Zoolzweren

Hallo,

Sinds een redelijke lange tijd hebben wij veel last van zoolzweren bij onze koeien... We bekappen nu sinds 5 maanden de koeien aan 80 dagen, 200 dagen en voor ze de droogstand ingaan. Daarvoor enkel de kreupele en voor de droogstand. Maar toch hebben we nog te veel zoolzweren naar mijn gedacht. Verder niet zoveel last van mortellaro (voetbaden en rondgaan met rugsproeier) of andere klauwaandoeningen (witte lijndefecten, tussenklauwonstekingen...)

Stal is flink overbezet en koeien geven goed melk maar veel te veel zoolzweren. Roosters zijn niet echt glad, maar volgende week komen ze roosters opruwen. Iemand tips of raad?

Deel dit artikel

Reacties

+2
christo
Voer, voer en voeding en een stukkie management.
oldhuus
Quote:
@christo: management

Voermanagement?
christo
Ja, o.a.. Koeien moet je goed verzorgen als je geen problemen wilt creeeren. De meeste onder ons weten wel hoe het moet.
spotmelker
Quote:
@syler: Stal is flink overbezet
Was dat ervoor ook zo?
huub
Wat is je gemiddelde ureum?
Fokkkink
Toevallig geen boutjes/moertjes op de grond bevestigd in de buurt van waterbakken, melkstal / terugloopgang en of krachtvoer automaten? Zie je nog wel eens bij standpalen op de roosters.
Mocht het voeding gerelateerd zijn, kun je mogelijk biotine bijvoeren, gevaar is als de klauwen te hard worden, dat de zweer naar binnen kan trekken.
syler
Gemiddelde ureum 220
Stal is al een kleine 2 jaar zo overbezet
En neen nietecht veel boutjes op de grond gemonteerd..
Zou dit ook te maken kunnen hebben met het functioneel bekappen zelf?
spotmelker
Quote:
@syler: Zou dit ook te maken kunnen hebben met het functioneel bekappen zelf?
Als dat de enige echte verandering is zou ik daar wel eens naar kijken. Hier wordt een hoogproduktieve koe (kort in lactatie)nooit preventief bekapt en als ze wat mankeren altijd een halfdik klosje eronder plakken. Ben echt niet vrij van ellende maar dit werkt goed, minder pijn = meer vreten = sneller herstel, meer melk, betere tocht etc

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , koeien , melk , mortellaro , roosters , droogstand en opruwen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2