- Nederlandse zuivel vormt front tegen Duitse melkgigant-

Uit het Fin.Dagblad een wat ingekort stuk
----
Nederlandse zuivel vormt front tegen Duitse melkgigant

Nederlandse zuivelbedrijven zijn plannen aan het smeden om te voorkomen dat het Drentse DOC kaas wordt overgenomen door het veel grotere DMK uit Duitsland. Grote partijen als A-ware uit Lopik en DeltaMilk uit het nabijgelegen Bleskensgraaf broeden op een Nederlandse oplossing om de Duitsers te dwarsbomen.
Deltamilk heeft A-ware gevraagd om mee te denken over een nationaal alternatief. ‘Dat zou wat mij betreft een goede route zijn’, zegt operationeel directeur Robert van Ballegooijen van A-ware, dat jaarlijks voor meer dan €1 mrd kaas verwerkt en verhandelt. ‘We denken na hoe dat eruit moet zien.’ Later deze week moet duidelijk worden of andere zuivelbedrijven zich bij het initiatief aansluiten.
Het heet een fusie, maar DMK — het grootse zuivelbedrijf van Duitsland — is met €5,3 mrd omzet bijna tien keer groter dan DOC Kaas.
Tientallen DOC leden zijn al uit onvrede naar A-Ware gegaan
En andere leden proberen naar andere bedrijven over te gaan

Melkprijs
Melkveehouders vrezen een (blijvende) lagere melkprijs door deze fusie enz.
Voordelen
Of met Nederlandse partijen is gesproken over een krachtenbundeling, wil directeur Marc Ligthart van DOC Kaas niet kwijt. ‘Over het proces kan ik niet praten. Ik kan alleen zeggen dat we voor het sneller realiseren van onze strategie bij DMK zijn uitgekomen.’ Hij laat wel doorschemeren dat een krachtenbundeling met kaasfabrikanten als A-Ware of Rouveen, ook een belangrijke speler op de Nederlandse markt, in zijn ogen niet dezelfde voordelen heeft als een fusie met DMK.
Voorzitter Teunis Sterk van DeltaMilk vindt een Nederlandse krachtenbundeling beter. ‘Hollandse kaas heeft buiten Nederland echt een meerwaarde. Daar gaan de Duitsers straks mee aan de haal.’ Marktleider FrieslandCampina (omzet €11 mrd) is te groot om DOC Kaas over te nemen, maar de directies van DeltaMilk en Rouveen Kaasspecialiteiten hebben al gepleit voor een Nederlandse oplossing. Daarin zou, behalve A-ware, ook Beemsterkaas-producent Cono een rol kunnen spelen.
Zie voor het hele verhaal het FD
fd.nl/ondernemen/1101717/…

Deel dit artikel

Reacties

jan is hobbyboer
Ik zou dat failliete boeltje van DOC snel aan de duitsers weggeven. Moet je toch niet willen zoiets. Bulkkaas is gewoon een gigantische miskleun gebleken. Uithuilen en opnieuw beginnen.
+1
gg
Jan wat is er nu failliet aan DOC enkel het feit dat ze een mindere prijs betalen maar altijd NOG structureel meer als DMK met een breed assortiment, maar met 10% minder eigenvermogen.

Ja en dat eigenvermogen word in de toekomst zeker aangetast niet alleen door de noodzakelijke financieringen in de toekomst. maar meer door de vertrekkers naar A-ware of waar dan ook.
Volgens mij zijn dit de grote jongens die in het verleden ook zijn overgestapt met vertrek premies in de achterzak ( lees binnen gehaald door DOC ), nu hebben deze boeren de stallen voor elkaar maar nog geen koeien maar wel een goede schuld bij de bank. Komt het dan niet mooi uit dat het ledenkapitaal weer vrijkomt?
En dit zijn de mannen waar er geen 2 Tankladingen in 1 vracht passen.

Kijk en dan kun je zeggen het is gereserveerd maar het feit is dat je moet uitbetalen en de melk kwijt bent voor de continuïteit.

Volgens mij blijft er voor de blijvers niet veel keus over. Want die categorie die ik net omschreef gaat zo wie zo vertrekken.

Maar om nu te zeggen failliete boeltje gaat me echt te ver maar blijft overeind dat de leden het niet zover moeten laten komen.
Jaap40
Niet te angstig GG, straks willen deze 'leden' weer kruipend terug want ze zien nu al in dat Aware de fabriek alleen vol krijgt met melk van DOC erbij, die melk die dus niet gaat komen.
david2
Quote:
@Jaap40: want ze zien nu al in dat Aware de fabriek alleen vol krijgt met melk van DOC erbij,

daarom is delta milk nu volop kaas voor a-ware aan het produceren
Jaap40
@david2
dus aware melkt eerst deltamilk uit en wil vervolgens....
Cornelis
@david2Waarom maakt Delta milk kaas voor A-Ware? Ze hadden toch geen enkel opstartprobleem?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Waarom maakt Delta milk kaas voor A-Ware?

A-ware verzorgt toch al sinds de start de afzet voor Delta-Milk? Het nieuwe kaaspakhuis is toch ook van A-Ware en niet van Delta-Milk zelf?
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: ook van A-Ware en niet van Delta-Milk zelf?

dat zal arie j je morge wel vertellen
Frits1
@jan is hobbyboer, om DOC nu failliet te noemen gaat wat ver. Ze hebben een prima eigenvermogen positie. Alleen kunnen ze niet met de melkprijs niet mee komen met die van FF, die een groot deel van de ++++ melkprijs in Azië haalt. Zelfs na de fusie met DMK zal die FF prijs wel een illusie blijven, ze hopen na de fusie in de buurt van Arla te komen....

Wees blij dat je bij FF zit, mijn vaders opa heeft ooit eens de keuze gemaakt om bij Hollandia (op het laats Nestle) te leveren,
3 generaties later zit met de kater.....
jan is hobbyboer
Quote:
@Frits1: 3 generaties later zit met de kater.....

Dat is ook lullig, en dat je daar niet alles aan kan doen snap ik ook wel. Een oplossing weet ik ook niet direct, maar een financieel zonnige toekomst zie ik bepaald niet voor DOC boeren, ik vind dat het ook wel eens tijd wordt dat die mensen die jullie daar aan het roer hebben staan dit toegeven, nu houdt toch iedereen elkaar voor de gek.

Ze kunnen toch beter aangeven dat bulkkaas in de overvoerde melkmarkt van de komende paar jaar max 30 cent per liter op gaat brengen, wil je daarvoor boeren, blijf dan lekker bij ons, anders adviseer ik om te emigreren (of zoiets). Dit is toch ook vrolijk doen tegen beter weten in.

Daarnaast is DOC de laatste jaren nogal gek geweest op de zgn. loopboeren, die van de ene naar de andere melkverwerker hobbelen als ze ergens een cent meer kunnen krijgen, alleen maar om de fabriek vol te krijgen. Dat zijn natuurlijk niet de fijnste boeren om als lid te hebben, zitten nu waarschijnlijk alweer te schooieren bij A-Ware of weet ik waar. Met zo'n (wan-)beleid roep je ook wel dingen over jezelf af.
jorisdriepinter
We zijn nu zeer tevreden over de prestatie van rfc. Maar dat is niet altijd zo geweest.
En ook in de toekomst zal het niet altijd top zijn, dus om doc nu hopeloos te verklaren gaat mij echt te ver.
De leden van rfc hebben veel geinvesteerd in de onderneming, wat zich nu uitbetaald,maar rendement is niet gegarandeerd, daaromheet het ook ondernemen.
Als doc meer melkgeld wil maken, zelfstandig, of in combinatie met anderen moet er een betere strategie komen, en vooral geinvesteerd worden.
Natuurlijk is sinergievoordeel zeer welkom, maar dat is winst voor de korte termijn.
Toen ff met campina fuseerde was dat voordeel 120 mln. Maar de goede melkprijs nu komt toch echt uit de investeringen die gedaan zijn, en nu renderen.
david2
kaas en kaas en kaas en kaas, blijft kaas, spreiding in producten is beter
3 speen
Cono en leerdammer is ook kaas komt wel goed mee
+1
david2
@3speen volgens mij zijn de leerdammer boeren ook niet zo te spreek over de melkprijs...
mlkvhoudr
Weet ik niet of men bij leerdammer nou zo ontzettend ontevreden is op het moment.

2009 gedoe loopt natuurlijk al veel te lang ondertussen, maar nabetaling viel ons niet tegen dit jaar, wel lager als vorig jaar, maar dat was ook wel verwacht.

Ik vind wel dat ze nog stappen te maken hebben met beter communiceren met de melkveehouders, maar daar wordt ook aan gewerkt is mijn idee.

En natuurlijk een melkprijs betalen die af en toe hoger is dan de concurrentie in het zelfde segment en op zijn minst gelijk

Zelf kregen wij nog 36 cent over maart
kletspraat
stemmingmaakerij van teunis sterk als hij hollandse kaas zo belangrijk vind dan had hij mee moeten investeeren in het MERK BGA label gouda en edam holland .wat RFC en DOC wel doen.
kletspraat
en als doc leden tegen stemmen dan hoor je niets meer van deze partijen. en mag doc weer zelfstandig verder.
Jaap40
Heeft de koninklijke aware en deltamilk dan geen bga keurmerk?
Aj.
david2
Quote:
@Jaap40: Heeft de koninklijke aware en deltamilk dan geen bga keurmerk?

delta milk in ieder geval niet, a-ware weet ik niet
+2
twentenaar
Als Nederlandse zuivelbedrijven bereid zijn DOC te helpen zijn ze er wel knap laat mee
+1
david2
@twentenaar, delta en a-ware willen doc helemaal niet helpen is alleen eigen belang,ze zullen wel ergens bang voor zijn,trouwens delta zit al aardig in de tang van a-ware
twentenaar
Zal best maar zo wordt het hierboven wel beweerd
+1
wotan2
Het enigste wat men vreest is concurrentie, en laat dat nou net goed zijn voor de melkprijs.
+1
jan is hobbyboer
A-Ware is qua balans toch ook een redelijk luchtkasteel. Ik heb tenminste begrepen dat daar de komende jaren ook niet al teveel mis moet gaan wil niet het hele zakie in elkaar donderen?

Ballast Nedam gold voor de buitenwereld ook als een groot bouwbedrijf. Nu blijkt dat bedrijf al tijden met een solvabiliteit onder de 10% !! te werken, een tegenvallertje en einde is in zicht. Weer een grote jongen failliet.
Jaap40
Hoor net dat er in Heerenveen net zo goed duitse melk verwerkt wordt, over een zuivere discussie gesproken.
+6
zuivelarbeider
Probleem bij DOC zelf veroorzaakt door Aware.
Boeren gingen naar Aware, omdat ze 1 cent boven de DOC melkprijs zitten.
En nu mekkeren.....
Jaap40
Precies zuivelarbeider, eerst kapot willen maken en dan smeken of doc niet alstublieft wil samenwerken met de bekende particuliere aware of coop delta.

Zo n Nederlandse samenwerking is op voorhand geen gelukkig huwelijk.
kaas
jaap40 doc is eerst benaderd door fonterra en a-ware om samen in de kaas en de wei te gaan voor dat a-ware een fabriek bouwde ,maar toen gooide de directie ook de deur dicht door hele hoge voorwaarden en dat gaan ze nu ook doen wat ze hebben maar 1 doel de laatste 5 jaar om samen met dmk verder
kletspraat
@kaas
volgens mijn informatie wilde aware een doc melk prijs betaalen .maar waren de kosten van de productie tranrport administratie en andere bij komende kosten voor DOC.
Jaap40
@kaas
Welnu kaas, dat doel van doc en dmk is er nu bijna door, goed streven van doc!
robotboer
Je hebt arla hochwald en fonterra al die in Nederland aan de gang zijn en dan is dmk een gevaar voor de Nederlandse zuivel? Denk dat dmk juist de Nederlandse kaas beter gaat verkopen en de andere zuivelondernemingen bang zijn dat ze niet mee kunnen komen
kaas
en wie zijn schuld is dat dat arla en fonterra op de nedelandse markt opereren
+4
Frans1
Onze eigen Neelie, de bekrompenheid,we hebben 1 Europa maar Neelie was bang dat FC teveel macht kreeg in NL.Iedereen praat over wereldhandel maar de melkfabrieken in NL moeten elkaar op onze eigen postzegel beconcurreren.Waardeloze actie
+1
zuivelarbeider
Juist!!
HFfan
Een toekomst met de Duitsers is geen gezellige gedachte.
Jaap40
De vraag die gesteld moet worden is:

Wat is nu de werkelijke reden dat deltamilk vermoedelijk in opdracht van aware/noorderlandmelk steeds begint te pruttelen? Want meer is het natuurlijk niet.

Er is nu al heel wat geschopt en geslagen in de zuiveljungle. Nu zitten deltamilk, aware en noorderlandmelk in de hoek waar de klappen vallen.
pussy
ik ben doc boer , als jullie eens wiste wat wij voor inkomsten wij al mis zijn gelopen , hadden de meesten hier niet zo,n grote mond meer
Druk
Misgelopen ten opzichte van wie ?
De toekomstige Duitse collega' s hadden de laatste jaren ongeveer een gelijke melkprijs.
Jaap40
Maar voor de toekomst een mooie variëteit aan producten, een export organisatie.

Een Nederlandse samenwerking zorgt voor kaas kaas kaas kaas kaas kaas, dus niet doen.
+2
puntertje
Gewoon goed controleren of DOC-DMK geen Duitse melk gebruikt om echte Goudse kaas te maken. Als dat wel gebeurt is het 'type Gouda', geen beschermde oorsprongsbenaming. Maar daar kun je nu met de Duitse leveranciers ook al vragen bij stellen dus zoveel verandert er niet.
Overigens gaan de andere kaasbedrijven/coops. echt hun handen niet branden aan DOC, grootspraak. En Theunis Sterk heeft altijd een grote mond, maar als je eerst een kaasfabriek bijna gratis krijgt en vervolgens veel melk uit het DMF-fonds op de spotmarkt gaat verkopen als die hoog is geeft dat aan dat het vooral een opportunistische blazer is. Delta wordt in het toekomstige krachtenveld ook vermorzeld, dat zie je nu al aankomen. Dan is Theunis al weg en hoopt een legende te zijn/blijven/worden.
+1
Farmer_
Dacht dat er elke dag vrachtwagens uit duitsland en oost duitsland daar duitse melk brengen, was al zo.
-3
kaas
ja neeltje maar ook de ledenraad van friesland campina want die hebben ingestemd met de fusie en dus ook dat ze fabrieken moesten afstoten en dat er melk beschikbaar moest komen voor nieuw komers op de zuivelmarkt
jan is hobbyboer
Quote:
@kaas: en dat er melk beschikbaar moest komen voor nieuw komers op de zuivelmarkt

Hebben we daar last van dan? Stelt toch allemaal nix voor op de totale melkplas in NL, het is RFC, RFC, RFC, dan een hele tijd nix, en dan nog een paar kruimelaars als DOC, Noorderland, A-Ware en weet ik hoe die clubs allemaal heten. Zowel qua hoeveelheid melk als qua financiele slagkracht zou ik er niet al te veel zorgen over hebben. Laat iedereen fijn naar A-ware gaan, paar jaar krijgen ze DOC+ melkprijs (oef oef wat veel) en daarna zijn ze aan de goden overgeleverd.
mlkvhoudr
Waar was iedereen toen leerdammer overgenomen werd door de fransen en welke nadelen heeft dit gehad op de uitbetalingsprijs?

Hochwald is dat een nederlands bedrijf ?

Ben en Jerry ijs is van cairing dairy melk volgens mij maar ook geen nederlands bedrijf.

Hypocra dairy ?

We hebben nog grieken gehad in kampen bij lyempf en nooit was het een probleem voor de overige melkprijs

Kortom als ik bij doc zat nam ik de gok wel om voor te stemmen.
Foliepak
Die dik koppen kunnen van alles roepen in de hoop dat de leden tegen stemmen en daarna laat iedereen ze verrekken. Probeer als lid maar eens elders onderdak te vinden met een goed toekomst perspectief.
pussy
helemaal eens foliepak , eindelijk iemand die het durft te zeggen , meestal appelmoesjongetjes die lopen te schreeuwen
+1
pussy
en om uit te leggen wat appelmoesjongetjes zijn .....
degenen die gewoon inhet nestje van hun ouders zijn gekropen en met allerlij voordelen in het zadel zijn geholpen , en daarna wel hun mond open durven te trekken
Frans1
Quote:
@pussy: en om uit te leggen wat appelmoesjongetjes zijn .....

Dat zijn zeg maar de Pussy's 😃
+1
Het blijf een HEET hangijzer DOCcccccccccc, kweet niet wat wijs is, in hoeverre is het hele zuivel gebeuren te doorgronden ??? Fc lost bij DOC , bij A-Ware en anders om zal het ook gebeuren.
Foliepak
Uitwisseling van melk is de gewoonste zaak van de wereld is ook helemaal niks mis mee.
Ga er maar van uit dat alle melkverwerkers met elkaar in contact staan. En dan zal er min of meer ook wel ergens een afspraak liggen zolang de fusie tussen doc en dmk nog geen realiteit is ze ook geen melkleveraars van elkaar afpakken maar bewijzen kun je het nooit
tukker12
/Tjonge jonge wat een kleinzielig gekneuter van Delta milk (Teunis Sterk) A-ware en die Noordenlandklup, Ze hebben waarschijnlijk nu wel in de gaten dat ze zelf te klein zijn om te voortbestaan (geen merken), terwijl inmiddels wel duidelijk is dat DOC leden nu wel voor fusie met DMK zullen gaan stemmen
3 speen
bestuurlijk is er best wat mis bij doc, en dat zwalkt echt bij doc ,het grooste probleem is dat ze niet in de keten geinvesteerd hebben onvoldoende althans was 8 jaar terug ook maar een starter probeer maar eens onderdak te zoeken en blijf volhouden op het winkeltje van je ouders passen is echt makkelijker
puntertje
Tja, kan natuurlijk ook dat die ouders bewust niet met elk opportunistisch windje zijn mee gewaaid maar voor continuïteit en lange termijn hebben gekozen.
kletspraat
van teunis sterk kan je deze uitspraken verwachten want zij krijgen het moeilijk . maar van aware snap ik het niet.waarom gaan zij niet van hun eigen kracht uit. zij gingen toch de boer op met wij hebben de afzet al geregeld en in de handel is het geld te verdienen. als zij een goede melkprijs uit gaan betalen dan komen de nieuwe leveranciers (van doc)wel.en al die aware melkveehouders die hier roepen dat doc leden tegen moeten stemmen die gunnen doc leden geen goede melkprijs op termijn of hebben nu al geen vertrouwen in aware /spijt van hun keuze.
tukker12
Het gaat A-ware natuurlijk vooral om de wei van DOC welke grondstof is voor babyvoeding, en die gaat dus nu samen met DMK in de babymelkpoeder fabricage, en daar wordt dus goed mee verdient,

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot rouveen , duitsland , frieslandcampina , melkprijs , campina , fusie , kaas , zuivel , doc-kaas , cono , deltamilk , melkveehouders , doc , dmk , meerwaarde , a-ware en zuivelbedrijf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!