog maar 88euro/MWh ERBIJ betaald diende te worden en dan zijn de aansluitingsinfrakosten ook nog eens rekening Staat. Tegen dat licht bezien zijn die 1.000 vergisters voor 750mlj zelfs nog een koopje.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Las Veegas:
90/10 is wel erg gezocht. Bij veel maïs kan het tot 50/50 worden terug gebracht volgens de WUR.

En dan vergeet je gemakshalve even al het lachgas dat door het bewerken van de maisakker vrijkomt. Och nee, dat heeft men buiten de modelletjes weten te houden.
Las Veegas
@puntertje Heel gemakkelijk oplossing, gewoon mïas verbieden.
Zo weer een probleem opgelost, of denk ik nou te makkelijk.
puntertje
@Las Veegas Een beetje selectief je uitgangspunten kiezen is wel heel gemakkelijk voor iemand die financiële belangen in de vergisting heeft.
Las Veegas
@puntertje De uitgangspunten kunnen nog een heel eind verbreedt worden maar dan gaat het de meeste hier boven hun pet en lijkt het net alsof ik argumenten aan het zoeken ben terwijl ook die gewoon steekhoudend zijn.
In eerste instantie had ook zo mijn bedenkingen maar hoe langer ik er naar kijk des te meer zie ik perspectief in Jumpstart.

Aan die vermeende financiële belangen moet ik eraan toevoegen dat ik geen eigenaar van Bioelectric noch Host ben zodat ik die opmerking eigenlijk een beetje een gemakkelijk vind.
puntertje
Quote Reactie van @Las Veegas:
Aan die vermeende financiële belangen

nou, niks vermeend want dat heb je zelf eerder al vermeld. Dus je zult wel consultant o.i.d. zijn, en dan heb je een haalbare business-case nodig anders rookt de schoorsteen niet.
En dan vermelden dat je beter sommige zaken maar niet moet melden omdat het anders de meesten boven de pet gaat, tja...
Las Veegas
@puntertje Moet ik hier nou echt gaan beginnen over Life Cycle Analysis en of Clean Development Mechanisme certificering, kom op, d´r zit geen hond op te wachten.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot frieslandcampina , weidegang , melkveehouder , toekomst , jumpstart en monovergister ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1.044