Koeien bestemd voor de vleesproductie zijn vrij van fosfaatrechten

Dus vleesveehouders krijgen geen #fosfaatrechten:

De wetgeving is geldig voor melkvee en jongvee dat bestemd is als melkvee. De fosfaatrechten zijn dus van toepassing op alle dieren die op een bedrijf worden aangehouden om op te groeien als melkkoe. Koeien bestemd voor de vleesproductie zijn vrij van fosfaatrechten. Daarmee is dus een stal te vullen, die niet langer met melkkoeien gevuld mag worden. Net als dat er geen fosfaatrechten gelden voor geiten, honden of bijvoorbeeld paarden. Alleen voor melkvee, varkens en kippen geldt een beperking op deze wijze. Die overigens niet onderling is uit te wisselen. Dus een melkveehouder kan niets met de fosfaatrechten van een pluimveehouder."

Meer vragen: melkvee.nl/nieuws/7264/…

Deel dit artikel

Reacties

arjankok-
en vleesvee melken gebeurt ook
friesboertje
Ah, dus als ik met belgisch blauw insemineer dan drukken die kalveren niet op mijn fosfaatrechten 😄
arjankok-
hou je ze gewoon door heb je je 3x verdubbelde stal zo vol, moet je is kijken bij bekende bb stieren hebben gewoon een index omdat er gemolken worden
oldhuus
Dit bied weer perspectieven, mag je een Holstein ook als vleesvee houden?
+1
weurding
en maar klagen dat ie niet groeien wil? 😄
cs-agrar
MRIJ, dubbeldoel, heb je maar half recht nodig..
Jannus
Dit is een maas in de wet,ga ermee aan de slag
+1
jvt
dikke pech voor de oude sofamelkers, nu hadden ze vleesvee voor de hobby, anders hadden ze die rechten ook nog kunnen verkopen
+2
weurding
denk dat de echte "sofamelkers" minder wakker liggen van deze wetgeving dan sommigen die verder willen 😉
+1
Wiebren
De wet gaat gelden voor categorie 100, 101 en 102.
Fosfaatproductie per koe is volgens tabel 6 meststoffenwet.

Dit is de omschrijving:

Melk- en kalfkoeien (alle koeien die ten minste eenmaal hebben gekalfd en die voor de melk productie of de fokkerij worden gehouden; ook koeien die drooggezet zijn en koeien die worden vetgemest en in de mesttijd worden gemolken)

Jongvee jonger dan 1 jaar voor de melkveehouderij, en vrouwelijke
opfokkalveren voor de vleesveehouderij tot 1 jaar.

Jongvee van 1 jaar en ouder (alle runderen van 1 jaar en ouder inclusief
overig vleesvee, maar met uitzondering van roodvleesstieren en fokstieren)
koeman
dus dan zal er gecontroleerd moeten gaan worden of je vetweiders die je afmest melkt of 'droog' afmest, ik vermoed dat er veel vetweiders in Nl bij gaan komen.
Wiebren
De omschrijving zegt dat de koeien die je afmest in een andere diercategorie zitten @koeman. Alles zit in I&R weet je nog? Je krijgt geen fosfaatrechten voor vetweiders.
meelezer10
@Wiebren
Als ik vandaag een koe verkoop. ik zeg dat ik hem de laatste drie maanden heb afgemest en niet heb gemolken. wie kan dit achteraf controleren?
Wiebren
@meelezer10
Kun jij I&R terugdraaien dan?
meelezer10
@Wiebren
nee. maar bij i en r is niet bekend of ik een koe melk of afmest. Als ik een koe droogzet en deze is niet drachtig dan valt deze niet meer onder catogerie 100. moet ik dit dan melden aan i en r ?
hookwood
@meelezer10In Veemanager kan ik het productiedoel zo aanpassen van melk naar vlees en dan wordt zo'n koe code 120.
+1
friesboertje
@hookwood
Ssssssssssst
meelezer10
@hookwood
Je kunt dit aanpassen maar dat ben je niet verplicht. is achteraf niet te controleren.
-1
Nick83
@meelezer10
Het zal niet veel uitmaken. Bij het uitrekenen van je bemestingsplan en bepalen hoeveel mest je moet afvoeren, kon je tot enkele jaren geleden ook dieren in cat 120 zetten. Dieren in cat 120 produceerden minder mest, dus dat was best interessant. En ook vroeger bij MINAS was het heel normaal dat je de koeien bestemd voor verkoop in cat 120 zette.

Sinds enkele jaren is dit echter niet meer toegestaan. Alle koeien die gekalfd hebben, tellen in het bemestingsplan als melkkoe in cat 100 en daarmee is het klaar.

Bij controle op je fosfaatrechten zal het net zo gaan waarschijnlijk. Het zal niet geaccepteerd worden dat je een aantal dieren naar cat 120 schrijft en vervolgens niet meer meetelt.
meelezer10
@Nick83
vertel mij maar eens onder welke catogerie een koe valt die niet meer gemolken wordt en niet drachtig is. Dat is in ieder geval niet onder de catogerie melk en kalfkoeien.

Als je een aantal koeien in je dagadministratie onder de catogerie 120 hebt staan. Vervolgens bij controle blijkt dat deze dieren gewoon gemolken worden logisch dat dit niet wordt geacccepteerd
-1
Nick83
Quote:
@meelezer10: vertel mij maar eens onder welke catogerie een koe valt die niet meer gemolken wordt en niet drachtig is. Dat is in ieder geval niet onder de catogerie melk en kalfkoeien.

Gewoon wel 100. Ze komen het niet controleren, want het is niet te controleren. Als je melkveehouder bent, zal het niet geaccepteerd worden dat je dieren in cat 120 heb. Ga daar maar vanuit.

Dat CRV de mogelijk nog bied om dieren in cat 120 in begrijpelijk: als ze die mogelijkheid schrappen, krijgen ze bellers.
robotboertje
Andere vraag: wat zou zo'n rechtje nou gaan kosten? Hoorde vandaag iemand opperen dat het om 400 euri's zou gaan. Dat alleen zou dan toch meevallen? Als je als 'knelgeval' aan alle andere voorwaarden voldoet (stal klaar, grond klaar, financiering klaar)?
Wiebren
De ammoniakrechten zijn per 1 juli waardeloos. Dit fosfaatrecht is net zo onpeilbaar. Hangt af van waar je zit en van de mogelijkheden in je eigen bedrijf (intern solderen). Het gaat concurreren met grond en kosten voor mestverwerking
George
Quote:
@Wiebren: Het gaat concurreren met grond

Gewoon weer doorgaan met intensiveren dus en niks grondgebondenheid. Waardeloze regelgeving.
KuikenenKoe
oei, je te verkopen ammoniak waardeloos ,grond ook niet meer te slijten, en geen fosfaatrechten DAAR GAAT JE PENSIOEN

dan toch maar een baan als adviseur
George
@KuikenenKoe
Heb je het tegen mij? Grond niet te slijten zeg je? Zal wel meevallen. Er zijn ook nog akkerbouwers op de markt , zolang de aardappelen en graanprijzen maar flink aantrekken. Hoe is het met je eigen pensioen?
m uut m
robotboertje ga maar uit van 10.000 euri's
voortman
hier is 4.000 geboden
Het hele zooitje moet nog door de EERSTE en TWEEDE kemer, en als het kabinet dan ook nog valt ............ dan begint het hele gedonder weer van voren af aan, we beginnen weer bij minas.
Wiebren
@gait, dat zou ik ook wel willen, weer naar Minas, maar dat komt nooit weer terug. We moeten er eerder voor oppassen dat we niet weer via allerlei uitzonderingen bij een zelfde soort probleem komen. Ik heb het dan over het willen werken met voorraden of salderen bij jaarovergang.
+3
Cornelis
Maar het zou toch ook heel fijn zijn als er een werkbaar systeem komt.
Wiebren
Zeker mee eens @Cornelis, werkbaar houden is erg belangrijk. Tegelijk is het gevolg dat er altijd weer gevraagd wordt om flexibiliteit door mensen die constant het randje opzoeken. Afkopen van milieurisico (zoals met de heffingen en saldo's in Minas) is in elk geval niet aan de orde.
Nu, anders dan toen met Minas of mestproductierechten, staat nu in de meststoffenwet: "het is verboden mest te produceren, tenzij.....(je aan een aantal voorwaarden voldoet).
Cornelis
Ik heb het nergens over het randje opzoeken en een en ander afkopen. Denk dat het handig is dat de melkveehouders het systeem begrijpen, als dit zo is bereik je veel eerder resultaat. Als een of ander adviseurtje alles uitrekent schieten we allemaal niet veel op. Een voorbeeld hiervan is dat je straks in het lopende jaar afgerekend gaat worden op je KLW. Voor mij onwerkbaar!!
producent
Je wilt alles star hebben qua fosfaatproductie, maar wel met BEX en kringloopwijzer werken?
arie.j
Gek verhaal natuurlijk, alsof fosfaat geen fosfaat is wanneer de melkwagen niet langs is geweest.
Noorderling
Je kunt inderdaad melk de put in laten lopen mocht je over je fosfaatgrens heen gaan. Te gek voor woorden maargoed...
Wiebren
Als je niet kunt sturen op Bex-resultaat waarom wil je dan wel meer koeien melken dan forfaitair mag?
pieta
Het gaat waarschijnlijk meer om exact sturen. Het ene jaar heb je bijv 8% voordeel het volgende 12%. Het zou toch wel heel praktisch zijn als je met het voordeel van jaar 1 in jaar 2 de toegestane fosfaatproductie zou mogen volmaken.
+3
Cornelis
Volgens mij is het de bedoeling dat we als sector verder komen, als ik jou stelling lees snap ik niet dat je je hebt ingezet voor fosfaatrechten. Ik had het over sturen in een lopend jaar. Vanaf september geen mest meer afvoeren, kuilen liggen op het erf, is niet meer in te sturen (behoudens zeer intensieve voeraankopers). Waarom niet zoals Pieta schrijft?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot varkens , stal , koeien , geiten , paarden , kippen , koe , melkvee , melkkoe , jongvee , dieren , melkveehouder , vleesvee , fosfaatrechten en vleesproductie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
213