Rabo's hoogste Risk-Manager stopt al voordat ze begonnen is!

Zo iemand zou toch wel uitermate geschikt geweest zijn voor juist deze functie?
Een Risico-Manager die het risico te groot vond! 😄
Kan vanavond zo in Herman Finkers zijn Oudejaars-conference.

Waarom Carin Gorter Rabo afzegde?
Het is zeer ongebruikelijk dat een beoogd bestuurder zich enkele dagen voor de formele benoeming alsnog terugtrekt. En dus is de speculatie niet van de lucht over de onverwachte mededeling dat Carin Gorter alsnog afziet van een baan als hoogste risicomanager bij Rabobank, amper drie maanden na de aankondiging.

fd.nl/economie-politiek/1133420/…

Deel dit artikel

Reacties

Herbert
De enigste bij de RABO die inziet dat de melkprijs zich nog niet gaat herstellen de komende maanden (jaren)
diezel
@Herbert Dat lijkt me nu juist zowat de enige sector waar deze bank amper problemen mee zal gaan krijgen.
Herbert
Met de huidige grondprijzen niet nee, maar hoelang houden ze die op deze hoogte.
diezel
Quote:
@Herbert: maar hoelang houden ze die op deze hoogte

Deze hoogte hoeft toch ook niet.
Op een wat lager niveau komen m.i. vermogende particulieren op de markt. Dat hoor ik althans uit vrij betrouwbare bronnen hier in de grensstreek.
weurding
@Herbert denk toch niet dat de bank de hoogte van een ha grond bepaald, dat doet vraag en aanbod wel
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: denk toch niet dat de bank de hoogte van een ha grond bepaald

Nou dat denk ik wel, bank bepaald (tot op zekere hoogte) rentepercentage en bepaald tot hoe ver een boer mag financieren. Als ze de opslag met 1% verhogen en vinden dat een boer maximaal 1 euro per liter en 25.000 euro per ha schuld mag hebben (omdat het anders op lange termijn niet op te brengen is, da's ook maatschappelijke verantwoordelijkeheid van een bank officieel), dan gaat de grondprijs heel erg hard zakken.

Als de bank alle geldsluizen open zet krijg je de wildste zeepbellen, voorbeelden te over, particulieren met hun huisjes, boeren met melkquotum en grondprijzen die nix meer van doen hebben met rentabiliteit en normale terug verdientijden.
+1
Herbert
@weurding de bank bepaald de vraag en aanbod. Er zijn al teveel bedrijven die totaal onrendabel zijn maar die de bank maar blijft financieren. Zo krijg je geen aanbod en blijft de prijs onrealistisch hoog. Ze zijn bang voor Denemarken taferelen en dat snap ik ook wel 😃
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Wat ik dan weer niet snap is de grondprijsdaling van 2001 naar 2005.

pbl.nl/sites/default/…

En toen was de bank er toch ook al. 😄 Dat de bank de grondprijs de nek om kan draaien ben ik het mee eens maar dat ze de grondprijs bepaalt niet. Dat doet de markt van vraag en aanbod naar grond.
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Wat ik dan weer niet snap is de grondprijsdaling van 2001 naar 2005.

Ik ben absoluut geen economisch specialist, ik probeer met m'n simpele verstand en beperkte informatie ook maar wat dingen te snappen. Rond 2002 was er bijvoorbeeld een grote beurscrisis (de internet bubble, in die tijd hoefden bedrijven alleen maar een plan te hebben, geen klanten en winst maken was al helemaal uit den boze, dan waren ze al miljarden waard). Mogelijk heeft gebrek aan krediet in die periode tot lagere grondprijs geleid. Ik weet het niet, mogelijk was toen in de mode om quotum te kopen ipv grond omdat rendement op grond te laag was (dat soort lulkoek deed in die tijd ook nogal de rondte). Diezel die studeert hier hele dagen op, misschien heeft die een idee?
pieta
@jan is hobbyboer
Het rendement op grond was toen inderdaad erg laag omdat ie elk jaar in prijs zakte. De bank stond erbij, keek ernaar en kreeg het niet verandert. Wij hebben in 2005 grond gekocht (het jaar vd ommekeer op de grondmarkt) en die hebben we drie jaar later voor dubbel geld verkocht. En dat was in een periode met een almaar stijgende rente.
diezel
Quote:
@pieta: De bank stond erbij, keek ernaar en kreeg het niet verandert.

Was rondom het tijdstip dat het permanent mogen verleasen afgeschaft werd.
Jaarlijkse inkomstenbron viel weg en daardoor extra aanbod op de grondmarkt. Er moest immers toch gegeten blijven worden! 😄
pieta
@diezel
Je kunt er altijd iets bij verzinnen. Gewoon vraag en aanbod probleempje. Daling begon na 2001 en afschaffen van verleasen was per 1-4-2004. Hier was trouwens ook grond ingeschreven vd week, niet gegund. De daling vd grondprijs kon weleens dichtbij zijn. Bodem verwacht ik wel hoger ivm meerdere partijen die op een bepaald prijsniveau gaan kopen.
+1
hans1980
@jan is hobbyboer
hier in buurt pas weer grond verkocht voor 80.000 5ha. zal allemaal wel kunnen dooe lage rente stand evenals opjagen pachtprijzen tot 1800 . leuk als over jaar of 5-6 rente weer naar 4-5% gaat betaal je inene over die 80 mile 3200 tot 4000 aan rente
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: betaal je inene over die 80 mile 3200 tot 4000 aan rente

Niet iedereen hoeft naar de bank om grond te kopen. Mijn oude buurman, die inmiddels jaartje of 10 overleden is, klaagde altijd als de rente laag was.
hans1980
@jan is hobbyboer
die moet je echt met zaklampje zoeken , gem. schuld per kg ligt in mijn regio (van de bank gehoord) op 1,5 euro let wel das Gemiddeld!!
weurding
@jan is hobbyboer toch heeft de bank weinig invloed op de prijs als je 2 gegadigden hebt die de prijs opdrijven
pieta
Quote:
@hans1980: weer grond verkocht voor 80.000 5ha.

Voor die prijs heb ik ook belangstelling. 😄
diezel
Quote:
@pieta: Je kunt er altijd iets bij verzinnen. Gewoon vraag en aanbod probleempje. Daling begon na 2001 en afschaffen van verleasen was per 1-4-2004

- Hoeveel jaren voordien is er steeds weer die discussie geweest over definitief lease-verbod? Herinner het me nog goed! 😄
- Jij noemt het "gewoon vraag- en aanbod probleempje". Dan noem ik het "een boer kan maar éénmaal zijn geld uitgeven".
Zie communicerende vaten in plaatje.
pieta
@diezel
Je kunt natuurlijk altijd een plaatje zoeken bij het verband wat je vinden wilt. Dat het voer vanaf 2006-2007 veel duurder is gaan worden speelt natuurlijk ook een rol. Akkerbouw is veel beter geworden qua rendement. Pacht is omhoog.
Maar als jouw plaatje wel klopt dan is het nagenoeg zeker dat ie nu dus weer gaat zakken als de fosfaatrechten ingevoerd gaan worden. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: toch heeft de bank weinig invloed op de prijs als je 2 gegadigden hebt die de prijs opdrijven

Bank heeft geen enkele invloed zolang het niet gefinancierd hoeft te worden, op marktplaats mag je 10x de waarde van een kastje geven als je het gewoon ophaalt en betaald. Op het moment dat er wel gefinancierd moet worden kijkt de bank ook mee, onderpand, rendement en dat soort dingetjes. Als de bank er geen vertrouwen meer in heeft, omdat er al 1.5 euro per liter schuld is en alle grond al bij Fortis zit, dan kan ik me voorstellen dat jij wel 80.000 euro per ha kunt bieden, maar dat je dan een groot probleem kunt krijgen. Ik ben geen bank, dus misschien financieren ze alles wel, soms krijg je wel dat idee 😄.
+1
George
Quote:
@jan is hobbyboer: of 10 overleden is, klaagde altijd als de rente laag was.

Die man zou nu gek zijn geworden als hij zag wat de rentestand nu is. 😄
weurding
@jan is hobbyboer bankzaken heb ik ook geen weet van, maar ben elke dag nog blij met mijn bank 😄
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Op het moment dat er wel gefinancierd moet worden kijkt de bank ook mee, onderpand, rendement en dat soort dingetjes.

Klopt Jan. Maar hiermee bepalen ze de grondprijs nog niet. Kopen doe je hem zelf dus duur maken ook. De bank kan de grond wel goedkoop maken. En ook jij weet wel hoe. Dat is gewoon de duimschroeven aandraaien. Hier heeft jouw idool (Jan v Weperen :)) in 2009 al ooit een column over geschreven. Die vond het toen al waardeloos dat de bank de duimschroeven niet aandraaide zodat er meer grond te koop kwam en de prijs zakte en hij hem kopen kon. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Hier heeft jouw idool (Jan v Weperen ) in 2009 al ooit een column over geschreven.

O ja, Van Weperen, de zelfbenoemde personificatie van de industriemelker, in alle boerenbesturen zitten en toch met de rug naar de samenleving staan, een wonder figuur met groot aanzien in de melkveehouderij 😄.
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: de zelfbenoemde personificatie van de industriemelker,

wat versta je nu eigenlijk onder een industriemelker Jan?
volgens mij heeft van Weperen de verhouding tussen grond en koeien redelijk in balans, dus daar is toch niet zo veel mis mee.
Of blijf je gewoon alle veehouders die bovengemiddeld zijn hier maar continue voor uitmaken.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: wat versta je nu eigenlijk onder een industriemelker Jan?

Wat is de eerste wens van de samenleving die steeds terug komt en die melkveehouderij verschillend laat zijn van de varkens- en kippen bio-industrie : weidegang.
brabo
@jan is hobbyboer
dus iedereen met geen weidegang is een industriemelker? Maakt niet uit groot of klein?
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: @jan is hobbyboer
dus iedereen met geen weidegang is een industriemelker? Maakt niet uit groot of klein?

Hier heb je een 'officiele' definitie (niet door mij bedacht, maar melkkoeien worden inmiddels ook al genoemd. nl.wikipedia.org/wiki/Bio-industrie/.
pieko
J.G.heeft dezelfde visie, misschien een functie voor hem??boerenbusiness.nl/columnisten/johan-geeroms/…
+1
Freriks
Je blijft je verbazen. Een bericht over een beoogd risico manager in de top van de RABO gaat direct over in discussie over melkprijs en vervolgens grondprijsontwikkeling. Alsof wij als melkveehouders het middelpunt van de wereld zijn.
De beste wensen voor 2016 allemaal. En zorg er voor dat je je vingers er niet afknalt, want dan kun je hier niet meer meedoen. 😄 😉
weurding
Quote:
@Freriks: En zorg er voor dat je je vingers er niet afknalt, want dan kun je hier niet meer meedoen.

dan zijn er dingen waar ik me drukker over maak dan het prikkebord 😉
maar ook een goed 2016 gewenst!
Freriks
😁

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot rabobank , bank en speculatie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN