Mestvergistingscöperatie FrieslandCampina van start
Deel dit artikel
Het laatste nieuws voor tijdens de koffie
Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot frieslandcampina , melkveehouders , CO2 , melkveebedrijf , jumpstart en monovergister ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!
Laatste
Reacties
Dat is 0.4 cent per liter melk. En waardeloze mest! Of je moet de mest verder verwerken.
Ik zal niet zeggen dat je niets moet proberen, en Joosten heeft gelijk dat het niet van de grond komt als individuen allemaal zelf het wiel uit moeten vinden. Alleen de zuivel had het niet naar zich toe moeten trekken. De scheiding van mest- en melkdiscussie is decennia lang zorgvuldig gekoesterd tot Joosten als een olifant de porseleinkast binnen dendert. Als het lukt is het mooi, mislukt het dan blijft de mest voor altijd aan het melk-imago kleven. En dat risico is te groot. Maar het slappe coöperatiebestuur is geen partij voor een CEO met (te) veel dadendrang op zaken die niet in zijn functieomschrijving staan.
Als we diezelfde lijn kunnen volgen met beluchte mest zijn de emissieproblemen prima oplosbaar!
Dat zou pas innovatief zijn, i.t.t. Dat hele mineralenconcentraat gedoe!
De veehouderij is veel co2 neutraler dan je denkt..
Uitstoot broeikasgassen
Geschreven door:
De heer AAN Ammerlaan
09-10-2016
Onlangs ontvingen wij een folder over Jumpstart en de kansen die er liggen voor mestvergisting, om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. De bewering onder het kopje 'uitstoot op de boerderij', roept bij mij vragen op. Ik hoop dat iemand, met kennis van zaken, dit leest en daarover duidelijkheid kan geven.
Gesteld wordt dat 91% van de uitstoot van broeikasgassen, in de zuivelsector, plaatsvindt op het melkveebedrijf. Daarin is de uitstoot van krachtvoer en kunstmest meegenomen. Ik neem aan dat er hier bedoeld wordt: De uitstoot van broeikasgassen tijdens de produktie van krachtvoer en kunstmest.
Het is raar dat de uitstoot uit kunstmest- en krachtvoerindustrie hier op het bordje gelegd wordt van de melkveehouderij. Immers: Wij hebben geen invloed op het produktieproces en de hoogte van de uitstoot tijdens dat produktie proces. Het kan niet zo zijn dat een schakel in de zuivelsector verantwoordelijk is voor de uitstoot in de voorgaande schakel. Indien die gedachtelijn wordt doorgetrokken, is de verwerkende sector verantwoordelijk voor de uitstoot uit de melkveehouderij en de grootgrutter verantwoordelijk voor de uitstoot van de verwerkende sector.
Die 91% valt wat mij betreft onder het kopje 'stemmingmakerij'. Een geluid dat je van (sommige) politieke partijen en milieuorganisaties kunt verwachten, maar dat niet in de zuivelsector thuishoort .
Daarnaast vraag ik me het volgende af: Is de uitstoot uit de melkveehouderij, waarover in de folder wordt gesproken een bruto of netto uitstoot? M.a.w. is er rekening gehouden met de hoeveelheid co2, die bij de produktie van gewassen, op een melkveebedrijf, wordt vastgelegd?
Dat betekent dus itt wat de heer Ammerlaan zou wensen dat het wél zo is dat datgene wat je op je bedrijf aanvoert een bepaalde lading aan co2 heeft opgebouwd. Het zou raar zijn dat als je mais aankoopt van de buurman deze op je erf gestort wordt en de LCA teller pas begint als de shovel de mais aandrukt. Hetzelfde geld voor krachtvoer.Je hebt geen invloed op de LCA waarde van een aangevoerd product. Je kunt wel keuzes maken in wat je aanvoert. De teelt van klaver zal je kunnen helpen de aanvoer van kunstmest te beperken. En wat is de LCA van mineralenconcentraat bijvoorbeeld? Is die gunstig of ongunstig vergeleken met gasgestookte N.
Op basis van internationale normen word de LCA van een product berekend.Bij soya wordt die bijvoorbeeld verdeeld tussen olie en het schroot. Geld ook voor een product als bierbostel of perspulp.
Er is een substantieel eigen energiebehoefte aan die types vergisters en aan eventueel eigen verbruik op het erf wanneer daar nog van alles achteraan geschakeld wordt. Dat afnemen van die GvO's of groen gas certificaten wordt daarmee niet verwezenlijk,dus ook geen CO2-reductie voor RFC.
Het moet echt helemaal anders. Dat kan ook maar dat vergt de moed om nu te keren.
en denk is verstandig dat mensen meer kip gaan eten heeft een zeer gunstige co2 footprint
zal op aankomende rfc vergadering dit even nadrukkelijk naar voren brengen zodat rfc een reclamecampagne op zet om kipconsumptie te promoten en te bevorderen