Aangaan van een maatschap

Ooit ben ik vanuit hobby begonnen met melkgeiten als alternatief voor melkkoeien. Mijn ouders waren geen veehouder en geiten was toen nog een manier om toch iets van een melkerij te beginnen. Inmiddels heb ik een goedlopend bedrijf met 400 melkgeiten en 150 overige dieren. Toch wil ik ooit de overstap maken naar melkkoeien indien mogelijk en ik denk dat het nu een mooi moment is om rond te kijken. Mijn idee is om een maatschap aan te gaan met een melkveehouder waarbij ik mijn winst kan gebruiken om me voor een deel al in te kopen in het melkveebedrijf.
Velen van jullie hebben volgens mij wel een uitgesproken mening over dergelijke zaken, dus ik ben benieuwd hoe hierover gedacht wordt. Ook wanneer iemand iets ziet in een dergelijke opzet houd ik me aanbevolen, voorwaarde is voorlopig wel een bedrijf in het Noorden van het land.

Deel dit artikel

Reacties

oldhuus
Je koopt je weliswaar in, maar volgens mij is dat met de winstverdeling, maar dan moet er wel winst zijn. Ik zou me wel goed voorberaden voor je in zo'n maatschap gaat, en niet een goedkope knecht word, lekker veel uren maken voor weinig. Maar denk dat er zeker bedrijven genoeg zijn waar ze op een gedreven opvolger zitten te wachten, want ik ken voorbeelden genoeg waar dat heel goed gaat.
KuikenenKoe
uit het kleine beetje wat je over huidige situatie verteld ben je gedreven en ook al stuk kennis aanwezig
lijkt mij uitzoeken wel waard dan ,is wel wat oldhuus zegt wees op je hoede voor gouden bergen die worden beloofd iemand die aardig doet hoeft dat niet altijd te zijn
het kan voor sommigen kans zijn om over goedkope arbeid en geld te beschikken
maar liet me daar niet door afschrikken ,dus goed uitzoeken en als kans voordoet beetpakken
wel gebruikmaken dan van goede adviseurs
GeitBoer
Bedankt voor de tips tot zover. (Goedkope) arbeid kan ik niet echt bieden zolang ik nog mijn eigen bedrijf moet runnen. Het gaat me meer om de winst die ik momenteel maak (de geitenmelk is al een tijd erg duur) te verlagen door dit te steken in de maatschap. Dus eigenlijk moet het een maatschap van twee bedrijven worden waarbij een ieder zijn eigen bedrijf en werkzaamheden heeft.
+7
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@GeitBoer: zolang ik nog mijn eigen bedrijf moet runnen.

Verkoop jouw bedrijf, is nu flink geld waard en leg contacten om een bedrijf in problemen in volledig eigendom over te nemen. Als je ooit over wilt stappen is dit de ideale situatie: geiten top, melkvee flop. Een maatschap opstarten is pas een laatste optie, liever klein baas dan groot knecht.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Verkoop jouw bedrijf, is nu flink geld waard en leg contacten om een bedrijf in problemen in volledig eigendom over te nemen. Als je ooit over wilt stappen is dit de ideale situatie: geiten top, melkvee flop. Een maatschap opstarten is pas een laatste optie, liever klein baas dan groot knecht.

Zat ik ook al aan te denken, je accountmanager bij de bank heeft vast wel een ruime keuze voorhanden van bedrijven die voor een habbekrats over te nemen zijn. Laat je niet voor de gek houden over de fosfaatrechten, die zijn met kerst aan de straatstenen niet meer kwijt te raken, 40% van de boeren denkt dan in een huurhuis te zitten. Succes in deze mooie sector, aanstaande collega 😄. Hobbyboeren zijn net onkruid, niet web te krijgen, zelfs niet door een ruk melkprijs.
arie.j
Geiten top melkvee flop....
Ja, maar deze boer wil geen koeien kopen maar een melkveebedrijf beginnen.
En bij inwisselen door verkoop en aankoop is het de vraag hoeveel grond heeft hijzelf heeft.
Want grondprijzen zijn helemaal niet zo'n flop.
Monique
Beste GeitBoer het schijnt dat je een mailtje hebt gestuurd over boerderij huren aan Baukje? Wil je deze misschien nog een keertje sturen. Alvast dank.
pa
Goed idee als het een wens is. Laat je wel terdege voorlichten door echte deskundigen over eventuele fiscale en juridische gevolgen.
komelker 2
Waarom niet lekker door boeren met de geiten?
Pinkenboer
Als je zoals je suggereerde goed verdiend en een mooi saldo hebt gespaard en jou bedrijf is ook goed geld waard en je wild heel graag koeien melken waarom kijk je niet eens over de grens.
Er zijn daar bedrijven genoeg die je voor een schappelijke prijs kunt over nemen.
Heb je ook het risico niet dat je hier een aardige boer in wolfskleren tegenkomt en je bent meteen eigenaar en kunt het inrichten zoals je het zelf voor ogen hebt.
weurding
Quote:
@Pinkenboer: aardige boer in wolfskleren

denk dat andersom je meer uitkijken moet
KuikenenKoe
je zult zelf al enig voorwerk hebben gedaan,je geeft zelf aan om graag dit via maatschapsvorm te willen en er zijn wel voorbeelden waar dat is gedaan of nog is .zou die es bellen
en beide partijen er beter van zijn geworden
wel zou ik dan de overnamedatum en bedrag meteen vastleggen
om bij rfc te komen (weet niet of dat op een locatie ligt of aan boer ) is maatschapvorm ook intressant en ook i.v.m rechten

veel bellen/mailen om je heen oren ogen goed open houden

je huidige accountmanager es mee brainstormen een middagje
en alle optie s naast elkaar leggen en dan toeslaan
is wel wat jack zei tijd lijkt gunstig als je met zulke plannen omloopt
GeitBoer
Bedankt tot zover, zoveel (positieve) reacties had ik niet verwacht. Ik zal even op wat punten reageren.

Doorgaan met geiten is wel de meest verstandige denk ik, maar je leeft maar één keer en koeien was toch mijn jongensdroom. Daarnaast is geiten niet een makkelijke bedrijfstak en mijn bedrijf nogal arbeidsintensief. Ik kan groeien tot 600 geiten, maar dan moet er zoveel geïnvesteerd in de uitbreiding en arbeidsefficientie dat er uiteindelijk minder overblijft dan nu. Buitenland is om privé redenen nog geen optie.
Uit jullie reacties maak ik wel op dat een maatschap niet de meest verstandige oplossing is, dus dat neem ik dan iig mee.
jan is hobbyboer
Quote:
@GeitBoer: Buitenland is om privé redenen NOG geen optie.

Je zou haast kunnen denken dat wij eerder weten dan je vrouw/vriendin zelf dat ze de langste tijd samen met jouw gehad heeft 😄
Frans1
😄
Frans1
Quote:
@GeitBoer: Uit jullie reacties maak ik wel op dat een maatschap niet de meest verstandige oplossing is, dus dat neem ik dan iig mee.

Maar niks mee gedaan,of ben jij niet diegene met een oproep op marktplaats?
GeitBoer
Die was eerder geplaats
+2
GeitBoer
Ik ben net met de tweede bezig Jan
+1
de hoef
tweede snee bedoel je
PIONIER
Vroeger had ik elk weekend een snee staan/liggen
weurding
@PIONIERdan heb je kwistig "gezaaid" 😉
buorman
@weurding
Welnee, hij heb gewoon met mest gemorst
Frans1
Quote:
@de hoef: tweede snee bedoel je

Gras of vrouw?
de hoef
@Frans1
wat denk je zelf
Frans1
Quote:
@de hoef: wat denk je

Laat ik aan een paard over,heeft een groter hoofd
weurding
Stront aan de knikker?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot hobby , koeien , geiten , dieren , melkveehouder en melkveebedrijf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
4