Nieuw melkveebedrijf gebouwd onder architectuur

De familie Beker uit Brummen verplaatste in het kader van het project ‘Ruimte voor de Rivier”. Zij kregen daarbij de mogelijkheid om een compleet nieuw bedrijf te bouwen. De familie greep deze kans en bouwde een nieuwe 0+6+0 ligboxenstal voor ruim 316 melkkoeien, een jongveestal voor 214 stuks jongvee, een machineberging, en een bedrijfswoning. De koeien worden gemolken door vier melkrobots en als ligboxvulling kozen ze voor diepstrooisel met biobedding.

Deel dit artikel

Reacties

matt
nou het ziet er prachtig uit!
Erik Hulstijn
Echt een super mooie boerderij. Ze mogen hier de beek ook wel meer ruimte geven of appartementen bouwen.
jvt
idd prachtig. Ook idem hier, mogen hier wel wat bouwen, afgraven of voor mij part natuur van maken, mits ze flink geld geven voor het zaakje. Kun je toch net iets sjieker terug bouwen als voorheen de situatie was..
+5
de hoef
tevreden jonge das belangrijk
jan is hobbyboer
Voor de industriemelkers onder ons zal dit een mooi stalletje zijn, ik zou doodongelukkig worden met 300+ koeien en 4 robots. Wat een gedoe allemaal.
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: Wat een gedoe allemaal.

wat de hoef zei telt dus nu ook voor jou:een tevreden jonge das belangrijk
+1
George
Het is een heel erg fraai bedrijf. Maar ik vind ook dat jan gelijk heeft. 300 koeien is wel heel veel. Waarom niet gebouwd voor de helft en een boel geld overhouden. Lekker makkelijk , maar o jee dan moeten ze waarschijnlijk belasting betalen.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Waarom niet gebouwd voor de helft en een boel geld overhouden.

Ik zit meer aan 30 koeien te denken 😄. 150 vind ik ook al belachelijk veel, vooral als je alleen maar meer beetje boert voor de hobby.
vaak
Ik vind het toch zo'n gezeur dat men bang is dat er belasting betaald moet worden.
Het is toch gekregen geld.
Onder normale omstandigheden krijg je helemaal nergens niks.
Wees blij dat je in zo'n luxe situatie verkeerd.
En het is ook nog eens zo dat de claim mbt herinvesteren in grond altijd op de extra grond blijft zitten. Vroeg of laat rekent iemand dat af.
Herinvesteren mbt gebouwen moet als het goed is wel tot winst leiden dus alsnog belasting betalen. Leverd het geen winst op dan kun je de uitbreiding beter achterwege laten. Dus vroeg of laat moet toch nog belasting afgetikt worden.
pieta
Tussen vroeg en laat kunnen natuurlijk ook een paar generaties zitten. En dan maakt het een groot verschil. Reken jij maar meteen af, ik zal wel wachten. 😄
+1
Erik Hulstijn
Het is gewoon een super mooie boerderij/gebouwen. Heeft niks met het aantal dieren te maken. En belasting betalen heeft ook niks met het aantal koeien te maken want er zijn ook genoeg landbouwers die zijn gestopt met melken en hun gronden verhuren of nog wat akkerbouw of loonwerk blijven doen om niet te hoeven staken want "o jee dan moeten ze waarschijnlijk belasting betalen".
weurding
Quote:
@Erik Hulstijn: loonwerk blijven doen

dan kun je het net zo goed naar de fiscus brengen 😉

maar idd, superstrak bedrijf, veel werkplezier
vaak
Nou, dat getuigd weer eens van ondernemersgeest.
Jij de lusten en de volgende generatie de lasten.
Jij ontvangt en moet sportief wezen en aftikken.
Ik zou mijn kinderen dat niet aandoen. Ik zou ze hier niet mee belasten.
+1
spotmelker
Quote:
@vaak: Ik zou mijn kinderen dat niet aandoen. Ik zou ze hier niet mee belasten.
Je weet nooit hoe de vlag er bij hangt als het zover is. Zoals de betreffende boer het gedaan heeft en zich daar prettig bij voelt heeft ie groot gelijk.
pieta
Je ziet het verkeerd. Je wordt verplaatst en ontvangt behoorlijk wat geld. Even simpel. Je verkoopt 10 ha landbouwgrond voor 1 miljoen. Landbouwprijs is 5 euro/m2. Wat doe je? Je koopt 20 ha a 5 euro/m2 of je koopt 15 ha weer en betaalt 250.000 euro belasting of je koopt 10 ha grond, betaalt 250.000 euro belasting en hebt 250.000 euro spaargeld.
Ik zou kiezen voor 20 ha grond. Maar de andere twee opties kunnen natuurlijk ook. Je wordt er op het beslismoment niet rijker of armer van. Indien je belasting gaat betalen ben je dat geld kwijt. Je kunt er grond van kopen die elk jaar geld opbrengt en wellicht meer waard wordt. En je kinderen belast je er zeker niet mee. De grond die je van het aandeel belastinggeld hebt gekocht heeft geen vermogenswaarde vanwege de belastingclaim die er op rust.
Coen
jij bent hier onze boekhouder 😄 maar kun je boekwinst op grond fiscaal (via HIR) ook niet afboeken op nieuwbouw gebouwen en installaties ?
dit afboeken blijft natuurlijk het betaalmoment van belastingen vooruit schuiven, eenmaal zal er natuurlijk met de fiscus afgerekend moeten worden.
pieta
@Coen
Bij gedwongen verkoop van overheidswege kan dit. Maar waarom zou je het willen?
+1
jan w
Het heeft daar in Cortenoever wel verrekte lang geduurd, voordat er wat geld los kwam. Over het algemeen vallen de vergoedingen die er worden gevangen voor verplaatsing voor natuurdoeleinden tegen.
Kan mij een open dag herinneren een paar jaar geleden van 2 bedrijven uit Zeewolde, 1 voor stadsuitbreiding en 1 voor de natuur, verbindingszone. Die voor stadsuitbreiding had 4 x zo veel gekregen als die voor de natuur.
brabo
Mooie stal, maar afgezien van de niet al te veel voorkomende kleurstelling is het enige aparte wat ik er zo aan kan zien, het dak van uitbouw aan de voorkant. De rest allemaal redelijk standaard.
oldhuus
Ja prachtig bedrijf zo, alles nieuw. Toch had ik niet voor zulke loopafstanden gekozen, 4 voerpaden.., 'snachts even naar de robot is hier maar een paar stappen, daar kun je haast de fiets pakken.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: daar kun je haast de fiets pakken.

Tja dat heb je met 300 koeien, menselijke maat voorbij.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: daar kun je haast de fiets pakken.
Tja dat heb je met 300 koeien,menselijke maat voorbij.

Toch gezond, op de fiets naar je werk? Volgens mij zijn er zelfs fiscale stimuleringsregels om woon-werkverkeer op de fiets te stimuleren.
brabo


deze stal onlangs gezien in Denemarken. Die was ook ontworpen door een architect die normaal gesproken musea en openbare gebouwen maakte.

Deze architect heeft zich toch iets meer uitgeleefd
brabo
ricardo
mooi gezicht
jan is hobbyboer
Quote:
@ricardo: mooi gezicht

Ik zie toch liever koeien in de weide, dat vind ik een mooi gezicht, dit vind ik vooral een duur hok. En dure hokken voor koeien hebben nix met het produceren voor een wereldmarktprijs te maken, daar blijven alleen kostprijs leiders over, de rest wordt kostprijs lijder. Als deze vent de loterij niet gewonnen heeft is de kans dat ie over 15 jaar nog boer is in mijn ogen dan ook niet zo groot.
brabo
@jan is hobbyboer
als ik het goed begrepen heb, dan heeft hij ongeveer 4 miljoen subsidie voor dit complex gekregen.
jg
@brabo
Inclusief fosfaatrechten? Wel apart : in Rotterdam bouwen ze melkvee bedrijven op het water en hier moet een bedrijf weg voor het water.
matt
@jg
Brabo heeft het volgens mij over bedrijf in denemarken.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: als ik het goed begrepen heb, dan heeft hij ongeveer 4 miljoen subsidie voor dit complex gekregen.

Dus de loterij gewonnen.
cs-agrar
Zo'n stal wil toch nooit knap ventileren?
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Zo'n stal wil toch nooit knap ventileren?

Wat kan jouw dat schelen als je 4 miljoen gecashed hebt. Beetje out of de box denken, gewoon wat minder koeien erin en dat ventileren is ook geen issue meer. Hoe minder je er melkt met de kostprijs van deze man, hoe meer je over houdt.
+1
brabo
@jan is hobbyboer
ventilatie was geen probleem. Die driehoeken die je ziet die zijn geheel te openen, evenals achtergevels. De gehele stal was gebouwd in de vorm van een kruis, met in het centrale kruispunt alle koeien die aandacht vragen. Wat verder weg in de stal zaten de koeien waar ze niet veel werk mee hadden.
Er stonden nu 6 robots in met plaats voor totaal 8. Koeien gaven zo'n 37 kg gemiddeld.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: Er stonden nu 6 robots in met plaats voor totaal 8. Koeien gaven zo'n 37 kg gemiddeld.

350 koeien en 4 miljoen gecashed, we doet je wat 😄 Die producties in Denemarken zijn altijd bijzonder, volgens mij tellen ze daar anders, geld verdienen kunnen ze niet, hard melken wel.
cs-agrar
@jan is hobbyboer
meetmelk, en meen dat ze dan ook iets andere standaard gehalten hanteerden, @westenwind of @PetroPelgrum wete daar meer van

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , koeien , ligboxenstal , jongvee , vee , melkveebedrijf , jongveestal , boxvulling en strooisel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3