Waarde van de restkoe

Als het een bedrijf voor de wind gaat, let de directie minder op de kleintjes. Wanneer er een periode van tegenwind aanbreekt, wordt er ingezoomd op mogelijke besparingen en rendementsverbeteringen. De melkveehouderij heeft op dit moment de nodige tegenwind in de vorm van een lage melkprijs, emotionele beeldvorming door partijen die de koe vermenselijken en een politiek klimaat dat de sector door middel van fosfaatrechten zonder milieudoelen sterk wil uitdunnen.

In deze moeilijke en onzekere tijd is het extra belangrijk om het totale bedrijfsrendement in de gaten te houden en kansen te benutten. Een van die kansen kan de waardering van de restkoe zijn.

In samenwerking met een aantal melkveehouders zijn wij 1,5 jaar geleden gestart met het opwaarderen van vlees van gezonde Hollandse ex-melkkoeien. Er is heel veel tijd gestoken in het creëren van een afzetmarkt en het vertellen van het verhaal van de melkkoe die vleeskoe wordt.

Deze inspanning werpt z’n vruchten af: inmiddels ligt het vlees via horecaleveranciers in veel betere Nederlandse restaurants en is het verkrijgbaar bij www.ZTRDG.nl Daar wordt ook het verhaal verteld.

Alleen wanneer alle onderdelen van de gemeste melkkoe bij de juiste afnemers terechtkomen, kan het uit en worden de extra kosten van het mesten betaald. Voor het verkrijgen van de gewenste kwaliteit is een secure en centrale afmestfase met een rijk afmestrantsoen een belangrijke voorwaarde omdat je daardoor iedere week vlees beschikbaar hebt dat van een uniforme kleur, kwaliteit en vetbedekking is.

Inmiddels is er een groeiende vraag naar dit type rundvlees dat 100% van Nederlandse bodem is en traceerbaar van geboorte tot bord. Deze vraag overstijgt het aanbod aan magere koeien!
Wij geven de melkveehouders een plus bovenop de geldende slachtwaarde en koppelen alle groei- en opbrengstgegevens terug. Wanneer koeien bovengemiddeld groeien, wordt een nabetaling gedaan.

Ondanks de meerwaarde zijn veel melkveehouders nog terughoudend. De veehandel vindt dit initiatief marktverstorend en werkt er – een enkeling daargelaten – niet aan mee.

We zijn ervan overtuigd dat dit project uiteindelijk een klein stukje kan bijdragen aan een hoger bedrijfsrendement en een imagovergroting van de Nederlandse melkveesector. Maar dan hebben we wel koeien nodig!

Dus wie doet er mee?

www.heijdravleesvee.nl

Deel dit artikel

Reacties

groeier
Melken brengt veel meer op dan mesten.
+1
jg
Ex- melkkoe is een betere term dan Restkoe. Lekkervleeskoe. Mooivleeskoe.
weurding
sorry hoor, maar het lekkerste stukje vlees komt niet van een ex-melkkoe
+1
ijssel
zolang de consument het verschil tussen een biefstuk of een kipnugget krap an weet maak ik me hier niet druk om.
+1
weurding
@ijsselheb 2 slagers in de familie vandaar, maar mensen proeven het verschil wel, alleen het gemak van snel halen en betalen geeft de doorslag
Nick83
Quote:
@weurding: het lekkerste stukje vlees komt niet van een ex-melkkoe

Da vind jij. En wellicht heb je nog gelijk ook. Maar wa maakt da uit? Als dr maar voor betaald word.
weurding
Quote:
@Nick83: Als dr maar voor betaald word

frikandellen zijn ook aan de prijs 😉
cs-agrar
Quote:
@ijssel: zolang de consument het verschil tussen een biefstuk of een kipnugget krap an weet maak ik me hier niet druk om

Da's misschien juist wel punt om je druk over te maken
HeijdraVleesvee
@Weurding Daar denken gerenommeerde chef-slagers anders over!
weurding
Quote:
@HeijdraVleesvee: Daar denken gerenommeerde chef-slagers anders over!

dat zal, 100 boeren 100 meningen, zal met die chef slagers eender zijn 😄
Todi
jg Als het maar geen plof koe wordt.
Melkveeboer
Veel ex melkkoeien zijn toch helemaal niet geschikt om af te mesten?
Uier en beengebreken heeft een koe last van, zodat ze niet wil groeien.
En als ze niet drachtig wil worden worden ze doorgemolken totdat ze niet veel meer geven.
+2
Nick83
Jij krijgt geen vlees op een melkkoe. Maar het is ook je vak niet. Je heb dr ook geen ervaring mee en de omstandigheden zijn bij jou niet optimaal. Heijdra kennelijk wel. Je moet eens ff op hun site kijken, ze hebben best een heel aardig bedrijf, dus ergens doen ze kennelijk toch iets goed en weten ze dr wat aan over te houden.

En dat de veehandel dr niet aan meewerkt snap ik. Er zijn uiteraard koeien die niet geschikt zijn om af te mesten. Als bij een boer de betere koeien naar Heijdra gaan, kan de veehandelaar enkel de mindere kwaliteit weg rijden. Da ziet menig veehandelaar niet zitten.

Je moet je ook wel bedenken dat veehandelaren die op het slachthuis bovengemiddeld veel mindere kwaliteit aanvoeren, daar wel kans maken op wat extra aandacht van controleurs en dergelijke.
+2
HeijdraVleesvee
@Melkveeboer Onze ervaring is dat gemiddeld 20% van de ex-melkkoeien heel geschikt is om af te mesten. Uiteraard is een goede gezondheid van belang. Met de mestregelgeving kun je je af vragen of het niet verstandiger is om een koe die niet meer drachtig wordt niet eerder te vervangen door een hoog-productieve koe. Als je daar dan ook nog een extraatje voor beurt, wat houd je dan nog tegen?
+8
HeijdraVleesvee
Ik schrik eerlijk gezegd een beetje van de negatieve reacties en het beeld dat veehouders van hun eigen vee hebben. In het kader van duurzaamheid zou je een initiatief als dit ook aan kunnen grijpen om eens door een nieuwe bril naar de veestapel en de bedrijfvoering te kijken.

Vlees van een koe die er al is - en er dus niet voor gefokt hoeft te worden - is erg duurzaam. Bovendien is dit type vlees, mits constant leverbaar en van een goede uniforme kwaliteit (door centraal mesten) een uitstekend alternatief voor al het importvlees uit alle hoeken van de Wereld.

Wat je van ver haalt is niet per definitie lekkerder/beter.
weurding
Quote:
@HeijdraVleesvee: voor al het importvlees uit alle hoeken van de Wereld.

goed stukje vlees van blonde d'aquitaine halen we hier bij de buurman 😉
MARTIJN G
Onze Fleckvieh's smaken ook prima.
wotan2
Onze Buurman heeft die ook, vorig jaar een pakket van hem gekocht toen onze vriezer vegetarisch begon te worden en zelf nog niks voor de slacht hadden. Hij zei nog: "nu wil je nooit meer anders!" En hij had gelijk mijn eigen vee is veeeeel lekkerder.
arjan_kok
Quote:
@wotan2: En hij had gelijk mijn eigen vee is veeeeel lekkerder.

ja afgemeste hfen bulken van het vet
wotan2
@arjan_kok
IK heb nauwelijks HF bloed in mijn veestapel. Van ouds her MRIJ, nu gedeeltelijk ingekruist met Fleckvieh en Normandiers.
mlkvhoudr
IJsselstijn ligt in utrecht, ik neem aan dat je ook melkvee uit die regio zoekt ?

Anders wil ik best een keertje een koe proberen. Leuk iniatief.

Zit zelf in regio Zwolle
danielle-hekman
HeijdraVleesvee - 11 min. geleden

@Melkveeboer Onze ervaring is dat gemiddeld 20% van de ex-melkkoeien heel geschikt is......En die andere 80 dan...
Dus niet elke uitgerangeerde melkkoe is geschikt hiervoor...
HeijdraVleesvee
@danielle-hekman Nee dat klopt. De belangrijkste voorwaarde is een goede uier- en pootgezondheid omdat alle koeien bij ons op stro worden gehouden (in een hellingstal). heijdravleesvee.nl/veehouderij/

De overige melkkoeien kunnen zoals gebruikelijk direct naar de slachterij. Dit kunnen wij desgewenst ook regelen. Hiervoor bieden we een concurrerende prijs, een duidelijke afrekening met vermelding van classificatie en evt. afkeurgegevens en betaling binnen 7 dagen na slachting.
puddingbroodje
beste heijdra

persoonlijk vind ik het best wel lastig een koe op waarde te schattten voor verkoop aan een vleesveehouder, wij schatten vaak ook in wat de koe voor de slacht weegt en opbrengt en heel vaak zitten we er toch flink naast, en valt de opbrengst hard mee. ik zou alleen het gehandel over alle koeien al een flink nadeel vinden!
nu doe ik alle koeien gewoon op commisie naar de slacht en daar worden ze gewogen en geclassificeerd een eerlijk systeem!
pieta
Lever jij rechtstreeks aan VION of gaat het via handelaar naar slachthuis?
puddingbroodje
via de handelaar aan slachthuis!
pieta
@puddingbroodje
Zo doe ik dat ook. Heb wel ooit het idee dat als je rechtstreeks aan VION levert je meer geld ontvangt. Maar daar is weer weinig sdervice als je een keer een probleem- of spoedkoe hebt. Daar wint mijn handelaar.
puddingbroodje
@pieta
schijnt dat de vion mannen in onze regio ook dat wel redelijk oplossen.
maar of ze meer betalen dat betwijfel ik!
boerje
puddingbroodje doet jouw oom jan niet die kan jouw helpen pingen
+1
puddingbroodje
beetje handelen is niks mee maar om voor elke kalf en koe een half uur te staan lullen ....nee dank je!
martijnham
heijdra heb toch ook voor deltamelk leden gemest? Ze doen het al langer zo. Misschien heb iemand ervaring net hun die er wat over kan vertellen.
Dre v Helmond
Is er soms iemand die vaarskalveren afmest die van de melk af zijn.
Daar zoek ik een afnemer voor!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , koeien , koe , vlees , melkprijs , melkkoe , rundvlees , politiek , melkveehouders , rantsoen , klimaat , rendement , meerwaarde en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
7