Analyse Varkensrechten voor koeienboeren, slecht idee

Als je tijdens het omwisselen van varkens naar koeienfosfaatrechten ervoor zorgt dat er zoveel wordt afgeroomd dat het aantal kilo's stikstof niet groeit dan is het grootste bezwaar opgelost lijkt mij:

Omdat een groot aantal varkensboeren financieel in de shit zit en melkkoeienboeren voor teveel echte mest zorgen, ontstond de gedachte om varkensrechten te verkopen aan koeienboeren. Dat lijkt logisch, maar creëert op lange termijn alleen maar verliezers. Dat concludeert Dick Veerman uit gesprekken met een van de beste mest- en milieukenners van ons land, een bestuurder en een varkenshouder.

Maar er gebeurt meer, legt @Wiebren Van Stralen me uit. Varkens produceren per kilo fosfaat ook nog eens 1,8 kilo stikstof. Een koe levert per kilo fosfaat daarentegen 2,85 kilo stikstof.
Een miljoen varkens brengen bij 7,4 miljoen kilo fosfaat 13,3 miljoen stikstof. Het aantal koeien dat je in plaats van die varkens kunt inzetten, zorgt echter voor 21,1 miljoen kilo stikstof. Ruim de helft meer dus.

Wie aan zulke praktijken begint, moet zich realiseren dat zulke sommen meteen laten zien dat niet alleen het zogeheten 'fosfaatplafond' dat Nederland en Brussel hebben afgesproken, wordt overschreden, maar dat ook het stikstofplafond met circa 4 miljoen kilo door het dak gaat. Zonder uitruil zou er alleen een overschrijding voor fosfaat zijn. Mét uitruil komt die voor stikstof er nog eens bij.

Het sommetje leert dus dat koeienboeren wel gek zouden wezen als ze varkensrechten kopen. Ze worden namelijk sowieso geconfronteerd met de fosfaatoverschrijding waar Nederland mee zit. Het overschrijven van rechten lost dat probleem niet op, zodat ze alle risico lopen gekort te worden. In dat geval investeren ze in niets. Bovendien krijgen ze er een extra probleem bij in de vorm van een stikstofvraagstuk. Daar is met name de uitvoering van de PAS-regelgeving van afhankelijk. Wie zo kijkt, realiseert zich dat varkensrechten de facto waardeloos zijn voor koeienboeren. Wie ze koopt, geeft geld uit aan gebakken lucht.

Meer: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit artikel

Reacties

jg
Je moet het alleen willen zien.......
KuikenenKoe
Ok ik begrijp dat volgens wiebren anticiperen hier op geen zin heeft
Dan zou ik zeggen gefeliciteerd jack , je zit goed.
+3
BertK
Simpel op te lossen door een kg varkensfosfaat maar als een halve kg melkveefosfaat te laten tellen. Hoe moeilijk kan het zijn?
Coen
bij omwisselen varkensfosfaat 50% afroming, dat zal nodig zijn omdat we anders zo door de andere plafonds knallen: CO-2, ammoniak, methaan, lachgas met gevolg nog meer regelgeving en belemmeringen 😞

een kg varkensfosfaat kost momenteel (afgerond) 15 euro, na 50% afroming voor rundveefosfaat dan 30 euro --> een koopje 😄 😄
maar varkensfosfaat zal dan wel snel duurder worden, varkenshouder en zijn bank blij 😄
+5
jg
De extra jaarlijkse marktvraag van 1,5 % naar melk is voor de komende jaren, tot ca 2020 al ingevuld . Deze ligt opgeslagen in pakhuizen. Er is geen enkele reden om meer melkveefosfaat te realiseren.
Coen
er is hier een grote ambitie tot meer melken 😞

marktinzicht wordt voorlopig genegeerd, daartoe vooral ook aangemoedigd daar maatpakken.
groeier
@JG
Geloof niet dat veel landen lang blijven melken voor zo'n lage prijs als nu, de vraag naar melkpoeder kan eind 2016 al weer anders zijn.
George
Quote:
@Coen: ook aangemoedigd daar maatpakken.

Komen die veel bij je op bezoek Coen?
jg
@groeier
Goede indicaties voor het verloop en de ontwikkeling van de melkprijzen zijn op internet te vinden. Geloven in wonderen mag. Feit blijft dat niet de verwachte vraaggroei de oorzaak van lagere zuivelprijzen is, wel de onbezonnen aanbod stijging.
Coen
@George , het seizoen met lezingen en inleidingen loopt ten einde 😄
daar hoor je van die maatpakken niks anders dan trucjes tot nog meer melk leveren, en het gaat erin als zoete koek 😄
George
Quote:
@Coen: trucjes tot nog meer melk leveren, en het gaat erin als zoete koek

Dat zegt dan toch genoeg over de gemiddelde melkveehouder.
christo
@George
Wat zou jij doen?
spotmelker
Quote:
@George: Dat zegt dan toch genoeg
Bij de meesten is het 'meer' inderdaad nooit vol. Toch denk ik dat er een behoorlijke plons melk extra bij gekomen is van bedrijven die nauwelijks daarvoor geïnvesteerd hebben. Die staan niet zo in de spotlights en overleven dit dipje wel.
3 speen
@George
Ik heb ook best wel goeie dingen hoor
+1
Coen
@George , een INTEGRAAL verhaal heb ik de laatste tijd nergens gehoord, het zijn allemaal losse flodders 😞

het volledig gesloten bedrijf met een minimale ecologische footprint lijkt eindig te zijn, wij houden daar echter wel aan vast 😄
Geitenboer
@George
Dat zegt dan toch genoeg over de gemiddelde melkveehouder.

Als je financiële situatie uit louter giften bestaat, omdat je anders niet kunt boeren. Heb je na enkele generaties een waardeloze ondernemer gecreëerd. Dat zijn makkelijke prooien voor de maatpak.
+1
Wiebren
Co geeft alvast een oplossing bij de start van deze draad, maar voor welk probleem @Grasbaal? Als er niet uitgewisseld wordt hoef je ook geen afroming te bedenken. En kippen, mogen die meer stikstof produceren dan er aan fosfaat overgedragen wordt?
KuikenenKoe
Quote:
@Wiebren: Als er niet uitgewisseld wordt

regulering via overheid dan?
Grasbaal
Quote:
@Wiebren: En kippen, mogen die meer stikstof produceren dan er aan fosfaat overgedragen wordt?

We willen als veehouderij niet meer stikstof produceren, dus bij omzetting van varkensrechten naar pluimveerechten geen extra stikstof. Hierdoor zijn de varkensrechten dan ook weer minder interessant voor pluimveehouders...
PCFS
Niet interessant???? Ik wil ze graag naar pluimveerechten overzetten. Oke melkveerechten is interessanter maar dat wil niet zeggen pluimvee niet interessant is.
+3
MTSTAMMINGA
Jack Rijlaarsdam Had er wel een goeie column over in Nieuwe Oogst
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Dick VeermanHet sommetje leert dus dat koeienboeren wel gek zouden wezen als ze varkensrechten kopen. Ze worden namelijk sowieso geconfronteerd met de fosfaatoverschrijding waar Nederland mee zit. Het overschrijven van rechten lost dat probleem niet op, zodat ze alle risico lopen gekort te worden. In dat geval investeren ze in niets. Bovendien krijgen ze er een extra probleem bij in de vorm van een stikstofvraagstuk. Daar is met name de uitvoering van de PAS-regelgeving van afhankelijk. Wie zo kijkt, realiseert zich dat varkensrechten de facto waardeloos zijn voor koeienboeren. Wie ze koopt, geeft geld uit aan gebakken lucht.

Uiteraard is aankoop van waardepapieren zoals rechten gebakken lucht. Toch snap ik de redenatie van @Dick Veerman niet erg. De fosfaatoverschrijding waarover hij spreekt, wordt weggepoetst met de generieke korting, dat kan inderdaad niet door schuiven met rechten. De fosfaatoverschrijding zou alleen door aankoop van varkensrechten verholpen kunnen worden, wanneer die rechten uit de markt worden genomen.

Wanneer de varkensrechten echter bij aankoop door een melkveehouder bijvoorbeeld 50% afgeroomd worden, snijdt het mes aan meerdere kanten. De 50% afroming lost het N-probleem door de hogere N/P-verhouding in rundveemest op. Verschuiving van fosfaatproductie door varkens naar koeien heeft op het totale fosfaatplafond geen effect. We verschillen dus sterk van mening over de waarde die varkensrechten voor een koeienboer hebben. Foodlog is mij iets te elitair, anders had ik 'm dat graag uitgelegd.
MTSTAMMINGA
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Foodlog is mij iets te elitair, anders had ik 'm dat graag uitgelegd.

En toch denk ik dat jij 1 van de boeren\ondernemers bent
Die dat het beste kan Jack
jg
Varkensrechten hebben kwa melkveefosfaatproductie geen waarde voor een koeienboer. Verleasen binnen de varkenssector kan.
Dus er valt verder niets uit te leggen. Alleen maar te hopen ...
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Varkensrechten hebben kwa melkveefosfaatproductie geen waarde voor een koeienboer.

....nog geen waarde voor een koeienboer.

Je snapt best dat de discussie gaat over het nut op het gebied van de diverse productieplafonds van een eventuele mogelijkheid tot omwisseling. Over de wenselijkheid op gebied van productieniveau heeft @Dick Veerman het nog niet eens gehad.
+1
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: och snap ik de redenatie van @Dick Veerman niet erg.

Als ie had gewild dat jij het snapte had ie het wel beter uitgelegd. 😄
Zoeiton2
Wat vooral duidelijk wordt in het artikel dat er totaal niet nagedacht wordt. Eerst Wibren van Straalen. Zeurt over stikstof. De verhouding is niet de helft maar 62%. Dus als je de afrooming eraf doet bij omzetting van varkens naar koeien hebben beide partijen een redelijke prijs en kun je dus bij een pak em beet 950.000 varkensrechten de korting bij melkveehouderij eraf halen. Een ideale oplossing voor de gezins varkens bedrijven die willen/moeten stoppen en de kleinere melkveebedrijven die 10% van hun koeien moeten inleveren. D66 tja wat moet je der van zeggen? Heeft er ook nog geen seconde over nagedacht.
Grasbaal
De staatssecretaris beloofde de Tweede Kamer om in de wet de mogelijkheid open te laten om varkensrechten om te zetten in fosfaatrechten voor de melkveehouderij. "Maar het daadwerkelijke uitwisselen zal enkel gebeuren wanneer beide sectoren dat willen", vertelde hij. Het wordt niet de standaard binnen de regeling. Van Dam verwacht binnenkort met de varkenshouders rond de tafel te zitten, en zal dit onderwerp dan op tafel brengen.

Meer: melkvee.nl/nieuws/8783/…

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , varkens , koeien , koe , investeren , stikstof , fosfaat , regelgeving , brussel , fosfaatrechten en varkensrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
6