VVD: stop gedwongen winkelnering met beveiligingssubsidies

De boodschap is duidelijk, maak er gebruik van nu het nog kan:

Miljoenen aan subsidiegeld van het ministerie van Veiligheid en Justitie verdwijnt in de zakken van slechts een klein aantal bedrijven. De subsidie is bedoeld voor kleine ondernemers die hun beveiliging willen verbeteren.

Brancheorganisaties als LTO en KHN verplichten ondernemers om bepaalde artikelen bij door hen geselecteerde bedrijven af te nemen. De VVD wil een eind aan deze vorm van gedwongen winkelnering.

Veiligheidsscan
Sinds dit jaar mogen brancheorganisaties voor kleine bedrijven zelf bepalen waar ze de subsidies aan uitgeven. Boerenorganisatie LTO en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben projecten waarbij leden sloten, kluizen, pinautomaten of camerasystemen kunnen kopen. Zo heeft brancheorganisatie voor boeren LTO sinds mei dit jaar de regeling Beveilig mijn boerenbedrijf. De brancheorganisatie krijgt 900.000 euro subsidie. De eerste duizend boeren hebben een veiligheidsscan laten maken. Aan de hand daarvan kunnen ze beveiligingsproducten bestellen.

Maar wie op de site kijkt, ziet dat per productgroep slechts een bedrijf de producten levert: ltoledenvoordeel.nl/beveiliging/ Wie zijn stal wil beveiligen met een camerasysteem komt bijvoorbeeld uit bij het bedrijf Stalzicht. Ongeveer de helft van aangeschafte veiligheidsproducten bestaat uit camerasystemen. Ook bij KHN doet men zaken met slechts een camerabedrijf. Ook voor andere producten is slechts een aanbieder geselecteerd.

Voorwaarden aan subsidies
Gedwongen winkelnering, vindt de VVD die kamervragen heeft gesteld. VVD-kamerlid Erik Ziengs vindt dat er voorwaarden gesteld moeten worden aan de subsidieverstrekking, zodat meerdere aanbieders de kans krijgen producten te leveren via de LTO en KHN.

Brancheorganisatie LTO zegt in een reactie dat voor een leverancier per product is gekozen om de subsidieregeling zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Hoe zij tot hun keuze zijn gekomen, zeggen ze niet. KHN zegt dat zij bedrijven hebben gekozen waar zij al eerder goede ervaringen mee hadden.

rtlz.nl/algemeen/economie/…

Deel dit artikel

Reacties

Marco de 1ste
Lulkoek van de lto. Lto levert gewoon hun leden>klanten uit/aan. En de subsidie verdwijnt in de diepe zakken van lto.
Tis allang zo dat Lto in leven wordt gehouden door subsidies voor "projectjes" uit de ruif van voorheen productschappen en nu Zuivel.NL
Ik zeg belangenverstrengelaar.
+5
Freriks
Wat een frustratie toch weer. Niemand is verplicht tot deelname hieraan. ook is niemand verplicht gebruik te maken van subsidies. Maar als de mogelijkheden er zijn probeer je daar optimaal gebruik van te maken. En grotere afname wil nog wel eens kwantumkorting opleveren, maar dat wist je al 😄
Als de VVD echt wat wil doen aan gezonde concurrentieverhoudingen gaat ze eens wat doen aan de zeer eenzijdige blik bij ACM. Ahold mag wel fuseren met Delhaize, maar als 2 boeren samenwerken zijn ze al in overtreding.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1