Volg de bouw van een Roundhouse

Door het jaar heen komt Schrijver stalinrichting vele bijzondere projecten tegen. Te bijzonder om niet te delen met de buitenwereld. Vandaar dat wij dit keer een bijzonder project van het begin tot het eind volgen. Het project dat wordt uitgelicht is de bouw van een vleesveestal bij Biologisch – Dynamisch bedrijf Gaos van Jos Jeuken & Ellen Krul in de Flevopolder. GAOS staat voor: Geduldig, Aandachtig, Onbekommerd, Samenwerken.

De hoofdbusiness van het bedrijf is akkerbouw, daarnaast houden zij vleesvee, telen zij zaad- en pootgoed en wekken zij duurzame energie op. Aan het begrip ‘Dynamisch’ uit de bedrijfsnaam is daarom niets te veel gezegd!

Gasconnes uit de Pyreneeën

“De koeien die wij houden zijn van een heel mooi ras, namelijk Gasconnes” aldus Ellen. Het is een koeienras uit het zuiden van Frankrijk, de Pyreneeën. “Wij hebben heel bewust voor dit ras gekozen, omdat het erg sobere dieren zijn. Deze dieren zijn gewend om de helft van het jaar hun eigen kostje te verzamelen in de bergen én in de winter blijven zij goed in conditie met hooi en kuilvoer”. De dieren lopen ’s zomers in familiekuddes in een natuurgebied van Natuurmonumenten. ’s Winters kalveren de koeien in de stal van Jos en Ellen af.


Nieuwe stal: Roundhouse

Er is bewust gekozen voor een Roundhouse, waarom? Wij vroegen het aan Jos. “Bij de keuze voor een nieuwe stal hebben wij ons ingeleefd in de koe. Wij proberen zo veel mogelijk de natuur na te bootsen, zoals de koe het van nature wil. In deze omstandigheden presteert een koe ook optimaal in onze visie. Het Gasconne ras van nature een sterk kudde gedrag. Wij houden daarom de kalfjes, pinken koeien, en stier altijd bij elkaar in een groep, de zogenaamde familie kudde. Dit zorgt er voor dat de rangorde zoveel mogelijk in stand blijft en dus ook de onderlinge rust. De kudde loopt zomers in een natuurgebied . Ze hebben dan weinig contact met mensen en gedragen zich dan als natuurlijke runderen. De ronde stal zorgt voor een goede kudde geest . De dieren zien voelen en horen elkaar . Er zijn weinig dode hoeken , waardoor vluchtgedrag mogelijk is. Er is optimaal ventilatie en de dieren hebben zicht naar buiten toe. Daarnaast komen er bijvoorbeeld ook houten spanten in de stal, dit is voor de koeien mooier dan al dat ijzerwerk”.


Volg de bouw van de Roundhouse

Nieuwsgierig hoe de bouw van dit project verloopt? Houd ons dan in de gaten. Wij volgen het project namelijk vanaf de grond. Wij zijn hierin letterlijk, want op de foto is te zien dat de eigenaren van het bedrijf in de Polderse klei staan, want juist: hier komt de Roundhouse eind van dit jaar te staan!

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot winter , hooi , stal , koeien , bouw , kalveren , energie , pinken , stier , natuurgebied , telen , biologisch , natuur , dieren , stalinrichting , conditie , familiekuddes en roundhouse ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!