Melkveehouder produceert biogas met mono-vergister

Onlangs gaf de kersverse staatssecretaris Martijn van Dam aan dat hij de mono-vergister wil stimuleren; om zo het ‘gasgat’ dat ontstaan is door het dichtdraaien van de Groningse gaskranen op te vullen. De eerste melkveehouder met zijn mono-vergister voor de productie van biogas opende einde november de gaskraan. Op de boerderij van melkveehouder Jaap Jan Ras bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee staat de hypermoderne biogas-installatie Microferm van Host BV; vol met geavanceerde apparatuur, die het geproduceerde biogas op aardgasniveau brengt.

Deel dit artikel

Reacties

dorpsrandhoeve
Heel interessant. Hij heeft er een mooie stal vee voor. Ik hoop dat het voldoende rendement oplevert, want het lijkt me best een dikke investering.

Wat dat betreft ben ik een beetje een calimero, die met een goeie 100 koetjes en wat jongvee een beetje opkijkt tegen dit soort investeringen. De wil is er wel, maar de stal is zoals ze 25 jaar geleden gebouwd werden, en de hoop is te klein. Mocht er een bedrijf zijn die calimero achtig apparaat heeft voor een bedrijf als mij, dan moeten ze me maar bellen. Of me een berichtje sturen.
Antbo
biolectric.be/onze-installatie/

dit bedrijf plaatst pocketvergisting vanaf 60 - 70 koeien
dorpsrandhoeve
Ben eigenlijk toch even aan het kijken.
Las Veegas
Met 100 melkvee en 25 jongvee heb je op zo´n 3.000 kuub mest. Als je er de grond voor hebt dan zou je digestaat zelf kunnen wegrijden.
Een stal van 25 jaar zal niet zo efficient zijn om er mest eruit te halen, tenzij je plannen hebt de vloer aan te passen. De gedachte is om het zo vers mogelijk in een vergister in te krijgen. dan haal je de meeste kuubs biogas. stel je rekent 30 kuub biogas per kuub mest dan ga je richting 50.000 kuub aardgasvervanger die incl. max. subsidie iets meer dan 1 euro per kuub oplevert. Toegegstaan is een gericht menu van kleiner dan 5% co-substraten daarmee is dat volume naar ca. 100.000 kuub op te trekken. Maar dan nog, het is heel terecht dat je opkijkt tegen een investering en de kosten zoals in Den Bommel, die heeft dan ook 3 keer zoveel vee als jij.
dorpsrandhoeve
Ja,

Wat jongvee is eigenlijk toch wel 83 stuks. Maar goed, dat drukt de pret niet.
Jannus
Quote:
@MelkveeNL: gasgat

Heb er ook last van,weet niet of het onder de categorie monovergister valt maar ik produceer ook dagelijks enige kuubs ?? biogas 😃 😃
Freriks
moet je je rantsoen aanpassen 😉
denk dat je omgeving er meer last van heeft 😁
dorpsrandhoeve
Quote:
@Jannus: maar ik produceer ook dagelijks enige kuubs ?? biogas 😃 :D

Boer!!! 😃
jan 1
Wel vreemd eigenlijk allemaal,voor gas gat dichten heeft van dam gas uit mest nodig,met een hartstikke onrendabele machine.
En melkfabriek geeft een cent weide premie uit...
Jaap40
Wordt tijd dat de noord nederlandse gaskraan nog veel verder dichtgaat.
Een euro per geproduceerde kuub gas is niet veel. Een paar produktieproblemen per jaar en je komt niet aan voldoende omzet..... Te grote investeringen voor te riskant verdienmodel. Wat als de subsidie wordt teruggedraaid door overheid?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot boerderij , melkveehouder en biogas ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
3