Veehouders verdeeld over verhandelen fosfaatrechten

Melkveehouders reageren verdeeld over het verhandelbaar maken van fosfaatrechten. De meeste veehouders kiezen voor het alleen verhandelen binnen de melkveehouderij. Dit blijkt uit de poll van Melkvee.nl van afgelopen week.

Deel dit artikel

Reacties

horstink
Maak ze in ieder geval niet vrij-verhandelbaar met hoge prijzen tot gevolg. En maak de handel transparant door via een fosfaatbank of fosfaatbeurs de vrijkomende rechten (tegen een nominale waarde?!) te herverdelen. Hierbij aansluiten bij de melkveewet en AmvB. Dus bedrijven die de extra mest kunnen plaatsen op hun eigen grond krijgen als eerste extra rechten toegewezen. Door van de veehouders die mee willen delen in de vrijkomende fosfaatrechten de kringloopwijzer op te vragen, stimuleer je deze en kun je bijvoorbeeld een bedrijf dat goed scoort ook voorrang geven bij het toedelen van de rechten. Eventueel weidegang verplicht stellen.
Dergelijke eisen kun je niet stellen wanneer je de schotten tussen de sectoren weghaalt, dus daarom de schotten handhaven
Twentsch Land

Indien bedrijven die niet mee kunnen doen aan weidegang omdat of doordat de huiskavel vrij klein is terwijl er toch extensief wordt geboerd wordt deze groep wel uitgesloten van fosfaat aankoop!!!
jg
Een ruime meerderheid is dus voor het vrije verhandelen van fosfaatrechten.
jg
HFfan
Minder bedoel je.
MARTIJN G
Gewoon net als melkquotum vrij verhandelbaar. Laat de markt zijn werk doen. Zal niet zo´n vaart lopen.
HFfan
Zeker niet verhandelbaar maken, intensieve melkveehouderij wat korten en die ruimte kan eenvoudig naar de extensieve melkveehouders.
Nick83
Ga er maar vanuit dat iedereen gekort word en dat niemand er wat bijkrijgt.
Todi
HF fan je kan ook de overtollige grond van de extensieve naar de intensieve doen. De stallen staan er meestal al wel. Smily.
+1
puntertje
Quote:
@MARTIJN G: Laat de markt zijn werk doen

Flauwekul, de invoering van fosfaatrechten is ook geen marktwerking maar een instrument om te sturen. Dat wordt meteen weer stuurloos als de rechten op de markt verhandelbaar worden. Milieu maatregelen laten zich niet door marktwerking sturen.
3 speen
De mestafzet kosten kosten worden nu een beetje leidend nu
Coen
als we met z'n allen (sector + samenleving) naar een strak grondgebonden melkveehouderij willen dan dit fosfaatproductierecht ook als zodanig herverkavelen; maximale fosfaatplaatsing (met een niet-te-vermijden fosfaatoverschot) tolereren op basis van eigen grondproductie 😄
3 speen
Er blijft altijd politieke verdeeldheid
producent
En vergeet niet de verdeeldheid onder boeren.
+1
gezienus
Heb al een aantal reactie s gehoord...ze Kunnen me niet duur genoeg worden
weurding
haha, hoezo gezienus, jij hebt ze toch niet?
+1
weurding
nog een paar jaar krap dertig cent de liter en er wordt heel iets anders verhandeld dan fosfaatrechten 😞

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , melkveehouders , poll en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0