Gebouwen fokbedrijf WOUDHOEVE verkocht 1898-2015

JORIS - ARIE en KEES later ARIE -GEORGE en JAN RUYTER boerden op de Woudhoeve;fokten daar vee tot herfst 2006; toen de komplete veestapel vanwege gezondheidsredenen van Jan Ruyter door Vion geveild werd en nu zijn dan de gebouwen verkocht; de jongveestal blijft voorlopig verhuurd aan buurman Wagenaar;de grote ligboxenstal blijft in gebruik als stalling; de rest van het hoofdgebouw daarover zijn de nieuwe eigenaren in overleg met de betreffende gemeente over bestemmingswijziging!
Er kan makkelijk een boek over de rijke historie geschreven worden de bejaarde George Ruyter vraagt zich af wie zou dat willen lezen?Een klein stukje woudhoeve historie hieronder:
Diens vader Arie was de jongste zoon van vader Joris en Marijtje Commandeur, inderdaad rechtstreekse familie van de bekende Texelse schapenfokkers met die naam ; Kees Ruyter verliet De Woudhoeve in 1954 om met zijn zoons in Bobeldijk op de Ruyterhoeve en later met en door zoon Arie de suksesreeks voort te zetten deels daar en op hun vijf ook bekend geworden bedrijven later Riebeeck: Kees, Vormthoeve: Anton, Burger: Cor, Driehoekster :Joris en Emmahoeve: Jaap. Op de Woudhoeve bleef neef George dus met vader Arie doorboeren vader Arie werd ooit de Moscowitz van de Ruyterfamilie genoemd en was oa commissaris bij de Internationale Vee-export Mij.uit Hoorn;iets wat George later overnam ook bestonden oa met exporteur Arie Langedijk uit Venhuizen zeer goede connecties vooral gericht op Denemarken, waar George en Arie Langedijk vaak samen reizen heen maakten met als kado vaak een paar flessen wodka mee daar waren de Denen gek op eea resulteerde o.a. in de verkoop van FRANS van de Woudhoeve later Bjerrinbro Frans ,die maar liefst 50.000 guldens opbracht destijds en gelukkig ook goed fokte zn dood werd breed uitgemeten op de Deense televisie!
De hoogste onderscheiding te behalen bij t NRS viel de bij Max Westerdijk in Groningen aangekochte Oldambster Adema 1 ten deel zo ook de zelfgefokte Dina Lindbergh Adema;topper was diens zoon Adema 21 van de Woudhoeve geb.17.02.1946 , wiens beeld bij de ingang van het Westfries museum staat op de Rode Steen in Hoorn.in de periode van natuurlijke dekking reden veewagens af en aan bij de Woudhoeve vanaf 1952(in datzelfde jaar op 21 juni bezochten Koningin Juliana en Prins Bernard de Woudhoeve, waar Arie Ruyter ze uitleg gaf en ze het gastenboek tekenden) tot zijn dood in 1960 werd" 21" verhuurd aan KI Vereniging Sijbekarspel; ook was hij een van de hoekstenen van de Pan-fokstal van Gerrit Stapel uit Lamberschaag, ook voorzitter van Sijbekarspel zijn beroemdste zoon was Hunday Adema 88 ,geexporteerd via de Internationale Vee export mij te Hoorn, die in Groot Brtiiannie,aan wiens dood veel aandacht werd besteed destijds door de pers ook de later in Zuid Afrika Preferente Adema 301 van de Woudhoeve van Frank Bekker vertrok via Internationale Vee export mij;ook in Japan waren Ruytersuksessen ruim 90 jaar geleden werden namens de Japanse regering oa Noord Hollandse koeien aangekocht voor kapitale prijzen. Onder hen van Joris Ruyter uit Oosterblokker DAVIDSON 8 voor 900 gulden (heden ca 10.000)-de stammoeder van de beste Japanse jonge koe in 2003; in 1979 bezocht George met Pon Japan waar George zeer gastvrij werd onthaald!
Als een van de voorlopers zette George Ruyter destijds Holstein Friesians in voor de genetische verbetering van zn veestapel uit de eerste generatie was t de haast beroemde Stern dochter Pietje 189 in 1978 de eerste Holsteinkampioene en schreef ook daardoor geschiedenis; werd o.a. adviseur van Wijnand Pon,kollega boer en o.a. eigenaar van ALTA uit Garnwerd en samen reisde het tweetal over de hele wereld om naar koeien te kijken en de opgedane ervaringen te delen!
Kars Fielmich

Deel dit artikel

Reacties

-1
Coen
snap weinig van dit verhaal, waarom geen punten en komma's en regelmatig een nieuwe zin beginnen ?

onze eerste 100-tonner was een nazaat van Adema van de Woudhoeve 😄
+1
zeppmann
Mooi stukje historie van fokkerij uit Oosterblokker.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , koeien , export , koe , ligboxenstal , afrika , vion , holstein , denemarken , boer , rente , fokkers , jongveestal en meten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
13