Frieslandcampina nog groener

FrieslandCampina wil in 2020 duizend melkveehouders helpen aan een installatie waarmee ze op de boerderij mest om kunnen zetten in elektriciteit. Dat zegt topman Roelof Joosten tegen Trouw. De zuivelcoöperatie doet dit om aan de klimaatdoelstellingen tegemoet te komen en de CO2-uitstoot van de melkveesector te verlagen.

10 procent van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina komt van fabrieken. 90 procent vindt plaats op de boerderij
Roelof Joosten
De zuivelonderneming wil eerst monovergisters bij tweehonderd melkboeren plaatsen. Daarvoor moet meer geld beschikbaar komen voor kleinschalige mestvergisting vanuit een subsidieregeling voor duurzame energievoorziening.

De directeur van FrieslandCampina verwacht in juni een regeling met minister Kamp (economische zaken) te ondertekenen. Het ministerie bevestigt de gesprekken, waaraan ook Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) meedoet.

Nu al kunnen boeren met een mestvergister aanspraak maken op subsidie. Die krijgen ze per afgeleverde kilowattuur stroom, niet oor de aanschaf van de installatie. En die aanschaf is duur, zegt Hans Huijbers van LTO.

Voor een bedrijf met honderd koeien loopt de prijs van een monovergister op tot 300.000 euro. Hoe groter het bedrijf, hoe duurder de installatie."

Broeikasgassen
Een monovergister werkt alleen op mest. "Op het methaangas in de mest draait een motor en die wekt elektriciteit op", zegt Huijbers. "Groene stroom. Daarnaast verlaagt een monovergister de uitstoot van broeikasgassen. Methaangas is veel schadelijker dan CO2."

FrieslandCampina wil de melkveehouder alle taken en zorgen uit handen nemen, door de financiering te regelen, de monovergister te laten installeren, de administratieve afhandeling te doen en het groot onderhoud te laten uitvoeren. Eigenlijk hoeft de melkveehouder alleen een stukje grond beschikbaar te stellen, zegt Joosten.

"Hij moet een stopcontact hebben en de mest in de monovergister stoppen. Zo makkelijk moet het zijn. Met de opgewekte stroom wordt de boerderij klimaatneutraal.

Vierduizend melkveehouderijen
De stroom die de boer niet nodig heeft, levert hij aan het net. Net als bij het opwekken van windenergie", legt Joosten uit. Op langere termijn zijn er volgens hem vierduizend melkveehouderijen geschikt voor een vergistingsinstallatie. "10 procent van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina komt van fabrieken. 90 procent vindt plaats op de boerderij."

Het aantal monovergisters in Nederland is nu op twee handen te tellen, concludeert Huijbers. "De discussie erover loopt al jaren en is onderdeel van een groter debat over de schaal van de mestverwerking. Er zijn tien à twintig grote fabrieken in aanbouw."

"Een breed initiatief kan mestvergisting bij de boer een grote impuls geven en de kosten per vergister drukken. De tijd moet leren wat de effectiefste methode is."

Deel dit artikel

Reacties

+5
jan is hobbyboer
Daar gaat onze melkprijs nog stukje verder naar beneden. Er wordt ook van alles bedacht om die mega industriemelkers van hun problemen af te helpen. Een echte weidegangboer kan nl. in de zomer zo'n ding wel stil zetten, geen stront, die ligt in de weide. Eerst fosfaatrechten, nu dit, ze laten zich wel kennen bij RFC, maar op zich past het wel in de gekozen richting.

Jammer dat zelf vermarkten zo moeilijk is en zoveel tijd kost, anders wordt het de komende jaren wel tijd om eens rond te kijken. Als kleine extensieve boer heb je echt steeds minder bij deze club te zoeken zo langzamerhand. Enige wat je mag doen is imago beetje in de lucht houden.
+1
matt
Lely is vorig jaar gestopt met de monovergister,volgens mij omdat ze er geen drol mee konden verdienen.
En nu gaat FC de kar trekken?
jan is hobbyboer
Quote:
@matt: En nu gaat FC de kar trekken?

FC is een coöperatie, dus wij gaan de kar van dit financiële gedrocht trekken. 4000 x 300.000 euries is weer mooi 1.2 miljard door de gootsteen.
brabo
en jij denkt dat FC dit gaat betalen, ik had je slimmer in geschat.
Fc gaat alleen bij de eerste paar pilotbedrijven 10.000 euro per bedrijf bij leggen en de rest van de investeringen zijn gewoon voor de boer.

Financieel kan het ook niet makkelijk uit, maar ze beginnen nu te neuzelen over het feit dat je dan ook gelijk van het mogelijke methaangas probleem in de toekomst af bent.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: mogelijke methaangas probleem

Methaangas, daar hadden we ook nog geen regeltjes voor.....

Subsidie voor die dingen zal wel nodig zijn, geen industriemelker met een topfinanciering krijgt voor zo'n ding de financiering rond, Rabobank weet ook wel beter, die hebben genoeg van die vergisters gehad, bodemloze put. Is toch mooi weer 30 cent per liter melk financiering erbij.
Freriks
Quote:
@jan is hobbyboer: Methaangas, daar hadden we ook nog geen regeltjes voor.....
zou ik niet te hard roepen. Past in hele discussie over broeikasgassen waarin CO2, methaan en lachgas (NH2) worden genoemd. En er zijn al diverse afspraken over vermindering CO2 uitstoot. alleen nog niet vertaald naar boerderijniveau.
jan is hobbyboer
Quote:
@Freriks: alleen nog niet vertaald naar boerderijniveau

Dus nog geen regeltjes.
Nick83
Quote:
@jan is hobbyboer: Methaangas, daar hadden we ook nog geen regeltjes voor.....

En die gaan er wel komen, om vergisters "rendabel" te maken en zodoende een hele reeks bedrijven weer gegarandeerd voor jaren van voldoende werk te voorzien. 100en werknemers allemaal keurig betaald volgens CAO met 38 uurige werkweek en vakantie dagen. Ongeacht wat de melkprijsprijs is, de boer betaald wel. Immers, hij zal wel moeten... En de kleine boeren mogen ook meebetalen hoor, die hoeven zelf dan wel geen vergister te plaatsen, maar die moeten dan ... "Vervangende Methaan Verwerkings contracten" afsluiten bij de grotere boeren die wel een vergister hebben staan 😃
Freriks
@Nick83verkoop je de toko en ga je vergisters onderhouden
KuikenenKoe
Quote:
@matt: Lely is vorig jaar gestopt met de monovergister

was mestraffinage is even wat anders
+7
koeboer
Vind het toch vreemd dat de leden dit soort berichten uit de media moeten vernemen. Ook is niet duidelijk welke keuzes Campina maakt wil men voor weidegang gaan of high tech landbouw waarbij de koeien binnenblijven. Te meer dit voorjaar werd aangeven dat men er naar toe wil minder op naam te reserveren omdat men in de komende jaren in afzet wil investeren. Op een avond waar ik de heer Joosten sprk vernam ik al dat dit project zijn "kindje"is.Het is zaak dat bestuur en regioraad deze man duidelijk maken dat hij er is om onze melk te verwaarden, en dit soort besluiten bij het bestuur ligt en via de leden moeten gaan
+3
diezel
@koeboerNog even een citaat uit het interview met het FD van 18 april.

"Van de rest van het bestuur kreeg ik de wind van voren: Kansloos. Wil je nu je reputatie al te grabbel gooien? Maar ik vond dat ik duurzaamheid nog steviger moest neerzetten met een echt iconisch project: mest"

Nog even en het verplicht 15 minuten klappen bij zijn opkomst wordt ingevoerd! 😄
+1
MTSTAMMINGA
Jack Rijlaarsdam Verwoord het ook wel aardige in zijn column
Greidboer
Ben het met koeboer eens. Uiterst vreemd dat het het eerst wordt gepresenteerd in het Financieel Dagblad, een krant die door de meeste RFC leden niet wordt gelezen!
jan is hobbyboer
Quote:
@Greidboer: Financieel Dagblad, een krant die door de meeste RFC leden niet wordt gelezen!

Schijnt een krant te zijn voor mensen met geld, dus niet voor boeren.
KuikenenKoe
even een frisse wind daar door de rfc tent is nooit verkeerd
goed de boel door elkaar heen schudden, anders wordt duffe boel daar
beetje heilige huisjes omver trappen
en dan maar zien wat er van komt
mag die joosten wel, laat hem goed aanzien, beetje actie is altijd leuk
krijgt piet de boer nog zware kluif aan
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KuikenenKoe: krijgt piet de boer nog zware kluif aan

Piet is aan z'n laatste maanden als voorzitter van RFC bezig. Maak me zorgen of er een kandidaat voorzitter is, die wel opgewassen is tegen het ego van Joosten.
familie pelle
Sieta van kempema?
+2
Jack Rijlaarsdam
@familie pelle
Gelukkig zet je daar zelf al een vraagteken bij.
spotmelker
Quote:
@familie pelle: Sieta van keImpema?
Zou je een betere weten? Die OOK opgewassen is tegen...
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Die OOK opgewassen is tegen...

Volgens mij ben ik best opgewassen tegen deze bestuurlijke luchtfietsers, heb compleet onafhankelijke geest, geen belangen in de sector, fatsoenlijke agrarische opleiding, lid van RFC, wat wil je nog meer 😄, maar helaas.... Geen enkele interesse om m'n leven te verdoen in een bestuurskamer met allerlei politieke spelletjes. Zit 100x liever onder een notenboom.
KuikenenKoe
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: van Joosten.

is in dienst van
ben minder thuis dan jou in de reglementen,maar laatste woord ligt toch bij bestuur
lijkt me sterk dat van joosten alles maar beetje naar eigen hand kan zetten in deze
Nick83
Quote:
@KuikenenKoe: lijkt me sterk dat van joosten alles maar beetje naar eigen hand kan zetten in deze

Als die toch niks te zeggen heb, waarom zit die er überhaupt dan?
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: beetje actie is altijd leuk

Actie is leuk, maar die mannen spelen altijd met andermans geld. VION is het mooiste recente voorbeeld. Gelukkig zijn we UA bij RFC, dus behalve 10 mille ledenkapitaal kan mij niet veel gebeuren. Snap wel dat Sjakie er serieuzer mee bezig is, die heeft volgens mij serieuze belegging bij die jongens omdat het allemaal zo safe was. Hoezo safe als je megalomane managers hebt die met allerlei dingen behalve verkopen van melk bezig zijn. Met VION was het ook heel snel gebeurd van 5 miljard waarde naar noppes.
+1
gaitoetklooster
Zie bint KNETTERGEK, mest gewoon vanuit de put op het land en groeien dat gras, normen verhogen en het gecreeerde, niet bestaande probleem is toch opgelost. En meer uitbetalen voor de melk .En stoppen met al die onzin over methaan /propaan /butaan/laggas, het is schandalig dat FC zich hiervoor leent !

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , lto , koeien , frieslandcampina , campina , boerderij , grond , uitstoot , melkveehouders , melkveehouder , boer , mestvergister , mestverwerking , vergister , mestvergisting , zuivelonderneming , financiering , klimaatneutraal , installatie , jumpstart en monovergister ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!