Fosfaatrechten niet verhandelbaar maken!

Zou er niet een manier zijn om fosfaatrechten niet verhandelbaar te maken? Door ze wel verhandelbaar te maken stroomt het geld naar stoppende boeren, makelaars, banken (rente) en andere partijen. Dat deze rechten worden ingevoerd, was ik al bang voor en ben daar ook geen voorstander van maar de wijze waarop baart me zorgen met name het feit dat hierdoor de kostprijs voor het produceren van melk onnodig wordt verhoogd en dit wil toch geen enkele melkveehouder lijkt me behalve de stoppende.

Zodra deze rechten worden ingevoerd en verhandelbaar worden, wordt tegelijkertijd een enorm bedrag aan vermogen in euro's toegekend aan melkveehouders wat niet meer is terug te draaien.

Mijn inziens zou er een soort Nationale Reserve van fofaatrechten moeten komen. De wijsheid heb ik niet in pacht dus ik weet niet precies hoe dit eruit zou moeten komen te zien. Maar een systeem waarbij de intensieve melkveehouders betalen voor fosfaatrechten en dit geld gebruikt wordt om extensieve melkveehouderij te stimuleren en weidegang, enz.. Legio mogelijkheden lijkt me maar dan blijft in ieder geval het geld wel in de actieve sector. FrieslandCampina laat ook de niet-beweiders betalen voor de wel-beweiders.

De groeiers betalen toch wel voor de fosfaatrechten, dan heb ik liever dan dit geld terecht komt bij de niet-groeiers, weidegangers, stoppers, extensieve melkveehouders en bij de makelaars, banken, enz..

Deel dit artikel

Reacties

+2
hans1980
niet te doen krijgen een oerwoud aan regels..

stopper moet ook gestimuleerd worden , schaalgroote gaat met deze wetten regels sneller dan ooit tevoren . LTO gaat voor de grote intensieve hardloper ..geef ze ruim baan..
Misschien komen ze nog met wet dat Amvb verder aanscherpt misschien verplichte weidegang...?
Sta nergens merr van te kijken. .
misschien ga ik het ooit vanuit een andere kant bekijken..
Ben vroeger boer geworden omdat het een vrij beroep was gewoon daags lekker werken dat je 's avonds kon liggen...nu ben ik vaak minder fysiek moe maar meer psygisch.
+1
arjan_kok
Tijd voor massale emigratie en sanering, beetje warm voor hen die zich nu wat kansloos achten
-1
milkman1
Als je het niet verhandelbaar maakt zet je alles op slot, en iedere boer stopt een keer.
Als je dan nog mooi wat geld mee kan nemen zeker als pachter is dat toch mooi?
dorpsrandhoeve
Zo is dat.

Gun je het een stopper niet, koop het dan niet. Je hebt zelf de keus.
de hoef
Quote:
@dorpsrandhoeve: Gun je het een stopper niet, koop het dan niet.

juist als je een ander niks gunt krijg je zelf ook niks
3 speen
en in eigendom neem je nog meer geld mee
+2
Jaap40
Moeten we wel kopers overhouden die de boel voor gigantisch veel geld overnemen. Op tijd stoppen wordt nu de kunst lijkt het wel.
jg
25 % vrije stalruimte en nog extreme uitbreiders van 900 melkkoeien. Denk je dat de melkveehouderij uit nederland verdwijnt door fosfaatrechten ?
DirkdVGP
Fosfaat rechten kopen en verkopen net zoals het met melkquotum ging in Denemarken. En niet fiscaal aftrekbaar maken.
+1
Erik Hulstijn
Volgens mij moet er best iets te bedenken zijn om in ieder geval de kostprijsverhoging door fosfaatrechten te voorkomen c.q. te beperken. Ik gun de stoppers het allerbeste maar dat staat los van de fosfaatrechten. De discussie hier gaat alleen over de verdeling van de rechten, ook terecht overigens, terwijl volgens mij het grootste probleem wordt de waarde die aan deze rechten wordt gehangen door de vrije handel. Ik heb nu zo geen oplossing maar om nu direct te schrijven dat ik stoppers niks gun en daarom maar geen rechten moet gaan kopen, is wel erg kort door de bocht. Het doel van de fosfaatrechten is om onder het fosfaatplafond te blijven toch? Dan is het toch in het belang van elke melkveehouder die voorlopig nog verder wilt, dit zo in te richten dat dit fosfaatrecht niet de kostprijs verhoogt? Moet best een verdeelsleutel te verzinnen zijn.
+3
huub
De handel in fosfaatrechten moet net zo als bij het melkquotum, max 30% verleasen, maak je het niet vol dan raak je het kwijt. Dit zorgt ervoor dat na een periode met een mindere melkprijs (gedwongen) stoppers het onmiddelijk moeten verkopen en zo krijgen de blijvers de kans om voor een schappelijk prijs rechten te kopen.
oldhuus
Ja of zelfs 20% en laat ze het eerste paar jaar niet verhandelbaar alleen maar verleasen heb je nog wat ruimte voor groei, en de rest naar nationale reserve toevoegen en herverdelen.
Er zijn ongetwijfeld anticipeerders geweest die door gesleep en gesjoemel met cijfers veel te veel koeien op papier hadden die er nu al niet meer zijn en die ben je dan voor het grootste deel weer kwijt.
George
Quote:
@huub: max 30% verleasen, maak je het niet vol dan raak je het kwijt. Dit zorgt ervoor dat na een periode met een mindere melkprijs (gedwongen) stoppers het onmiddelijk moeten verkopen en zo krijgen de blijvers de kans om voor een schappelijk prijs rechten te kopen.

Wat een LTO gedachtengoed. Dat dachten ze met het quotum ook , na het afschaffen van het volledig verleasen werd het quotum zo duur als het nooit eerder was geweest.
+1
Erik Hulstijn
Ik doel op een systeem waar de woorden 'handel' en 'prijs' niet in voorkomen. Aansluiting zoeken bij de AMvB grondgebondenheid melkveehouderij. Of de eisen van deze AMvB verscherpen. Tot 10 kg fosfaatoverschot per ha zonder grond uitbreiden i.p.v. 20 kg, tot 50 kg fosfaatoverschot per ha voor 50% uitbreiden met grond i.p.v. 25%. En dan zo snel mogelijk in Brussel zien te regelen dat fosfaat die uit de sector verdwijnt door verwerking, fosfaat die wordt afgevoerd naar akkerbouwers, enz., in mindering mag worden gebracht op de fosfaatproductie.
cs-agrar
het gebeuren is ook nog niet officieel. Het gaat straks uiteindelijk wel op land liggen, de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend
marcel r
Maakt allemaal niet uit of fosfaatrechten verhandeld kunnen worden.
Uiteindelijk zal een bedrijfsuitbreiding altijd rond de kostprijs blijven schommelen in Nederland.

In het verleden werd ongeveer € 30.000,- per koe betaald om deze extra te kunnen/mogen produceren. Toen was het 9000 liter x € 2,- = € 18.000,- voor quotum en € 12.000,- voor 1/2 ha land.

Het laatste jaar werd er € 60.000,- per ha betaald om 2 koeien extra te houden.

Als fosfaatrechten verhandelbaar worden, zal dit van de landprijs af gaan.

Fosfaatrechten zullen per koe iets minder geld moeten gaan kosten dan Quotum, omdat land ondertussen belangrijker is geworden i.v.m de melkveewet en mestwet.

Ik schat in, dat de landprijzen ongeveer € 15.000,- zullen gaan dalen en dat er per koe ongeveer € 7.500,- aan fosfaatrechten afgetikt gaat worden.
Nick83
Mooie theorie, we zullen zien of het uitkomt. Het huurland wat de afgelopen jaren omhoog geschoten is, zal niet meer dalen ben ik bang voor ...
cs-agrar
Quote:
@marcel r: dat er per koe ongeveer € 7.500,- aan fosfaatrechten afgetikt gaat worden.

Zo weinig? dat schiet niet op, minstens het dubbele. Dan verkoop ik ze ook want dat bedrag kan je economisch veel beter besteden dan aan koeien melken.
Kenijor
Op de bank zetten?
cs-agrar
@Kenijor
de sofa ja, daar ligt de hond op, das veiliger dan bij die discutabele andere bankjes.
Maar nee, ik heb er dan wel weer andere plannen voor. ideën genoeg.
cs-agrar
@Kenijor
de sofa ja, daar ligt de hond op, das veiliger dan bij die discutabele andere bankjes.
Maar nee, ik heb er dan wel weer andere plannen voor. ideën genoeg.
Todi
Agrar waarom heb je dat met het quotum niet gedaan?
Erco
Dan verkoop ik ze ook Cees 😉
Erik Hulstijn
Ik hoop dat die theorie klopt maar vrees van niet. Grond blijft schaars en die zal pas in waarde dalen, als de hypotheekrente stijgt. De grondprijs is na invoering van het melkquotum ook niet gedaald, alleen maar gestegen. Dus ik vrees wel voor een kostprijsverhogende factor en dat terwijl grond en loonkosten in dit land al zo hoog zijn. Dan moet je toch een systeem bedenken die niet kostprijsverhogend is.
BoerBart
Jij zit op de goede lijn. @wiebren of andere belangenbehartiger? Kun je hier wat over zeggen?
puntertje
Veel mensen vinden dat 'de markt zijn werk moet doen'. Is natuurlijk onzin, het verstrekken van deze rechten is al geen marktwerking maar bedoeld om bij te sturen. De verstrekking van de rechten gebeurt op dubieuze gronden, namelijk omgekeerd evenredig met gewenste bedrijfsvoering.
Laat je de handel vrij dan krijg je helemaal geen ontwikkeling richting gewenste bedrijfsvoering maar schuift het er verder van af.
En voor er weer mensen reageren op het begrip ´gewenste bedrijfsvoering´, dit is wat LTO/NZO/NMV/Ministerie/maatschappij etc. altijd hebben voorgespiegeld als gewenste richting. Maar ze zijn dat nu weer allemaal compleet vergeten en hebben de focus op ´DOC´ bedrijfsvoering gelegd, grote massa bulkproductie en door de massa de kostprijs proberen te drukken. En we weten welke kant dat uit gaat.
Wil je bij kunnen sturen dat moet je de rechten niet verhandelbaar maken, en het bij de overheid leggen. Klinkt misschien raar uit de mond van een liberaal, maar marktwerking is voor veel zaken niet geschikt.
BoerBart
Duimpje wederom omhoog. Puntertje heeft weer gelijk.
+1
Geitenboer
Idd, dan ben je geen liberaal, maar eerder een communist.
De overheid moet zo klein mogelijk, de overheid helpt alleen de werk schuwen. Ik vind dat iedereen een kans moet krijgen, dat doe je met markt werking. Als je het niet aankan moet je gewoon stoppen. Zodat jou "mislukken" weer kans wordt voor een ander.
puntertje
nog weinig van de wereld gezien neem ik aan.
Geitenboer
@puntertje
?
Waarom moet een mispunt kunstmatig in leven blijven, leg dat eens uit.
Weinig zelfvertrouwen, zeker?
weurding
@Geitenboersynoniemen.info/1/mispunt.html/

zo bestempel jij je collega's?
Erik Hulstijn
@GeitenboerDe overheid heeft decennia lang de landbouw geholpen om ervoor te zorgen dat de bevolking genoeg voedsel heeft voor een goedkope prijs. Dit is te ver doorgeschoten. Dus ze helpen niet alleen werk schuwen! Daardoor heeft iedereen een kans gekregen.

En de mensen die het werk schuwen en die de mazen van de wet opzoeken, mogen voor mij tot zekere hoogte, op 1 hoop gegooid worden. De mazen van de wet opzoeken is leuk voor een aantal waarbij het lukt en daarna op visites erover op te scheppen, maar heeft volgens mij niks met ondernemerschap te maken en het is ook niet bevorderlijk voor de gehele sector.
+1
Geitenboer
@Erik Hulstijn
Ben ik niet met je eens, in het verleden zijn zoveel "matige opvolgers/veehouders geholpen door het quota systeem. Daar was niet tegen op te werken.
In de landbouw zijn ook meer dan genoeg werkschuwen, die het in het bedrijfsleven kansloos zijn. Door een makkelijke start en bijvoorbeeld quota/land verhuren of verkopen de jaren door kwamen.
Erik Hulstijn
@GeitenboerWelke zin die ik geschreven heb, ben je het niet eens?
Geitenboer
@Erik Hulstijn
Dat iedereen een kans had.
+1
puntertje
@Geitenboer
je bent zielig.
jg
@Geitenboer
Wat is nou jouw probleem ?? Te weinig grond of te weinig fosfaatrechten?
+2
weurding
@jg beiden zijn te koop, zal wel te weinig geld hebben 😄
Kenijor
@Erik Hulstijn
Mensen die de mazen in de wet vinden, moet je juist waarderen. Zijn veel slimmer dan de rest en doen niets verkeerd. Aan slimme ondernemers is nu eenmaal geen overschot, zeker niet na 30 jaar quotering.
Erik Hulstijn
@Kenijor
Ook geen moeite mee maar deze wet is er nog lang niet.
+1
cs-agrar
@jg
Ik denk dat geitenboer een self made is, van niets uit begonnen met eigen centen, geen onderpand of half gekregen bedrijf van ouders, geen pa die hem dagelijks nog helpt. En dan leer je wel heel anders ondernemen. Fosfaatrechten zoals nu genoemd zetten zulke "ondernemers" wel op slot, terwijl anderen halvers verkregen de centen weer gaan vangen, schijten op de grote hoop D'r moeten een paar omvallen om marges weer intressant te maken. De een z'n dood is ander z'n brood. De enige wet, die waarheid is.
+1
puntertje
@cs-agrar
Ik denk dat geiteboer, als we met z'n allen in het water liggen, zoveel mogelijk anderen onder water drukt om zelf maar boven te blijven maar enorm begint te kermen als iemand hem duwt.
cs-agrar
@puntertje
Je moet er niet vreemd van op kijken als 90% zo reageerd. Niet iedereen is zo heroïsch als in de film..
Geitenboer
@jg
Neehoor, geen enkel probleem hier, tegendeel zelfs van alles genoeg.
Erik Hulstijn
Marktwerking allang verstoord in de veehouderij. Gemiddelde consument kiest in de supermarkt de goedkoopste producten en thuis achter het beeldscherm of waar dan ook, eisen ze een duurzame veehouderij met koeien in de wei zodat zei daar tijdens hun 3e vakantie van het jaar van kunnen genieten tijdens het fietsen en tussendoor vragen ze zich nog af of zij per 1 januari nog meer loon krijgen bovenop de standaard inflatiecorrectie. Maar laten we eerst zorgen dat die fosfaatrechten geen financiële waarde krijgen! Daarna de discussie over een inflatiecorrectie op de melkprijs met terugwerkende kracht.
+2
arie.j
Beste lijkt me wel verhandelbaar, maar niet iedere boer mag zomaar kopen.
Stel daar maar een bepaalde vorm van grondgebondenheid voor verplicht.
Opvolgers zijn natuurlijk een aparte categorie
+1
BoerBart
Rechten kopen mag iedereen.
Om ze te benutten voor 100% zou je een inspanning op bedrijfsnivo kunnen eisen.
Ik denk iets met grondgebonden/weidegang/weidevogelbeheer etc..

Voordeel van inspanning vragen (eisen) is dat het anders klinkt dan korten/afromen.
Cornelis
Controle door de nVWA?
huub
Quote:
@: inspanning op bedrijfsnivo kunnen eisen.
Ik denk iets met grondgebonden/weidegang/weidevogelbeheer etc..

Dat werd vanavond op de LTO bijeenkomst ook geopperd, maar wat is dan de meerwaarde? Dan moet je eerst (hele dure) grond kopen in de hoop dat je rechten krijgt?
Cornelis
@huubje bent vroeg terug. Geen Bier?
+1
matt
Quote:
@huub: Dan moet je eerst (hele dure) grond kopen in de hoop dat je rechten krijgt

als je die hele dure grond niet hebt,kun je je gekochte rechten
bv maar voor 80% benutten.

boer die de hele dure grond wel heeft,mag bv zijn bijgekochte rechten wel voor 100% benutten.
BoerBart
@huub
Dit moet je onder de Amvb ook. Dus niks nieuws.
Erik Hulstijn
@BoerBart
Daarom gewoon niet die fosfaatrechten maar de regels van de AMvB aanscherpen. De AMvB heeft zich ook nog niet kunnen bewijzen denk ik want kan me niet voorstellen dat de veehouders die de laatste maanden veel koeien hebben aangevoerd, dit al hebben afgedekt met mestverwerking en grond. Ik denk dat de meesten dit nog moeten regelen. Dus misschien komt er nog wel een dip in het aantal dieren, los van de slechte melkprijs.
BoerBart
@Erik Hulstijn
Ik ben het met je eens. Echter zonder fosfaatrechtenhandel komen de reeds gebouwde stallen nooit vol. Dit zal de bank niet accepteren.
Erik Hulstijn
@BoerBart
Met fosfaathandel ook niet tenzij je het fosfaat van andere sectoren kunt gaan gebruiken maar dat moet men niet willen. Er zijn gewoon teveel stallen gebouwd en vergunningen verleend. Gun iedereen, inclusief mezelf, een volle stal. Gewoon die AMvB aanscherpen en daarna in Brussel proberen voor elkaar te krijgen dat mestafzet, mestverwerking, enz., in mindering mag worden gebracht op de fosfaatproductie. Dhr. Romijn vertelde vanavond ook dat de totale prijs (grond en fosfaatrechten) c.q. (grond en quotumkosten) wel in evenwicht blijven. Druist tegen alle marktwerking in. Beiden zijn schaars en beiden zullen in prijs verhogen zolang het te financieren is.
Nick83
Quote:
@Erik Hulstijn: Met fosfaathandel ook niet tenzij je het fosfaat van andere sectoren kunt gaan gebruiken maar dat moet men niet willen. Er zijn gewoon teveel stallen gebouwd en vergunningen verleend. Gun iedereen, inclusief mezelf, een volle stal.

Dat zal wel meevallen. Er word ook veel rechten uitgedeeld aan boeren die inmiddels heel geen koeien meer hebben. Die mag je kopen. En er zullen wat boeren zijn die volgens jaar zullen stoppen en daarbij mooi de rechten voor veel geld proberen te verkopen.
producent
@Erik Hulstijn

Dan moet je wel in een veehouderij gebied zitten anders wordt de prijs ook door andere bepaald, Akkerbouwers,tuinders, boomkwekers of speculanten.
cs-agrar
Quote:
@Erik Hulstijn: Dhr. Romijn vertelde vanavond ook dat de totale prijs (grond en fosfaatrechten) c.q. (grond en quotumkosten) wel in evenwicht blijven.

Zo, zei mnr Romijn dat..
weurding
@cs-agrarvolgens mij is daar geen peil op te trekken, gaat de melkprijs omhoog dan stijgen de grond en fosfaatprijzen ook naar ratio
huub
@BoerBart
AMvB geeft nog teveel ruimte.

In de zaal werd gezegd dat gemengde bedrijven die hun varkenstak stoppen (stopperregeling 2020) dit fosfaat om moeten kunnen zetten. Een schot met een deurtje dus. Lijkt me juridisch niet haalbaar, melkveehouders zonder varkens en varkenshouders zonder melkvee gaan dan constructie's bedenken.
+1
huub
Quote:
@Cornelis: je bent vroeg terug. Geen Bier?

Het was bij de Radstake, zalencentrum/uitgaansgelegenheid, daar zit ik al wel aan m'n bierplafond.
huub
Quote:
@matt: als je die hele dure grond niet hebt,kun je je gekochte rechten
bv maar voor 80% benutten.

boer die de hele dure grond wel heeft,mag bv zijn bijgekochte rechten wel voor 100% benutten.

En dan een paar goede jaren;

Je koopt 10Ha, in de hoop daar 25 koeien meer op te mogen melken (beetje verwerken en de rest op eigen grond).

vervolgens blijkt de rest van melkveehoudend nederland dat ook gedaan te hebben en er bijna geen stoppers zijn, resultaat; je krijgt voor 2 koeien rechten ipv 25.

Er is maar één partij die het verdelen van rechten goed zou kunnen doen en dat is de overheid, dat willen ze zelf niet en dat moeten wij niet willen.
Coen
@cs-agrar , inmiddels is al meermalen bewezen dat de bedrijfseconomische kennis en inzicht van dhr Romijn (zachtjes uitgedrukt) voor onze melkveehouderij ver onder de maat is 😞
jan 1
Quote:
@Coen: inmiddels is al meermalen bewezen dat de bedrijfseconomische kennis en inzicht van dhr Romijn (zachtjes

Waar blijkt dat uit Coen?
christo
@CoenHet lijkt me iemand die hartstikke goed kan roeien, als je iemand anders maar laat sturen.
+1
Coen
@jan 1 , het is nu al laat, ik zal er daarom nu geen lang verhaal van maken.

van zo'n belangenbehartiger van LTO zou je mogen verwachten dat hij zich realiseert en er zich van vergewist wat er de afgelopen jaren zich heeft voor gedaan:
. een enorme ambitie en passie om na 31 jaar melkquotering weer vrij te kunnen gaan melken getuige de enorme drift tot nieuwbouw en daarmede veestalling voor > 2 mln melkkoeien terwijl er ondoordringbare plafonds waren voor slechts 1,5 mln melkkoeien.
. de afgelopen 2 melkjaren waren supergoed met melkprijzen van 42,50 cent en in de cumulatie in 2014 ook nog eens een enorm goed oogstjaar waardoor er erg gemakkelijk (technisch zowel als financieel) 4% boven het nationale melkquotum gemolken kon worden.
. jarenlang werd er door Romijn c.s. verkondigd dat de melkveehouderij grondgebonden zou blijven / meer grondgebonden zou worden met gevolg een enorme investeringsdrift in grondkoop en de gevolgen daarvan via een enorrme grondprijsstijging, maar welk een draaikont is Romijn gebleken nu op het moment surpreme hij toch kiest voor de intensieve melkveehouderij.

ik zou nog wel ff kunnen doorgaan maar ga nu in de caravan van een goede nachtrust genieten 😄
+1
de hoef
Quote:
@Coen: in de caravan van

weer op vakantie coen
ik weet niet of je een vrouw hebt ,maar die zou toch reuze blij met jou kunnen zijn
Cornelis
Quote:
@de hoef: kunnen zijn

Hoor hem er nooit over 😄
spotmelker
@de hoef als prikker bedoel je?
jan 1
Quote:
@Coen: n zo'n belangenbehartiger van LTO zou je mogen verwachten dat hij zich realiseert en er zich van vergewist wat er de afgelopen jaren zich heeft voor gedaan:
. een enorme ambitie en passie om na 31 jaar melkquotering weer vrij te kunnen gaan melken getuige de enorme drift tot nieuwbouw en daarmede veestalling voor > 2 mln melkkoeien terwijl er ondoordringbare plafonds waren voor slechts 1,5 mln melkkoeien.
. de afgelopen 2 melkjaren waren supergoed met melkprijzen van 42,50 cent en in de cumulatie in 2014 ook nog eens een enorm goed oogstjaar waardoor er erg gemakkelijk (technisch zowel als financieel) 4% boven het nationale melkquotum gemolken kon worden.
. jarenlang werd er door Romijn c.s. verkondigd dat de melkveehouderij grondgebonden zou blijven / meer grondgebonden zou worden met gevolg een enorme investeringsdrift in grondkoop en de gevolgen daarvan via een enorrme grondprijsstijging, maar welk een draaikont is Romijn gebleken nu op het moment surpreme hij toch kiest voor de intensieve melkveehouderij.

ik zou nog wel ff kunnen doorgaan maar ga nu in de caravan van een goede nachtrust genieten :)

Weet niet of dat allemaal met bedrijfseconomisch inzicht te maken heeft,maar Romijn heeft afgelopen jaren op regio vergaderingen altijd duidelijk ons gewaarschuwd over het p plafond(met bijbehorende berekeningen van de schotten etc),gaan we er over heen dan zouden er dierrechten komen zie hij.Dat de melkveehouderij in nl zo ambitieus is daar kan hij nix aan doen.Zelfs al zou hij er wat aan willen doen dan heeft hij geen enkel instrument in handen omdat te beteugelen.Je weet zelf ook dat afgelopen 10 tallen jaren er altijd is gekozen voor investerende boer,en ik zie deze lijn voorlopig wel even doorgaan.Ben het met je eens dat de nieuwe amvb en melkveewet koopprijzen van grond omhoog gestuwd hebben,maar zonder dat was grondprijs ook gestegen.
Verder goede vakantie toegewenst en maak je maar niet druk om Kees:)
Coen
@jan 1 , je mag van een belangenbehartiger, maar ook van de Overheid, verwachten dat ze econometristen in dienst hebben cq kunnen raadplegen die dit soort scenario's vroegtijdig hadden kunnen bedenken en daarop dan ook vroegtijdig adequaat hadden kunnen anticiperen.

boeren / ondernemers hebben dat zintuig wel en hebben hun beslissingen daarop genomen.
jan 1
Quote:
@Coen: , je mag van een belangenbehartiger, maar ook van de Overheid, verwachten dat ze econometristen in dienst hebben cq kunnen raadplegen die dit soort scenario's vroegtijdig hadden kunnen bedenken en daarop dan ook vroegtijdig adequaat hadden kunnen anticiperen.

boeren / ondernemers hebbe

Overheid loopt altijd 8ter de feiten aan.
Kijk maar naar Groningen,pas als de bodem daalt nemen ze maatregelen.
pieta
Quote:
@arie.j: Opvolgers zijn natuurlijk een aparte categorie

Waarom dat nou weer? Opvolger in bedrijf effe snel de ongewenste richting in en verder. Opvolgers worden op andere manieren gefaciliteerd.
arie.j
Quote:
@pieta: Waarom dat nou weer? Opvolger in bedrijf effe snel de ongewenste richting in en verder. Opvolgers worden op andere manieren gefaciliteerd.

Zou jij dan opvolgers willen verbieden een deel van de fosfaatrechten mee over te nemen?
pieta
@arie.j
Dan heb ik je verkeerd begrepen maar dat is in mijn beleving standaard vrijgesteld in de familielijn. Indien je ook derden als opvolger vrijstelling wilt verlenen krijg je waarschijnlijk weer constructies dus ik zeg niet aan beginnen. En wellicht krijgen we nu het beruchte "mesthuwelijk" weer terug. 😄
3 speen
Word dus weer een echt braks tijdperk
+2
boer1982
het beste lijkt me gewoon fosfaatrechten en dan de hele grondgebondenheid laten varen, dat zorgt alleen maar voor regeldruk. Fosfaat.nu ipv Quotum.nu.
Degenen die al jaren in quotum geïnvesteerd hebben, hebben ook het meeste werk verzet. In plaats van beleggen in grond en 30 koeien melken.
+2
Cornelis
Intensief?
weurding
en zandgrond waarschijnlijk, de kop er diep in 😉
+1
paul1
Degenen die 30 koeien melken zijn in elk geval niet de veroorzaker
van alle problemen.
+1
jan 1
Quote:
@paul1: Degenen die 30 koeien melken zijn in elk geval niet de veroorzaker
van alle problemen.

Hoezo,die poepen toch ook!
+1
cs-agrar
Quote:
@boer1982: Degenen die al jaren in quotum geïnvesteerd hebben, hebben ook het meeste werk verzet. In plaats van beleggen in grond en 30 koeien melken.

Waar hebben die beleggers de centen dan vandaan gehaald? Beetje krom allemaal, degenen die het probleem veroorzaken, verder gaan helpen. Beetje hetzelfde als de drugsdealer een premie op verhandelde kg's geven.
Braboboer
Helemaal mee eens, de harde werkers worden nu als crimineel gezien door hun collega's die jaren met de benen omhoog achterover op de luie stoel hebben gezeten.

Veel boeren hier hebben enorm in quotum geïnvesteerd de laatste jaren om de stal vol te krijgen. Iedereen kon aanvoelen dat er een nieuwe begrenzing aan zat te komen. De mensen die hard gewerkt hebben en ook risico hebben genomen door nog veel in quotum te investeren worden nu terecht beloond.
hans1980
Er zijn ook boeren die terecht geinvesteerd hebben in grond , die wetgeving voor wilden zijn en omdat melkquotum eraf ging en melkveehouderij meer grondgebonden moest . waarom dan toch weer P quotum op historische melkquotum??
jg
Braboboer, dan is het te hopen voor je dat fosfaatrechten vrij verhandelbaar worden. Veel fosfaatrechten zullen bij zeer intensieve bedrijven onbenut blijven omdat er geen AMVB-grond onder is te krijgen.
gerrie-hul
Beste Braboboer Je doet net of die quotum aankopen verplicht waren maar dat is niet zo Het is en was geheel vrijwillig Daar was iedereen vrij in
Dat het uit de hand is gelopen moet je niet diegene die aan die gekkigheid hebben meegedaan de schuld van geven Dat daar nu weer problemen uit voort vloeien ook niet
Braboboer
@hans1980
De kans was groot dat er een nieuw quotum kwam. Dijksma had al meerdere malen met dierrechten gedreigd.
Koeien die je hebt bij invoering pakken ze niet zomaar meer af, je wordt hoogstens wat afgeroomd. Dat was bij de invoering van het melkquotum niet anders.
Braboboer
@gerrie-hul
Die geef ik toch ook niet de schuld? Heb je mijn reactie wel goed gelezen?
+5
arie.j
@Braboboer
Toch klopt je redenering niet brabo-boer
Dit is geen probleem van overproductie, maar van meer mest/fosfaat dan volgens hoge heren de landbouwgrond in Nederland aankan.
Dan moet je daar geen boeren mee belasten die de mest volledig op eigen land kwijt kunnen.
Of de boeren met veel fosfaat per ha hard werken of in de luie stoel zitten, dat doet hier even niet ter zake.
De vervuilers ofwel de veroorzakers van fosfaat te veel per ha, bij die horen de belastende maatregels terecht te komen.
Gewoon volgens het aloude principe 'de vervuiler betaald'
cs-agrar
Quote:
@Braboboer: Helemaal mee eens, de harde werkers worden nu als crimineel gezien door hun collega's die jaren met de benen omhoog achterover op de luie stoel hebben gezeten.

Veel boeren hier hebben enorm in quotum geïnvesteerd de laatste jaren om de stal vol te krijgen. Iedereen kon aanvoelen dat er een nieuwe begrenzing aan zat te komen. De mensen die hard gewerkt hebben en ook risico hebben genomen door nog veel in quotum te investeren worden nu terecht beloond.

Beetje kort door de bocht he. Degenen die overigens nog lang in quotum geinvesteerd hadden, wilden willens en wetens risico lopen, dat kan dus ook verkeerd uitpakken. Jouw redenatie is maar apart
Braboboer
@arie.j
Hoeveel bedrijven zijn er echt intensief? Waar ik woon zijn veel bedrijven op papier intensief. In werkelijkheid wordt er wel mest naar de collega-akkerbouw/gestopte buurman gebracht en er komt maïs voor terug. De grond staat dan alleen niet op naam van de veehouder maar hij brengt er wel mest heen en haalt er voer af.

Daarnaast is het natuurlijk belachelijk dat verwerkte mest die de grens over gaat meetelt met het fosfaatplafond.
+1
arie.j
@Braboboer
Zo kun je je er altijd proberen uit te kletsen, volgens jou is dan niemand intensief, ook al heeft een boer nog geen vierkante meter grond, want mest gaat altijd wel ergens heel of wordt verwerkt.
Maar dat is natuurlijk grote onzin, want dan zou er helemaal geen fosfaatwetgeving zijn gekomen.
De fosfaatwetgeving is er gekomen (of komt binnenkort)omdat er in verhouding tot de grond die melkveehouders in gebruikt hebben te veel fosfaat wordt geproduceerd
En dan gaat het er niet om of je in een kringetje rond kletsend probeert te bewijzen dat zelfs boeren met 100 koeien op één ha niet intensief zijn.
Maar dan gaat het er over waarom en waardoor die fosfaatwetgeving komt en welke boeren daarvan de oorzaak zijn.
En dat zijn zeer ondubbelzinnig boeren die meer mest hebben dan op het eigen bij hun in gebruik zijnde land kan.
Braboboer
@arie.j Als je een groot deel van je voer uit Zuid-Amerika importeert en geen of enkele hectares grond hebt zoals in de varkens en pluimvee-sector dan noem ik dat intensief.

Bij de melkveehouderij ligt dit toch anders, een koe is namelijke een herkauwer en die zal ten alle tijden ruwvoer nodig hebben. Ruwvoer wordt (op enkele droge producten zoals hooi en stro na) ten alle tijden in de regio geteeld. Snijmaïs is veelte vochtig om van ver te halen. Verreweg het meeste ruwvoer van de intensieve melkveehouders komt gewoon uit Nederland, vaak in de vorm van snijmais. Wat ik jou dus duidelijk probeer te maken is dat MELKveehouderij altijd grondgebonden is. In Nederland zal niet verdubbelen want daar is niet genoeg ruwvoer voor.

De veroorzakers van het fosfaatprobleem zijn juist de noordelijke provincies, ja die provincies die nu het hardste lopen te klagen.
In de intensieve provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg is de fosfaatproductie nog onder het niveau van 2002. In Friesland is er 5,5% meer fosfaat geproduceerd t.o.v. 2002 en in Groningen zelfs 18% meer.

bron: boerderij.nl/Home/Achtergrond/…
BoerBart
Quote:
@Braboboer: In werkelijkheid wordt er wel mest naar de collega-akkerbouw/gestopte buurman gebracht en er komt maïs voor terug

50 kg fosfaat mag op die hectare mais die jij koopt van je collega.
Dit is de mest van 1 koe.
Je koopt echter voer voor drie koeien met 1 hectare(goede mais).

Zo krijg je dus een mestoverschot!
arie.j
Waarom komt er de fosfaatwetgeving?
Omdat er in Nederland naar de zin van Brussel te veel melkkoeien zijn in verhouding tot de grond die melkveehouders in gebruik hebben.
Of dat juist is, daar gaat het niet over.
Als je het daar niet mee eens bent, dan ga je ze dat in Brussel maar vertellen.
Daarom is een verhaal van jou over het nooit intensief zijn van melkveehouders ook totaal niet ter zake.
Nogmaals boeren die meer mest van koeien hebben dan ze kunnen plaatsen op hun zelf in gebruik zijnde grond, die zijn de oorzaak.
En geen boeren met genoeg eigen grond, waar jij graag de schuld op schuift en het liefst de dupe van een door anderen veroorzaakt probleem laat worden.
En laat het verder duidelijk zijn.
Wanneer Brabant en Friesland voor Brussel aparte landen waren, dan weet ook jij wie met fosfaat wetgeving te maken zou krijgen en wie niet
BoerBart
Quote:
@Braboboer: Daarnaast is het natuurlijk belachelijk dat verwerkte mest die de grens over gaat meetelt met het fosfaatplafond.

Jij weet wel beter.
Even een uurtje de mestscheider laten komen en potjes met 25Kg fosfaat opsturen is gewoon fraude.
Dit gebeurt nog veel te veel op vooral intensieve bedrijven en kan volgens mij nog altijd niet bestraft worden.
Zorg voor meer grondgebondenheid en je bent van al die intensieve frauderende KANSENPAKKERONDERNEMERS af. Dit komt de sector echt ten goede.
pieta
Quote:
@arie.j: Omdat er in Nederland naar de zin van Brussel te veel melkkoeien zijn in verhouding tot de grond die melkveehouders in gebruik hebben

Dit is niet waar. Er is in Brussel gewoon een fosfaatplafond afgesproken en als we hier al het andere vee eruit zouden doen mag de melkveestapel van Brussel ongeveer verdubbelen.
+1
pieta
Quote:
@arie.j: Nogmaals boeren die meer mest van koeien hebben dan ze kunnen plaatsen op hun zelf in gebruik zijnde grond, die zijn de oorzaak.

Dit is ook niet waar. Iedere veehouder die meer fosfaat is gaan produceren na 2013 is mede veroorzaker van het probleem van het doorbreken van de grens. Ook een extensieve boer.
jg
@BoerBart
Daarom is het goed dat ondernemers vooraf verplicht moeten zorgen voor 95 % dekking van hun verwachte fosfaatproduktie met fosfaatrechten. Anders wordt het een grote corrupte bende.
arie.j
@pieta
Ook jij weet dat de melkveehouderij een apart, niet uitwisselbaar, fosfaatplafond heeft, varkensrechten kopen helpt echt niet.
Of die hele wet en regelgeving terecht is heb ik erg veel twijfel over.
Maar aangezien we het er mee moeten doen, moet de fosfaatruimte in de melkveehouderij zo goed mogelijk verdeeld worden.
pieta
Quote:
@arie.j: Ook jij weet dat de melkveehouderij een apart, niet uitwisselbaar, fosfaatplafond heeft, varkensrechten kopen helpt echt niet.

Dit weet ik wel maar jij haalde Brussel er bij en voor Brussel bestaan de schotten tussen de sectoren niet.
Erik Hulstijn
Ze hadden volgens mij alles veel meer moeten koppelen aan de NB- of Omgevingsvergunning. De heer Jonkman uit Mariënheem zegt zelf dat hij de maximaal mogelijke rechten op zijn locatie wou veiligstellen qua vergunning. Daarna ga je natuurlijk ook een stal bouwen die bij die vergunning hoort. En als de stal er eenmaal staat, wil je die ook vol krijgen dus ga je koeien aankopen. Allemaal logische stappen. En de heer Jonkman was ook blij geweest met een vergunning voor 150 koeien denk ik maar hij heeft het maximale eruit gehaald voor zijn locatie. Ben er niet mee eens en vind het ook niet verstandig maar snap hun wel. Dus wil je een grondgebonden melkveehouderij, dan geen vergunning voor 480 koeien met 30 ha grond maar een vergunning voor minder koeien. En anders moet de overheid gewoon zeggen dat zij geen grondgebonden melkveehouderij willen.
+1
arie.j
@pieta
Akkoord, het is hier en daar een niet geheel logisch verhaal.
3 speen
nou word het weer tijd voor jan
Wiecher
Gewoon de fosfaat die vrij komt bij stoppende boeren gelijk verdelen over blijvende boeren. Waarom de ene boer een concurrent maken van de ander ?? Elkaar uitroken..

En de vraag blijft.. Als je geen meer vee wilt in nederland... tel dan gewoon de koppen of voer weer melkquotum in.. En maak dat ook niet weer verhandelbaar maar gewoon inleveren bij stoppen en verdelen om niet.
huub
Quote:
@Wiecher: tel dan gewoon de koppen of voer weer melkquotum in

Het hele gedonder is begonnen met het doorbreken van het fosfaatplafond, daarom wordt de fosfaatproductie beperkt, effectief en geeft nog enige ruimte.
Todi
Dat verdelen heb ik niet zoveel vertrouwen in en de minister zal dat nooit doen.
Wiecher
@Todi : Waarom zou je daar geen vertrouwen in hebben ? Het zou heel rustgevend zijn voor boeren. Elk jaar krijg je er allemaal evenveel bij.. Geen gekijk en geluister naar wat de buurman heeft gekocht en de boeren groeien niet kwa omvang uit elkaar.

Als men bij de iinvoering van het quotum dit ook gedaan had. Waren de boeren nu allemaal vij gelijk kwa omvang. Meer collega's. En veel geld in de zak gehouden. En wellicht met meer collega's over gebleven.
Todi
Dat werkt nu niet meer omdat een verschil van 60 tot 1000 koeien in Ned is. Misschien kun je dat ook wel met de grond doen? smily.
+3
gezienus
Mischien wel heel krom maar laat LTO iets bewegen naar het voorbeeld van de Duitse qwotum beurs vraag en aanbod. Idereen wordt bediend voor normale prijzen geen makelaars ertussen en transpirant
+1
oldhuus
Ja nog meer regels, waarom niet gewoon eerste 5 jaar geen handel en max 20% verleasen, rest naar nationale reserve, afromen en herverdelen.
hans1980
lekker eerst jaar wachten op verhandelbaarheid dan krimpen dan 5 jaar afromen ..
pff gaan mijn goeie jaren .....

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , melk , frieslandcampina , campina , pacht , weidegang , melkveehouders , melkveehouder , kostprijs , dijksma en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
112
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
4