Hoogzomers wordt het voorlopig niet

Prima weer om volop te weiden

Hoogzomers wordt het voorlopig niet, maar prima weideweer is het wel. De grasopname is maximaal dankzij gematigde temperaturen en beperkte zonnestraling. Ook zit er veel eiwit in het vochtige gras. En het gras groeit lekker door. Een weidesnede er bij in 10 dagen is goed mogelijk.

Zondag en maandag kunnen zware (onweers) buien lokaal de weidegang parten spelen. En de omstandigheden om in te kuilen blijven onveranderd risicovol. Ook na maandag is er een kleine kans op neerslag. Zodra het volgende weekend nadert, neemt de kans op neerslag weer toe. Geen zekerheid dus dat de kuil onder optimale omstandigheden tot stand komt, zoals begin mei. De weersverwachting 7-14 dagen vooruit biedt wel perspectief voor degen die willen wachten op stabieler weer om (de tweede snede) in te kuilen. In de tweede week van juni lijkt het hogedrukgebied boven Scandinavië, dat ons voorlopig geen stabiel zomers weer oplevert, de verwachting alsnog te gaan inlossen.

Dairy Campus droog
De eerste snee is voor het overgrote deel ingekuild. Met succes, vergeleken met andere jaren, al heeft een enkeling er de tweede helft van mei wel regen in gehad. De afgelopen dagen is er met name in het Noorden veel ingekuild, waarbij soms inkuilmiddel is gebruikt om de conservering van het zware eerste gras te optimaliseren. Ook op de Dairy Campus nabij Leeuwarden werd tijden de open dagen ingekuild. Het opgeschaalde proefbedrijf is een van de weinige regio’s in Nederland waar het afgelopen weekend nauwelijks geregend heeft.Uw weerman Erik Colenbrander

Reacties

Grasbaal
De uitkomst van de weersverwachting van de laatste dage was extreem slecht, afgelopen donderdag/vrijdag is er door de slechte verwachtingen hier inde buurt heel wat gras de kuil in gegaan wat nog lang niet droog genoeg was...

Waar blijven die zware buien?: weer.nl/nieuws/detail/…
+1
Frans1
Hier vrijdag ook het laatste gekuild,mooi spul geworden

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gras , eiwit , weidegang , dairy , dairy campus , inkuilmiddel en straling ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
26