Stop met asbest verwijderen, kosten zijn taak van de overheid.

In de jaren 60 wist het rijk al dat asbest zeer schadelijk voor de mens kan zijn, dus had Nederland toen al moeten verbieden.

Deel dit artikel

Reacties

+11
cjw73
Het grootste probleem van de gehele asbest sanering is gewoon de bureaucratie die er bij gekomen is. De controleur controleert weer aan ander controleur en dergelijke. Een onwerkbare situatie is ontstaan Door dit soort praktijken. Het is een gewoon werkgelegenheid scheppen over de rug van jan modaal. Het eerst decennia lang toestaan wetende dat het fout is en nu zit iedereen met de problemen. Het saneren kan wel veel goedkoper geven de saneringsbedrijven aan maar de bureaucratie werk dit tegen. Ambtenaren en simpel en vlot werken gast nooit samen.
+1
knierp
Helemaal mee eens.
In het verleden werden asbesthoudende remblokken gebruikt voor auto's, ik neem aan dat hier
veel vezels van langs de wegen terecht zijn gekomen.
Gaat de overheid nu alle grond langs deze autowegen afgraven, of zijn er nu
teveel autowegen in Nederland?
+1
brabo
Quote:
@groeier: n de jaren 60 wist het rijk al dat asbest zeer schadelijk voor de mens kan zijn

dan had je het dan ook al kunnen weten, en dus niet meer op je dak moeten leggen. Tis gewoon je eigen verantwoordelijkheid op dit zelf te (laten) verwijderen. Beetje onzin om dit op de gemeenschap te willen schuiven
arjan_kok
zoals weideboer hieronder al aangeeft zitten de meeste kosten in het nieuwe dak , maar alla de sanering is duur door bureaucratie , zonder die hele papierwinkel kan het wel halveren
+1
weideboer
viel op zich wel mee die papierwinkel vond ik, uitbesteden, kosten 350 euro, gedaan door de saneerder,. Het moet uiteindelijk toch gebeuren en tis eenmalig. Iedereen heeft genoeg redenen om iets niet te willen doen maar mijn bedrijf is nu asbestvrij, geruststellende gedachte.

eerst maar een prijsopgave vragen wat saneren echt kost, valt je nog wel mee. De eisen worden welk elk jaar zwaarder, maar omdat daken nog onder buitensanering vallen is het goed te doen. Anders wordt het als het gelijk getrokken wordt met binnen sanering, dan ben je in de prijzen, dat geef ik onmiddellijk toe.
George
Quote:
@brabo: eigen verantwoordelijkheid op dit zelf te (laten) verwijderen

Vandaar dat je een tent hebt gebouwd.
brabo
Quote:
@George: een tent hebt gebouwd.

En als nou blijkt dat daar ook een schadelijk stofje in zit, vind je dan dat ik dat ook maar op de overheid moet kunnen af wentelen?. De meeste hier zullen dan toch ook wel redeneren dat ik maar normaal had moeten bouwen
weurding
@brabonetto ben je met asbest toch voor een 15 euro / m2 klaar, kan me er niet zo druk over maken, voor 15000 euro ben ik weer helemaal bij
groeier
@brabo
Denk dat de overheid een veel groter probleem heeft, 2024 alles weg is nooit haalbaar. Gaat ook om bedrijven buiten de landbouw, en wie gaat het nieuwe dak betalen??
+4
weideboer
Asbest dak saneren (8 euro/m2) in combinatie met zonnepanelen(die zichzelf terug verdienen) kost amper wat(subsidie 4,5euro/m2). Een asbestvrije dak saneren is duurder!!!! De kosten zit hem in het nieuwe dak niet in de oude.

Maar het probleem met asbest is hetzelfde als met roken, je merkt het pas over 30 jaar, een hele kerel om dan te zeggen: we hebben het niet geweten.

deze discussie lijkt wel op hetzelfde wat er gaande is met de hoge schulden die sommigen hebben .....de bank zei dat het mocht.....dus die is schuldig....
+1
weurding
Quote:
@weideboer: hoge schulden die sommigen hebben .....de bank zei dat het mocht.....dus die is schuldig....

haha, plus 1, zei laatst ook 1 tegen me : "als het vertrouwen er niet was hadden we het geld niet gekregen" jaja, gekregen, zou je wel haast denken als je hoort over aflossingvrije hypotheken, maar er komt een tijd......
pieta
Quote:
@weideboer: deze discussie lijkt wel op hetzelfde wat er gaande is met de hoge schulden die sommigen hebben .....de bank zei dat het mocht.....dus die is schuldig....

Om van die hoge schulden af te komen moet je natuurlijk gaan investeren in asbestvrije daken. 😄 Het probleem is niet het saneren maar het nieuwe dak.
Druk
Uit de winsten moet je toch reserveren voor asbestsanering en/of sloop, dat kun je toch niet afchuiven op de Overheid?
+2
George
Quote:
@Druk: Uit de winsten moet je toch reserveren voor asbestsanering

Dat is nu niet direct het eerste waar ik aan denk als ik winst heb. Ik denk dan niet meteen die zal ik eens uitgeven of reserveren voor mijn asbestdak.
paul1
@Druk
Welke winsten ?
Druk
@paul1
Maak jij dan geen winst ?
paul1
@Druk
Momenteel niet echt nee, maar volgens mij ben ik
niet de enige.
storm
Begin jaren negentig is asbest al verboden dus de jongste daken zijn al pak em beet 25 jaar oud!
weurding
och, het kost een paar cent, maar om eerlijk te zijn is onze na 35 jaar ook wel aan vernieuwing toe, en het heeft ook 35 jaar geen cent gekost aan onderhoud oid, kan er in ons geval geen nieuwe schudder oid van kopen (600m2)
+2
oldhuus
Ja precies, hier is ie eind jaren '90 al gesaneerd, die was ook al lek. Die daken die nu nog liggen moeten sowieso wel voor 2025 vervangen, volgens mij moet je ook niet elke dag onder een kapot asbestdak willen lopen.
+2
cjw73
Een oom van mijn zei afgelopen week dat hij het dak ook in de negentiger jaren had gesaneerd en die hebben nu sandwich panelen er opgekregen want de dakplaten die er toen op gekomen zijn, zijn allemaal stuk.
George
Quote:
@storm: em beet 25 jaar oud!

Ja nou én?
Ik ken hier een bedrijf waar een stal uit 1998 het dak al compleet is vervangen omdat die asbestvrije platen niks waard waren.
oldhuus
Valt vaak wel wat mee hoor, hier is ie ook zou oud, alleen als het hout is verzakt daar zijn ze gescheurt. Eternit NT staat er op.
arjen90
Ik heb zo iets zolang de platen heel zijn is er niets aan de hand, maar gaan ze stuk, dan wordt het wel schadelijk.
arjan_kok
kapotte platen gewoon op een stapeltje bij de schuur leggen , nemen ze bij een sanering gewoon mee
maaarte
Bij het opstellen van het inventarisatierapport zou ik ze toch even heel goed verstoppen! als ze losse asbestplaten op je werf zien liggen bij de inventarisatie gaan alle alarmbellen rinkelen en gaan ze aan de gang met grondmonsters en complete ontsmetting van je terrein
storm
Iedere boer weer al jaren dat asbestplaten vervangen moesten worden en had daar een planning voor kunnen make, ook jij George want die ouwe platen worden er op den duur vast niet beter op.
Wie wel eens een asbestdak aan de onderkant heeft schoongemaakt weet vast wel dat daar een boel loszittende vezels aanhangen die dan naar beneden komen.
Bij asbest kun je niet naar de overheid blijven wijzen want wie wil nou nog dat je kinderen misschien in aanraking komen met asbest? De vergelijking met roken vind ik een non issue.
Kom ook wel eens op bedrijven waar men een hele grote nieuwe stal kan bouwen en dan vergeten de ouwe schuurtjes met asbest af te breken.
George
Quote:
@storm: asbestdak aan de onderkant heeft schoongemaakt

Aan de onderkant hebben ze niks geleden. Daar krijgen weersinvloeden geen vat op.
+1
cs-agrar
Quote:
@George: Aan de onderkant hebben ze niks geleden.

Misschien nog wel meer, stallucht is niet zo heel goed voor materialen.
George
@cs-agrar
Bij mij zijn ze aan de onderkant in ieder geval mooier dan aan de buitenkant waar de laatste jaren flink mos is aan het op komen.
arjan_kok
als de saneerders komen hebben ze graag dat de onderkant met de gordingen goed schoon is want als er nog spinnenwebben aan de balken hangen of veel stof wordt er geen asbest vrijverklaring afgegeven vanwege aanklevende asbestvezels, je kan het beter in de mestput spoelen!
+1
oldhuus
@george
Was laatst bij een daar waren de stagelopers met latten alle mos van het dak schrapen, anders moest dat bij de sanering ook meegenomen worden, nu naar de mesbult.
George
Quote:
@oldhuus: Was laatst bij een daar waren de stagelopers met latten alle mos van het dak schrapen, anders moest dat bij de sanering ook meegenomen worden, nu naar de mesbult.

Een mestbultje asbestvezeltjes dus. 😄
storm
Toe maar, steek je hoofd maar in het zand! Zal nog wat worden als jullie naar de bank moeten voor een hypotheekje, daar leren ze het jullie wel. Veel asbest op je erf, maak maar een doorkijk naar 2024!
George
@storm De bank? Wat heeft die er mee te maken?
Een doorkijk ? Moet het dak open blijven?
Metal ap
@George
de bank komt het dak vernieuwen
George
Quote:
@Metal ap: de bank komt het dak vernieuwen

Ach dat vind ik best wel fijn.
spotmelker
@ storm zo gaar dat er spontaan vezels vrijkomen heb ik ze nog nooit gezien, lijkt me wat overdreven of maak je ze met de slijptol schoon?
sorry
@spotmelker kijk maar eens waar mos op het dak zit
+3
jan w
En die bureaucratie is er overal. Levert natuurlijk veel werk op, maar het maakt NederlandBV. ook kapot.
Mijn vriend is onderhoudsmonteur in een ziekenhuis. Daar moesten slangen cq. leidingen worden vervangen. De prijs van de leidingen is 6 a 7 euro per meter. met alle certificaten en keuringen erbij kwam het vervangen uit op zo rond de € 100.00 per meter.
Willem-J
Zojuist op asbestshop.nl gelezen dat er nog 120.000.000 m2 asbesthoudende golfplaten op de daken liggen over het gehele land. Wij boeren zijn dan ook niet de enige met dit probleem. Ik vraag me dan ook af of de deadline van 1 januari 2024 realistisch is.
weurding
@Willem-J idd, en particulieren zie je amper iets vervangen
weideboer
@Willem-J je kunt de mensen heel makkelijk "dwingen" om te saneren en dit zal ook gebeuren nl. de verzekering dekt uw object niet meer. Voor diegenen die een hypotheek hebben op het gebouw heb je een groot probleem, namelijk het gebouw is niet verzekerd en niet in de juiste staat conform de wetgeving. Zo is de cirkel weer rond en men "moet" wel actie ondernemen. Wel opvallend is dat de asbestsaneerders elke opdracht nog wel gebruiken kan, niks vol de komende jaren....de opdrachtgevers laten het alleen volledig afweten.
+2
cjw73
@weideboer ben net over gestapt van verzekering en deze heeft er totaal geen problemen mee dat er nog asbest op zit.
zelf hagel dekking erbij.
weideboer
@cjw73 unive of Interpolis zeker
cjw73
@weideboer bij interpolis weg gegaan. schoon genoeg van dat zooitje.
MARTIJN G
@weideboer Wordt in ieder geval bij verkoop de boel gesaneerd
weideboer
@MARTIJN G eureka, daar wacht de overheid volgens mij ook op, ze komen toch een keer. hetzij bij sloop of verbouw.
net zoals hier met riolering, je hoeft nu nog niets maar bij een grote verbouw van je woonhuis is dat een aanvullende maatregel.
cjw73
@weideboer zo hebben ze daar ook riool uitgevonden!
George
@weideboer
Toch fijn dat de boeren zelf de regels niet bedenken
weideboer
@George hahaha, idd. Zou ook niet Weideboer for President promoten 😉
+2
JAAP-AAP
2042 komt meer in de buurt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot asbest en overheid ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
23
TREFWOORDEN