Stikstofdepositie berekenen PAS

Wie heeft al gebruik gemaakt van de Aerius calculator ?
Met dit programma kun je uitrekenen hoe groot je stikstofdepositie is op Natura2000 gebieden. Een instelling in het programma is de afstand tot een Natura2000 gebied waar je mee moet rekenen, weet iemand wat de afstand is in de PAS ?

Deel dit artikel

Reacties

Jan Veenhouwer
Beste Wijnhorst,

De afstand moet je berekenen aan de hand van meetpunten volgens het Amersfoortse coördinaten-systeem. Zelf hebben wij de berekeningen uitgevoerd met behulp van Aagro Stacks. De handleiding is eenvoudig van internet te halen.

/C:/Users/…

Het programma kun je kosteloos via het loket bestellen (wij hadden het nog via het LNV-loket).

Succes ermee.

Marianne V.
spotmelker
Als je dichtbij een Natura 2000 gebied zit nemen de Ammoniak-Mollen wel exponentieel toe bij uitbreiding en moet je wel heel veel in (berekende) reductie investeren.
producent
De nieuwe melkveestallen Zullen straks vanaf box hoogte een meter open zijn, met een luchtwasser om de reukgassen op te vangen. Kunnen we gelijk de groenlabel vloeren afschaffen.
spotmelker
Dan zou ik er liever een aeromix in leggen, kun je normaal bouwen en veel lagere energiekosten en geen linke zuurtroep op je erf.
hookwood
@spotmelkerIs dat al een erkend systeem dan?
+1
spotmelker
@hookwoodIk kreeg een bericht dat ze een voorlopige erkenning op de RAV-lijst gekregen zouden hebben. Ik ben afgelopen voorjaar in Rouveen bij een gebruiker wezen kijken en die resultaten die Bos ecosystems daar liet zien waren stukken beter als welke stalvloer of wat dan ook. Het onderzoek wat ze er mee gedaan hebben op Dairy Campus idem. Ik heb het niet op dat gepruts met zwavelzuur.
+1
hookwood
@spotmelkerDat gepruts met dat zwavelzuur heeft ook niet mijn voorkeur, maar al dat gepruts met die emissiearme vloeren waarbij je alle rommel onder de stalvloer houdt ook niet. Zou mooi zijn als het aeromixsysteem een oplossing is voor de emissie van ammoniak. Alleen vraag ik mij af wat er dan precies met de ammoniak gebeurt in dat systeem.
jorisdriepinter
@hookwood
Volgens mij leggen zuurstofminnende bacterien de ammoniak vast omdat ze deze gebruiken voor de productie van bv eiwitten. Net zoiets als er in de pens van een koe gebeurt.
Wie weet trouwens hoe het met de methaan uitstoot zit bij beluchte mest. Vanuit broeikas gassen oogpunt bezien is dat zeker zo intressant. Worden de methaan vormende bacterien ook uitgeschakeld!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natura 2000 en stikstofdepositie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
5