Waarde van de restkoe
In deze moeilijke en onzekere tijd is het extra belangrijk om het totale bedrijfsrendement in de gaten te houden en kansen te benutten. Een van die kansen kan de waardering van de restkoe zijn.
In samenwerking met een aantal melkveehouders zijn wij 1,5 jaar geleden gestart met het opwaarderen van vlees van gezonde Hollandse ex-melkkoeien. Er is heel veel tijd gestoken in het creëren van een afzetmarkt en het vertellen van het verhaal van de melkkoe die vleeskoe wordt.
Deze inspanning werpt z’n vruchten af: inmiddels ligt het vlees via horecaleveranciers in veel betere Nederlandse restaurants en is het verkrijgbaar bij www.ZTRDG.nl Daar wordt ook het verhaal verteld.
Alleen wanneer alle onderdelen van de gemeste melkkoe bij de juiste afnemers terechtkomen, kan het uit en worden de extra kosten van het mesten betaald. Voor het verkrijgen van de gewenste kwaliteit is een secure en centrale afmestfase met een rijk afmestrantsoen een belangrijke voorwaarde omdat je daardoor iedere week vlees beschikbaar hebt dat van een uniforme kleur, kwaliteit en vetbedekking is.
Inmiddels is er een groeiende vraag naar dit type rundvlees dat 100% van Nederlandse bodem is en traceerbaar van geboorte tot bord. Deze vraag overstijgt het aanbod aan magere koeien!
Wij geven de melkveehouders een plus bovenop de geldende slachtwaarde en koppelen alle groei- en opbrengstgegevens terug. Wanneer koeien bovengemiddeld groeien, wordt een nabetaling gedaan.
Ondanks de meerwaarde zijn veel melkveehouders nog terughoudend. De veehandel vindt dit initiatief marktverstorend en werkt er – een enkeling daargelaten – niet aan mee.
We zijn ervan overtuigd dat dit project uiteindelijk een klein stukje kan bijdragen aan een hoger bedrijfsrendement en een imagovergroting van de Nederlandse melkveesector. Maar dan hebben we wel koeien nodig!
Dus wie doet er mee?
www.heijdravleesvee.nl
Deel dit artikel
Het laatste nieuws voor tijdens de koffie
Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , koeien , koe , vlees , melkprijs , melkkoe , rundvlees , politiek , melkveehouders , rantsoen , klimaat , rendement , meerwaarde en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!
Laatste
Reacties
Uier en beengebreken heeft een koe last van, zodat ze niet wil groeien.
En als ze niet drachtig wil worden worden ze doorgemolken totdat ze niet veel meer geven.
Vlees van een koe die er al is - en er dus niet voor gefokt hoeft te worden - is erg duurzaam. Bovendien is dit type vlees, mits constant leverbaar en van een goede uniforme kwaliteit (door centraal mesten) een uitstekend alternatief voor al het importvlees uit alle hoeken van de Wereld.
Wat je van ver haalt is niet per definitie lekkerder/beter.
@Melkveeboer Onze ervaring is dat gemiddeld 20% van de ex-melkkoeien heel geschikt is......En die andere 80 dan...
Dus niet elke uitgerangeerde melkkoe is geschikt hiervoor...
persoonlijk vind ik het best wel lastig een koe op waarde te schattten voor verkoop aan een vleesveehouder, wij schatten vaak ook in wat de koe voor de slacht weegt en opbrengt en heel vaak zitten we er toch flink naast, en valt de opbrengst hard mee. ik zou alleen het gehandel over alle koeien al een flink nadeel vinden!
nu doe ik alle koeien gewoon op commisie naar de slacht en daar worden ze gewogen en geclassificeerd een eerlijk systeem!
Daar zoek ik een afnemer voor!