Melkkoe wordt dubbeldoelkoe. Wie wil dat nou niet????

Op de foto hieronder zien jullie een hele blije Keurslager met 2 Cote de Boeufs. Dit is rib-eye in de been van een gemeste Hollandse melkkoe.

In 1,5 jaar tijd is een mooie markt gecreëerd voor rundvlees van gemeste Hollandse melkkoeien. Afnemers (sterrenrestaurants, ambachtelijke slagers en horeca-ondernemers) willen dit prachtige vlees graag wekelijks bij ons kopen. Door een centrale afmestfase kan een relatief uniforme kwaliteit worden gegarandeerd, ondanks dat de koeien van verschillende melkveehouders afkomstig zijn.

Veel restaurants willen geen anoniem vlees meer uit verweggistan nu er een duurzaam Hollands alternatief is van goede kwaliteit rundvlees met een eerlijk en kloppend verhaal. Daardoor kunnen wij melkveehouders meer betalen voor koeien die normaal gesproken direct naar het slachthuis gaan.

Waarom er maar weinig melkveehouders interesse hebben in extra euro's voor een deel van hun mooie veestapel is mij echt een raadsel!!!

Wie het weet mag het zeggen.... Ik hoor het graag!

Deel dit artikel

Bijlages

(klik om te vergroten)

Cote de Boeuf van een gemeste Hollandse melkkoe. Duurzaam Rundvlees en een 100% Nederlands product.

Reacties

arjankok
Vandaag nog dikke ouwe kian dochter afgeleverd ,was 1 meter breed geworden , 380 kilo geslacht gewicht
m uut m
Bij mij gingen voorheen de zwartbonte koeien ook alleen slachtrijp van de dam minimaal 350 kg met uitschieters van boven de 425 kg.
Zelfs jersey koeien klassen bij O- 2+ gewicht is wel aanmerkelijk lager voor 250 kg moet je een grote jersey hebben
+1
Petro Pelgrum
@m uut m hoeveel melk gaven die HF nog dan per dag net voor de slacht?
m uut m
@Petro Pelgrum
De meesten rond de 15 kg waren ook wel bij die ik nog 2 maand tussen de droge liet lopen. Kregen geen krachtvoer alleen gras kuil.
+1
Petro Pelgrum
@m uut m Het scheelt dat die graskuil en huisvesting gratis is anders hou je er niets aan over.😄
HeijdraVleesvee
Zoals ik al schreef: afnemers willen wekelijks eenzelfde stukje vlees. Een centraal afmestbedrijf is dus cruciaal om gezamenlijk een hogere marge te kunnen delen en de totale afzetmarkt voor dit vlees te vergroten.
gprumo
@HeijdraVleesvee ik vind dit concept super, maar de vraag is natuurlijk, krijg je evenveel geld als bij de handelaar?
HeijdraVleesvee
@gprumo Wij betalen een + bovenop de geldende slachtprijs. We zouden graag samenwerken met de veehandel maar de meesten vinden dit concept marktverstorend.
gprumo
@HeijdraVleesvee
Wij hebben hier thuis wel oren na, onze koeien gaan meestal al redelijk dik weg , is dit een probleem.
HeijdraVleesvee
@gprumo Ivm de fosfaatregelgeving wil je ze wellicht eerder verkopen zodat je de ruimte kunt benutten voor hoog-productieve koeien?
gprumo
@HeijdraVleesvee ja maar je houdt een koe toch tot de 25 liter daags en zonder kalf groeien ze redelijk in de breedte.
m uut m
@gprumo
Ze willen alleen maar koeien kopen die al droog staan.
Petro Pelgrum
@m uut m Dus dan moet je koeien van 25 l eerst droog zien te krijgen, waarbij ze ook nog gewicht verliezen , en dan na een paar weken als het uier helemaal opgedroogd is kan die naar Heijdra.
Die tijd dat die koe moet opdrogen zitten ook nog wat risico's aan en die tijd heb je geen melk en ook geen groei van zo'n koe.
Dan mag zo'n koe wel een kwart meer opbrengen als deze naar Heijdra gaat.
Dan gaat je vervangings % ook nog omhoog en moet je ook meer jongvee aanhouden wat niet gunstig is voor de fosfaatproblematiek.
Maar nu zal ik wel weer heel negatief zijn, maar ik relativeer graag😊
m uut m
@Petro Pelgrum
Staat in het verhaal. Ze willen alleen droge koeien
Petro Pelgrum
@HeijdraVleesvee Die hele mesterij is toch overbodig, er lopen zat melkkoeien in Nederland die aan die eisen voldoen zonder ze ook nog eens te mesten.
HeijdraVleesvee
@Petro Pelgrum waar dan?
Petro Pelgrum
@HeijdraVleesvee als je het goede ras vind.
Petro Pelgrum
Moeten die Hf koeien gemest worden voordat er zo'n stuk vlees aan zit? 😞😞
+1
m uut m
@Petro Pelgrum
Als jij ziet wat de gemiddelde veehouder afvoerd. Ja dan moet die gemest worden.
Is in Denemarken niet anders denk ik.
Petro Pelgrum
@m uut m Wij hebben andere koeien hé die hoeven we niet af te mesten.😉
Dat afmesten is toch veel te duur, op die plek kan je ook een koe hebben die 45 kg melk geeft.
Todi
@Petro Pelgrum Zo denken mag niet van wd.
Petro Pelgrum
@Todi Wie is WD?
Todi
@Petro Pelgrum Wakker Dier.
Petro Pelgrum
@Todi Koeien een extra keer transporteren en laten stressen als ze naar de afmester moeten dat zal WD wel goed vinden👍
demelkboer
@Petro Pelgrum

Als we gaan rekenen kun jij die dikke fleckies van jou ook beter aan de haak hangen, of kun jij voor 25 cent nog melken.
Petro Pelgrum
@demelkboer Het zou een mooi bedrag opleveren als we die dikke Fleckvieh veestapel gingen slachten, ik denk wel 2 x zoveel als een gem. Hf koppel.
Maar we wachten nog ff omdat de melkprijs aantrekt 😁
Petro Pelgrum
Wie zou in dit geval aan dit concept geld verdienen? 😁
HeijdraVleesvee
@Petro Pelgrum De melkveehouder krijg meer voor z'n koe. En de mester moet er natuurlijk ook iets aan verdienen. Anders houdt het snel op.
+2
brabo
@HeijdraVleesvee
je link in het artikel werkt niet, maar als ik het goed begrijp wil je melkkoeien overnemen om deze dan alsnog af te gaan mesten.
Hier gaat normaal gesproken ook alles dik weg. Elke lege koe die mag op het eind hier nog zo lang blijven als dat ze nog voldoende melk geven ( grens ligt ongeveer op 15 kg melk). De meeste zijn dan dik zat. Die enkele die dan nog niet dik zijn, die mankeren iets en die willen jullie ook niet vermoed ik. Dus dit gaat hem niet worden.
cs-agrar
Quote Reactie van @brabo:
Dus dit gaat hem niet worden

Kan wel, maar continuiteit is moeilijk aan te brengen
Petro Pelgrum
@brabo Eigenlijk is dit een heel krom concept.
Het zou moeten zijn dat de koeien die dik van een melkveebedrijf worden afgevoerd en geslacht worden een extra premie krijgen dan kan er aangetoond worden aan de consument dat dit dieren zijn waar niks aan het management mankeert.
Waarom de bedrijven lonen die niet in staat zijn dikke koeien aan de slacht te leveren?
weurding
@Petro Pelgrum voorheen schreef je nog dat op die plaats een koe van 45 liter kon staan dus dik gaan ze ook niet bij jou weg?
Petro Pelgrum
@weurding Koeien die onder de 20 kg melk komen gaan hier weg, daar beneden zijn ze niet rendabel meer.
Deze wegen gem 387 kg geslacht.
weurding
@Petro Pelgrum onder de 20 gaan ze hier droog 😉
Petro Pelgrum
@weurding Die koeien die je Wilt slachten?😲
klaas schouten
De grossiers krijgen te veel magere koeien aangevoerd . Op dit moment mest ik enkele mrij vaarsen en enkele kruisling BB dit zijn als ik ze aflever R dieren het is voor mij zeker rendabel want de kiloprijs gaat snel omhoog als het dier goed is afgemest.
Petro Pelgrum
@klaas schouten Wat zijn je voerprijzen en wat reken je voor arbeid en risiko en stalonkosten?
+1
HeijdraVleesvee
Dus niemand op dit forum ziet het belang van het GEZAMENLIJK in de markt zetten van Nederlands rundvlees afkomstig van de koe die eerst melk gaf en daarna ook nog voor een mooi stukje kwaliteitsvlees zorgde??? !!! ...

Ondanks het feit dat de slager, de betere restaurants en vele andere afnemers ons om dit vlees smeken??? !!! ...

De enige voorwaarde om dit te laten slagen is samenwerking, maar dat inzicht ben ik in de bovenstaande reacties nog niet tegengekomen.

Afnemers willen niet de ene week een koetje van boer Piet en de andere week een andere kwaliteit vlees van het koetje van boer Klaas. Een centrale afmestfase op grotere schaal biedt wel grote kans tot slagen om deze afzetmarkt aan ons te binden, met als gevolg een hogere opbrengstprijs voor de melkkoe die vleeskoe wordt. Daarnaast drukt de koe niet meer op de fosfaatbalans waardoor er meer ruimte is voor de hoogproductieve koeien op het melkveebedrijf.

Ieder z'n vak en #samensterker
+1
meelezer10
Quote Reactie van @HeijdraVleesvee:
Ieder z'n vak en #samensterker

dat zegt van drie ook
Petro Pelgrum
@HeijdraVleesvee Nee ik zie het nut er niet van in dat HF vetgemest moet worden.
Er zijn zat Dubbeldoelkoeien die niet eerst gemolken wordt en daarna nog eens vetgemest moeten worden. Koeien die zo uit de stal de slachterij in gaan met meer dan 380 kg geslacht heten Dubbeldoelkoeien, koeien die 2 dingen in de zelfde tijd klaren.
Ik denk ook in dit geval dat de slachter weer met de grootste winst gaat lopen.
+1
mlkvhoudr
@Petro Pelgrum Je bent nu wel erg bang een ander ook wat marge te gunnen.......
Petro Pelgrum
@mlkvhoudr Ik dacht dat we.daar al aardig mee bezig waren.
+1
brabo
@HeijdraVleesvee
de dieren die ik zelf niet vet gemest krijg, dat lukt jou ook niet.
m uut m
@brabo
Maar die koopt hij ook niet
Petro Pelgrum
@m uut m Die mag de handelaar ophalen😂. Die zegt dan een keer alles of niks.😁
HeijdraVleesvee
@Petro Pelgrum Beste Petro, blijkbaar wíl je het niet begrijpen. Ook goed! Drink en glas, doe en plas en alles blijft zo uitzichtloos als het was. Groet, Anita
Petro Pelgrum
@HeijdraVleesvee Uitzichtloos? Ik heb al een paar keer verteld dat jullie zo dikke koeien uit stallen kunnen trekken zonder vet te mesten, zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen, als je het juiste ras maar hebt. Maar hier heb ik nog geen reactie op gekregen Anita. Maar dat kun jij dan wel uitleggen hoop ik😊
HeijdraVleesvee
@Petro Pelgrum Wij leveren wekelijks vlees van gemeste Hollandse melkkoeien afkomstig van zo'n 30 verschillende melkveehouders aan diverse slagers en restaurants, waaronder een 2** restaurant. Deze mensen zijn enorm enthousiast over de kwaliteit van het vlees, de smaak + het verhaal. Zij hebben maar 1 eis: het vlees moet iedere week dezelfde kleur, smaak en vetbedekking hebben. Wanneer je in week 1 de vette koe slacht die boer Piet toevallig klaar heeft en de week daarop heeft boer Piet geen vette koe, dus haal je er een bij boer Klaas die 200 kilometer verderop woont en heel anders voert dan boer Piet, dan krijg je meteen klachten.

Centraal afmesten met een rantsoen dat de verhouding tussen vet en vlees optimaliseert zonder de inttramusculaire marmering van het vlees aan te tasten, is een vak apart. Bovendien krijg je de benodigde meerwaarde voor de mestfase niet uitbetaald wanneer je de koe aan het slachthuis of een grossier levert. Wij zorgen er zelf voor dat ieder stukje van de door ons gemeste koeien op de juiste plek terecht komt waardoor de maximale opbrengst van het dier wordt bereikt. Dit is een hele klus, kan ik je vertellen, maar ook een enorme uitdaging. De waardering voor vlees van de Hollandse melkkoe groeit met de dag. Iedereen ziet het, behalve de Nederlandse melkveehouder zoals U.
Petro Pelgrum
@HeijdraVleesvee ik ben geen Nederlandse melkveehouder dus....
HeijdraVleesvee
@Petro Pelgrum Waarom reageert u dan zo negatief als ik vragen mag?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @HeijdraVleesvee:
Waarom reageert u dan zo negatief als ik vragen mag?

Tja, dat kun je Petro nauwelijks kwalijk nemen. Neergestreken op de kale Deense prairie, bijna al z'n discussievriendjes op het prikkebord wonen in Nederland en dan ook nog de hele dag tegen die dikbil-witkoppen aan moeten kijken. Daar zou iedereen toch wat sikkeneurig van worden.
Petro Pelgrum
@Jack Rijlaarsdam Ja mooi man dikbilwitkoppen met veel melk en spieren, hier geniet ik elke dag van.
Dubbeldoelkoeien.
+2
buorman
@Petro Pelgrum

Een dikke koe is nog geen juist gemeste koe met de juiste rijpheid.
M.a.w. het is niet eens zo,n gek concept, alleen welke boer weet nog wat een koe weegt zolang die geen bonnetje heeft van de slachterij?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @buorman:
alleen welke boer weet nog wat een koe weegt zolang die geen bonnetje heeft van de slachterij?

Degene met weegvloer in de robot. Gewicht schatten is altijd lastig, grootte/lengte van de koe heeft doorgaans meer invloed dan rijpheid.
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Die weten het levend gewicht maar daarmee nog niet wat ie aan de haak weegt.
En die rijpheid mag dan voor de kilo's van minder belang zijn, voor deze afnemers is dat juist heel belangrijk om steeds 'dezelfde' kwaliteit op het bord te kunnen serveren.
Petro Pelgrum
@HeijdraVleesvee Ach het is niet negatief bedoeld hoor, maar wat moet bijv Brabo doen om koeien aan jullie te kunnen leveren?
Moet hij ze dan eerder afvoeren met als gevolg dat vervangingspercentage gaat stijgen?
Want die koeien die hij heeft zijn bijna allemaal al goed voor de slacht op die paar koeien na die niet geschikt zijn voor uw programma.
+1
HeijdraVleesvee
@Petro Pelgrum Een van de koeien waarvan de melkveehouder overtuigd was dat ze slachtrijp was is bij ons nog 180 gegroeid: allemaal nieuw, mals, kwaliteitsvlees. Zoals gezegd: ieder z'n vak en Samensterker
familie pelle
@HeijdraVleesvee
Hoe wordt de prijs bepaald en wat is de bonus voor de melkveehouder ?
+1
HeijdraVleesvee
@familie pelle Samen met u bepalen we de opbrengstprijs bij slacht. Voor geschikte droge koeien betalen we een flinke + bovenop deze prijs. Het is uiteindelijk aan u om hiermee akkoord te gaan of niet. Naast het geld is het feit dat dit vlees in het hogere segment gewaardeerd wordt, erg positief voor het imago van de Nederlandse melkveehouderij.
Jack Rijlaarsdam
@HeijdraVleesvee

Hoe moet ik dit zien: u koopt koeien die al O klassen en mest die naar klasse R?
HeijdraVleesvee
@Jack Rijlaarsdam Mesten is een vak, net als melken. Een P-1- kan uitgroeien tot een O+3+ De zwaarste gemeste melkkoe tot nu toe woog 508 kilo geslacht. Gemiddeld groeien de koeien bij ons zo'n 1.6 kg per dag. Ieder z'n vak en Samen Sterk(er). Dat is m'n boodschap.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @HeijdraVleesvee:
Een P-1- kan uitgroeien tot een O+3+

Dat kan. De P-koeien hier mankeren doorgaans wat aan het beenwerk/klauwen, daar komen jullie ook niet verder mee. De goede afvoerkoeien klassen hier meestal O -/0 maar wel 3+. Kortom, wij maken deze rijp genoeg, maar krijgen ze niet in dezelfde klasse als jullie.

Het concept is goed om een uniform product te krijgen. Het zal nog wel wat moeite kosten de koudwatervrees bij boeren en handel weg te nemen. Hoe bepalen jullie de inkooppprijs, in de roes of wegen + klassen?
HeijdraVleesvee
@Jack Rijlaarsdam De prijs wordt achter de koe in overleg met de melkveehouder bepaalt. Wij wegen de koeien levend bij aankomst in IJsselstein en net voor de slacht. Alle gegevens worden maandelijks aan de melkveehouders teruggekoppeld. In de praktijk blijken melkveehouders vaak niet op de hoogte van de geldende slachtprijzen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @HeijdraVleesvee:
geldende slachtprijzen

Wellicht een praktisch probleempje voor jullie: er hangt nogal wat uitstoot boven de markt komende maanden/jaar. Nu aankopen op basis van huidige slachtprijs kan een flinke scheur in de broek opleveren. Hoe dek je dit af?
HeijdraVleesvee
@Jack Rijlaarsdam Wij verkopen het vlees zelf aan de eindafnemers (restaurants en slagers). De prijzen fluctueren lang niet zo sterk als de veeprijzen.
cs-agrar
@HeijdraVleesvee dus als ik het goed begrijp, koop jij bij ons allemaal (overtollig)vee op, mest het af en levert dan? Op zich geen heel gek idee. Hoe zie je dit prijstechnisch?
HeijdraVleesvee
@cs-agrar Er is echt veel belangstelling voor dit duurzame stukje Hollands rundvlees. Gemiddeld is 15-20% van de melkkoeien is geschikt om te mesten. Jullie kennen je eigen koeien en weten beter dan wij welke koeien groeizaam zijn wanneer ze niet meer produceren. Het andere vee kunnen we uiteraard ook afnemen, maar we willen de vaste veehandelaar absoluut niet voor de voeten lopen. We hebben er velen gebeld, maar slechts een enkeling brengt koeien met als gevolg dat melkveehouders ons zelf opbellen. Het is de taak van een veehandelaar om een zo hoog mogelijke opbrengstprijs voor de koeien van een veehouder te verkrijgen. Dat moet de uitdaging van de 'Veeman Vakman' zijn.
+1
klaas schouten
Het voordeel is dat het aanbod van melkkoeien groot is.De classificatie kan dus na goed afmesten heel dicht bij elkaar liggen .Ik mest alleen R en U koeien . De r koeien hebben dan vet 3 en de U koeien komen niet verder als vet 2 De spreiding is dus groot hier krijg ik dus van mijn afnemers de meeste klachten over ze hebben liever iedere week hetzelfde.Goed concept Heijdra veel succes.
Rondhus
Probleem is dat de meeste "veehandelaren" postbode zijn geworden. Brengen het van A naar B en zien wel wat de boer beurt. Als zij maar hun commisie krijgen. Dat was ook de reden dat ik van het voorjaar weer over gestapt ben naar een handelaar die naar de markt gaat met mijn kalveren en koeien. Mag wel weer wat actie komen op dit vlak. Dus goed concept van jullie!!

Hoorde van grote kalvermeester hier uit de buurt dat in duitsland en frankrijk ook al nieuwe goedlopende projecten lopen met slacht kalveren. Geboren, gemest en geslacht in het 1 en het zelfde land. Kon weinig kalveren krijgen uit die twee landen
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Rondhus:
Kon weinig kalveren krijgen uit die twee landen

Mooi, dat gesleep moet eens over wezen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , vlees , melkkoe , duurzaam , rundvlees en melkveehouders ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
14